břehová přípojka
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Re: břehová přípojka
píšu "před lety" . mám dojem, že kolem roku 86 jediná známá ochrana byla značky Primeros. Každopádně to bylo naostro, bez ochrany.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
To ma hrozne nizky prurazny napeti.david píše:jediná známá ochrana byla značky Primeros

- Standa*
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Ahoj pánové také mne to nedá se nezapojit když vidím co se píše ohledně proudových chráničů tak ode mne jen pár postřehů.Budu brát běžnou instalaci v občanské výstavbě.Prudový chránič už se používá na vstupu do hlavního rozvaděče pro celý objekt.Ovšem jeho silové vypínací kontakty musejí být dimenzovány nebo shodné s předřazeným hlavním jističem a vypínací proud je 300mA.Když je tento předřazený jistič větší jak 3x25A tak by měl mít okruhový rozvaděč hlavní vypínač a k tomu může posloužit i tento chránič.Doporučuje se to hlavně z důvodu požární bezpečnosti.300mA není bezpečný proud ale k zahoření a vzniku požáru by měl zabránit.Pak se pochopitelně instalují další chrániče či přímo chráničojistič v jednom pro jištění a ochranu jednotlivých okruhů.Dnes už neplatí,že má mít chránič jen koupelna a venkovní prostor.Nová norma už definuje,že mají li do prostoru přístup laici a jsou to zásuvky pro všeobecné použití musí být chráněny proudovým chráničem s vybavovacím proudem 30mA.Ještě jste psali jeden chránič za ním to rozdělit na více jističů ano funguje to ale musí se počítat s tím,že se vybavovací proudy sčítají a že chránič vybavuje už při 16mA /některý/ a při 30mA musí dáno normou.Je li instalován jeden chránič v lodi tak třeba únikový proud elektrického plotýnkového vařiče je tak 3-6mA když je nový, stářím tato hodnota stoupá.
Ahoj Stando*,
elektrické vařiče se na lodi příliš nepoužívají. Nejvíce plynové, pak lihové a naftové. Někdo ale do větších lodí instaluje mikrovlnky, myčky a podobné nesmyly. To ale není náš případ. V zapojení, které jsem popsal, je myšlena instalace pro menší loď, např. do 12m. Na ty tři, čtyři zásuvky by to mělo stačit.
Já konkrétně mám jeden chránič a pod ním jen jeden 16A jistič bez charakteristiky. Zásuvky mám průběžně. Mám na tom notebook, ale při práci současně také vysavač a ruční nářadí typu vrtačka, flexa, multimaster. Nikdy to ještě zatížením nevylítlo. Stačilo ale brnknout prstem při přešroubovávání zásuvky, navíc o nulák a bylo
Test projde také spolehlivě.
elektrické vařiče se na lodi příliš nepoužívají. Nejvíce plynové, pak lihové a naftové. Někdo ale do větších lodí instaluje mikrovlnky, myčky a podobné nesmyly. To ale není náš případ. V zapojení, které jsem popsal, je myšlena instalace pro menší loď, např. do 12m. Na ty tři, čtyři zásuvky by to mělo stačit.
Já konkrétně mám jeden chránič a pod ním jen jeden 16A jistič bez charakteristiky. Zásuvky mám průběžně. Mám na tom notebook, ale při práci současně také vysavač a ruční nářadí typu vrtačka, flexa, multimaster. Nikdy to ještě zatížením nevylítlo. Stačilo ale brnknout prstem při přešroubovávání zásuvky, navíc o nulák a bylo
Test projde také spolehlivě.-
david
- moderátor
- Reputace: 234
kdybych měl tahat do lodě 220 V jen kvůli nabíječce, řešil bych to prodlužovákem prostrčeným škvírou v lukně či dveřích, na konci s chráničem/zásuvkou vraženým do zásuvky kabelu, nebo skříňkou co dával odkaz Pavel. Vyhnul bych se pevné instalaci a tím i revizi revizákem a následně kontrole technikem vyhrazených lodních zařízení za dohromady cca 3000 Kč / 4 roky. Vynechávám, že revize by měla být častějc.
Úplně mi stačí sra-ní s plynem.
Úplně mi stačí sra-ní s plynem.

