PLB / "osobní EPIRBS"boja

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3123
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 308
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » úte bře 03, 2015 4:58 pm

Jardo, tady je to docela dobře popsané:
http://www.panbo.com/forum/2013/01/new- ... d-gps.html
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1068
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » úte bře 03, 2015 6:02 pm

Taktéž mám informaci, když jsem si dělal SRC, že je třeba dávat pozor, že do vysílačky nejde znovu MMSI naprogramovat (myšleno MMSI lodi na které se nachází). Bylo mi to divné, ale v té době, pár let zpět, to tak bylo. Bylo to řečeno v souvisloti s možností koupě vysílačky z druhé ruky a pokud MMSI ve vysílačce existuje, nelze nměnit a je nutné vysílačku zaslat zpět do výroby, což vysílačku prodraží na úroveň nové. Poprvé samozřejmě MMSI zadat jde.

Zřejmě se věc posunula a jde naprogramovat vícekrát, což je posun, dobrý posun.

Ale je třeba asi dávat pozor při koupi starší vysílačky s DSC, aby to nebyl ten starší typ.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » úte bře 03, 2015 6:09 pm

Dosel mi ten mail od vyrobce:

Dears,

I take it the you intend registering this PLB in the Czech Republic? If this is true then you can use the PLB serial number but it will need to be configured with the Czech country code. Please select a retailer that can programme your PLB.

Registration can be done here: https://www.406registration.com
Best Regards
David Sheekey
Product and Approvals Manager
Ocean Signal Ltd,

---

Z toho tedy pro mne plyne, ze lze svazat pouze ID PLB s osobou a nepotrebuji MMSI.
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte bře 03, 2015 8:43 pm

Vypada to tak, to by bylo fajn.

...ale taky pise, ze ti tam prodejce bude muset naprogramovatkod pro cesko coz je tusim 270.

Ale kdyz vlezu na tu stranku 406registration.com a chci registrovat tak prvni vec, kterou to chce je Beacon Hex ID. Ale to ti podle vseho rekne prodejce po naprogramovani.

Muzes sem prosim jeste dat jak znel ten tvuj dotaz? Abychom vedeli na co presne on odpovidal.

Diky
Dodo
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » úte bře 03, 2015 8:57 pm

Muj dopis byl (volne prelozeno):
Kupuji vasi PLB1 boji jako soukromy bezpecnostni system pro charter.
- Musim mit pro registraci teto boje MMSI?
- Posila tato boje MMSI nebo jen sve ID?
- Muzu si tuto PLB boji zaregistrovat pouze na jeji ID, bez MMSI?

Odpovedel jen na posledni, ale me to staci.

---

No a az se vratim z lodi, tak bych mel mit uz bojku pro partnerku doma. Proste to bude tak, jak jsem psal uz dvakrat. Dohodnout se s prodejcem.

.
Uživatelský avatar
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 164
Registrován: čtv říj 13, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod aTrej » úte bře 03, 2015 11:55 pm

Nepamatam si to presne, Ofcom registraciu PLB posunul na MCA a odtial mi poslali dva stitky s HEX ID a tie som nasledne lepil na PLB. Panko z MCA mi na moj dotaz odpisal, ze ano registraciu PLB by mala robit domovska krajina ale bohuzial nie vsetky krajiny su toho schopne. Preto mi MCA plnohodnotnu registraciu urobili, napriek tomu, ze nie som obcan UK. Ziadost pozadovali zaslat postou, nie iba cez stranky Ofcomu. Stitky poslali, az po pisomnej ziadosti.
Uživatelský avatar
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 164
Registrován: čtv říj 13, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod aTrej » stř bře 04, 2015 12:04 am

Este jedna vec ma napadla, myslim ze v MCA registruju iba PLB kupenu v UK. Ale hadat sa nebudem.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1068
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » stř bře 04, 2015 12:16 am

Taktéž jsem slyšel, že je problém (přesněji nejde to) s registraci PLB v Anglii, která byla koupena v Německu - ale tato informace není nejnovější a třeba to už je jinak).
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř bře 04, 2015 9:21 am

err_ píše:Muj dopis byl (volne prelozeno):
Kupuji vasi PLB1 boji jako soukromy bezpecnostni system pro charter.
- Musim mit pro registraci teto boje MMSI?
- Posila tato boje MMSI nebo jen sve ID?
- Muzu si tuto PLB boji zaregistrovat pouze na jeji ID, bez MMSI?

