Kde nakoupit el. vodiče pro lodní elektrorozvody?

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2246
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned úno 27, 2011 2:58 pm

Podivej se sem
http://www.in-el.cz/?t=201&p=100701
Po staru by to byl LYS Ted je to s tim oznacenim ruzne. Dovazi se a kazdy vyrobce si to oznacuje po svem.
david
moderátor
Příspěvky: 5079
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 119
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » ned úno 27, 2011 4:59 pm

běžný kabely na 380V v PVC maj 4 a 5 žil, 1,5 a 2,5mm2. kabel na světla autovleků 7 žil

běžně maj v baumaxu, obi
Uživatelský avatar
vlr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 37
Registrován: úte led 26, 2010 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Velešín

Příspěvekod vlr » ned úno 27, 2011 7:35 pm

FLRYY jsou automobilové vícežilové kabely viz. http://www.nktcables.cz/Product%20range ... e%20cables. Otázka je jestli je seženeš v metráži. Já jsem do stěžně nakonec koupil dvoužilový bílý CYSY kabel, který bude napájet pouze vrcholové LED světlo s malou spotřebou.
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1725
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned úno 27, 2011 7:42 pm

Jo na tom odkazu jsem na to koukal, ale v metráži nikde nenašel. Já mám na stěžni vrcholové kotevní světlo a sálingové motorové + tam ještě bude osvětlení paluby, takže asi vezmu ten 7mi žilový na vleky, 0,75mm[sup]2[/sup] by mělo při mé délce kabelu na 10W žárovku stačit v pohodě.
Uživatelský avatar
vlr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 37
Registrován: úte led 26, 2010 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Velešín

Příspěvekod vlr » ned úno 27, 2011 8:51 pm

Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 511
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon úno 28, 2011 10:21 am

to Janekz: diskuze tu uz dost pokrocila, uz jsou tu 4 stranky prispevku, tak by asi nejen me docela zajimalo co jsi nakonec vybral/zvolil/koupil ty jakoz to ten kdo polozil prvni otazku tohle vlakno zalozil ?

diky
dodo
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1725
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte dub 05, 2011 7:40 pm

Mám dotázek k elektrice a vodičům.

Osazuji stěžeň novými světli a rovnou vyměním i kabeláž a jde mi o průžezy kabelu.

Na stěžni bude 10W vrcholové světlo (od panelu vzdálenost 12m) tam mi vychází průřez 0,75mm[sup]2[/sup] a byl by tam dvoužilový kabel. Pak sálingové poziční světlo 10W + 20W pracovní světlo pro osvětlení přídě (od panelu 10m) když bych to táhnul čtyřžilovým kabelem, tak mi to vychází na 1mm[sup]2[/sup]

a jde mi o to, že od panelu po čtyřech metrech bude stěžňový konektor. Jde to propojit tak, že bych +12V táhnul 3x zvlášť kablíkem (abych mohl jednotlivá světla ovládat vypínačem) a kostru přivedl do konektoru jednu silnější na jeden kolík a z něj natáhl 3x kostru ke každému světlu?

A když rozsvítím celý stěžeň (40W) jaká délka kabelu se dosazuje pro výpočet průřezu pro tu kostru do konektoru? Samostatný kostřící kablík pro jednotlivá světla mám spočtený na celou délku od panelu ke světlu ale tady nevím, jak se to počítá, jestli jen na ty čtyři metry (panel-konektor) nebo celou vzdálenost od panelu ke světlu?
Uživatelský avatar
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1157
Registrován: pon kvě 07, 2007 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Praha 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte dub 05, 2011 8:27 pm

Podle mě ti v tom výpočtu přebývá 10W.
Buď svítíš kotevním, pak nesvítíš motorovým. Takže kotevní 10W + pracovní 20W.
Nebo svítíš motorovým a pak nesvítíš kotevním. Takže zase 10W + 20W.
Proč bys svítil celým stěžněm? A když to náhodou omylem uděláš, tak s tím určitě u 3,5 ampéry na průřezu 1 mm[sup]2[/sup] problém nebude.
Uživatelský avatar
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 176
Registrován: čtv zář 20, 2007 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Zlín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » čtv říj 13, 2011 11:25 pm

Omlouvám se, položil jsem dotaz a pak mě převálcovaly pracovní události.

