Lednicka na lodi - 12V nebo 230V
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
No tak se do toho přecijen ještě vložim. Nechci tu obhajovat tu či onu variantu.
Zkuste se ale přenést z našich malých lodiček na jeho houseboat. Jestli píše, že tam má klasickou kuchyňskou linku a chce vestavěnou lednici, tak proč mu pořád vnucujete shora otevíranou lednici, nebo vestavnou sadu? Já naprosto chápu, že chce normální lednici, jako má doma. Otázku taky položil jasně. 12, nebo 230V. Co je na tom nejasnýho?
Zajímaji ho, věcný argumenty proč 12V, nebo proč 230V, nebo proč naopak ne.
Když máte doma ostrovní solární systém, tak máte taky spotřebiče na 230V a honíte je trvale měničem. Jasně, ostrovní systémy většinou nepracují s 12V, ale s 48 a výš. Princip je ale pořád stejnej.
Co tedy vím já:
1. Ano, měnič má nějakou vlastní spotřebu i při chodu na prázdno. Ovšem při tom jak kvalitní měnič plánuješ bude jeho spotřeba minimální.
2. Vlastní spotřeba tě jaksi nemusí trápit při výkonu panelu, kterej plánuješ.
3. Ano, neni dobrý cokoliv provozovat dlouhodobě na maximální výkon. Jenomže lednice má velkej jen špičkovej odběr při sepnutí kompresoru. Pak ten odběr klesá k 50 - 70W. To je pro 1000 - 1500W měnič jako chod na prázdno.
4. Ano, shořet může každá elekronika. Klidně i televize doma. Kdo z vás jí kvůli tomu riziku vyhodí? Kdo z vás jí třeba jen vytáhne ze zásuvky, když jde do práce? Nebo rychlovarnou konvici? No nic, já taky ne.
Moje rada:
Jestli na houseboatu nepotřebuješ rozvod 12V, tak si tam postav standardní ostrovní solární systém s větším vstupním napětím. To ti asi líp poradí Béda. Jestli potřebuješ 12V, tak stejně nějakej hodně kvalitní měnič. Zase ti asi nejlíp poradí Béda. Vůbec bych se nebál lednice na 230V. Princip kompresorový lednice je pořád stejnej. Je úplně fuk, jestli ten kompresor honí motor na 12V, nebo 230V.
Toto jsem konzultoval se známým, který vlastní firmu na prodej a servis chladící techniky (i pro lodě). Současně jsem to konzultoval se servisákem na lednice (klasickej fachman). Oba mi mojí teorii potvrddili, takže na léto volím stejnou variantu. Minilednice a měnič.
Nezlobte se na mě, ale radíte mu tady asi jako: Pánové, chci nadupaný sportovní auto .... mám koupit německý, nebo italský..... Kup si raději škodovku, na našich silnicích stejně rychlejš nepojedeš.
Zkuste se ale přenést z našich malých lodiček na jeho houseboat. Jestli píše, že tam má klasickou kuchyňskou linku a chce vestavěnou lednici, tak proč mu pořád vnucujete shora otevíranou lednici, nebo vestavnou sadu? Já naprosto chápu, že chce normální lednici, jako má doma. Otázku taky položil jasně. 12, nebo 230V. Co je na tom nejasnýho?
Zajímaji ho, věcný argumenty proč 12V, nebo proč 230V, nebo proč naopak ne.
Když máte doma ostrovní solární systém, tak máte taky spotřebiče na 230V a honíte je trvale měničem. Jasně, ostrovní systémy většinou nepracují s 12V, ale s 48 a výš. Princip je ale pořád stejnej.
Co tedy vím já:
1. Ano, měnič má nějakou vlastní spotřebu i při chodu na prázdno. Ovšem při tom jak kvalitní měnič plánuješ bude jeho spotřeba minimální.
2. Vlastní spotřeba tě jaksi nemusí trápit při výkonu panelu, kterej plánuješ.
3. Ano, neni dobrý cokoliv provozovat dlouhodobě na maximální výkon. Jenomže lednice má velkej jen špičkovej odběr při sepnutí kompresoru. Pak ten odběr klesá k 50 - 70W. To je pro 1000 - 1500W měnič jako chod na prázdno.
4. Ano, shořet může každá elekronika. Klidně i televize doma. Kdo z vás jí kvůli tomu riziku vyhodí? Kdo z vás jí třeba jen vytáhne ze zásuvky, když jde do práce? Nebo rychlovarnou konvici? No nic, já taky ne.