Odpovedel jen na posledni, ale me to staci.

---

No a az se vratim z lodi, tak bych mel mit uz bojku pro partnerku doma. Proste to bude tak, jak jsem psal uz dvakrat. Dohodnout se s prodejcem.

.


A prozradis jeste prosim s jakym prodejcem jsi se dohodl ty? ;) Jestli to nechces psat sem tak prosim aspon do SZ.

Ja jsem si vymenil nekolik emailu s nekym z svb.de a v zatim strucne receno mam od nich informaci ve stylu "az si sezenete MMSI tak neni problem u nas naprogramovat".

Zkusim jim jeste napsat co ti odpovedel vyrobce as uvidime jak se k tomu postavi ;)

Diky
Dodo
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř bře 04, 2015 10:38 am

Tak mi prave odpovedeli z svb.de, ze by to tak slo. Ze to naprogramuji bez MMSI, jen se seriovym cislem PLB a nakonfiguruji s Czech country code. :good:

Registraci pak doufam provedu uz sam na 406registration.com

Tak snad dobry ;) Diky vsem za rady.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1068
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » stř bře 04, 2015 11:13 am

Ahoj Dodo.
Ověř, pro jistotu, na 406registration.com zdali jsou to schopni zaregistrovat s Czech country code.
Standa Bílek takhle koupil EPIRB, dali mu tam myslím Německý country code a Angličani to zaregistrovali jen v nějakém nouzovém dočasném režimu a následně se muselo vyřešit přeprogramování s Anglickým country code, aby k registraci bylo vše tak jak oni požadují a registrace byla řádná. Samozřejmě, přeprogramování není zadara. Informace je to čerstvá, celé to probíhalo asi tak 1/2 roku, až teď se dořešilo, v některých oblastech není reálné sehnat někoho kdo to umí přeprogramovat
Nevím zdali je to u PLB stejné jako u EPIRB ale je dost pravděpodobné, že ano.
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř bře 04, 2015 11:50 am

To jsem tam uz prave kontroloval driv a primo na 460registration.com pisou, ze PLB pro country code Czech tam zaregistrovat lze. Tak snad nekecaj ;)

Ostatne pri registraci uz by to snad melo chtit jen HEX-ID co dostanu od prodejce jako vysledek naprogramovani. MMSI uz by to snad chtit nemelo.

Dodo
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » stř bře 04, 2015 11:59 am

dodo> resil jsem to tam, kde ty

Doplneni>
Posla jsem jeste utvrzovaci dopis:
Dear David,
thank you for your quick answer. But for my correct information:
Must I have it MMSI for PLB configuration?
Or can I register it with only ID-Hex and beacon ID on this webpages?

Odpoved:
The database I sent you the link of will probably accept any format of serial number, but you will only find this out when you try to register the PLB. I suggest you try contact the Czech Repulic National contact for registration, Air Navigation Services of the Czech Republic RCC Navigacni 787 252 61 Jenec Czech Republic. Their phone number is (420)220374452 or email rccpraha@ans.cz.
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř bře 04, 2015 1:47 pm

Tak radost byla asi predcasna :cry:

Pred chvili jsem mluvil s panem Valentou z Rizeni letoveho provozu, jestli je mozno PLB s ceskym country codem registrovat prostrednictvim 406registration.com a rekl mi ze ne. Ze ikdyz tam ty informace vyplnim a odeslu tak se nejspis nikam nezapisi. Protoze v cesku pry neni zadna instituce, ktera by v pripade poplachu umela rict, kdo to je, kde je apod.