- Standa*
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Notebook záleží jaký má zdroj některé zdroje k PC byli také s dvojitou izolací také vysavač,flexa,vrtačka pokud to není stoletá tak to jsou všechno spotřebiče 2. které mají ochranu před úrazem dvojitou izolací tam se nemá co sčítat tam žádné únikové proudy nejsou má to pouze fázový a pracovní vodič né ochraný.Co se týká elektrorevize lodě tak jsou to revizáci kteří májí osvědčení vydané od SPS a dělali zkoušky u nich je to na 5. let pak přezkoušení.
Vysavač (průmyslový) i zdroj k NB mám trojkolík. U rozbrušky si nejsem jistý.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Přátelé máme na lodi na střeše jeden panel 50W SUNBEAMsystem Flexibel Solpanel
Regulator Peak Power 10A MPPT Laddregulator.
Motor nabíjí při přistávání a odjezdu. To nám stačí na proud v lodi s docela hodně elektroniky a lednicí Isotherm ASU 3751 SP.
TV v lodi nemáme a v létě tu jsou světlý noci. Přípojku 220V nepotřebujem.
Teoreticky děláme hodně špatně ale hlavně že v praxi to funguje.
Regulator Peak Power 10A MPPT Laddregulator.
Motor nabíjí při přistávání a odjezdu. To nám stačí na proud v lodi s docela hodně elektroniky a lednicí Isotherm ASU 3751 SP.
TV v lodi nemáme a v létě tu jsou světlý noci. Přípojku 220V nepotřebujem.
Teoreticky děláme hodně špatně ale hlavně že v praxi to funguje.
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
V Kv elektro se prodava proudovy chranic do zasuvky za 2200kc. To resi laicke pripojovani c siti TN-C a TN-S. Proudova ochrana je v lodich povinna, prave z duvodu poruchy proudoveho chranice na brehu. Prodavaji se i levnejsi modely ale tem bych neveril. 2200 te nezabije, ale zabije te faze na kostre 

Proudových chráničů do zásuvky jsou na netu tři pr*dele, to jsem se díval už dřív. Ale tady se rozhodlo že na svíčku patří pánská ochrana a tak je na loď potřeba osadit tu skříň, co jinak všude bývá na sloupku na břehu. Navíc mě to je šumák.....
Seznam, Obrázky.
Ten tvůj za 2200 jsem nenašel, ale nemyslím si že by bylo potřeba se rozhodovat vyloženě podle ceny. Pokud to není čínský obchod (a to není), důvěřoval bych kterémukoliv se seznamu seriozních dodavatelů.
Seznam, Obrázky.
Ten tvůj za 2200 jsem nenašel, ale nemyslím si že by bylo potřeba se rozhodovat vyloženě podle ceny. Pokud to není čínský obchod (a to není), důvěřoval bych kterémukoliv se seznamu seriozních dodavatelů.
-
Beda
- radioamatér

- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Ten mezikus se necha koupit do 3 stovek, ale nebude tesny, asi by na mori trpel. Tak tam asi jak pise Boza, patrit takovej co tam patri.
Ale zase jestli ho pouzijes 14 za rok, tak asi prezije. Vybral bych typ co ma zkusebni tlacitko.
Pres tu elektriku se zmenila nejaka norma naposledy 2009, tak bych se zeptal co na home-doma instalaci rikaji. Az pujdes na technicku, treba budou chtit revizi s kulatym razitkem.
Ale zase jestli ho pouzijes 14 za rok, tak asi prezije. Vybral bych typ co ma zkusebni tlacitko.
Pres tu elektriku se zmenila nejaka norma naposledy 2009, tak bych se zeptal co na home-doma instalaci rikaji. Az pujdes na technicku, treba budou chtit revizi s kulatym razitkem.
Beda píše: ale nebude tesny, asi by na mori trpel.
Béďo, Kapo je na Vranovské přehradě, žádné moře.
A i kdyby se přesunul k moři, není možné aby se někde připojil k síti nechráněné proudovým chráničem.

-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
O Kapo nejde, psal ze mu to bude delat firma, tak nejspis dostane i revizni zpravu. Kapo lehce vytahne lod nahoru, maji tam vozik a navijak. Vetsi lod jiste nekoupil na Vranov, tam mohl prespavat u potapecu, bez problemu, uvarit, popit s MAPA........k molu tak 40m.
Petr Ondracek psal jak mu kape ze stropu, vsechno ma vlhke. Mel sebou radiamaterskou vysiacku, sama se mu zapinala, prepinala atd, az dodelala. Neni delana na more, chtela byt porad zapnuta, zere tak 1.5A
I ty cinske lode co jsme meli, tak v nich byla klimatizace po cele lodi, aby to lod vysusovalo.
