Větrání vs. hmyz

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Větrání vs. hmyz

Příspěvekod Charlie » čtv črc 09, 2009 7:47 pm

Jak řešíte na svých lodích noční větrání a komáry? Mě tedy docela otravovaly pobyt na lodi ve večerních a nočních hodinách, tak jsem si vyrobil síťky proti hmyzu do vstupu do kajuty. Teď si můžu večer v klidu v lodi rozsvítit, posedět a pak i bez bzučení komárů v pohodě spát s přívodem čerstvého vzduchu.

Rámy jsou vyrobené z překližky, napuštěné luxolem v odstínu indický teak a pak přetřené polyesterovou pryskyřicí. Výplň je z černé síťky určené do oken (na rámy přilepená páska do které je vmačklá síťka a přes to zajištěno lištou aby se to neodlepovalo), funguje to perfektně.

Obrázek

Používáte někdo něco podobného, nebo máte jiné řešení, nebo to neřešíte vůbec a už jste na přítomnost komárů zvyklí?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv črc 09, 2009 9:30 pm

Na charterovce to neřeším, někdy bývají ve výbavě sítan a okýnka a lukny.
Ale před 14 dny jsem byl ve Vrbosce vyvázaný vedle staršího švýcarského páru a pán navečer vyběhl na palubu s pěknýma udělátkama. Z klasické síťky ušité pytle přiměřené velikosti a v lemu okraje všité nějaká závažíčka, hodně hustě. Ty pytle nasadil na lukny, jedno jestli byly otevřené úplně nebo jen z části a zatížený okraj pěkně seděl na palubě. Jestli jsem to srozumitelně popsal.
Jak měl vstup do lodě nevím, protože byl vyvázaný přídí k molu. A na scházení na molo měl také udělaný pěkný žebříček. Když vstoupili na příčku tak se rozjel, jinak visel na předním koši před kotvou. Takový teleskopický.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát črc 10, 2009 12:05 am

Něco takového ?

Obrázek

Mě všechny ty poletující potvory žerou s chutí přímo přenáramnou, ale tohoto řešení bych se v jen trošku silnějším větru obával a spíše bych volil vnitřní síťky, které se k většině luken dají dokoupit.

Kdysi za socíku nebyly a tak jsem jejich náhradu v karavanu řešil čtverci z mulu (lékařská gáza). Po obvodu přehnout, vytvořit tunýlek a obšít. Do tunýlku pak navléknout tzv. kloboukovou gumu. Je to lehoučké a naprosto vyhovující danému účelu s náklady nula nula nic. Drží to samo, jen zaháknuto (navlečeno) za osazení vnitřního rámu okna. Jediná nevýhoda je, že to nelze zcela dokonale vypnout.

Wlady
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » pát črc 10, 2009 5:18 pm

Mám prakticky to samé co Charli, akorát místo síťky mám jemné antikorové pletivo. Osvědčilo se to výborně. Žádný komáři nemají šanci a nádherně to větrá. Mám přes to pletivo ještě rolovací plachtu z pogumované textilie na pojezdech, které zaručují mezeru mezi plachtou a pletivem. Můžu tak větrat i v dešti, aniž bych musel dávat persenik.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát črc 10, 2009 5:43 pm

No já na noc natahuji kočárek nad vstup do kajuty, takže to mám kryté před deštěm a když prší moc prudce, tak sítě vyměním za normální zavírání.
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod kzeman » pát črc 10, 2009 5:58 pm

Plachetnici nemám, ale vždy ssebou tahám kus staré záclony. S uchycením není problém a účel to plní.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pát črc 10, 2009 6:04 pm

Josef píše:Mám přes to pletivo ještě rolovací plachtu z pogumované textilie na pojezdech, které zaručují mezeru mezi plachtou a pletivem. Můžu tak větrat i v dešti, aniž bych musel dávat persenik.

To by si zasluhovalo nějaké foto :?: :?

Zpět na