břehová přípojka

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Re: břehová přípojka

Příspěvekod Zdenda12345 » ned úno 14, 2016 8:56 am

err_ píše:Zdá se mi, že se to už zbytečně rozmělňuje, což je škoda.

Pavel-Sulc:
No, z fyziky víme, že u střídavého proudu, proud předbíhá napětí. Asi o čtvrtinu periody. Na tom je proudový chránič založen. Ale v tomto vlákně to asi není podstatné.

Tak to jsi v tý fyzice moc pozor nedával. :D
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned úno 14, 2016 9:01 am

než se tady rozhoří zákopová válka či prolítne hurikán na našem jezírku :D :-x
dávám nabídku na přečtení odkazu, kde je chránič srozumitelně vysvětlen..
https://cs.wikipedia.org/wiki/Proudov%C ... A1ni%C4%8D
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned úno 14, 2016 9:26 am

Smike díky za vysvětlení, moje čeština není nejlepší.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 10:15 am

Zdenda12345 píše:
err_ píše:Zdá se mi, že se to už zbytečně rozmělňuje, což je škoda.

Pavel-Sulc:
No, z fyziky víme, že u střídavého proudu, proud předbíhá napětí. Asi o čtvrtinu periody. Na tom je proudový chránič založen. Ale v tomto vlákně to asi není podstatné.

Tak to jsi v tý fyzice moc pozor nedával. :D

Máš pravdu. Muselo by jít o obvod z kondenzátorem, tady ale žádný není. Dík za opravu.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned úno 14, 2016 10:44 am

Proud se za napetim vetsinou zpozduje, je to zpusobene ze dost spotrebicu ma indukcni zatez, hlavne motory. Pokud je to zpozdeni velke stoupa proud, protoze se to snazi zachovat prikon. To zatezuje zbytecne vedeni, rika se tomu jalovy proud, jalovy vykon se u velkoodberatele se meri ( jeden elektromer na cinny prikon a druhy na jalovy prikon ) a plati ze za nej. Proto se to kompenzuje kondensatorama, v rozvodnach jsou merice ktere ucinik meri a prirazuje kondenzatorove baterie. Udrzuje se co nejblize k 1. Prekompenzovani je take spatne. Kompenzuji se nektere spotrebice primo, treba vice trubkove zarivkove svitidla, vybojky atd.
Pri indukcni zatezi se proud zpozduje, pri kapacitni predbiha, oboje je spatne, srovnava se to co nejblize k 1. Rika se tomu cos fi.

Jistice CEZ povoluje bezne jen typu B, C jen na zvlastni zadost a zalezi na nich jestli povoli.

Kazda pripojka na brehu musi mit vlastni proudovy chranic, podle nasich predpisu, jake predpisy jsou po celem svete? Tak na lodi u nas a asi EU byt nemusi. Ale kdyz si nekde natahnes prodluzovacku od kamose co ma u vody chatu a proudovy chranic nema...ta bych na takovou lod nelezl......Necha se koupit prodluzovacka co proudovy chranic ma v sobe. Tech par stovek bych do toho dal. Tim se nic nezkazi.

Existujou bazmeky, do ktereho se privede ze brehu elektrika, pripoji AKU nekolik set Ah, tam se necha nastavit odebirny proud ze brehu aby pri pretizeni nevypadnul jistic na brehu a pri proudovem pretizeni zacne cucat z AKU.

Proudovy chranic te chrani pred urazem elektrickym proudem ( jak vis pise Pavel-Sulc ), jistic je proti pretizeni a aby take odpojil treba pri zkratu.

Uzemeni neni podle velikosti plochy zemnice, ale meri se zemni odpor a ty jsou podle toho na co se pouzivaji. Od nejake od 2 ohmu az po stovky ohmu ( drive se misto proudovych chranicu pouzival napetovy chranic ), tak se jich sazi tolk aby se ten zemni odpor dosahl, nejlepsi jsou zemni pasky, ty se davaji do paprsku a za me rikali ze do delky 15 m, kdyz to bylo malo, tak do jineho smeru dalsi. Pouzivaji se na vylepseni i nahodne zemnice, kovove konnstrukce v zemi.

Elektrika tluce, nekdy jen jednou
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » ned úno 14, 2016 11:57 am

Nechtěl jsem to rozpitvávat, protože to není k tématu. Když už to ale Beda rozepsal tak podrobně, tak přihodim jednu mnemotechnickou.....
dámy prominou.... 8)

cívka je jako dívka, nejdřív je na ní napětí a potom v ní teče proud.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » ned úno 14, 2016 12:07 pm

na vranově NENI na mole skřínka s jističema takže se natáhne prodlužka,to zn že jistič a fíčko by v lodi měl být,já ho tam každopádně mít budu. mám tu stejnou zásuvku jak je na obrázku od Pavla Šulce.V Zásuvce je pojistka,která zabrání vypadnutí vidlice třeba při houpání lodě a při odpojení šnůry celkem splyne s lodí a opticky neruší.Jirko určitě si prohlídnu jak to máš udělaný ale do té doby to už musím mít hotový,technický bývají celkem brzo,Nebo to nachystám a zapojení se provede dodatečně.Má představa je :za zásuvkou jistič a fíčko,nabíječka baterky,koupil jsem takovou tu malou chytrou co se po dobití přepne do udržovacího režimu.Může být ta nabíječka připojená na jistič pro zásuvky ? V lodi nebude jiný obvod 230V,jen tři zásuvky v lodi.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 12:19 pm

Myslím, že to skutečně můžeš udělat stejně, jak jsem napsal, tzn. jak to mám na lodi i já.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » ned úno 14, 2016 12:25 pm

právě že tam píšeš že máš pro nabíječku samostatnou pojistku....je to nutný? Nejsem elektrikář,takže to ber s rezervou :)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 12:31 pm

To se podívej na tu svoji nabíječku. Nejspíš bude mít pojistku už v sobě. Pak ji můžeš přeskočit. Nějaký vypínač bych ale předřadil. To není nic složitého.
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » ned úno 14, 2016 1:34 pm

No nebudu mluvit za charterový lodě, ale já mám za to, že každý vlastník lodě ať je v mediteránu nebo ne a má loď s břehovou přípojkou, tak tam má jistič o kterým se zmiňuje Pavel nebo err. Já tam jistič mám a i nabíječka má ještě navíc předřazený jistič. Jaký je jsem nikdy nestudoval, ale z uživatelskýho hlediska prostě vím, že pokud se napojím na kabel ze břehu a chci navíc dobíjet baterky, tak musím ještě zapnout extra jistič. Druhý jistič mi pak kryje rozvod na standard zásuvku na 220. Celý je to ve škatuli s odkazem co uvedl Pavel. Nikdy mě ani nenapadlo, že by to mohlo být jinak, ale jak je vidět tvůrčím nápadům se meze nekladou a může to být i jinak.... To ale nebude Tvůj případ Petře, že ne?
Příští sobotu se budu stavovat na lodi a pak u Marka, tak když tak můžu ofotit co potřebuješ anebo se zastav. Zdraví J.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned úno 14, 2016 2:25 pm

kapo píše:na vranově NENI na mole skřínka s jističema takže se natáhne prodlužka,to zn že jistič a fíčko by v lodi měl být,já ho tam každopádně mít budu.

Pokud nemáte jištění na mole, zajisté není na škodu si tam to fíčko dát. Jenom (alespoň já) bych nešel do velké drahé a zbyteční krabice, ale zapojil za zásuvku třeba TOTO. Zapojení je jednoduché, dokáže to každý trochu zručný kutil. Dělal jsem si to jak k zásuvkám u bazénu, tak i do dílny. Domek fíčko koupelny mě pak už dělal stavební firma.

Ale otázkou ještě zůstává, že vedete cca 200m prodlužku někde lesem k vodě na molo. Lze předpokládat, že tuto prodlužku máte nahoře zapojenou do zásuvky, která je chráněná? Protože nebezpečí nějakého úrazu zde vidím asi tak 1000x větší, než na dvou metrech pořádného kabelu na lodi, kde bych kovovou část která by tě probila asi pohledal. A proudový chránič, jestli se nepletu, chrání vedení za ním, nikoliv před ním.

Jinak na desetitisících lodích které se pohybují na charteru, ochrana mezi zásuvkou na břehu a rozvodnou deskou na lodi určitě není, protože z logiky věci prodlužku nemůžu nikde zapojit do zásuvky bez fíčka. A samozřejmě i protože ta ochrana na lodi by mě na poškozené prodlužce nepomohla. Pokud se pohybuji s prodlužkou nad vodou, kabel je běžně prověšený až pod hladinu, MUSÍ prostě být chráněná ze břehu. Přes to vlak nejede. Můžete si mudrovat jak chcete.
V lodi dnes už bývá proudový chránič, to ano, ale osazen u temelína nad navigačním stolkem a předpokládám že chrání až koncové zásuvky 230V.

Jedna věc je jak to dělají profesionálové při sériové stavbě lodí (což funguje) a jak si to udělá někdo samodomo. Klidně to může vypadat i jak u té jeptišky, která si na svíčku nasazovala pánskou ochranu. Zajisté to neublíží, ale je to zbytečné.
Stále si myslím, že nejlíp by řekli v Avar Yachtu. :P
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 3:36 pm

Baharis:
Mě se zdá, že jsi pořád jen u toho charteru a vůbec se nedíváš zeširoka. Já mám např. železnou loď a nic hledat nemusím. Kam sáhnu, tam je kov.
A chránič není jen o tom, že něco děláš, co nemáš. Stačí prasklá nádrž (už jsem měl tu čest), voda v lodi v kombinaci se špatně položeným nebo přiskřípnutým kabelem s porušenou izolací a už ten chránič udělá přesně to, co by měl. Do lodě si ho prostě dáváš, aby tě ochránil v ní. Uvedený případ, jakým se to snažíš posunout do oblasti připojení lodi, konkrétně tedy na onu prodlužku mezi lodí a sloupkem, tam tě chrání zase chránič na sloupku. Stejně tak, jako když se zduje moře a sloupek zaplaví, chrání průběh dál. Ale ohlídat si konzistenci izolace na prodlužce je jednoduché. Rozhodně více, než kontrolovat celé vedení v lodi.

A nikdo nepíše o nutnosti použití krabice za desetitisíce. Ten odkaz jsem pochopil jako inspiraci, co vlastně hledat. Ne abych to tam přímo kupoval. Dá se to pořídit s plným osazením asi za 4tis. v krytí IP68, ne-li přímo ve vodotěsné variantě. Jde o skutečnou a ověřenou praxi, nikoli domněnku, skutečný stav minimálně u tří lodí, kde jsem měl tu čest to vidět na vlastní oči.

Asi je další argumentace zbytečná. Tímto postupem bychom mohli za chvíli řešit obohacování uranu pro výrobu tyčí v tom Temelíně, jak píšeš. Nechci být konflitní, ale zdá se mi, že zbytečně mlžíš. Jako by byla ostuda něco nevědět a přiznat to. To chceš být děd Vševěd? Mimochodem, aby to nedopadlo jako s tím průřezem vodiče a nemožnosti jeho zahřátí při přetížení :-)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned úno 14, 2016 4:15 pm

Nejsem vševěd a ani zdaleka nevím všechno. Někdy si dokonce myslím, že nevím nic. :D
Nemyslím si že mlžím. Diskutuji a předkládám své myšlenky. Vše v dobrém a bez zlého úmyslu.

Určitě jsem myslel i na majitele plechovek, ale jenom v duchu. Protože vlákno je o Kapovi a jeho laminátce. Nebudu sem přeci plést něco dalšího.
Vůbec neuvažuji tak, že by se člověk neměl chránit. Já se také snažím chránit tam, kde to považuji za potřebné. Ale rád o věcech přemýšlím a dělám si své vlastní závěry.
Že si beru do huby charterové lodě to mě prosím promiň. Ale beru to tak, že ti výrobci nejvíce musí dodržovat předpisy a jejich klienti, neustále rotující, nejvíce prověří jestli stav v jakých jsou vyráběny je bezpečný. neslyšel jsem že by byl někdo zasažen elektrickým proudem. Odbourávám amatérismus samodomo, který může být i kvalitnější, ale není to standard.

V prvé řadě si myslím, že proudový chránič je vhodný především (bojím se použít slovo "nutný") tam, kde se člověk může dostat do kontaktu zároveň s vodou a elektrickým proudem. Jinde to není až tak důležité, to bychom pak měli fíčka úplně všude. Dá se s tím souhlasit?

Když vezmeme přívod ze břehu od začátku. Nemělo by u vody existovat připojení bez proudové ochrany. To by měl být zákon. Ať na standardním jachtařském sloupku, nebo před zásuvkou ke které je připojena prodlužka. To mě ochrání celou cestu od fíčka přes připojovací kabel až do zásuvek ke koncovému "uživateli". Dá se s tím souhlasit?

Abych měl nějakou jistotu u zásuvek a připojených spotřebičů, dám na rozvodnu další fíčko, které chrání cestu od něj, přes rozvody, zásuvky až k třeba fénu. Dá se s tím souhlasit?

Pokud se dopustím takové trestuhodné chyby, že povedu na loď nechráněnou přípojku, mohu za hlavní zásuvku na lodi, přidat sólo fíčko. To je pravda, ničemu to neublíží. Dá se s tím souhlasit!
Ale je to něco navíc, co by v případě dodržení všeho co dodrženo být má, mělo být zbytečné. A v elektrice si nehrajeme na kdyby a coby. Tam se opravdu musí vše dodržovat, na to všichni uživatelé spoléhají.

Pokud se nedá s něčím souhlasit, prosím napiš/te konkrétně s čím. 8)

EDIT: Průřez vodiče - vůbec nevím vocogo. Můžeš připomnět? ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 4:40 pm

Baharisi:
Otázka, zakládající vlákno byla jasná. Jinak s tebou souhlasím. Můj postoj se od tvého liší jen v tom, že já, být tou jeptiškou, tu gumu bych tam stejně nasadil, byť i jen z hygienických důvodů.

Nebudu to tady dál zahnojovat. kapo si vybrat s čeho má, tak snad mu to pomohlo. I když možná stačily jen tři příspěvky ze zde uvedených :-)
U toho průřezu bys to měl mít uloženo v oblíbených. Teda alespoň jsi to říkal.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned úno 14, 2016 4:41 pm

Jde to tu dokola.
Je třeba vždy předvídat, co se může stát.
Pravděpodobnost že se to nestane, je nezajímavý argument.
Je třeba najít takové řešení , aby se to nestalo nebo aby následky byly co nejmenší.
Chránič stojí několik málo stovek a těch už jsme tady prokecali bednu.
Err má 100% pravdu.. gratuluji.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » ned úno 14, 2016 4:57 pm

Je to tu dokola, protože někteří neví co je napětí, proud, fíčko, chránič, jistič, pojistka. TN-C, TN-C-S. Někdo používá jistič jako vypínač.

Některej rok nejsem k elektřině připojenej ani jednou, někdy třeba 3krát za rok. Kvůli tomu se spolehnu na zařízení maríny a na jejích fíčko i jistič. Na prodlužku z mola si napojím nabíječku na baterky a pak pár nabíječek na mobil přes roztrojku. Ale já jsem známej hazardér. A zmatenej, ještě že máme odborníky, kteří nám to dokážou vysvětlit.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned úno 14, 2016 5:43 pm

Dobrá, jsem pro abychom toho nechali.
Jenom z mé strany naposledy, jedem malý zcela bezelstný příklad, taková modelová situace kterou lze předpokládat.

Dojdu na loď, v dešti, loď připojená na elektriku ze břehu. Mám na lodi proudový chránič, na břehu ale není.
Do zásuvky zatekla voda, to ale nevím, já stojím na mokré palubě, chci vyplout tak se ji chystám odpojit a šáhnu na zástrčku kabelu. Ochrání mě v tuto chvíli proudový chránič na lodi?

To si v duchu přeberte sami a pak se zamyslete proč bazíruji na především ochraně na břehu. Pokud toto nelze pochopit, není co dodat. Netřeba již dál reagovat.

BTW: Místo relevantních argumentů rozdávat hodnocení je tak slabošské, že se tomu lze pouze zasmát. Jak ubohé.... :lol:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 5:59 pm

Baharis:
Záleží, jak by to bylo na břehu zapojené. A třeba bys to i schytal. Nemůžeš prostě chránit to, co za chráničem není. Stále to ale není důvod, nejistit se v lodi. Otázka opačně. Loď mám v hale nebo na stojanu, na zimní údržbě. Připojím loď do zásuvky a provádím zimní práce. Který sloupek na břehu mě to bude chránit nyní?
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » ned úno 14, 2016 6:02 pm

Add body. tady to začíná https://www.youtube.com/watch?v=axNWlDg ... .be&t=2709
a pointa https://www.youtube.com/watch?v=axNWlDg ... .be&t=2810

err_ Chránit tě bude každá zásuvka, protože má vyřešené buď zemění, nebo fíčko. Což mít musí.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 6:08 pm

martinptacek:
Chránič mít nemusí. To ale asi víš. U nás se povinně chrání až novostavby a rekonstrukce. A v zahraničí je to kdovíjak ... na to mám spoléhat?
Edit: A uzemnění ja kapitola sama pro sebe.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » ned úno 14, 2016 6:14 pm

Všechny novostavby a rekunstrukce mladší 20 let musí mít proudový chránič. Absence chrániče ještě neznamená, že nejseš chráněn. Můžeš být chráněn ochranou nulováním nebo zeměním. Ale probírat tady stavy starší než 20 let je snad bezpředmětný.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 6:20 pm

martinptacek:
Můžeš mi prosím, jako lajkovi přiblížit, jak ochrana nulováním nebo zeměním rozpojí obvod při planém odběru proudu? Klidně i jen linkem, rád si to načtu.

A proč bych se nemohl připojit někde ve staré hale, ve stodole?
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » ned úno 14, 2016 6:29 pm

k planému odběru proudu nemůže dojít, protože nemůžeš přijít do kontaktu s živou částí. Všechny kokový stroje mají zemnící vodič. Tudíž pokud by při poruše došlo k probití fáze na kostru stroje, tak tě ochrana ochrání tak, že vypadne ještě dřív než na ní šáhneš.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 14, 2016 6:35 pm

Tak a jsem u jističe. Ale jak to bude, pokud tedy zrovna nebudu dělat s mašinou s uzemněným kilowatovým motorem, ale třeba jen s vrtačkou, která bude mít skřípnutej kabel a kde fázi uzemním přes sebe? Jak mě to ochrání dřív, než dostanu pořádnou ránu?

Zpět na