AA a AAA

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

AA a AAA

Příspěvekod Denis » úte pro 27, 2011 3:52 pm

Aké nabíjacie batérie doporučujete, s ktorymi máte dobré skúsenosti? A Vaše postrehy a skúsenosti k tužkovým batériam.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod DonEmilio » úte pro 27, 2011 4:40 pm

Pokud AA, tak podle zkušeností jednoznačně ENELOOP od Sanya, Jsou to NiMhy bílé, 2000mAh, deklarují minimálně 1900. Velmi dobrá životnost, spolehlivost. Zatím jsem je viděl ale jen v modelářských prodejnách. Cenově srovnatelné s běžnými. Nevím, jestli neporušuju čl.9. Jestli jo, tak admini zasáhněte.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte pro 27, 2011 4:42 pm

Dobíjecí baterie používám minimálně, raději kupuji (dle mého názoru) kvalitní klasické. Energize Ultimate LITHIUM, jak AA, tak i AAA.

No ale pokud nabíjecí jo, tak především osvědčenou nabíječku, relativně levnou, s možností regenerace a udržování baterií, IPC-1L. Tuto jsem již měl ve starším kabátě a letos jsem po mnoha letech a dobrých zkušenostech upgradoval totožný typ.

Dobíjecí baterie v současné době mám Energizer 2450 mAh. Ale dnes jsou už zase lepší a silnější.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte pro 27, 2011 5:26 pm

s dobíjecíma bateriema řeším již dlouho jednu záhadu. Ráďa letos koupila GP baterie 2500 a po tříměsíčním jachtingu nedrží. takže je nabijeme a za chvilku jsou prázdné. netušíme kde děláme chybu, ale štve mně to protože to není levná sranda. nabíječka je originál k baterimí, ale prostě nedrží.
bialuci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bialuci » úte pro 27, 2011 5:34 pm

Zkuste se poptat v nějaký prodejně, kde tomu rozumí. Teď nemyslím elektroprodejny v obchodních domech. Já jsem měl kliku a šel jsem si koupit baterie do foťáku do prodejny, kde prodávají mikroelektronický součástky. Tam mi vysvětlili že potřebuju baterie "bez samovybíjecího efektu". Doporučili mi BC Infinite (Ni-MH) 2300mAh. Skutečně to funguje, když vytáhnu po dvou měsících foťák, tak můžu hned fotit. Cena byla stejná jako běžné dobíjecí baterie.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 27, 2011 6:03 pm

Bóžo a do čeho je používáš, případně jak často? Možná by pomohla ta "má" nabíječka s regenerací. Nabíjí a vybíjí tak dlouho, dokud zaznamenává při následném nabití nějaký větší nárůst. Vymaže paměťový efekt a baterky jsou (téměř) jako nové. Někdy to trvá i celý víkend, podle toho jaký nastavím vybíjecí proud. Opravdu vřele doporučuji.

V tom samovybíjení má Bialuci pravdu. Měl jsem také takové, ale byly už staré a nějakou malou kapacitu, tak jsem je na podzim vyhazoval.

EDIT: Odebírám D-Test a uvědomil jsem si že baterie i nabíječky také testovali. Tak nabízím jeden z pohledů, říkají že jsou nezávislí. Kdo věří testům, může se inspirovat.
Obrázek Obrázek Obrázek
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » úte pro 27, 2011 6:52 pm

GP 2700

Používám do digifoťáku (do dětských hraček strkám starší GP 2300), vydrží dlouho. Nabíjím originální GP nabíječkou. Spokojenost.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte pro 27, 2011 6:54 pm