Takže: celkem ucházející jedno a dvojžilové vodiče (pocínované licny) dodává řecký Lalizas a v HR je lze koupit v síti Marina Stores - já kupoval ve Splitu v centrálním skladu. Krimpovací koncovky a spojky s vnitřním tavným lepidlem dodává mnichovský Bürklin - zdarma pošlou papírový tlustokatalog a do ČR posílají levně a rychle a něco jsem našel i u Conrada (rakouskýho, ale je třeba hledat v business/profi katalogu - 2 díly). Výtečné nejen krimpovací kleště jsem koupil u Knipexu, mají v ČR zástupce, pošlou katalog.

Nyní jsem objevil v Řecku na Korfu v maríně Gouvia obchod Boatman's World (před vjezdem do maríny), kde jsem zahlídl pár položek od Ancoru vč. krimpovacích koncovek s lepidlem. Umí tady snad všechno objednat a to překvapivě rychle a spolehlivě. Věřím tedy, že i s vodiči nebude žádný problém, ještě jsem je nekupoval, stále mám zásobu ze Splitu.

Ač bych rád podpořil české firmy, většinou to prostě nejde (světlá výjimka je zdejší Liborův shop (to je na malou slevičku šéfe, ne?)). Objednávám přes internet a nechávám vše posílat přímo do maríny. Poštovné je vždy levnější, než cokoliv jakkoliv poslané z ČR. Bez problémů jsem nakupoval online v Německu, Chorvatsku, Řecku, Itálii, Anglii a Španělsku. V ČR jsme v únoru objednali lana a dodnes jich máme jen půlku ...

Na závěr malé povzdechnutí: téměř žádný příspěvek - přečetl jsem je všechny 2x - se netýkal tématu. Já opravdu nechtěl řešit, zda a proč pocínované licny či jak to nejlépe ošulit. Já jsem si vlastnoručně (vlastnoočně, ...) vyzkoušel, jaké vibrace jsou v motoráku za plavby v podpalubí u kýlu, jaké v motorárně, jak dlouho chladnou motory a vše okolo, když je venku 30°C jen v noci, jak se čtiřicetipětitunovou lodí cvičí vlny, jak se celá kroutí, kolik pekla nadělá zkondenzovaná voda atd. atd. Můj výsledný dojem je ten, že žádné běžně dostupné vodiče ani koncovky nejsou dostatečně odolné, aby mohly být v lodi nafurt.
Uživatelský avatar
tove
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 179
Registrován: sob led 02, 2010 1:00 am
Reputace: 4

vodice

Příspěvekod tove » čtv říj 13, 2011 11:59 pm

a uvažoval tady už někdo o pouziti kabelu se silikonovou izolaci ? / SiHF, CSSS, Siliflex a dale jak to znaci ruzni vyrobci / dodal jsem to uz nekolika znamejm na napajeni vrcholovych svetel i do motorovyho prostoru a je to nejlepsi, da se to dodat v metrazi a je to k tomuhle ucelu lepsi nez automobilovy FLYRY, i kdyz podle posledniho projektu jsem dodaval gumovy H07 RN-f což je kabel urcenej do tezkych provozu, konkretne SZ
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2246
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát říj 14, 2011 2:54 am

Zkuste
http://www.kablo.cz/Contacts/Sales%20department
http://www.nktcables.cz/#
Jsou ochotni, urcite pocinovanou licnu budou delat take. Uz u nich nekdo z fora nakupoval.
Nebojte se toho mnozstvi na kilometry, to plati kdyz neni na sklade a musel byn se dat do vyroby
Silikonove kabely nedavat tam kde se to hybe. Dost rychle se ta licna prelame.
Do tezkeho provozu se dela, dela? kabel ktery ma dve vrstvy gumy. Ale obycejna guma spatne snasi olej. To v tom Kablu budou take znat.
Uživatelský avatar
tove
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 179
Registrován: sob led 02, 2010 1:00 am
Reputace: 4

kabely

Příspěvekod tove » pát říj 14, 2011 6:30 am

CYSY - na venkovni pouziti a do stezne nevhodny - postupny tvrdnuti izolace a jeji praskani
gumy od HO5 a HO7 popripade Titanex ktery odolava i olejum - taky nic moc, guma puchri
silikonove kabely - nic z techto neduhu nemaji, jsou ohebne, jadro se nelame, jsou na prurazny napeti od 1 do 6kV a to je jediny co tento kabel behem zivotnosti meni na hodnote, kdy to prurazny napeti klesa, nikoli ale ze by to nekdo poznal - mate nekdo na lodi elektrarnu ?
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2246
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát říj 14, 2011 8:30 am