Pavel Jerabek psal ze kazdy vecer pustil agregat a klimatizaci na hodinu, aby vysusil lod.
Nevim jestli se delaji jine pristroje na sladkou vodu a na more, odolnost.
Takze 2200 kc za nejaky tesny, odolny muze byt.
Petr Ondracek psal jak mu kape ze stropu, vsechno ma vlhke. Mel sebou radiamaterskou vysiacku, sama se mu zapinala, prepinala atd, az dodelala. Neni delana na more, chtela byt porad zapnuta, zere tak 1.5A
I ty cinske lode co jsme meli, tak v nich byla klimatizace po cele lodi, aby to lod vysusovalo.
Pavel Jerabek psal ze kazdy vecer pustil agregat a klimatizaci na hodinu, aby vysusil lod.
Nevim jestli se delaji jine pristroje na sladkou vodu a na more, odolnost.
Takze 2200 kc za nejaky tesny, odolny muze byt.
- Josef
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 3
Ono není úplně od věci proudovým chráničem chránit celý přívod a to včetně prodlužovacího kabelu od břehové přípojky do lodi. Kabel leží většinou v trávě, někdy spadne i do vody, může se někdy i poškodit izolace o kameny, betonové molo a podobně. Pokud nechcete zrovna v okolí lodě chytat ryby elektrikou, tak bych na přívod dal zástrčku s proudovým chráničem. V lodi není třeba už nic upravovat. Několik typů takových zástrček naleznete třeba zde:
http://www.conrad.cz/sitove-zastrcky-na ... v.c0809020
http://www.conrad.cz/sitove-zastrcky-na ... v.c0809020
Josef:
Ahoj, hezky odkaz, ale zásuvka na sloupku v maríně je přeci úplně jiná. Tohle je tak na prodlužku někde ze stodoly.
Ahoj, hezky odkaz, ale zásuvka na sloupku v maríně je přeci úplně jiná. Tohle je tak na prodlužku někde ze stodoly.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Josef, máš pravdu, do sloupku strčíš adapter a přiběhneš s kabelem ze stodoly s chráničem a svítíš. Měj príma večer.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 192
- Kontaktovat uživatele:
err_ píše:Josef:
Nebyl bych si tim tak jistej....

Asi jak kde.....Ja mam na lodi "stodolovej" prodluzovak ponevadz na sloupku, ktery je na mole, je klasika.
Pravda, kotvim ve Svedsku.
No právě. Tady bych začal hledat chybu...Libor píše:Pravda, kotvim ve Svedsku.
Promiň Libore.
To byla tak pěkná nahrávka, že jsem prostě musel.
Ale vážně. Jak chceš zabránit úrazu, při nějakém průrazu na té prodlužce, která ti jde kolem vody (nebo pod vodou) ve vlhkém prostředí na loď. Pro mě za mě si v tom vašem Švédsku na loď osaďte aj rozvaděč z Temelína. Ale proboha pochopte co se zde snaží někteří rozumní lidé vysvětlit.
Osaďte něco na posledním pevném místě ať ty pohyblivé části (kabely, samci, samice) jsou chráněné. Pak i když bude loď také chráněná, klidně si pro své uspokojení to ještě zatuplujte na lodi.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Dobré ráno Josefe a Libore máte pravdu, osadíš kabel chráničem s normální zásuvkou jak píšeš třeba z Conrada, a tak kam pasuje chráněný svítíš Tvým stodolovým kabelem jako třeba Libor, já a mnoho dalších. Pokud tam je tří kolíková modrá zásuvka PROsupply IEC 60309-1/2. 16A-6h/220-250VAC. IP44 použiješ adaptér CEE samec na Schucko samice normální zásuvku který, se běžně používá a zase chráněný svítíš Tvým stodolákem.
Poslední pevné místo je začátek Tvého stodoláku a tam chrání Conrad.
Když nemáš svůj chránič a vyhodíš ho někde ve stodole nebo marině není jisté, že najdeš kde je abys ho nahodil.
Poslední pevné místo je začátek Tvého stodoláku a tam chrání Conrad.
Když nemáš svůj chránič a vyhodíš ho někde ve stodole nebo marině není jisté, že najdeš kde je abys ho nahodil.
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Baharis píše:No právě. Tady bych začal hledat chybu...Libor píše:Pravda, kotvim ve Svedsku.![]()
![]()
Promiň Libore.To byla tak pěkná nahrávka, že jsem prostě musel.
![]()
![]()
Ale vážně. Jak chceš zabránit úrazu, při nějakém průrazu na té prodlužce, která ti jde kolem vody (nebo pod vodou) ve vlhkém prostředí na loď. Pro mě za mě si v tom vašem Švédsku na loď osaďte aj rozvaděč z Temelína. Ale proboha pochopte co se zde snaží někteří rozumní lidé vysvětlit.
Osaďte něco na posledním pevném místě ať ty pohyblivé části (kabely, samci, samice) jsou chráněné. Pak i když bude loď také chráněná, klidně si pro své uspokojení to ještě zatuplujte na lodi.
Vsechny ty predpisy plati pro nove delanou elektriku. Kdyz to bude delane pred lety podle puvodni platne normy a v te marine nebude aktivni spravce a sam to neupravi, tak to predelat nemusi. Ale v profi marine se jiste budou bat urazu elektrikym proudem, tak to spis budou mit s chranicem.
Jak pise Pavel-Sulc, kdyz to vyrazis v marine, nemusi ten chranic byt pristupny, do rozvodny v Temeline se take nedostanes. Ale muze vypadnout na lodi i v marine.
Jedna vec je co chci ja a druha vec je co musim.
Chranic na brehu Te ochrani i pred poskozenym kabelem ve vode. Ten proud kdy vypne je mensi, nez je proud potreba na zabiti. Je ale zadukumentovane ze si par lidi sahlo ve VN rozvodne ktera byla bez proudu, leknul se a skolil ho infarkt.
Tak jakykoliv bazmek v rozvodu kde je ochrana proudovym chranicem Te nezabije i kdyz neco spadne do vody, i treba holej drat faze....
Ja jsem telem nikdy chranic nevyrazil a mam se rad tak jsem to nezkousel, i kdyz za hrabani ve strojich kde chranice nejsou , kdy se vse hleda, meri pod napetim jsem ran dostal mozna nejakou stovku a jednou me to popalilo na 6 prstech. Chce to mit k elektrice uctu
Baharisi dnes se ty predpisy harmonizujou, tak nejspis ve Svedsku, Anglii i u nas bude ta ochrana pred nebezpecnym dotykem stejna.
Jestli je na zasuvce v marine chranic poznas lehce, zkousecka typu ZN spolehlive musi vyrazit kdyz zmeris fazi proti koliku. Zkousel bych to ale kdyz v marine bude personal. Tim zadny zkrat ktery by necemu ublizil neudelas a vyzkousis si to. Doutnavkou to nevyrazis.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Pamatujete si jeste jak znel dotaz?
Kolega psal ze dovezl phobose a chce si na nem udelat rozvod 230v. Zacina tedy zasuvkou v lodi a dle rady pokracuje do rorvadece s potrebnym IP kde ma chranic a jistice.
Misto toho tu resite brehove pripojky, kondomy na svickach apod. Jo a vlastne jeste jak to osidit a usetrit par stovek na nespravnem miste.
Opravdu hodnotny vlakno jste tu z toho udelali. Nebyt tu cca 3 lidi kteri tomu opravdu rozumi tak je na prusvih zadelano.
Kolega psal ze dovezl phobose a chce si na nem udelat rozvod 230v. Zacina tedy zasuvkou v lodi a dle rady pokracuje do rorvadece s potrebnym IP kde ma chranic a jistice.
Misto toho tu resite brehove pripojky, kondomy na svickach apod. Jo a vlastne jeste jak to osidit a usetrit par stovek na nespravnem miste.
Opravdu hodnotny vlakno jste tu z toho udelali. Nebyt tu cca 3 lidi kteri tomu opravdu rozumi tak je na prusvih zadelano.
Jojo, radsi rychle zamknout nebo ještě lepe smazat cely, uz jsem to psal jednou. Nerozumet tématu, asi bych si radsi koupil petrolejku.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 192
- Kontaktovat uživatele:
Promiň , ale břehová přípojka ala sloupek s tím souvisí. Musím vědět na co se napojuji abych věděl jak to mám udělat.
A Jirko to jsme si vůbec nerozumněli. Komentoval jsem pouze to , že ne na každém sloupku je stejná zásuvka, ale že se liší podle země.
Vůbec nekomentuji proudový chránič. Sloupek je na vodě tak je (musí být) chráněn.
A s prodlužkou zacházím, tak jako by to jištěno proudovým chráničem nebylo.Elektrika není moje hobby a mám z ní respekt. Nenamáčím do vody, táhnu vzduchem s dostatečnou vůlí. Na druhém konci jen jeden spotřebič podle potřeby a pod vizuální kontrolou.Zpravidla jen nabíječky, dobíječky. Pevný rozvod v lodi nemám a zatím o něm neuvažuji.
Zatím jsem ani jednou nezaregistroval, že by někdo jističe sloupku vyhodil...
A Jirko to jsme si vůbec nerozumněli. Komentoval jsem pouze to , že ne na každém sloupku je stejná zásuvka, ale že se liší podle země.
Vůbec nekomentuji proudový chránič. Sloupek je na vodě tak je (musí být) chráněn.
A s prodlužkou zacházím, tak jako by to jištěno proudovým chráničem nebylo.Elektrika není moje hobby a mám z ní respekt. Nenamáčím do vody, táhnu vzduchem s dostatečnou vůlí. Na druhém konci jen jeden spotřebič podle potřeby a pod vizuální kontrolou.Zpravidla jen nabíječky, dobíječky. Pevný rozvod v lodi nemám a zatím o něm neuvažuji.
Zatím jsem ani jednou nezaregistroval, že by někdo jističe sloupku vyhodil...
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Nejsem jeden z těch třech chytrých ani nejsem elektikář. Myslím že tu je napsáno hodně správného tak že mazat všechno myslím není správné..
Instalace v marině až do sloupku se domnívám ochranu nemá, určitě ne 30 mA. Jak tu bylo řečeno proudy se sčítají a molo by bylo stále bez proudu. Zjistím zítra jak je zapojená Säby marina.
Tady ochrana povinná není. Pokud máš alespoň ochranu proti požáru 300 mA dostaneš u některých pojišťoven slevu.
Chránit musí každý sám sebe a to hned na sloupku. Kabelem ze stodoly a chráničem od Conrada
Pak mít chránič i v lodi jistí pro případ, že použiješ jiný nechráněný kabel ze stodoly.
Žádný předpis nebo norma ochranu nezakazuje.. tak co řešíme..
Víc myslím není třeba psát..
Instalace v marině až do sloupku se domnívám ochranu nemá, určitě ne 30 mA. Jak tu bylo řečeno proudy se sčítají a molo by bylo stále bez proudu. Zjistím zítra jak je zapojená Säby marina.
Tady ochrana povinná není. Pokud máš alespoň ochranu proti požáru 300 mA dostaneš u některých pojišťoven slevu.
Chránit musí každý sám sebe a to hned na sloupku. Kabelem ze stodoly a chráničem od Conrada
Pak mít chránič i v lodi jistí pro případ, že použiješ jiný nechráněný kabel ze stodoly.
Žádný předpis nebo norma ochranu nezakazuje.. tak co řešíme..
Víc myslím není třeba psát..
- Josef
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 3
Pro erra, můžeš si tam dát třeba tohle http://www.conrad.cz/prepetova-ochrana- ... abel-230-v a zástrčku jakou je třeba, ale to už v odkazu bylo. Do stodoly jsem prodlužovák nikdy v maríně netáhl. Vždy to bylo jen ke sloupku na břehu nebo na mole a můžu potvrdit, že i tady v Čechách se používají dva systémy zásuvek (klasická jako doma, pouze ve venkovním provedení a tříkolíková - mechanicky podobná té na 400V AC). V jiných státech můžou být i jiné zásuvky a dokonce i na jiné napětí.
Pokud se jedná o břehové přípojky, tak všechny nové musí být osazeny proudovým chráničem (jedná se o venkovní rozvody). Staré elektrické zařízení tuto povinnost nemají a musí při revizi splňovat podmínky z doby vzniku zařízení. Jinak obecně řečeno jakýkoliv jistič, chránič či jiné jistící zařízení musí být umístěno na začátek celé jistící el. soustavy, aby každá část byla jištěna, chráněna.
Přeberte si to jak chcete, nikomu jic nevnucuji. Tímto zde končím.
Pokud se jedná o břehové přípojky, tak všechny nové musí být osazeny proudovým chráničem (jedná se o venkovní rozvody). Staré elektrické zařízení tuto povinnost nemají a musí při revizi splňovat podmínky z doby vzniku zařízení. Jinak obecně řečeno jakýkoliv jistič, chránič či jiné jistící zařízení musí být umístěno na začátek celé jistící el. soustavy, aby každá část byla jištěna, chráněna.
Přeberte si to jak chcete, nikomu jic nevnucuji. Tímto zde končím.