Jako obvykle, je ten test "censored" vypovídající. Je to spíše reklama na určité značky, jelikož tam chybí většina dobrých kvalitních a běžně v obchodech prodávaných
značek. (Podobně jako ten slavný test malých přívěsných lodních motorů 5HP, kde byli z 5ti kusů tři značky, některé ve dvou velikostech, kde vyhrála Honda)
Dle vyjádření redakce testují pouze věci dodané výrobci, nebo prodejci, což je potom o ničem. Jako kvalitní se mě jeví: Kodak AA HR6 2100mA (výrobce
pravděpodobně Sanyo), Sanyo AA HR-3U 2700mA, které teď šli s cenou dolu na 75Kč/kus (např Alza) Baterie GP AA HR-6 2700 mají pouze max 2600mA a méně.
Tyto (GP vůbec) trpí při použití výkonných (hlavně rychlonabíječek) neduhem, že se při nabíjení silně ohřejí a po vystydnutí se uvnitř přeruší kontakt k + pólu
a většinou (i když nabyté) jsou k ničemu. Takže jsem si kupoval místo 8 kusů nejméně 10 abych měl jistotu. Enelope jsou všeobecně kvalitní ale více vhodné
pro slabší odběr po delší dobu. Bohužel jsou AA max. 2000mA. Dobré jsou také od Panasonica. Hodnoty nad 2500mA jsou spíše reklamou než zkutečností.
To samé u AAA -900mA. Sanyo se má spojit s Panasonicem, tak uvidíme. Nabíječku používám od FK Technics s displejem typ IPC-1L od GME, má i testování a
oživování. Místo typu C používám AAA s adaptérem, které jsou oproti C podstatně levnější při stejné kapacitě.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 27, 2011 7:23 pm

bozakafka píše:s dobíjecíma bateriema řeším již dlouho jednu záhadu.

dost jsem s tímhle zápasil, pokud je to jev častější je resume jen jedno nevhodná nebo vadná nabíječka. Nejsem v tom kovaný, ale i jedno zařízení (byť jsou články stejně nabité), vybíjí každý jinak. Vyhodit nabíječku co nabíjí v párech! Koupit nab. která diagnostikuje a nabíjí každý článek zvlášť. To je jediná rada.
Pokud to není cesta pro tebe..., tak měřák a dávat do páru baterie co nejvíc si podobné.

Ale ani nej nabíječka nezvládné nic pokud nemá vhodný článek.
Záleží na typu a druhu spotřebiče. Co se týče jachtingu nejvíc se využívají NiMH.
Už jsem to tady někde psal tuším dotaz Tashonka..

Po zkušenostech doporučuji jediné:

Eneloop NiMH 2500 ČERNÉ!
Rozdíl je v čase po který je baterie schopna fungovat.
Co se týče nabíječky souhlasím s Baharisem, jen je rozdíl oproti plné verzi IPC-1 (chce si to sosnout manuál), někde je tam rozdíl... jenže už si nepamatuji kde... :mad:. Nakonec jsem řešil fin. kompromis když tak dohledám, mám to rozepsané asi hodku...takže je tady více reakcí...

... ve zkratce Bildo, TataS... eneloop má novou serii viz můj odkaz... ;) a od té doby již nic nehledám!
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte pro 27, 2011 7:33 pm

Baharisi myslím si že je používám naprosto normálně. foťák, ruční gps a čelovka. nic jiného. nabíječka originál a stejně to nemaká. možná že jim vadí velké teplo. teď jsem pro zajímavost vložil baterie do nabíječky a až se nabijou tak je nechám ve foťáku den a pak uvidím, ale vím že budou fuč. To samé AAA v diodové čelovce je to tak na tři dny. možná že jsme koupily něco špatně. Ale fakt je ten že že i předešlé baterie vydrželi tak rok a pak nefungovali. Pro zálohu na GPS už ze strachu samonabíjecí baterie nepoužívám. radši si kupuji balík levných baterií.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte pro 27, 2011 7:37 pm

heavy už jsem byl tak paranoidní že jsem řekl parťačce ať koupí k poslední sadě novou nabíječku stejné značky a nic. máš pravdu pokusím se změnit značku.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 27, 2011 7:44 pm

bozakafka píše:... máš pravdu pokusím se změnit značku.
Obecně na značce nezáleží, je to elektronika, stejný výrobek dokážeš sehnat pod jméný řady výrobců. Jenže jsou tu jisté rozdíly v provedení (programech). Takže ti doporučuji, nestuduj to! Kup odkaz viz Baharis a chybu neuděláš!
Jediné co je podstatné je, aby se nabíjela každa baterie sama!
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte pro 27, 2011 7:47 pm

To znamená Heavy že když mám nabíječku na čtyři baterie tak je dobré tam vložit jen jednu. promiň moc tomu nerozumím.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte pro 27, 2011 7:57 pm

U té nabíječky ipc-1l se každá baterie zvlášť při vložení změří. http://www.gme.cz/nabijecky-nicd-a-nimh-akumulatoru/ Enelop 2500 stojí 4kusy 511kč a mají
pouze 500 nabíjecích cyklů proti 8kusů Enelope 2000 za 656kč, které mají 1500 cyklů, což stojí za zvážení jestli to za to stojí. http://www.gme.cz/nabijecky-nicd-a-nimh-akumulatoru/ Jinak Enelope AAA jsou teď v akci. Ta nabíječka se prodává buď samotná (vždy nebývá), nebo se 4mi AA aku. to je ten rozdíl.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 27, 2011 8:01 pm

bozakafka píše:To znamená Heavy že když mám nabíječku na čtyři baterie tak je dobré tam vložit jen jednu. promiň moc tomu nerozumím.