Co je CYSY ? To je snura ? Jako byla LYS ? To uz neznam. Za cely zivot co jsem delal tak jsem nevidel PVC kabel ktery by venku popraskal. VE obrabecich strojich lezeli v oleji ktery se dostal az do rozvadecu i autokabely a jen to ztrvdlo, ale nepopraskalo. Ze ztvrdne mozna ano, ale prasklo by to jen tam kde by byl vetsi pohyb. Jinak jako chranicka se osvedcil husi krk, sedivy a nebo benzinova hadicka, delaji i vetsi prumery a tim bych ten kousek kabelu protahl.
Ta kabelovna ma i odkaz na konzultaci a tam poradi. Jinak ty gumove kabely se delali i gumy odolne proti oleji, melo to pridane pismeno, myslim U. Jak tam pises, kazdy to znaci po svem, tak je dobrej dotaz u toho Kabla Vrchlabi. Uz s nima komunikoval nejaky slovak co stavel lod.
Mozna v tomto vlakne nekde zpet. Chce to prohlednout cele vlakno.

Tak CYSY je
http://www.elektro-paloucek.cz/kabely-a ... ulaty-bily
Na slunicku ztvrdne, ale kdyz je bez vetsiho a soustavneho pohybu musi lod prezit. Bezne se dela ze kde je to vic namahane dava se to do chranicky. Psalo se tady ze se na stezen dava konektor na odpojeni pri kaceni.

Neco o ulozeni
http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/TZB/kla ... vedeni.pdf
http://www.edunet.souepl.cz/~weisz/diln ... odiczn.php
http://www.jsmilek.cz/skripta%20pdf/4%2 ... 0prace.htm
Uživatelský avatar
tove
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 179
Registrován: sob led 02, 2010 1:00 am
Reputace: 4

kabely

Příspěvekod tove » pát říj 14, 2011 12:33 pm

LYS potom CYSY nyni uz zase jeste HO5VV ale je to porad stejny typ vicezilovyho kabelu v plastu ale naprosto nevhodny pro prostredi s olejem, tam patri CMSM popripade CMFM se stinenim
gumovy napr. CGAU olej snesou ale lepsi je Titanex
nejlepsi je ale silikonova izolace
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1725
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř úno 20, 2013 8:08 pm

Nevíte někdo kde sehnat kabel (licnu) s alespoň 12 žílama, průřez 1mm[sup]2[/sup] v metráži ? Max. 3m, potřebuju protáhnout palubou pro připojení stěžně. Co jsem našel, tak chtějí odebrat alespoň 25m.
Uživatelský avatar
tove
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 179
Registrován: sob led 02, 2010 1:00 am
Reputace: 4

Příspěvekod tove » stř úno 20, 2013 8:14 pm

kabel CMSM 12x1 Praha Motol
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1725
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř úno 20, 2013 8:23 pm

Díky :thmbup:
Uživatelský avatar
miras
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 109
Registrován: úte říj 13, 2009 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Kamenný Újezdec

Příspěvekod miras » stř úno 20, 2013 8:50 pm

Možná ho mám v práci pod stolem tak 5 metrů, ale nevím jestli to je 0,75 nebo 1. Ráno se podívám a písnu. Mirek
Uživatelský avatar
miras
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 109
Registrován: úte říj 13, 2009 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Kamenný Újezdec

Příspěvekod miras » čtv úno 21, 2013 8:41 am

Tak je to 0,5 x12 žil se stíněním. Takže omluva. Ale kdyby se někomu hodil, mám ho tady. Mirek
david
moderátor
Příspěvky: 5079
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 119
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 21, 2013 9:32 am

Charlie píše:Nevíte někdo kde sehnat kabel (licnu) s alespoň 12 žílama, průřez 1mm[sup]2[/sup] v metráži ? Max. 3m, potřebuju protáhnout palubou pro připojení stěžně. Co jsem našel, tak chtějí odebrat alespoň 25m.


co všechno budeš na stěžni mít, že potřebuješ 12 žil? 6 nebo 11 spotřebičů?

nemůžeš dát společnou zem aspoň pro něco, pak bys třeba vystačil s kabelem na vlečňáky - 7 žil.
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1725
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv úno 21, 2013 9:46 am

Na stěžni mám kotevní světlo - 2žíly, motorové světlo s osvětlením paluby - 3žíly, lampy pod sálingama na osvětlení paluby - 2žíly
Na to byt stačil ten 7žilovej ale má průřez 0,75 a já mám vše vedeno 1

Navíc bych do toho ještě rád napojil windmetr a ten má 4žíly.