Rizeni letoveho provozu pry registruje pouze EPIRBy/ELT pro letadla, protoze to narizuje zakon ci nejaka mezinarodni vyhlaska ci co.

Ale pro PLB to pry delat nesmi, protoze do odporuje zakonu o osobnich udajich. A zadny urad to pry delat nechce a aby se to zmenilo, tak by pry musel byt tlak zdola.

Takze PLB si pry koupit muzu, ale ikdyz si ji zaregistruju pres 406registration.com tak v pripade nouzove udalosti se nejspis nic nestane :cry: protoze nikdo v cesku nebude vedet kdo to je, kde mel byt apod.

Dodo
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » stř bře 04, 2015 2:01 pm

Ale stane, uvidis. V ramci registrace das dve telefonni cisla. Jedno na lod a jedno tam, kam se ma volat, kdyz to nevezmes na lodi. Tohle jiz spolehlive funguje a funguje to na osobu. Osobne znam minimalne dva lidi v CR, kteri mi svou registrovanou boji ukazovali. Byla funkcni, registrace provedena v Anglii.

Vyrobce udava, jak by to melo byt. Dle me je to ale jedno. Tak jak ti na rucku daji anglicke MMSI, stejne tak ti daji anglicke predcisli pro ID PLB. A fungovat to bude. Jde o zivot a tam to funguje tak, ze pokud se to neodvola, tak se zasahuje.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » stř bře 04, 2015 2:07 pm

A pokud mas prukaz alespon omezeneho radiotelefonisty, muzes zvolit cestu, kterou ti tu nabidnul lynx. A tam MMSI dostanes.
A budu vedet vic pristi tyden, resim to ted zamerne bez MMSI pro partnerku aby se to dalo prenaset, tak uvidim. Zatim jsem ale nenarazil na zadny problem. Mozna se stresujes zbytecne.
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř bře 04, 2015 2:49 pm

err_ píše:Osobne znam minimalne dva lidi v CR, kteri mi svou registrovanou boji ukazovali. Byla funkcni, registrace provedena v Anglii.


O tomhle ale nemluvim, to asi funguje.

Psal jsem o tom, ze kdyz si ji chces sam registrovat pres 406registration.com pro country code Czech. Protoze podle toho co rikal ten clovek z rizeni letoveho provozu, tak v pripade nouzove udalosti operator systemu kontaktuje prislusne koordinacni stredisko v dane zemi podle country codu. Jenze kdyz tam bude country code Czech, tak prave kontaktuji to Rizeni letoveho provozu, jenze tam o registracich provedenych pres 406registration pry vubec nic nevedi.

PLB koupenou a registrovanou v anglii (s anglickym country codem) vubec nezpochybnuju, tam jim to urcite funguje dobre.

Tak az to zprocesujes pro pritelkyni tak dej prosim vedet.

Diky
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1068
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » stř bře 04, 2015 3:33 pm

err >
To máš ověřeno, že jim stačí omezený radiotelefonista k získání MMSI?
Správně by měli chtít doložit SRC/LRC?
Pokud by tedy nějaké oprávnění vidět chtěli.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » stř bře 04, 2015 3:47 pm

Ne, udelal jsem chybu. RYA ma jen jedny papiry pro VHF, tak jsem to neumele prevedl. Takze spravne je bud RYA SRC nebo Omezeny operator SRC od CTU.

Mas pravdu. Moje chyba.

A ja jsem prave diky MMSI predkladat prukaz musel. Ale to bylo v NL. Asi lepe se k tomu muze vyjadrit lynx, ma tu proceduru za sebou.

Edit>
Pisu jak Tatar ...
Naposledy upravil(a) err_ dne stř bře 04, 2015 3:52 pm, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1477
Registrován: pon lis 26, 2012 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Jarda885 » stř bře 04, 2015 3:49 pm

Pánové,

moje angličtina není nic moc. Přesto mám za to, že z Lynxova příspěvku
lynx píše:Jardo, tady je to docela dobře popsané:
http://www.panbo.com/forum/2013/01/new- ... d-gps.html

je patrné, že MMSI patří k lodi.
"The structure of standatd MMSI's are like this MIDXXXXXX, MID denotes the administration having jurisdiction over the ship station and XXXXXX is a unique number for the vessel."