Test je jednoduchý, vlož jen 1ks baterie, pokud začne probíhat nabíjení máš tu správnou...,ale to bych asi spíš začal věřit na ježíška :P.

Drtivá většina nabíječek nabíjí v páru (2ks) bateríí. Pokud je tam nevložíš, nezačneš nabíjet. Obsluhuje to jednoduchy programek, změří současné nabití. atd. Problém je že výsledky průměruje, pro jedno nabití to není problém, ale pokud bys měl 1sadu vybitou 14dní a 2sadu vybitou jen den (nebo jen částečně) tak na měřáku ten rozdíl změříš a pokud budeš"šikovný" a do páru posadíš baterii jeden kus z té a druhý z oné serie....... uděláš to parkrát...a pokud nemá nabíječka program na obnovu bateriii....tak jsi MĚL baterie ;)
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 27, 2011 8:11 pm

tataS píše:U té nabíječky ipc-1l se každá baterie zvlášť při vložení změří. http://www.gme.cz/nabijecky-nicd-a-nimh-akumulatoru/ Enelop 2500 stojí 4kusy 511kč a mají
pouze 500 nabíjecích cyklů proti 8kusů Enelope 2000 za 656kč, které mají 1500 cyklů, což stojí za zvážení jestli to za to stojí. http://www.gme.cz/nabijecky-nicd-a-nimh-akumulatoru/ Jinak Enelope AAA jsou teď v akci. Ta nabíječka se prodává buď samotná (vždy nebývá), nebo se 4mi AA aku. to je ten rozdíl.

Na moře mám speciální sady, které jinde nepoužívám. Takže, když budu mít dobrý rok ztrávím na lodi cca 8 týdnů V GPS mi při plném vytížení (hospodárné podsvětlení) vydrží 1sada průměrně 24hod. Mám 3sady... takže za rok každou nabijim cca max 20x. Limit 500 nabití se mi jeví jako přijatelný... Pokud bych měl dvě sady a nabíjel bych každy den...2roky.

Netuším kolik času jsi na lodi, ale tohle by mělo stačit v podstatě každému!
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte pro 27, 2011 8:14 pm

už několik let používám GP 1800 a 2400, celkem asi 10 ks, a šlapou naprosto normálně, vydrží nabité v baterce několik měsíců, v GPS taky žádný problém. nabíječku mám párovou, což mi vadí, páč některé spotřebiče mají 3 ks aku. tak dávám dohromady podobně vybité.
při nabíjení se hřejou tak na 40 - 50°C ale nijak jim to nevadí, nebo se aspoň tak tváří ;)

nabíječku mám tuhle, už asi 4 roky
http://www.gme.cz/nabijecky-nicd-a-nimh ... -p751-041/
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 27, 2011 8:28 pm

bozakafka píše:To znamená Heavy že když mám nabíječku na čtyři baterie tak je dobré tam vložit jen jednu. promiň moc tomu nerozumím.
Ještě trošku jinak než Heavy.
Vložím všechny čtyři, né že jednu. Ale u každé mě to na displeji ukáže její napětí, u každé mohu sólo nastavit nabíjecí a vybíjecí proud, každá skončí cyklus v jiném čase.
(pokud se přehřeje, nabíjení se přeruší)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » úte pro 27, 2011 8:35 pm

Ale čo to znamená? Môžem nabíjať nepárny pošet batériíí? Lebo čo ja mám tu originál nabíjačku, tak tam len v páre, dve, alebo štyri. Pritom v rádiu mám len tri baterky a hneď je problém.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 27, 2011 8:43 pm

