AA a AAA

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte led 03, 2012 7:20 pm

Již jsem starý dědek a ke spokojenosti mě docela stačí, že po vložení akum. nabytých v této super nabíječce (která je asi chytřejší než- li já, když vyhodnotí,
že jsou články dosti nabyté) do zařízení, které chci uvést do chodu to začne opravdu ale opravdu fungovat. A ještě více mě škodoradostně rozzáří, když
tím zprovozním hračku vnučce (5let) se kterou zůstal v koncích její papá. Ohníčky radosti v jejich očích jsou pro mě ta největší odměna. (Od těch jejích
rodičů se ničeho nedočkám)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte led 03, 2012 8:30 pm

a co to ukazuje, když dáš baterku z futrálu 1 do futrálu 4? často totiž kecá měření

mně příkladně měřák ukazuje jinak, když mu dám obrácenou polaritu
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod fishmaster » úte led 03, 2012 8:35 pm

To je k ničemu.Kapacitu to vypočítává podle doby posledního vybíjení a odebíraného proudu.A v případě dalšího testu proběhne znovu nabíjecí a vybíjecí cykl,který vše změní.Já to do 25-ti procent rozdílu mezi baterkama neřeším.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » úte led 03, 2012 8:44 pm

Osobně si myslím, že měřák to nemůže ukázat správně. Podle mne je spolehlivý způsob nabít, změřit volty, připojit na konstantní odběr a v přesných časových intervalech změřit volty, teprve potom budeš vědět jakou mají baterie kapacitu, ale bacha abys je nevycucal na 100%. Na druhou stranu neznám nikoho, kdo by se s tím takhle patlal. Nejlepší je dávat stejně staré baterky stejně nabíjet a vybíjet, tedy pokud je to alespoň trochu možné. Určitě se vyplatí nabíječka, která umí nabíjet po jedné baterii a ne po párech.

Mám ale jeden dotaz na AAA (malé tužky), v GME mi říkali, že nemá cenu kupovat větší kapacity, že stačí do 900mA, prů ty větší mají větší samovybíjení. Nemáte s tím někdo zkušenost?

D
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte led 03, 2012 9:02 pm

Jo nekecají, tak to funguje. Tu zkoušku s tou kapacitou konstantním odběrem (žárovkou a pod.) vybíjením po určité min. napětí (většinou 0,9V) dělají i v
Avacomu ale většinou pouze u sad akum. pro nářadí. a to ještě těch dražších (3000mAh). Ono je to dosti drahé, skoro jako cena levnějších sad a tak se
to u starších akum. nevyplatí. Dělá se to hlavně u novějších, kde je podezření na vadný článek. To jsou ale jiné větší články asi jako C. Já jsem raději koupil
někde v akci vrtačku se dvěma aku. za cenu nižší než cena 1 nového aku jako náhradní díl. Celkově vyšlo levněji mít více slabších aku (1,2Ah) než jeden
kvalitní drahý s kapacitou 3Ah. Teď se i u toho nářadí přechází z Ni-Cd na Ni-Mn. Aspoň se nemusí hlídat vybíjení i když to nabíječky DeWalt a pod uměli.
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » úte led 03, 2012 9:10 pm

Přesně tohle ale dělá ta nabíječka.Vybíjí konstantním proudem až po napětí programem stanoveného jako bod vybití.Posléze vypočítá kapacitu.Vlastně je to stejný jak píšete,ale bez starostí-řízený procesorem. ;)
Při vybíjení stanoveném na 200ma jsem zaznamenal odchylku max.2ma na nabíječce od stanoveného vybíjecího proudu,takže vlastně konstantní vybíjení.Kontrolu měření jsem provedl teď a odchylka oproti kalibrovanému ampérmetru je okolo 0,5ma při 200ma,takže pro kapacitní výpočet zanedbatelná.
Naposledy upravil(a) fishmaster dne úte led 03, 2012 9:16 pm, celkem upraveno 1 x.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte led 03, 2012 9:11 pm

david1972 píše:Mám ale jeden dotaz na AAA (malé tužky), v GME mi říkali, že nemá cenu kupovat větší kapacity, že stačí do 900mA, prů ty větší mají větší samovybíjení. Nemáte s tím někdo zkušenost?
D

