sonary, sondy...

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

sonary, sondy...

Příspěvekod vendelinek » čtv úno 18, 2010 12:24 pm

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jakou máte kdo zkušenost s novou instalací sonaru, sondy, apod.? Chystám se toto zařízení dát na loď (spaíš jen pro sladkou vodu v ČR) a nějak tápu v technických specifikacích výrobců a trochu i v principu sondy i měření. Kam ji umístit, aby měřila dobře, aby se nepoškodila při plavbě, jak je to s přesností měření při náklonu lodi, apod.
Děkuji za nějaké informace, nebo odkazy.[b]
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv úno 18, 2010 12:47 pm

Tak co jsem viděl, tak sonda hloubkoměru i rychloměru byli kolem přední části kýlu po straně. Já mám sondu hloubkoměru v místě kde končí kýl (cca pod koncem nástavby kajuty) a sondu rychloměru v místě začátku kýlu. Hlavně by měli být cca kolem podélné osy lodi, aby se ti při větším náklonu nedostávali ven z vody - rychloměr by pak neukazoval.

U hloubkoměru při náklonech jsem zatím nepostřehl, že by při náklonu lodi se najednou zvětšila hloubka, ukazuje pořád stejně.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv úno 18, 2010 1:18 pm

Jsou sondy které se montují na dno uvitř lodi takže ta se poničit nemůže. Já osobně mám Furuno to jsou dobré sonary. ale ne tak u nás rozšířené a mám i takový diodový a to je někdy pro zlost pokud loď nemá víc jak 70cm ponor tak bych ho tam nedával člolvěk je pak nervórní když mu stále píská a čeká náraz bez něj je to klidnější. náraz přijde z nenadání. jinak je velká nabídka je to jen o penězích pod 10tis nic moc neni to je jasné
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Ako sonar pracuje

Příspěvekod Frantisek » čtv úno 18, 2010 1:45 pm

Na stranke
www.humminbird.sk v sekcii Stiahni si, mas navod Ako sonar pracuje. Mozno ti to k niecomu bude.
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Re: sonary, sondy...

Příspěvekod ondra » čtv úno 18, 2010 3:07 pm

vendelinek píše:Ahoj, chtěl bych se zeptat, jakou máte kdo zkušenost s novou instalací sonaru, sondy, apod.? Chystám se toto zařízení dát na loď (spaíš jen pro sladkou vodu v ČR) a nějak tápu v technických specifikacích výrobců a trochu i v principu sondy i měření. Kam ji umístit, aby měřila dobře, aby se nepoškodila při plavbě, jak je to s přesností měření při náklonu lodi, apod.
Děkuji za nějaké informace, nebo odkazy.[b]

Ahoj, mám Garmin Fishfinder. Sondu mám přímo v lodi pod poklopem (nechtěl jsem nikde žádné kabely ven z lodi) zhruba v polovině lodi. Je nutné jí mít ve vodorovné poloze a musí být v něčem ponořená, já jí zalil pryskyřicí - pozor, nesmí být žádné bubliny. Funguje perfektně přes 2 cm laminátu, i přes ocel.
Rozhodně jí nedávej nikam na příd, jakmile se dostane špička ven z vody, přestane fungovat, to samé k vrtuli, stačí trochu bublin pod lodí a je zblblá.

Ondra
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv úno 18, 2010 3:39 pm

Je možné tiež použiť fishfinder, sú v cenách už okolo 100 eur. Sonda sa montuje na zrkadlo, alebo do vnútra lode tak ako popisovali vyššie. Pozor, nefunguje v lodiach s preglejky, alebo zo sendvičového laminátu. Výhodou oproti obyčajnému hĺbkomeru je že vykresluje aj profil dna, síce priečny, ale aj to sa hodí. No a vidíš ryby.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » čtv úno 18, 2010 6:12 pm

Asi před 3 lety jsem namontoval kombinaci hloubkoměr/rychloměe typ NASA Cliper Duet. Stál asi 7000 kč

snímač sonaru mám přilepený epoxidem na dně lodi na laminátu asi 12mm , dosud funguje výborně, jen párkrát se stalo že hlásil alarm a 1,5m v situaci, kdy byla větší hloubka než je jeho rozsah (tuším do 80m)

snímač rychloměru je pochopitelně v otvoru a vrtulka je pod dnem, je to náchylné na poškození. Neukazuje moc přesně, hlavně při malé rychlosti do 2 kn. Po delším stání na kotvišti se to zanese a musí se vyndat a čistit.
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » pát úno 19, 2010 10:07 am

ahoj, takže chápu-li dobře, že se to umístění sondy liší případ od případu, typ od typu, loď od lodi... a záleží na typu sondy a její citlivosti, pokud ji chci umístit uvnitř lodě na dno nebo vně plavidla... A asi také záleží na druhu provozu - mělká sladká voda v ČR a moře. Trochu se mi příčí dávat sondu zvenčí a mít k ní tažené kabely. Je to dost náchylné na poškození. Přijde mi dobré řešení mít sondu přilepenou uvnitř na dně v lodi a prostě mít na vědomí, že musím k údaji na displeji přičíst ponoření a konstrukci lodě. Asi nezbyde, než to vyzkoušet. Nejspíš zkusím obyčejný sonar, třeba ten FishFinder nebo Humminbird a budu laborovat.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » pát úno 19, 2010 10:46 am

Ja používam na MacGregor26 rybársky low cost sonar EAGLE Cuda s prepínateľným uhlom meracieho lúča (prepnúť širší lúč je dobré pri plavbe v náklone) . Sonda je položená na dno znútra, kvoli provizornej montáži (hladanie vhodnej polohy snímača) iba o dno lode prisilikonovaná.
Riešenie je to síce funkčné - ale silikon dlhodobo nedoporučujem, sonda resp silikon vždy po pár mesiacoch odpadne (keď je to najmenej vhodné) a treba to lepiť znovu.
Nemám doriešené ani pevné umiestnenie zobrazovača, všade totiž iba zavadzia. Keď to doriešim, nalepím sondu epoxidom, ako to má tiež bokal.
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » pát úno 19, 2010 12:43 pm

Ještěže vynelezli silikon, přidělávat to experimentálně pryskyřicí by byl dost problém. Jen se trochu bojím, že ve struktuře dřeva a laminátové obšívky bude nějakej defekt. Holt to chce hledat a hledat a zkoušet...
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » pát úno 19, 2010 1:09 pm

Ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to s elektr.příkonem sonaru? Má někdo vypozorovaný (resp. změřený), kolik Ah si sonar vezme? A je potřeba el.jištění v rozvodu na lodi? Popř. ochrana proti přepětí?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát úno 19, 2010 2:33 pm

sonaru se taky říká echolot. :hmm:
tak si ho najdi v " Lodní technice " tohodle fóra a hned budeš chytřejší :o
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » ned dub 25, 2010 5:43 pm

Potřebuji poradit od zkušených

Na svoji novou lodičku jsem namontoval fishfinder hUMMINBIRD PIRANHA MAX 160,sondu jsem umístil na zrcadlo,na milimetr přesně podle návodu a ejhle nastal velký problém.Jakmile se loď dostane do kluzu,vyjede z vody až po hranu zrcadla,tak sonda,která je pár mm ponořená ve vodě vytvoří gejzír vody,asi 1m vysoký.Čím jedu rychleji,tím je vyšší a prudší.Protože mám dost vysokou nástavbu,kabinku,vzniká za lodí nějaká turbulence a zpětný vítr nasává vodu z tohoto gejzíru zpět do lodi,takže jsme celí mokří.

Neví někdo jak to řešit?Namontovat nad sondu takovou stříšku,která by zamezila vzniku gejzíru?
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » ned dub 25, 2010 7:10 pm

Gabo má na svojej cortine sonar upevnený / nalepený na dne/ vedel by ti dať presné inštrukcie , fachčí mu to dobre. Ja ho mám na zrkadle z bočného pohľadu je osa snímača v rovine z dnom lode. Zo zadného pohladu je umiestnení cca 70 % od kýlu na druhej stabilizačnej lište. Fachčí mi to tiež bez problémov. Rozdiel v porovnaní z Gabom máme cca 10, 20 cm v klude , v pohybe prakticky žiaden . :)
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod sedivak » pon dub 26, 2010 11:58 am

Ahoj sondu mám namontovanou stejně jako ty a taky se mi tvořil za zádí nepříjemný gejzír. Pomohlo až po postupném zkoušení namontování sondy co nejvýše to jde, aby ještě byla ve skluzu ve vodě - a je vše v pohodě.
vovsky píše:Potřebuji poradit od zkušených

Na svoji novou lodičku jsem namontoval fishfinder hUMMINBIRD PIRANHA MAX 160,sondu jsem umístil na zrcadlo,na milimetr přesně podle návodu a ejhle nastal velký problém.Jakmile se loď dostane do kluzu,vyjede z vody až po hranu zrcadla,tak sonda,která je pár mm ponořená ve vodě vytvoří gejzír vody,asi 1m vysoký.Čím jedu rychleji,tím je vyšší a prudší.Protože mám dost vysokou nástavbu,kabinku,vzniká za lodí nějaká turbulence a zpětný vítr nasává vodu z tohoto gejzíru zpět do lodi,takže jsme celí mokří.

Neví někdo jak to řešit?Namontovat nad sondu takovou stříšku,která by zamezila vzniku gejzíru?
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » pon dub 26, 2010 4:19 pm

Mám sondu umístěnou středem na spodní hraně zrcadla,shora zakrytou nerez krytkou(rovný plech asi tak 15x10cm), od určité rychlosti je za mnou taky gejzír vody,ale vzhledem k tomu ,že mě to nejde do lodi,tak jsem to zatím neřešil,i když mě to vadí.N a druhé straně zrcadla nemám umístěné nic ,takže žádný gejzír.Vedle sondy mám ještě umístěný čidlo rychloměru,myslel jsem ,že je to o to horší,ale když je sundám ,tak se to moc nezlepší.Ale jak píšu,do lodi to nestříká,tak to zatím neřeším.Možná by pomohlo to zakrytí delší,muselo by se odzkoušet kolik a jestli to vůbec pomůže.Aby mě to tam potom .nedělalo vztlakovou klapku.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon dub 26, 2010 4:48 pm

díky za rady

na oboje,co mi radíte,jsem také myslel.Nejdříve zkusím sondu trochu zvednout a když to nepomůže,dám nad to kryt.Když bude kryt trochu výš,tak si myslím,že vztlakovou klapku tvořit nebude,protože v kluzu je voda tak akorát po hranu zrcadla.
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ave » stř zář 01, 2010 8:53 am

Ahoj panove, chtela bych si na svou plachetnici poridit echolot, ale nevim jakou znacku, jaky typ. Cenu echolotu bych videla do cca 5000,-. Zatim mam vybrany Humminbird Piranha Max 230, co myslite?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř zář 01, 2010 11:46 am

Druhou sezónu mám na lodi sadu přístrojů vč. echolotu a zatím spokojenost :good:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=568
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ave » stř zář 01, 2010 12:43 pm

Jeste se vsak zeptam...vendelinek tu psal, ze se da dat sonda na dno lodi (mate toto nekdo ?, jak je to resene?)
Ja jsem nasla na internetu akorat sondu, ktera je chycena prisavkou.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř zář 01, 2010 3:22 pm

Otvor v trupu a vněm sonda ;) , nebo takto:

Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=567
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » stř zář 01, 2010 6:31 pm

Já mám Humminbird TX 350 a mám sondu nalepenou na dně lodi.Díra v trupu není potřeba.Když jsem ji měl na zrcadle,tak při vyšších rychlostech sonar nefungoval.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř zář 01, 2010 6:36 pm

Mám na dně tmelem přilepenou novodurovou trubku, sonda je ponořená ve fritovacím oleji,
ten je nejpodobnější tomu originálnímu a funguje to dobře. Důležité je najít místo, kde sonda funguje(třeba nehomogení laminát, kaz...). Může se provizorně nalepit na dno několika vyžvejkanými žvýkačkami .
Signál nefunguje přes vzduch, pozor na bubliny, takže sondu pořádně přitlačit .
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř zář 01, 2010 7:08 pm

Také nefunguje na železné lodi. tam musí být navrtána ve dně
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » stř zář 01, 2010 7:23 pm

Jen takovy dotaz, pokud jsem to dobre pochopil tyhlety vychytavky zobrazi predevsim co je PODE mnou (+ neco malo kolem). Existuje neco co by ukazalo co je PREDE mnou ? To by me asi zajimalo vic ...

Zpět na