Denisku, můžeš nepárný počet. Jakýkoliv mezi 1 a 4. Každý boxík na baterii pracuje ve všech směrech samostatně.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte pro 27, 2011 9:53 pm

všechno špatně. nemáme totiž baterie GP ale sanyo. teď jsem šáhl do stolku a zjistil omyl. nabiječka je též sanyo ze čtyrma ďuznama. jestli tomu správně rozumím tak nabiječka vždy před nabitím baterie uvede do stavu vybito. nabiječka pracuje jenom v páru. nicméně mi není stále jasné že půl roku staré baterie nebijí.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 27, 2011 10:00 pm

Baharis píše:
Ještě trošku jinak než Heavy.
Vložím všechny čtyři, né že jednu. Ale u každé mě to na displeji ukáže její napětí, u každé mohu sólo nastavit nabíjecí a vybíjecí proud, každá skončí cyklus v jiném čase.
(pokud se přehřeje, nabíjení se přeruší)

Ja vim ;) To je jen test pro Bozovu nabijecku :D.

Apropo vzpomnel jsem si proc jsem vybral tu svoji... Tyhle vsechny funkce jsou absolutne super, kdyz mas na to cas studovat ten manual. Koupil jsem si "blbovzdornejsi" nic nenastavujes, sviti tam u kazde baterie dioda ve trech barvach. Vybíjím/Regeneruji/nabijim....(bliká) trvale svítí zelena...nabito(udržuji napětí). Nic nemusím studovat, ale i to bych přežil :).
Ten rozhodující element byla možnost nabijení zařízení přes konektor microUSB.
Takže s jednou nabiječkou obsloužím vše co si na loď beru, telefon,fotak.. (když necham notes doma) :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte pro 27, 2011 10:08 pm

bóžo, zřejmě ty baterky budou obyčejnej šmejd. mám totéž v aku vrtačce, po 3/4 roku provozu nevydrží nabitá ani od večera do rána.

druhá vrtačka, made in Swiss, po 14 letech drží bez problému 3 měsíce.

a votom to je :hmm:
bohužel prakticky všechno co koupíme je "hobby" a podle toho to taky vypadá :puke:
Naposledy upravil(a) david dne úte pro 27, 2011 10:10 pm, celkem upraveno 1 x.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 27, 2011 10:08 pm

bozakafka píše:všechno špatně. nemáme totiž baterie GP ale sanyo. teď jsem šáhl do stolku a zjistil omyl. nabiječka je též sanyo ze čtyrma ďuznama. jestli tomu správně rozumím tak nabiječka vždy před nabitím baterie uvede do stavu vybito. nabiječka pracuje jenom v páru. nicméně mi není stále jasné že půl roku staré baterie nebijí.

Chlapi nevím jak to jinak napsat...
Pokud máte párovou nabíječku... musíš tam nacpat 2 nebo 4ks a když chceš aby to bylo kněčemu musíš dělat to co David měřit napětí a nabíjet co nejbližší baterie. Není to dokonalé, ale jde to.

Když máš nabíjčku co nabíjí každou baterku zvlášť, je jedno kolik jich tam dáš a vždy ji nabiješ na max. její kapacity!

Prěčtěte si manuál v výše popsané nabíječce IPC-L pochopíte proč a co se dějě s baterkou.
Jinak tu jen ztrácime čas ;) .
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte pro 27, 2011 10:25 pm

Ono take zalezi na co je pouzijes. Pokud jako nahradu za normalni baterky 1.5V, tak ty NiMh maji 1.2 az 1.3V a tak nektere pristroje ukazuji ze je to uz vybite, ale treba starsi fotak Olympus funguje i s bleskem dal. Tak je zkus zmerit voltmetrem. Vybite jsou uz pri 1.1V, nektere na 1V.
Pred casem mel Lidl Tronic Energy 2100 NiMh ECO a garantuji po roce jeste 80% energie. 25 kc/ks . Cena nutne memusi byt kvalita.
Jak tam pise nekdo predtim, pri nabijeni by nemel AKU hrat, takove rychlonabijecky pouzivat jen kdyz je potreba rychle nabijet. Lepsi je mit jeste jednu dadu na vymenu. Za leta mam vypozorovano ze AKU co drzi dlouho napeti, zase daji mene proudu a obracene.
Protoze si s tim i hraju, pouzivam to k LED svetylkum s cidlem pohybu na tri 1.5 V, kam jsem pripojil pouzdro na 4 ks 1.2V, ktere si merim voltmetrem a vymenuju jen vybite a ty zase nabijim jednotlive solarkem ze solarnich lampicek.

Zpět na