Mám zkušenosti, dětské hračky, autíčka, vysílačky apod. Dávám tam nepotřebné a jinak "nespolehlivé" baterie. Spoustu už jsem jich odevzdal do tříděného odpadu, jen ty eneloopy stále ještě fungují, čím to asi bude :?
http://www.avacom.cz/baterie-sanyo-enel ... lanek-nimh
Někdo by si pomalu mohl myslet, že jsem jejich placený dealer, pro upřesnění nejsem :) .
Jen spokojený uživatel.
tataS píše: A ještě více mě škodoradostně rozzáří, když
tím zprovozním hračku vnučce (5let) se kterou zůstal v koncích její papá. Ohníčky radosti v jejich očích jsou pro mě ta největší odměna. (Od těch jejích rodičů se ničeho nedočkám)

Pokud jsou to hračky zvukové, tak se těžko dočkaš :D. Taťka se tak dlouho snažil...aby to nefungovalo :rofl:
Mám tři kluky, vím o čem mluvím ;) .
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte led 03, 2012 9:20 pm

Nasírat rodiče všemi možnými způsoby je oblíbená dětská zábava. Již jsem k tomu schovývavější po třech dětech a šesti vnucích. Ty jejich rodiče (těch vnuků)
jsou ty naše děti a tak jim s úsměvem vracím to čím nás otravovali. Ať si také užijí.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte led 03, 2012 9:53 pm

Kdybych napsal "chápu tě", kecal bych.
To asi přijde s věkem když se zadaří ;). Nebudem tu už zasírat vlákno ;)
Jinak dnes jsem vydoloval lodní výbavu a zjistil jsem, že mi umřela moje všemilovaná cestovní nabíječka co umí nabíjet z USB.
Nechť odpočívá v pokoji. Nezbývá než objednat novou...
Na ICP-1 to nebude, musím ještě kupovat hadry takže ICP-1L.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte led 03, 2012 10:22 pm

Přijde to věkem, mohu tě ubezpečit že přijde. :(
Ale píšu kvůli tomu USB nabíjení. Mám několik "čudliků", stačí jen krátký káblík a nabíjí se vše co je na USB. Od 50 do 250 CZK
Něco málo z nabídky: http://www.zbozi.cz/?q=adapt%C3%A9r+12v+usb
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FordPerfect » úte led 03, 2012 10:38 pm

heavy píše:Na ICP-1 to nebude, musím ještě kupovat hadry takže ICP-1L.

Na GME.CZ je IPC-1 lacnejsia (1020 CZK) ako na VOLTCRAFT.CZ, ale v cene nie je 12V adapter. Prilozene NiMH AKU (4xAA 2.6Ah a 4xAAA 600mAh) + adaptery na C a D clanky sa z casu na cas hodia takze (pre mna) mala vyssiu uzitkovu hodnotu. Aj ked si dokupis 12V adapter (200CZK) stale je to menej ako 1380 CZK od Voltcraftu.
Pema
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pema » úte led 03, 2012 11:32 pm

Co se týká problematiky akumulátorů, nabíjení apod. tak opravdu doporučuju zajít si do nějakého modelářského obchodu, vzhledem k rozmachu elektropohonu v posledních letech to mají modeláři opravdu zmáknutý a není potřeba vymýšlet vymyšlené :-)
Sám modelařím, takže píšu z vlastní zkušenosti.

Pokud můžu doporučit, tak kdo se dostane do firmy Satria v Olomouci, tak bude v těch nejpovolanějších rukou široko daleko.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » stř led 04, 2012 12:02 am

Baharis píše:Přijde to věkem, mohu tě ubezpečit že přijde. :(
Ale píšu kvůli tomu USB nabíjení. Mám několik "čudliků", stačí jen krátký káblík a nabíjí se vše co je na USB. Od 50 do 250 CZK
Něco málo z nabídky: http://www.zbozi.cz/?q=adapt%C3%A9r+12v+usb

Děkuji za nabídku, ale pochopil jsi to špatně, moje "bejvalka" dokázal přes port USB nabíjet tužkové baterie, pro případ nouze když by na lodi zbyl jediný zdroj el. baterie v notasi ;).
Ale zatím nebylo třeba a nějakou potřebuji :hmm:.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 04, 2012 12:07 am

Ja ty kapacitni zkousky delal na vojne nekdy v roce 1965......Ale tolerance rozdilu kapacity jednotlivych clanku asi 10% byla OK. Myslim ze se z toho tady dela zbytecna veda. Auto AKU take nemeris jednotlive clanky, prestane chodit jeden a jiste ji zahodis celou. Davno minula doba kdy v servisu vymenili jen vadny clanek, jako nekdy v 50/60 letech. Tak presne parovani si muze dovolit vyrobce, ktery ma tisice clanku a delalo se to jen pro armadu a ta sada byla i o X % drazsi....
Ty inteligentni nabijecky se delaji proto, aby se prodlouzil zivot AKU, ty tuzkove clanky a dalsi jeste mensi a typy LIxxx jsou haklive na zachazeni.
Nema to slouzit primarne k nejakemu vyberu podle kapacity, umi pri nabijeni merit kazdy clanek a tak je nabije na jejich plnou kapacitu. Pokud z toho chces nekde bez moznosti nabijeni z toho dostat co nejvic, tak vzit vic sad a merit po vymene jednotlive clanky a ty co maji dal 1.2V dat stranou a pri vybiti dalsi sady ty vybite doplnit tema z prvni sady. Urcite tim ziskate vic energie nez parovanim.

Jinak AKU prezije nejaky pocet cyklu nabiti a vybiti a tak kazde formatovani, zmereni kapacity take ubere na zivotnosti AKU. Takze kazde to formatovani, recyklace, mereni kapacity podtrhna baterce mladi.......

Dneska koupis za nejake 3-4 stovky solarni nabijecku na 4 ks clanku a urcite to udela dobrou sluzbu a je to urcite uzitecnejsi jak parovani.

Poctete si na
http://www.aipcr.cz/doc/inovace_elektri ... skutru.doc
jak delaji kapacitni zkousky profici a jak jim na nejake desetine Ah nezalezi.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » stř led 04, 2012 12:19 am

Beda píše:Ja ty kapacitni zkousky delal na vojne nekdy v roce 1965......Ale tolerance rozdilu kapacity jednotlivych clanku asi 10% byla OK. Myslim ze se z toho tady dela zbytecna veda. Auto AKU take nemeris jednotlive clanky, prestane chodit jeden a jiste ji zahodis celou. Davno minula doba kdy v servisu vymenili jen vadny clanek, jako nekdy v 50/60 letech. Tak presne parovani si muze dovolit vyrobce, ktery ma tisice clanku a delalo se to jen pro armadu a ta sada byla i o X % drazsi....
Ty inteligentni nabijecky se delaji proto, aby se prodlouzil zivot AKU, ty tuzkove clanky a dalsi jeste mensi a typy LIxxx jsou haklive na zachazeni.
Nema to slouzit primarne k nejakemu vyberu podle kapacity, umi pri nabijeni merit kazdy clanek a tak je nabije na jejich plnou kapacitu. Pokud z toho chces nekde bez moznosti nabijeni z toho dostat co nejvic, tak vzit vic sad a merit po vymene jednotlive clanky a ty co maji dal 1.2V dat stranou a pri vybiti dalsi sady ty vybite doplnit tema z prvni sady. Urcite tim ziskate vic energie nez parovanim.

Jinak AKU prezije nejaky pocet cyklu nabiti a vybiti a tak kazde formatovani, zmereni kapacity take ubere na zivotnosti AKU. Takze kazde to formatovani, recyklace, mereni kapacity podtrhna baterce mladi.......

Dneska koupis za nejake 3-4 stovky solarni nabijecku na 4 ks clanku a urcite to udela dobrou sluzbu a je to urcite uzitecnejsi jak parovani.

Poctete si na
http://www.aipcr.cz/doc/inovace_elektri ... skutru.doc
jak delaji kapacitni zkousky profici a jak jim na nejake desetine Ah nezalezi.

Bedo tys by to mohl vědět... Kdysi jsem narazil na článek z nasa, jejich baterky dobíjené solárkem vysoce překračovali udávanou životnost nabíjecích článku. Jestli si to dobře pamatuju tak to bylo nějak tak, že pokud se nabíjí baterie na 75% cca tak se to nedá počítat jako 1 nabití...., ale už si nepamtuju kde ani kdy :(.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 04, 2012 1:01 am

Nevim, jen se u nekterych AKU take udava kolik hodin prebijeni snesou.

S NASA to asi nemuzeme rovnat, tam na zivotnosti AKU a vyrobe elektriky zalezi zivotnost druzice. Tam ty veci jsou o nejaky rad drazsi a tim v jine kvalite.

Uz psal drive. Vsechno okolo vyroby elektriky, akumukatoru atd na druzicich bylo nejvice strezene tajemstvi, na tom zavisela zivotnost druzice za velke prachy.

Takova perlicka. Amaterska druzice AO-07, na ktere jsou prevadece pro radioamaterke spojeni, prisla o akumulator. najednou se asi po 20 letech ozvala a je v provozu jen kdyz na ni sviti slunicko. Tak ten AKU uplne odesel, ma ted velky vnitrni odpor a tak to zacalo fungovat
http://www.amsat.org/amsat-new/satellit ... hp?satID=9

Ja na chate nemam elektriku, tak ziju ze solarek. Tak vsechny male AKU nabijim z velkych 100 Ah a mam na to stara nabijecky od mobilnich telefonu. Udelal jsem si take sestavu male solarko 5 Wp, regulator 14.2 V, gelove AKU 12 V 7 Ah a zase nabijecku od mobilniho telefonu, nebo to srazim predradnym odporem a nabiti si kontroluju voltmetrem.
Dneska delaji uz solarka ktere se nechaji rolovat a tak ho muzes dat na ruksak a nabiji to najekou mA i kdyz ne nej nesviti slunicko a nez vybijes AKU v pristroji tak ty rezevni dobijes.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř led 04, 2012 7:48 am

heavy píše:Kdysi jsem narazil na článek z nasa, jejich baterky dobíjené solárkem vysoce překračovali udávanou životnost nabíjecích článku. Jestli si to dobře pamatuju tak to bylo nějak tak, že pokud se nabíjí baterie na 75% cca tak se to nedá počítat jako 1 nabití...., ale už si nepamtuju kde ani kdy :(.

nebylo to "nevybíjí" pod 75%???
tohle platí v podstatě pro všechny akumulátory, vč. olova. Vybití pod 80 - 75% už výrazněji zkracuje životnost.
např aku v UPS mají záruku až 10let, ale hlavně jen proto, že jsou furt nabité - připojené na nabíječku
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř led 04, 2012 8:19 am

Tady je nabíječka z USB: http://www.alza.cz/univerzalni-usb-nabi ... 290597.htm

Jinak se zdrojem s výstupem s USB jsem učinil zajímavou zkušenost, když jsem potřeboval nabíjet Li-Pol aku pevně zabudovaný uvnitř malé kamery Flip,
co jsem koupil na Amazonu. Zvlášť k ní prodávaná nabíječka byla z 110V. Při pátrání po vhodné nabíječce (zdroji 5V), jsem vyzkoušel spoustu různých značkových USB zdrojů ale většina byla na 5V/500mA stálých. Nakonec ten nejobyčejnější OEM zdroj 5V/1000mA spolehlivě nabíjí a (asi) i reguluje
dodávaný proud do aku uvnitř (3,7V/960mA) k naprosté spokojenosti u všech zařízení co mám s Li-Pol aku. http://www.alza.cz/oem-micro-usb-d240294.htm
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř led 04, 2012 8:43 am

Neco o clancich RAM.
http://www.podzemi.net/news/alkalicke-akumulatory-ram/
http://www.bucek.name/stranky/popisy/al ... latory.htm
http://www.belza.cz/charge/big.htm
Obycejne maji 25 cyklu, XL 50 cyklu. Jeden cas to byl hit. Maji mensi kapacitu a maji povoloeno mensi vybijeci proud jak NiMh. Takze se to hodi do zarizeni ktere potrebuji 1.5 V na clanek a maji maly odber, kolik mA ?????
cena okolo 40 kc/clanek je asi dost.
Zase upozornujou, nabijet jen nabijeckou urcenou pro ne, jinak hrozxi zniceni.

Ja koupil NiMh 2100 mA s malym samovybijenim poudem LIDL 25kc/ks a zatim se chovaji jako nejlepsi co jsem kdy koupil.O par prispevku zpet je napsany typ.
Naposledy upravil(a) Beda dne stř led 04, 2012 9:39 pm, celkem upraveno 1 x.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » stř led 04, 2012 8:43 am

david píše:nebylo to "nevybíjí" pod 75%???

Davide, jsou to leta a já nemám sloní paměť.
Chápal jsem to tak,že jde o satelit který je skoro stále pod sluncem a tudíž je relativně stále nabíjen.

Zpět na