Jiná skutečnost je, že PLB asi nemusí mít MMSI ale stačí její ID. Pak je to skutečně osobní záchranná bóje.
Uživatelský avatar
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1477
Registrován: pon lis 26, 2012 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Jarda885 » stř bře 04, 2015 3:54 pm

err_ píše:............ Omezeny operator SRC .....

......


Takhle napsaný termín postrádá logiku. Právě to SR znamená "Short range" a vyjadřuje "omezení".
Na rozdíl od "Long range", které vyjadřuje "neomezený" ve zkratce LRC
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2297
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » stř bře 04, 2015 3:58 pm

Jardo, prukazy mam oba a tak ti ted presne opisuji, co na nem mam:

OMEZENY PRUKAZ OPERATORA (SRC)

Vydal CTU

je to tam jak cesky, tak anglicky. A uz to ma novy format, je to velikosti kreditky. Prukaz ma okrovy pruh, fotka je vpravo.

RYA mam standardni modro bilej. Fotka, bez popisu osoby, to maj asi jen Anglicani, hologram RYA s podpisem a muj podpis.

---

A ty vzdalenosti jsou spise k vlnam. Kratky dosah, dlouhy dosah. Ale operator je lodni funkce. A tam je omezeny i co se tyce seznameni se se zarizenim a procesum v ramci lodni komunikace.
Naposledy upravil(a) err_ dne stř bře 04, 2015 4:04 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1477
Registrován: pon lis 26, 2012 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Jarda885 » stř bře 04, 2015 4:02 pm

"OMEZENY PRUKAZ OPERATORA (SRC) "

Takhle to má logiku.
OMEZENY PRUKAZ OPERATORA je plný název
SRC je zkratka v angličtině

Když z toho vyhodíš závorky a slovo "oprátora" vznikne paskvil.
Naposledy upravil(a) Jarda885 dne stř bře 04, 2015 4:03 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3123
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 308
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř bře 04, 2015 4:03 pm

Jardo, hned další odstavec pojednává o MMSI pro ruční vysílačky. Tvar je 8MIDxxxxx

Já jsem to dával jako příklad, že lze legálně získat MMSI, které není svázáno s pevnou lodní radiostanicí. (Tedy bez souvislosti s PLB.)
„It is also possible to the get new MMSI's with the leading 8 for handheld sets when the set is not associated with a fixed station."
Tedy: Pro ruční vysílačku je možné získat nové MMSI začínající osmičkou, kde ruční vysílačka nesouvisí s pevnou stanicí (= není používána jako doplňková na jedné konkrétní lodi).
Uživatelský avatar
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1477
Registrován: pon lis 26, 2012 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Jarda885 » stř bře 04, 2015 4:07 pm

Petře,
rozumím tomu tak, že se jedná o ruční vysílačky patřící k téže lodi jako pevná stanice.
Taky se tam píše o jejich vzájemné komunikaci. Pořád mi z toho nevyplývá, že by se mohla ruční stanice s MMSI využívat pro jinou loď.
Učili nás, že právě pomocí MMSI se dá dohledat o jakou loď se jedná (extrém: malá plachtnice pro 4 lidi proti výletní lodi s 3000 lidma) Podle údajů z databáze se rozhoduje, jestli na nouzové volání pošlou jeden malý vrtulník nebo aktivizují všechno, co se může dopravit do blízkosti a naloďovat lidi.

Asi nás to učili před lety blbě nebo je změna právního režimu. Píšou tam rok 2013....
A taky radiostanice je něco jiného než PLB.
Naposledy upravil(a) Jarda885 dne stř bře 04, 2015 4:11 pm, celkem upraveno 2 x.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti