Příspěvekod Pepa » ned říj 21, 2007 11:10 am
Ahoj Divokan
No konečně. Už jsem si říkal, kde jsou všichni ty houseboat-áři. Asi schovaní za bukem a nevědí zda mohou "přisednout ke stolu". Samotný název jachting info může vést k milné domněnce, že tu není pro ně prostor.Já říkám že je a snad se mnou souhlasíte. Je tu prostor pro všechny, jež milují jakékoli vody naší planety a přírodu kolen ní, život na vodě či putování po ni, no a někteří k tomu ještě potřebují volání dálek.
Takže divokane, topic stavba mého houseboat-u bude zde určitě vítáno.
Rozumím tvému povzedechnutí ohledně dvoutaktů. S nostalgickým úsměvem v jediné vteřině dokážu vzpomenout na trápení s nimi. Měl jsem na lodích Timlera, Větorek, Vichr, Moskvu, Forele. Faktem je, že v těchto dobách jsem musel plachtit tak, jako když žádný motor nemám. Nastartovat šli /neplatí pro Forele/ jen když oni chtěly a ne když já chtěl. Nastartovat je, byla duchařina, kterou bylo nutné ovládat, ale rozhodně nezaručoval jistotu, jen naději. Byla to doba dvoutaktů, protože byly jednoduché, lehké a konstruktéři po nich šáhli.
Stejná situace byla i u silníčních motorek. Tam navíc přistupovala možnost zvyšování výkonu různými úpravami /proto ta hlučnost/ čímž jistota startu se mnohdy ještě snižovala. Rovněž počáteční éra ultralechkého létání a jeho vývoj byla poznamenána prvotním nástupem dvoutaktů /především motorů Trabant/
Vývoj se posunul a i v těchto lehkých, jednoduchých motorech nadešla éra čtyřtaktu. Vidíte to již od malých skůtrů,sekaček, traktůrků, no a u lodních motorů to nemůže být jinak. Ty výhody 4T asi přeci jen převažují /mimo ceny/ a je zbytečné je vyjmenovávat – všichni je známe nebo tu různě zaznívají. Myslím, že je třeba to akceptovat a podle toho uvažovat.
Já jen čekám, kdy konečně některé výrobce napadne začít vrábět dostupné závěsné diselové mototry. Údajně u značky Selva se již něco podobného odehrává.
Pepa
Naposledy upravil(a)
Pepa dne ned říj 21, 2007 3:21 pm, celkem upraveno 2 x.