Pak je na stěžni ještě VHF anténa, ta má svůj kábl, takže teď jde palubou 4kabeli, zredukoval bych to na dva. Zem by u některejch světel spojit šla.
Uživatelský avatar
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 547
Registrován: ned kvě 28, 2006 11:00 am
Reputace: 18
Bydliště: Phobos 21 - Sole Mio

Příspěvekod tkruska » čtv úno 21, 2013 10:15 am

Charlie, dovolil bych si ti to trochu zredukovat, protoze nemusis tahat minus pol ke kazdemu svetlu zvlast
tedy:
1x minus pol (1,5mm2)
1x plus pol na kotevni svetlo (1mm2)
1x plus pol na motorove svetlo (1mm2)
1x plus pol podsalingova/palubni svetla (1mm2)

Celkem 4 vodice a na to existuji "marine" konektory. http://www.avaryacht.cz/pruchodka-stezne-5a.p.aspx. Akorat u tohoto konektoru vlastni poznamka, ten retizek ke krytce rezne!! Rikal jsem to Mikiskovi a on jen pokrcil rameny :o

Dale windmeter staci neco velmi tenkeho a nejlepe stineneho, 1mm2 je zbytecne moc.

Klidne muzes koupit samostatna lanka napr. zde http://www.bel-shop.eu/cz-detail-122-vodic-1-mm2-cerveny.html
Ve stezni to spoj izolackou a mezi steznem a palubou to hod do nejake buzirky.

Jinak vypocet ubytku napeti vs. prurez vodice viz http://www.ekoproud.wz.cz/v_prurez.htm
Taky nezapomen, ze ten konektor na palube zvladne taky jen omezeny proud. Takze hlavne nepredimenzovat zbytecne :D

PS: Ja jsem to predelal na sve lodi tak, ze jsem koupil ten 3A konektor a normalni bilou trojlinku 3x1mm2 (nemam svetla pod salingy).
Muj windmeter ma stinenou 4linku - tedy 5 vodicu, ale jelikoz se 5polove konektory nedelaji, pouzil jsem ten 4polovy s tim, ze stineni jsem napojil na kov toho konektoru. Funguje spolehlive :D
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1725
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv úno 21, 2013 10:29 am

Konektory už mám koupil jsem 6ti pinový IP67 né do paluby ale jen na kabely, palubou bude jen průchodka, konektory se mi vejdou do patky pod stěžeň, takže nebudou vydět.

Osvětlení paluby bude rozdělené, lampy zvlášť a u motorovýho taky zvlášť, takže by šlo 5žil.

Asi tedy koupím jen žíly, ty tu mají u nás a hodím to do bužírky, to bude asi nejjednodušší řešení a nejlevnější.

Ono na palubě žádný konektory už nejsou, páč když pokládali stěžeň, tak na ně zapoměli a všechno urvali.

Oni se dělají i vícepolový konektory pro lodě, viděl jsem snad 13ti, ale ta cena.
david
moderátor
Příspěvky: 5079
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 119
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 21, 2013 11:03 am

pod bys to dal všechno v LEDkách, těch 0,75mm2 bych se nebál a společnou zem pro všechno, současnost bude malá až žádná.

jsou LED pracovní světla ( saling ) přímo od 10 do 30V, tak že ani nějaký úbytek napětí do 2V nesundá svítivost
Uživatelský avatar
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 547
Registrován: ned kvě 28, 2006 11:00 am
Reputace: 18
Bydliště: Phobos 21 - Sole Mio

Příspěvekod tkruska » čtv úno 21, 2013 11:19 am

O LEDkach jsem premyslel, ale mam takovy pocit ze to neni u nas schvalene.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti