GPS Logger - pro zaznam plavby - vase doporuceni

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

GPS Logger - pro zaznam plavby - vase doporuceni

Příspěvekod TashonkaWitko » pon kvě 09, 2011 12:55 pm

Prosim o konzultaci, rady, doporuceni ... shanim nejaky "bazmek", ktery byl spolehlive fungoval jako "logger = zaznamnik" uplute trasy. Vim, ze na shopu jeden takovy je, presto bych rad pozadal o vase pripadne zkusenosti bud s timto produktem, nebo nejakym jinym. Moje predstava ?

- rozumna cena
- co nejdelsi vydrz na baterky (jedno nabiti), at to nemusi neustale viset na 12V nabijeni - chci to zapnout a pokud mozno na nejdelsi dobu na to "zapomenout"
- co nejvetsi pamet + - uzivatelem volitelny interval zapisu - od minuty treba az po hodinu ci dve. Nebo snad nejaky "smart" rezim ?
- interni GPS antena - zadne extra vyvody ale s rozumnou citlivosti
- zaznam vcetne casu
- rozumny export dat nekam (kam ? )
- da se to v nasich koncinach rozumne a rychle koupit

nenapada me uz nic jineho ... nepotrebuji zadne SMS odesilani pozice atd ... nechci nic, co by bylo nejak vazano na PC. Diky predem
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

re:

Příspěvekod karaya2 » pon kvě 09, 2011 3:06 pm

Ahoj Honzo , nejlepší " bazmek " je plavčík :lol: zadáš mu úkol sledovat trasu a zapisovat lodní deník a zapomeneš . :mad:
+ - nic to nestojí
- plavčíka nemusíš nabíjet
- plavčíkova paměť není teoreticky omezena
- data ti exportuje podle libosti

- - plavčík postrádá interní GPS anténu
:D :D :D
capo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod capo » pon kvě 09, 2011 3:58 pm

já jsem používal tohle:
Obrázek

je to GPS bluetooth modul s loggerem. Když to využívalo podpory solárního článku, tak to vydrželo opravdu dlouho. Výrobce udává bez solárního článku 30 hodin, s ním až 100. Nabíjel jsem to obden.
S počítačem se to propojilo USB kabelem nebo s čímkoliv přes bluetooth.
Bohužel to má jednu vadu a to tu, že data je možné stahovat pouze přes kabel a mně se podařilo pravděpodobně odpálit část, která zajištujě komunikaci po kabelu. CL adapter asi přestal upravovat napětí, a místo 5 V tam pustil 12. Takže jsem z toho vyrobil pouze GPS modul.
Jinak jsem s tím byl spokojenej. Co chceš nahrávat a v jakém intervalu se dá nastavit. Kapacitu nevím.
Koupil jsem to na ebay asi za 100$ i s poštovným (možná i míň, už se nepamatuji) označení i-blue 757 ale vyrábí se to i pod jiným označením
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » pon kvě 09, 2011 7:57 pm

Nevím jaký máš mobilní telefon, ale dnes jich má spousta v sobě integrovanou GPS. Pokud nemáš, ale zvažuješ nákup nového telefonu, popřemýšlej i o této možnosti.. Snad na všechny "chytré" telefony existují různé variace jachtařských aplikací, které bývají ke stažení třeba i zcela zdarma...
capo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod capo » úte kvě 10, 2011 8:15 am

S chytrým telefonem je problém, že při použití GPS dlouho na baterky nevydrží :-( Takže musí být stále na kabelu. Což TashonkaWitko nechce
Moje ruční GPS vydržela kolem 12 hodin a měla malou paměť. Tak jsem si pořídil tohle a k tomu jsem měl PDA (ještě dotykové smartphony nebyly). GPS běžela stále se záznamem trasy a na PDA jsem měl OZI explorer. Modul jsem si přilepil izolačkou na stěnu nebo okýnko u kapitánského stolku a odtud se nehnul. S PDA jsem mohl být třeba v kokpitu. Jen nevím, jestli by tohle fungolalo na ocelovce. Zatím jsem neměl tu čest.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » úte kvě 10, 2011 8:44 am

Ja na zaznam o plavbe pouzivam nokiu E71 a aplikaciu sportstracker a nasledny export do googleearth ale daju sa aj ine formaty. Je to jednoduche a ekonomicke (aplikacia je sucastou predisntalovanych aplikacii). Vydrz na baterie uplne v pohode cely den a nabijanie rychle s nizkym odberom.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » úte kvě 10, 2011 8:55 am

Teď v dubnu jsem zkoušel jednu aplikaci na Blackberry. Nepočítal sem jak dlouho by běžela aplikace na jeden zátah bez dobíjení baterie, ale mohla by dát dva dny. S tím že telefon je stejně po ruce a tak není problém jej mít píchnutej do 12V.
Aplikace mi běžela na pozadí, tedy telefon byl neustále k použití. Export dat jsem nezkoušel, ale v mém případě by nebyl problém přes USB/Modrý zub/Wifi. Mě stačilo podívat se na data přímo v mobilu.. Co se týče paměti, tak mívají mobily pro potřeby GPS sloní paměť..
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » úte kvě 10, 2011 9:24 am

Také jsem si zatím vystačil s chytrým mobilem a malou výdrž jsem řešil téměř stálým napájením z lodních 12V.
Nějaká výdrž na baterie je u loggeru jistě žádoucí. Ale pokud nevydrží celou plavbu (týden? měsíc?), tak mi přijde vhodnější dobíjet častěji nebo stále, aby na to člověk nezapomněl. Jasně, že si krabička může říct o nabití nějakým pípáním, ale když zrovna bude raw sea...

Spíš mě udivuje, Tašonko, že tentokrát nejsou tvé požadavky nijak maximalistické. Tak ti zkusím nasadit do hlavy broučka, který už nějaký ten rok vrtá v mojí kebuli: Když už mít na lodi extra logger, tak bych od něj chtěl i záznam dat z lodní sběrnice (SeaTalk, NMEA). Alespoň vítr a hloubku, rychlost proti vodě může být taky zajímavá tam, kde je proud. Možnost přidat ručně poznámku? A pokud budou, tak i data z AIS. Ukládání samozřejmě na paměťovou kartu - abys jí mohl vyndat při poruše zařízení nebo při opuštění lodě v nouzi.
A přes BlueTooth jak stahování uložených dat, tak i přenost dat aktuálních.

Jestli to někdo vyrábí, mám obavy, že cena bude taková, že klidně zůstanu u pouhé trasy z GPS v obstarožním telefonu. Nějaký elektronický lodní deník má Tomáš Kůdela (hledej zde příspěvky od MagdalenaKrasna) - ale to asi potřebuje zapnutý notebook. copycut by také něco mohl nabídnout, jestli nezanevře na JI po zaslouženém pojebu.

Tož jsem ti asi moc neporadil. Stejně když slušně foukne, tak je důležitější plout než zaznamenávat.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: GPS Logger - pro zaznam plavby - vase doporuceni

Příspěvekod heavy » úte kvě 10, 2011 10:01 am

TashonkaWitko píše:- rozumna cena
- co nejdelsi vydrz na baterky (jedno nabiti)

..... asi použij co už máš ... odmontuj si z kola GSMAP 60CSX a kup pořádný baterky.
http://www.alza.cz/sanyo-xx-eneloop-aa- ... 216925.htm
Tyhle s občasným podsvícením běžely cca 24-28hod bez problémů.
TashonkaWitko píše:- co nejvetsi pamet + - uzivatelem volitelny interval zapisu - od minuty treba az po hodinu ci dve. Nebo snad nejaky "smart" rezim ?

Dáš ukládání na kartu....

Pokud tomu chceš věnovat více prostředků a času...
tady můžeš čerpat inspiraci :)
http://members.chello.cz/tcs/technika.php#Navigace

Navigaci jsem si pořídil jen jako záložní a bezpečnostní prvek.
Pro mne je to už moc přetechnizované. Rád se učím klasickou navigaci ;).
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » úte kvě 10, 2011 4:35 pm

diky vsem za odpovedi a napady. Je toho povicero, tak to shrnu ...

- jeste dovysvetlim - ten extra logger jsem resil nejen pro sebe, ale taky pro jednoho kamose. Nevim jak on, ale ja si z nabizenych moznosti vyberu pravdepodobne pouziti stavacici GPSky, jak mi radil Heavy. Kamos - podobne GPSky nemaje, at si to vyresi nekterym ze zde nabizenych reseni. Extra krabicku bych si koupil za podminky ze to splnovat podminku "zapni a zapomen" - tedy vydrz na baterky treba tyden nebo dva. Coz dlouho asi nebude.

- telefon na tohle pouzivat nechci, byt podobny telefon mam. Duvod - se zaplou GPS nevydrzi moc dlouho a nechci ho neustale nechat valet na navigacnim stolku. Mozna je to hloupy duvod, ale zatim to takhle vidim.

- t0m - ad tvuj napad - napojit to na SeaTalk :-) To je ovsem hodne maximalisticka idea ... priznam se, ze tohle me ani nenapadlo. DObry by to urcite bylo, ale predstava jak se na pujcene lodi, napojuji na vnitrni propojeni me bavi - tedy resneji desi :-) Mozna nekdy na nejake vlastni :-)

no a naprosto nej reseni navrhl Karaya2. Ma pravdu. Pri poradne vedenem deniku neni potreba zadne extra elektroniky. Asi se nad sebou zamyslim :-) Ale tu GPSku na to asi stejne pouziju :-)
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » stř kvě 11, 2011 6:37 am

TashonkaWitko píše:... predstava jak se na pujcene lodi, napojuji na vnitrni propojeni me bavi - tedy resneji desi :-) Mozna nekdy na nejake vlastni :-)

Koukni se na tohle video, zajimavé pro tebe cca po 1 minutě filmu. Jestli je to skutečně "všechno" tak to bych to mohl zvládnout dokonce i já :?.
V případě zajmu by bylo asi nejjednodušší kontaktovat autora stránek.
Doufám se neurazí, že mu tady linkuji web.

http://www.ecsinvention.eu/download/movie/zadar09.wmv
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » stř kvě 11, 2011 9:47 am

Nevím, co je na tom videu, 85MB se mi kvůli tomu tahat nechce. Ale připojit standardní SeaTalk kabel je jednodušší než propojit televizi s videem. Je samozřejmě fakt, že ne vždy je vše ideální. Moje zkušenost z asi 6 lodí půjčených v Croa, kde jsem SeaTalk zkusil propojit s notebookem: 2x bez problémů, 2x bylo potřeba přímo připojit dráty a 2x to nešlo, protože tam SeaTalk nebyl nebo měl staré konektory (ST50).
Takže máš pravdu, že bez problémů to bude až na vlastní lodi...
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » stř kvě 11, 2011 9:58 am

Jestli to chápu dobře, tak jen zapojil konektor a dále to už maká přes BT.
Operace na 1 minutu.

Jak to chodí a jak je to spolehlivé opravdu nevím.
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » stř kvě 11, 2011 10:36 am

Zkus tohle, mne funguje super.

http://www.abvio.com/cyclemeter/
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř kvě 11, 2011 11:04 am

Nevím zdali je tohle zrovna to co hledáš, ale já už dlouho používám Garmina Vista HCX. Na dobíjecí baterky vydrží cca 24 hodin. Log se ukádá na kartu každých 24 hodin (pořadí bodu, čas, pozice, směr a rychlost pohybu, nadmořská výška), přes USB se dostane do počitače. Kotevní alarm a další vynálezy samozřejmě, vodotěsné. Relativně malý přístoj do kapsy. Když je potřeba mohu kouknout okamžitě kde jsem na mapě. Přijímá dokonale i uvnitř lodi (plasťák), v kovových pod luknou. Teď stojí okolo 5ti tisíc, ale i levnější modely umějí obdobně.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř kvě 11, 2011 11:32 am

heavy píše:Koukni se na tohle video, zajimavé pro tebe cca po 1 minutě filmu. Jestli je to skutečně "všechno" tak to bych to mohl zvládnout dokonce i já :?.
V případě zajmu by bylo asi nejjednodušší kontaktovat autora stránek.

pana Kudelu znam a vim ze je to velmi sikovny clovek, ktery se vyvoji vlastniho SW a HW venuje leta. Dokonce jsem od nej mel pred lety koupenou nejakou verzi (a k tomu asi milion krabicek a dratku), ale nakonec jsem toto reseni pro nektere jeho vlastnosti s chuti opustil. Verim (a na videu) koukam, ze uz je to mnohem dal - je to sofistikovanejsi a i krabicek pribylo :-) no ale zpet k podstate veci ...

... tohle je presne to, co na pujcene lodi delat nechci - tedy napojovat se podobnym zpusobem do stavajici el.zapojeni lode. Verim, ze je to bezpecne, verim ze autor vi co dela, ale me se to proste prici vlezt na cizi lod a zacit ji bez zasadniho duvodu rozebirat a strkat tam svoje hejblata. Nekritizuji, jen rikam co nechci delat ja. Jina vec je, a to uz tu padlo xkrat, vlastni lod - tam by se mi neco takoveho moc libilo :-)
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » ned kvě 15, 2011 8:43 pm

Já používám obyčejný (libovolný nechytrý) telefon s paměťovou kartou a BT. Tam mi pod Javou běží Trek Buddy, který je volně ke stažení na netu. K tomu mám externí GPS modul BT se solárním článkem. Výhodou je, že telefon, pokud nekoukám stále na mapu, není příliš vybíjen. Jak by tomu bylo, kdyby měl GPS vestavěnou. Vzhledem k relativně dlouhé výdrži používám tuhle sestavu i na horách, kde na rozdíl od lodi nemám baterky. Víkend to při občasném vypnutí (např. na noc, nebo v hospodě) vydrží.
dexter
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dexter » stř srp 10, 2011 4:06 pm

toto som pred par dnami kupoval http://www.alza.sk/canmore-gt-730fl-s-d178810.htm

myslim, ze by ti to mohlo stacit.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř srp 10, 2011 5:57 pm

Kdyz uz to Dexter pripomenul, doplnil bych, jak jsem to nakonec vyresil :

- Jako GPS logger jsem nakonec pouzil Garmin 60CSx, ktereho jsem pouzival jako zdroj GPS signalu pro notebook a navigacni sw. Strcil jsem do nej datovou kartu a nic neresil - trasy se ukladaly na kartu po dnech. Plne uspokojive reseni pro me potreby. NTB se dokazal vicemene spolehlive uzivit z lode (kdyz jel motor, byl zapojenej pres invertor, kdyz na plachty, pouzival jsem 12V nabijecku. NTB "zivil" pres USB GPSku. Fungovalo to vicemene spolehlive)

- ale hlavne, zacal jsem vest Lodni denik. Opravdu poprve jsem ho vedl poctive, asi tak jak se ma. Na kazdy den nova stranka, psal jsem tam vse co mi prislo jako nutny, vhodny, zajimavy. Od poznamek k prevzeti lodi, skoleni posadky, cil denni trasy, zmeny kurzu, kdy plachty a jake, kdy motor, predpovedi, zmeny tlaku, zjistene zavady na lodi (co rict charterovce) atd atd ... navic jsem tam psal poznamky o kazdem kotvisti - kolik bojek, jaka cena, jak drzela kotva a pokud blbe, jako to mozna udelat priste lip, atd atd ... proste uplne vsechno co me napadlo. Kolikrat mi ta dvojstranka A4 na jeden den sotva stacila. Nedalo to zase ani tolika prace a vysledkem je informacni zdroj, ktery nemuze zadna automaticky zaznamenana cara v GPS nahradit. Nemusim slozite vzpominat kde co bylo a jak to bylo, staci se podivat a je to jasny. Ono se rekne, prece nejsem blbej - to si budu pamatovat, ale po par plavbach a par letech v tom mam docela slusnej gulas. Na pristi plavbu mam jasno - opet denik.

Navic, hodlam neco velmi podobneho vest i na plavbach, kde budu jen posadka.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

.GPL

Příspěvekod Standa83 » stř srp 17, 2011 9:00 am

Netušíte náhodou někdo, jaký sw si bude rozumět se souborem .gpl? Je to soubor, do kterého ukládá data GPS Logger přístroje Blackberry. Na webu sem zatím nic nenašel :(
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř srp 17, 2011 9:31 am

praktickou zkusenost nemam, ale GPL format to uvadi jako podporovany http://www.gpsvisualizer.com/
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » stř srp 17, 2011 6:39 pm

TashonkaWitko píše:praktickou zkusenost nemam, ale GPL format to uvadi jako podporovany http://www.gpsvisualizer.com/

Sem nepředpokládal, že něco takového může vůbec existovat.. Funguje to, díky :good:

Zpět na