echolot

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

echolot

Příspěvekod simon » stř zář 10, 2008 2:02 pm

hledam nejaky velmi jednoduchy echolot pro ciste tuzemske pouziti
znate nekdo toto: CRUISER Echolot nebo doporucite neco podobneho? Kam je nejlps umistit sondu?
diky moc
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » stř zář 10, 2008 3:13 pm

To Simon:myslím,že moc levnější se už sehnat nedá.Má velmi zajímavou spotřebu,10 mA ,to se hned tak nenajde.V návodu bývá obvykle i náčrt umístění na lodi.Klasicky se sonda umísťuje cca metr od přídě,ale viděl jsem už i umístění v držáku na zrcadle.Většinou se musí vyvrtat otvor pro umístění sondy,ale u malých lodí,kde není tloušťka obšívky silná,může být sonda umístěna v tubusu,který je přilaminován ke dnu lodi a naplněn olejem.Ale to by všechno mělo být popsáno v návodu.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » stř zář 10, 2008 3:21 pm

MARIS píše:To Simon:myslím,že moc levnější se už sehnat nedá.Má velmi zajímavou spotřebu,10 mA ,to se hned tak nenajde.V návodu bývá obvykle i náčrt umístění na lodi.Klasicky se sonda umísťuje cca metr od přídě,ale viděl jsem už i umístění v držáku na zrcadle.Většinou se musí vyvrtat otvor pro umístění sondy,ale u malých lodí,kde není tloušťka obšívky silná,může být sonda umístěna v tubusu,který je přilaminován ke dnu lodi a naplněn olejem.Ale to by všechno mělo být popsáno v návodu.

diky
nic to neumi = malo to zere :)
...ad male lode s tenkou obsivkou - ten tubus myslis umistit dovnitr lode? proc prilaminovan?
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » stř zář 10, 2008 3:44 pm

No jistě znáš princip echolotu,sondou vyslaný ultrazvukový paprsek se odrazí ode dna a sonda jej znovu zachytí.A podle délky časové prodlevy se ukáže hloubka od sondy ke dnu. A aby se toto mohlo provést,tak musí být sonda v bezvzduchovém prostoru(to je blbý termín),proto v tom tubusu musí být,mám dojem,ricinový olej.Pokud by tam ten olej nebyl,tak by se paprsek odrazil od obšívky.Samozřejmě,že ten tubus je vlaminovaný dovnitř lodi ke dnu a uzavřen zátkou,kterou prochází kabel od sondy.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » stř zář 10, 2008 4:02 pm

MARIS píše:No jistě znáš princip echolotu,sondou vyslaný ultrazvukový paprsek se odrazí ode dna a sonda jej znovu zachytí.A podle délky časové prodlevy se ukáže hloubka od sondy ke dnu. A aby se toto mohlo provést,tak musí být sonda v bezvzduchovém prostoru(to je blbý termín),proto v tom tubusu musí být,mám dojem,ricinový olej.Pokud by tam ten olej nebyl,tak by se paprsek odrazil od obšívky.Samozřejmě,že ten tubus je vlaminovaný dovnitř lodi ke dnu a uzavřen zátkou,kterou prochází kabel od sondy.

jasne, diky moc za info
Zdenci
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Zdenci » stř zář 10, 2008 6:51 pm

Keď sa tu načala téma echolot, dovolím si spýtať sa...
Čo si myslíte o použití tohto sonaru ako hĺbkomer na plachetnici?
http://www.garmin.sk/default.asp?cls=stoitem&stiid=1000
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř zář 10, 2008 8:24 pm

MARIS píše:No jistě znáš princip echolotu,sondou vyslaný ultrazvukový paprsek se odrazí ode dna a sonda jej znovu zachytí.A podle délky časové prodlevy se ukáže hloubka od sondy ke dnu. A aby se toto mohlo provést,tak musí být sonda v bezvzduchovém prostoru(to je blbý termín),proto v tom tubusu musí být,mám dojem,ricinový olej.Pokud by tam ten olej nebyl,tak by se paprsek odrazil od obšívky.Samozřejmě,že ten tubus je vlaminovaný dovnitř lodi ke dnu a uzavřen zátkou,kterou prochází kabel od sondy.

sonda stačí přilepená formelou nebo medvědím hov--- na dno, teda laminátový. daleko důležitější je, aby v laminátu nebyly bubliny a to je dost často problém. takže než někde ZAČNEŠ DĚLAT TUBUS, JE POTŘEBA OVĚŘIT, JESTLI SONDA V DANÉM MÍSTĚ FUNGUJE. Třeba PŘES TU FORMELU. Prej jdou taky švestkový povidla. ricinový olej je na ho.. a to dost řídký. stačí jakýkoli, ne rostlinný.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř zář 10, 2008 8:35 pm

Ten tubus sa môže aj prilepiť , ja som použil PU tmel a ako výplň sa používa vazelína.Ale neviem či u všetkých výrobcov.
Fischfinder sa dá použiť ako hĺbkomer v pohode, ja som kúpil Eagle Cuda 168 za 79,90 Euro, kupoval som na dobierku od SVB.
Zdenci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zdenci » stř zář 10, 2008 8:51 pm

Ok Denis, dík moc...
Uvažujem aj nad tým, že sondu upevním na dno pred plutvu kedže v plutvovej skrini mám kúsok miesta na dajaký ten tenší káblik...samozrejme najprv musím kúpiť ten sonar :D
david
moderátor

Příspěvekod david » stř zář 10, 2008 8:52 pm

Denis píše:

Ten tubus sa môže aj prilepiť , ja som použil PU tmel a ako výplň sa používa vazelína.Ale neviem či u všetkých výrobcov.
Fischfinder sa dá použiť ako hĺbkomer v pohode, ja som kúpil Eagle Cuda 168 za 79,90 Euro, kupoval som na dobierku od SVB.

15 let jsem jezdil bez tubusu, sonda přilepená na ten medvědí exkrement. makala a neupadla. už jsem to tu někde popisoval. teď mám plecháč a mám díru ve dnu. taky dobrý.
opakuju znova - než definitivně přilepíte zbytečnej a složitej tubus (aby se nevylil olej ), tak ohledat a odzkoušet, zdali v daném místě aparát vůbec funguje. je taky potřeba dávat pozor na turbulentní a probublanou vodu vzduchem. tam to bezpečně nefunguje nebo ukazuje kraviny. znám lidi, co prolezli půl lodě, než našli spolehlivé místo - to teda myslím docela vážně. na plachetnicích sondy dvě ( na každým boku) a gravitační přepínač. jinak v náklonu měříš to. co je mimo trasu lodě
Zdenci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zdenci » stř zář 10, 2008 9:01 pm

David dobrá rada nad zlato s tými dvoma sondami...
ešte ma tak napadlo, jednolúčový alebo duálny, hmm?
david
moderátor

Příspěvekod david » stř zář 10, 2008 9:12 pm

Zdenci píše:David dobrá rada nad zlato s tými dvoma sondami...
ešte ma tak napadlo, jednolúčový alebo duálny, hmm?

tak to bych kecal, nevím. dvoupaprskový měří i před loď? na velmi malých hloubkách to pořádně nemaká, teda ani nemůže. já jsem z řeky a tam je problém že většinou není žádná voda. pak už funguje jen pracovitá posádka a klacek z přídě - mark twain
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » stř zář 10, 2008 10:07 pm

Ahoj.Použití klasického ryb.echolotu je problematické kvůli jeho přidělání,většina těchto přístrojů je na stojánku a v kokpitu překáží.Na motoráku kde nejsou prakticky žádná lana svedena do kokpitu je to jedno,ale na plachetnici může být problém.Další minus ne tak velké je,že na většině obrazovky dochází hlavnně k zobrazování profilu dna jeho stuktuře,a výskytu ryb,což jsou věci,které mě víceméně nezajímají,hloubka je vyznačena někde v rohu.Další problém,je že ryb.acha nemají kompenzaci kýlu a měří čistou hloubku od sondy ke dnu,musíte neustále přepočítávat ponor lodě s kýlem vůči ůdajům na echu.Já používám NASA Clipper Duet to je acho a log v jednom spotřeba dobrá vybavení vše co potřebuji,cena je někde kolem 250ti E.Ty duální sondy vysílají na dvou frekvencích 60/200kHz,přepíná se to na přísreoji a slouží to pouze k lepšímu vykreslení dna na velkých hloubkách.ryb.echoloty mají i trochu větší spotřebu.Čau.
Zdenci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zdenci » stř zář 10, 2008 10:21 pm

Bomba dík za info, trošku ti budem oponovať čo sa týka zobrazovania...mal som požičaný jeden sonar len si neviem spomenúť aký -chyba- ale mal možnosť prepínania zobrazenia- buď ukazoval profil dna ako uvádzaš, alebo znázornoval len číselné údaje: hĺbku, teplotu vody, a čo sa mi rátalo aj rýchlosť lode a prejdenú vzdialenosť...4 čísla pekne pod sebou...a signalizátor nadstavenej hĺbky- ak mám ponor 120cm a nastavený signalizátor na 150cm nemusím ani sledovať display...
nevedel som na čo je dobrá tá duálna sonda...už viem - pre mňa na nič :D
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » stř zář 10, 2008 10:38 pm

Ahoj:jasně rozumím tomu,já mám na ryby Eagle Fishmark 480 k tomu je ta rychlostní sonda.teplotu vody to bere z tý sondy hloubkový.Ale jacht echo ti v tvojem případě ukazuje rovnou 0,3m.Jasně,že ryb echo je použitelný,ale jestli ho budeš kupovat a si rybář kup si náhradní sondu(neni drahá)jednu zadělej na pevno do lodě druhou prdni na bajbot a si vysmátej, budeš přehazovat jenom obrazovku a maš jednu mašinku na dvě využití.Čau.

Zpět na