Lodni toaleta - WC

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » úte říj 20, 2009 7:59 pm

Zdravím,
To kam choděj labutě či ryby, už asi nezměníme, ale jak chodíme my změnit můžem. :?
Měl jsem lodě jak s chem. wc (TANK) tak klasickým co byl přímo ven.
Vždy jsem byl pro TANK, ale zažil jsem jak německy hovořící pra…. :gun: vylévalo chemické wc přímo do vody a jak jsem se od místních dozvěděl není to nic neobvyklého, tak že „raději plavat v lógru než v kyselině“ :cry:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » úte říj 20, 2009 9:39 pm

Chemické WC je v pohode. Začne smrdieť asi tak po týždni, pri teplom počasí v lete. Základom je dať chemikáliu do tej spodnej nádoby, nie do vrchnej kde je splachovacia voda. Chemikália sa predáva aj bioodbúratelná. Je o trochu drahšia, asi tak o jedno pivo. Vylievanie na priehrade - jazere je bezproblémové, zoberieš odpadný tank do kempu na WC a je to. Na mori v HR to bolo už trochu horšie, tam som to vylial na kamene asi 200 m od brehu. UV žiarenie zničí aj igelit, myslím že si poradí aj s takýmto odpadom. Niektorý karavanisti používajú chemické wc aj bez chemikálí, v tom prípade je nutné vyviesť odvzdušnenie feklneho tanku mimo obytný priestor.
Obrovskou výhodou je že chemické wc , volá sa to aj porta poty, sa velmi lahko inštaluje, žiadne diery do trupu, žiadne hadice. Jednoducho ho kúpiš a dáš ho do lode. Cenovo je tiež velmi výhodné. Ak nemusíš vylievať tie srajdy po cudzích, ale len po svojej rodine, tak sa to dá zvládnuť. Je nutné mať malú hajzlkefku na čistenie, to splachovanie nie je moc účinné.

K vypúšťaniu fekálií do jazera by som polemizoval, je to nechutné a fekálne baktérie sú nebezpečné. Či sú nebezpečné aj fekálie od rýb neviem, ale ludské sú. Bonzovat na SPS sa nemá, ale takéto veci sa hlásiť musia. ;) Takže komu sa takáto feklaistická prax nepáči volajte, mobil má dnes každý.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » úte říj 20, 2009 9:46 pm

Denis píše: Takže komu sa takáto feklaistická prax nepáči volajte, mobil má dnes každý.

No; bezva! Ještě je naváděj! Už takhle jsme národ PRÁSKAČŮ :hmm:
alffa
milav
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod milav » stř říj 21, 2009 7:28 am

Moc všem děkuji za názory...
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř říj 21, 2009 7:57 am

Na těsnění se hodí i tento sikaflex 291
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=897
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » stř říj 21, 2009 2:04 pm

Jsem rád, že ustala diskuze ohledně morálky. Přeci jen kvůli ježdění po přehradě si wc do lodí většinou nedáváme. Prázdných a pustých břehů je dost. Ve městech na řekách a kanálech je to horší. I když i na přehradě donutit jít návštěvu na malou přes palubu je problém. Rád bych, kdyby někdo zasvěcený mohl vysvětlit jestě jak je to s odvzdušňovacíma ventilama. Zkoušel jsem wc na zahradě, hadice vytvaroval a fungovalo to i bez ventilů. Předem děkuji za fundovanou odpověď.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř říj 21, 2009 2:21 pm

K nejasnostem s instalací WC –
-průchody pro vodu do lodi a odpad z lodi musí být, stejně jako všechny ostatní průchody pod ponorem, opatřeny ventilem

-průchody umístit dál od sebe, jinak si exkrementy honíš dokola

-pokud je WC pod, nebo na úrovni hladiny,( nejen za stání, ale i za plavby – náklon lodě, vlny atd ) je nutné na obě vedení ( přívod, odpad ) instalovat smyčku, která je za všech okolností bezpečně nad hladinou ( min 20cm )a na její vrchol dát zavzdušňovací ventil.

- Tenhle ventil funguje tak, že po použití WC zavzdušní potrubí, tím v něm v obou větvích klesne hladina a nedojde k „ násoskovému efektu“ a tím přitékání vody do WC, a posléz i do lodi, samospádem.
- Na zavírání „obšívkových“ ventilů bych nevěřil, vždy se najde někdo, kdo nezavře. Tohle funguje samo.
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » stř říj 21, 2009 2:55 pm

A takhle to vypadá s těmi zavzdušňovacími ventily nainstalované:
Obrázek
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř říj 21, 2009 2:55 pm

mkovi píše:Jsem rád, že ustala diskuze ohledně morálky.

To není o morálce, to je o s*aní do vody :lol:
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » stř říj 21, 2009 8:41 pm

Dík Davidovi, těma ventilama v první větě předpokládám myslíš kohouty. Ty tam samozřejmě budou. S tím přivzdušňovákem to zní logicky a nenapadlo mě to. A díky i za upozornění na montáž průchodek dál od sebe. :)
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » čtv říj 22, 2009 12:50 am

To odvzdušnění by ale mělo být vyvedené až mimo interier nebo se na něj prodávají filtry s uhlíkovou náplní, ideální je asi kombinace obojího. Ten zobrazený hajzlík po čase moc vonět nebude :puke:

Wlady
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 22, 2009 9:21 am

Wlady píše:To odvzdušnění by ale mělo být vyvedené až mimo interier nebo se na něj prodávají filtry s uhlíkovou náplní, ideální je asi kombinace obojího. Ten zobrazený hajzlík po čase moc vonět nebude :puke:

Wlady

to "odvzdušnění" není odvzdušnění, ale zavzdušnění - vzduch se přisává do potrubí a ne že z něj leze vzduch a smrad ven do místnosti WC. takže pokud ty venily buou fungovat OK, není důvod ke smradu.
filtry se dávaj na odvzdušnění sběrné nádrže ( moc dlouho nevydržej :hmm: ), a ta musí být odvětrána ven, smrad je z ní ukrutnej.

pozor taky na hadice. Leckterá, např gumová, po čase prosmrádne skrz stěnu a příjemné to teda není. dtto gumová membránová čerpadla, na čerpání z jímky musí mít spešl materiál na membránu
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » čtv říj 22, 2009 11:48 pm

to David:

Njn. Na svou obranu mohu uvést, že já přeci psal o odvzdušnění a nikoli o zavzdušnění. Smutná skutečnost, že podle obrázku pořádně nepoznám o co go, to už je bohužel jiná kapitolka :cry:

Sypu si uhlík z použitého filtru na hlavu a už pokorně mlčím :mad:

Wlady
david
moderátor

Příspěvekod david » pát říj 23, 2009 7:25 am

Wlady píše:to David:

Sypu si uhlík z použitého filtru na hlavu a už pokorně mlčím :mad:

Wlady

a až budeš uhlí doplňovat, je výrazně levnější, i učinější, použít aktivní uhlí z filtru gasmasky. ještě se dají sehnat a jeden filtr z masky vydá tak za 10 ks zn. Vetus ;)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » sob říj 24, 2009 5:59 pm

Ahoj, kdyz uz tady to tema je, mam zcela cerstvou zkusenost:
Prebıranı lodi - vse OK. Prvni tri dny plavby - jednou mirny zapach, brzo pryc. Ası paty den silny vitr, lod poskakuje na vlnach, smrad je citit az do kokpıtu, kde fouka poctiva sestka Bft. Kdyz jsem musel dovnitr pokusit se o vymenu pojistky pozıcnıch svetel - puch jak v rasovne!!! Po celou dobu jsem se WC anı nedotknul.
Toz a co fcil???
:mad:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob říj 24, 2009 6:54 pm

Co to je, "WC se ani nedotkul"? Že jsi vůbec nesplachoval?

Jen mě napadla jedna myšlenka. Někde jsem četl, že slaná mořská voda se v toaletě rychle kazí, nebo tak nějak. Že jako obsahuje hodně "života". Je potřeba WC v nějakých intervalech proplachovat.

Ale to je zápach přímo na toaletě. Ještě dalším zdrojem zápachu, tentokrát v salonu, může být vyústění odtokového otvoru ledničky pod podlážku k el. pumpě. A jak to máš s fekálním tankem? Máte ho? Jinak mě nic nenapadá...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » pon říj 26, 2009 10:33 am

Ahoj Baharisi, dik za reakci.
"Ani nedotknul" znamena nepouzil, nesplachoval, proste nic.
Vyusteni chladiciho boxu (opravdova lednicka na lodi neni) to asi nebude – v boxu to nesmrdi.
Fekalni tank na lodi je, ale prebiral jsem lod s ujistenim, ze je prazdny a proplachnuty (cemuz verim) a nijak s nim nemanipuloval.
Ale uz se pohybujeme v teoreticke rovine – dnes jsem lod vratil – plavba uspesne dokoncena. :-)
(Mimochodem prave vcas – pri predavani foukla asi ctvrt hodiny i v marine osmicka. Ale lod byla dobre vyvazana :-). )
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » pon říj 26, 2009 7:41 pm

Jen podle mého, je třeba proplachovat wc, v marině při přebírání nasajou při předávce vodu z bazenu maríny a ta není nejčistší. Za pár dnů zahnije a je třeba pumpovat čistou vodu někde na moři nebo na kotvě a to dost intenzivně. Bakterie v teplém moři mají ideální teplotu na kultivaci a rostou a rostou............
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte říj 27, 2009 8:04 am

Zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenosti s používáním přípravků typu domestos. Slyšel jsem, že to poškozuje hadice a ventily. Co používáte proti usazeninám, převážně solí?
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pát lis 06, 2009 10:57 am

Moje letitá zkušenost s chemickým záchodem :

naprosto bezzápachu zpracuje tuhý odpad . Problém je když se do něj víc močí. Nepozívám nejlevnější chemii . Významná výhoda je možnost použití v zátoce , žádná další díra do lodi, malý zabudovaný prostor . SWpotřeba chemie - jedno balení na rok. Nevýhoda nutnost vynášet . Na trvalé plavbě ve 3 lidech to vydží max 1x za týden , při výkendech 1x za měsíc , občas nutno cmrdnout chemii .
david
moderátor

Příspěvekod david » pát lis 06, 2009 8:26 pm

to je jako s petrolejovema kamnama a lihovým vařičem. někomu smrdí, někomu ne ( TEDY NĚKDO TO NECÍTÍ, já bohužel jo )
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pát lis 06, 2009 8:57 pm

Aby opravdu chemické WC nezapáchalo :

Koupit lepší výrobek. Měl jsem Campingas nebyl kvalitní. Teď používám Porta Potti které vyhovuje .
Koupit k němu dodávanou chemii . Nedávat víc chemie než je předepsáno - nemá to smysl .
Dávku do spodní nádrže po 4 dnech zopakovat .
Pokud možno nemočit do WC .
Zavčasu vylít spodní nádrž.
Koupit rozprašovač, naředit do něj chemii do horní nádoby . Jednou denně přestříknout celé WC.
Kabinu WC nuceně odvětrat výkoným ventilátorem , např. typem na odvětrání motorových prostorů . Je výkoný a hlučný , obojí se hodí.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » pát lis 06, 2009 10:03 pm

U chemickýho záchodu záleží (kupodivu) na chemii.
Campingaz chemikál smrdí strašně, siláž je proti tomu vůně květin.
V prostřed léta jsme přešli na chemii Thetford a je to obrovskej rozdíl.
Zavřený WC nesmrdí a otevřený (při použití) snesitelně.
To jest jako nespláchnutý splachovací.
Výhrady k bedýnce od Campingazu mám taky,
používám jí ale po půl roce má nejlepší léta za sebou.
Takže se chystám na nějaký Porta Potti (Thetford),
vypadaj že u jejich konstrukce někdo i přemejšlel.
JK
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát lis 06, 2009 10:27 pm

Není to o lodích, je to jen o těch QC.
Svatá pravda všech co píší o kvalitní chemii. Používal jsem na zahradě přes pět let Porta Portti s jejich chemií a bylo to snesitelné. Jednou pokus o použití levnější Campingas a hrůza. To podepisuji. Byla neekologicky vyhozena.

Ale vloni jsme koupili nějaký švédský patent "Separační WC" s odvětráním na střechu a difusorním vypouštěním smíchané moči 1:10. A to je vážení něco naprosto jiného, to se dá přirovnat k normálnímu záchodu. Jen asi nejde použít na loď. A 10x dražší.

Jo, a teď mě napadá. Na zahradě mě zůstala téměř plná krabička se "spodními" tabletami. Zítra to bohužel už nestihnu, ale kdo by chtěl, může si to v lednu odvézt z meteoškolení. Přenechám za odvoz. (nikam neposílám - na poštu nechodím)
david
moderátor

Příspěvekod david » pát lis 06, 2009 11:15 pm

Lachtan píše:Zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenosti s používáním přípravků typu domestos. Slyšel jsem, že to poškozuje hadice a ventily. Co používáte proti usazeninám, převážně solí?

pokud nepropadáš reklamě, stačí voda a štětka - moje praxe 10 let a WC porcelán je IA

pokud jde o zahnívající vodu v přívodu, zahnívá i říční při víc jak 20°C, za jeden den. částečné řešení je v co nejkratším přívodu - aspoň je toho smradu míň a častěji splachovat, pak zahnít nestačí . nebo splachovat pitnou, tak je to na profi lodích. to je ale o spotřebě pitné. :hmm:
totéž mi dělá voda v hadici na mytí lodě a ta je bohužel 6m dlouhá, tak vždy musím nejdřív kropit řeku, pak teprv loď

Zpět na