Moje rada:
Jestli na houseboatu nepotřebuješ rozvod 12V, tak si tam postav standardní ostrovní solární systém s větším vstupním napětím. To ti asi líp poradí Béda. Jestli potřebuješ 12V, tak stejně nějakej hodně kvalitní měnič. Zase ti asi nejlíp poradí Béda. Vůbec bych se nebál lednice na 230V. Princip kompresorový lednice je pořád stejnej. Je úplně fuk, jestli ten kompresor honí motor na 12V, nebo 230V.
Toto jsem konzultoval se známým, který vlastní firmu na prodej a servis chladící techniky (i pro lodě). Současně jsem to konzultoval se servisákem na lednice (klasickej fachman). Oba mi mojí teorii potvrddili, takže na léto volím stejnou variantu. Minilednice a měnič.
Nezlobte se na mě, ale radíte mu tady asi jako: Pánové, chci nadupaný sportovní auto .... mám koupit německý, nebo italský..... Kup si raději škodovku, na našich silnicích stejně rychlejš nepojedeš.
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 4
Ty servizáci, nebo prodavači mají hlavní zájem prodat, nebo servizovat co nejvíce, neboť z toho mají meny. Málo kdo z nich tu doporučenou sestavu také provozuje. Lednice na 230V jsou vhledem k masové výrobě podstatně levnější, než ty na 12V. Trvalý provoz měniče mě kromě jalového odběru
také problém se stálým ohřevem, který je regulován malým ventilátorem, což je jejich bolavé místo. Při selhání tohoto chlazení dojde k nárůstu
teploty a nebezpečí výbuchu podobnému výbuchu vysokonapěťového trafa v TV. Pokud je měnič někde schovám, tak s ním půjde těžko něco udělat
a nebezpečí velkého požáru velmi reálné. To je problém všech měničů bez ohledu na výrobce a cenu. I když pominu nebezpečí používání napětí 230V
v těsné blízkosti vody, což je v dnešní době, kdy je možné pořídit většinu spotřebičů na nižší napětí více méně ujeté. To bezpečné napětí 48V má
skutečně smysl. Pokud je dostatek financí, tak se dají poskládat z komponentů tuze hezké vestavěné ledničky. Ty nahoru otvírací mnohem méně
namrzají, protože při otevření z nich neuteče studený vzduch. Většina z nich chladí hluboko pod 0°C (až -15°C) Ideální je mít dvě, jednu na 5°C a
druhou na -10°C.
http://www.dalix.cz/eshop/63-boxy.html
http://www.zeldi.de/286-Kuehlboxen/357- ... tfrei.html
http://www.autolednice-waeco.cz/
také problém se stálým ohřevem, který je regulován malým ventilátorem, což je jejich bolavé místo. Při selhání tohoto chlazení dojde k nárůstu
teploty a nebezpečí výbuchu podobnému výbuchu vysokonapěťového trafa v TV. Pokud je měnič někde schovám, tak s ním půjde těžko něco udělat
a nebezpečí velkého požáru velmi reálné. To je problém všech měničů bez ohledu na výrobce a cenu. I když pominu nebezpečí používání napětí 230V
v těsné blízkosti vody, což je v dnešní době, kdy je možné pořídit většinu spotřebičů na nižší napětí více méně ujeté. To bezpečné napětí 48V má
skutečně smysl. Pokud je dostatek financí, tak se dají poskládat z komponentů tuze hezké vestavěné ledničky. Ty nahoru otvírací mnohem méně
namrzají, protože při otevření z nich neuteče studený vzduch. Většina z nich chladí hluboko pod 0°C (až -15°C) Ideální je mít dvě, jednu na 5°C a
druhou na -10°C.
http://www.dalix.cz/eshop/63-boxy.html
http://www.zeldi.de/286-Kuehlboxen/357- ... tfrei.html
http://www.autolednice-waeco.cz/
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Ten muj známej je dlouholetej jachtař, takže ví o čem mluví, ale to je vedlejší.
Muj měnič spíná ventilátor podle potřeby. Prakticky spíná až při odběru asi přes 200W. Televize, noťas a 2x nabíječka na telefon ten ventilátor neseply. Že by se neohřál?
Mám tento měnič http://www.santec-fishing.cz/1/eshop/44 ... W-HI500-24
Má 500W, špičkově 1000W. Klidovej odběr 0,4A. Já jsem naměřil o něco míň. Neříkám tu, že je to nějaká špička. Spíš naopak.
Shrnu argumenty proti:
1. ohřívání při trvalém provozu - lednice není v trvalém provozu. Navíc měniče jsou na trvalý provoz stavěny. Zdůrazňuju ale, že se nebavíme o trvalém provozu na 100% výkonu, ale tak na 10 - 20%
2. selhání chlazení - při selhání chlazení začne měnič pískat a odpojí se.
3. viděl jsi někdy výbuch VN trafa? Asi ne, jinak bys to nesrovnával s měničem o výkonu do 2 kW. Výbuch VN trafa ti rozmetá železobetonovou trafostanici, pokud na to není stavěná a nemá výdechy (vyráběli jsme je, nepolemizuj o tom).
4. požár - ano, nebezpečí požáru tu je. Ale to platí o všech elektrospotřebičích. Zná někdo pravděpodobnost, že to shoří plamenem? To bych pořešil vhodnym umístěním, které plyne už z nutnosti řádného provedení elektroinstalace a následné elektro revize na houseboatu. Obecně není zrovna rozumný elektrozařízení montovat na hořlavou podložku.
)
5. nebezpečí 230V u vody - ano. nebezpečí elektřiny nelze podceňovat. Znovu bych se ale odkázal na řádné provedení elektroinstalace a její revize. Mimochodem chránič dokáže divy.
6. namrzání a uspora provozů shora otevírané lednice - ano, naprosto bez diskuze máš pravdu. Máš kvůli tomu doma shora otevíranou lednici?
Při dostatku peněz je možný cokoliv. Z příspěvků jsem ale pochopil (snad správně), že je hledáno ekonomicko - provozně optimální řešení. Nikoliv to nejdražší řešení.
Diskutuji tu a snažím se diskutovat věcně. Nechci někomu vnutit nějaké řešení.
Muj měnič spíná ventilátor podle potřeby. Prakticky spíná až při odběru asi přes 200W. Televize, noťas a 2x nabíječka na telefon ten ventilátor neseply. Že by se neohřál?

Mám tento měnič http://www.santec-fishing.cz/1/eshop/44 ... W-HI500-24
Má 500W, špičkově 1000W. Klidovej odběr 0,4A. Já jsem naměřil o něco míň. Neříkám tu, že je to nějaká špička. Spíš naopak.
Shrnu argumenty proti:
1. ohřívání při trvalém provozu - lednice není v trvalém provozu. Navíc měniče jsou na trvalý provoz stavěny. Zdůrazňuju ale, že se nebavíme o trvalém provozu na 100% výkonu, ale tak na 10 - 20%
2. selhání chlazení - při selhání chlazení začne měnič pískat a odpojí se.
3. viděl jsi někdy výbuch VN trafa? Asi ne, jinak bys to nesrovnával s měničem o výkonu do 2 kW. Výbuch VN trafa ti rozmetá železobetonovou trafostanici, pokud na to není stavěná a nemá výdechy (vyráběli jsme je, nepolemizuj o tom).
4. požár - ano, nebezpečí požáru tu je. Ale to platí o všech elektrospotřebičích. Zná někdo pravděpodobnost, že to shoří plamenem? To bych pořešil vhodnym umístěním, které plyne už z nutnosti řádného provedení elektroinstalace a následné elektro revize na houseboatu. Obecně není zrovna rozumný elektrozařízení montovat na hořlavou podložku.

5. nebezpečí 230V u vody - ano. nebezpečí elektřiny nelze podceňovat. Znovu bych se ale odkázal na řádné provedení elektroinstalace a její revize. Mimochodem chránič dokáže divy.

6. namrzání a uspora provozů shora otevírané lednice - ano, naprosto bez diskuze máš pravdu. Máš kvůli tomu doma shora otevíranou lednici?
Při dostatku peněz je možný cokoliv. Z příspěvků jsem ale pochopil (snad správně), že je hledáno ekonomicko - provozně optimální řešení. Nikoliv to nejdražší řešení.
Diskutuji tu a snažím se diskutovat věcně. Nechci někomu vnutit nějaké řešení.
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 4
Doma mám truhlicový mrazák a na dovolenou vozím ledničku nahoru otevírací. Již jenom to, že když jsem otevřel ledničku otevírací dopředu a vysypali se na mě 1,5l PVC lahve a piva mě to stojí za to. Také se do té nahoru otvírací toho vejde více, lépe se využije vnitřní prostor.
Při těch řečech o kvalitní instalaci si vždy vzpomenu na to, když jsem s kamarádem přišel k nim domu a na zemi ležela mrtvá jeho manželka a u ní
seděla a plakala 1,5 roku stará dcera. Zabila jí rozdvojka, která měla obráceně fázi, mokrá podlaha a pračka jak se za minulého režimu prodávali. U soudu mu nepomohlo,
když dokazoval, že mu jí prodal bez upozornění vyučený starší prodavač v elektru.
Jinak máš samozřejmě ve všem pravdu, hlavně když to nebude na životě a zdravý ohrožovat mě a mé blízké.
Jinak jsem v životě viděl pár vyhořelých bytů od bouchlého vn trafa v televizi. Hlavně ty ruské Rubíny Seleny a pod na to byli náchylné.
Při těch řečech o kvalitní instalaci si vždy vzpomenu na to, když jsem s kamarádem přišel k nim domu a na zemi ležela mrtvá jeho manželka a u ní
seděla a plakala 1,5 roku stará dcera. Zabila jí rozdvojka, která měla obráceně fázi, mokrá podlaha a pračka jak se za minulého režimu prodávali. U soudu mu nepomohlo,
když dokazoval, že mu jí prodal bez upozornění vyučený starší prodavač v elektru.
Jinak máš samozřejmě ve všem pravdu, hlavně když to nebude na životě a zdravý ohrožovat mě a mé blízké.
Jinak jsem v životě viděl pár vyhořelých bytů od bouchlého vn trafa v televizi. Hlavně ty ruské Rubíny Seleny a pod na to byli náchylné.
- Jozef.
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Piaty rok mám na motoráku chladničku ENGEL 38 l. Pracuje na 12, 24 alebo 240 voltov. Stačila na zásobovanie pivom a čerstvými potravinami nielen našej posádky. Parametre na :
http://www.autochladnicky.eu/kompresoro ... -litru-p68
Môj názor:
1.Otváranie zhora. Na lodi je to dôležitejšie asi ako všetko ostatné. Pri vyberaní potravín "nevytečie" studený vzduch, teoreticky by mohla zostať aj pootvorená.
2. Určite bez meniča. Menič je na lodi zbytočná vec. Niet už veci, čo by nešla na 12 V.
3. Doplnil by som o ochranu proti poklesu napätia.
Na rozdiel od niektorých ostatných, presadzujem svoj názor.
http://www.autochladnicky.eu/kompresoro ... -litru-p68
Môj názor:
1.Otváranie zhora. Na lodi je to dôležitejšie asi ako všetko ostatné. Pri vyberaní potravín "nevytečie" studený vzduch, teoreticky by mohla zostať aj pootvorená.
2. Určite bez meniča. Menič je na lodi zbytočná vec. Niet už veci, čo by nešla na 12 V.
3. Doplnil by som o ochranu proti poklesu napätia.
Na rozdiel od niektorých ostatných, presadzujem svoj názor.
12, nebo 220?
Ahoj vsem. Stratil se mi tady jeden prispevek, psal jsem ho pred Zdenda 12345, ale asi jsem ho spatne ulozil. Napisu znova. Vim, ze se tomu rozumite, proto se ptam, kdyz dostanu argument, ktery me presvedci, tak to holt udelam tak. Ale od neceho ustupovat neminim. opakuji, mam normalni kuchynskou 3m linku kde bude lednice jeji soucasti, musi to byt nejen bezpecne, ale i desigove to musi proste sedet. Nechci zadnej kompromis i za cenu vice penez. Uz jsem do toho dal tolik, ze nejakych 20,30, 40 tisic neznamena nic, ale jak pisu, kdyz muzu usetrit a bude to funkcni a bezpecne a hezke, tak samozrejme ano. Tomu se snad nebrani nikdo. Rozvod mam samozrejme 12V, ale ke kuchyn. lince a do koupelny pujde par zasuvek na 220 z menice. Protoze tam bude mikrovlnka a v koupelne musi jit fen. Samo, ne pro mne. Prosim, nereste to, ze to nema byt....Udelane to bude precizne se vsemi bezpecnostnimi prvky. To mam dostatecne ohlidane. Takze menic mit musim. Bude tam stejne, tak, ci tak. Ta lednice co jsem si vybral na 12V stoji 27 000, ma maly mrazacek 13l a uzavreny, co jednoznacne vyzaduji. Musi ho lednice mit. Kdyz to nepujde na 220V, tak se koupi lednice na 12V a menic take. Hotovo. Kdo to necetl zhora, dam jeste jednou link, toto funguje a prodava se to jako set - http://eshop.neosolar.cz/chladnicka-a-s ... -800va-12v . Ja chci menic tento, jeste mnohem vykonnejsi - http://eshop.neosolar.cz/menic-napeti-s ... 1200va-12v . Lednicku napr. tuto, takto nejak by mela vypadat i velikostne - http://liebherrlednice.cz/produkt/jedno ... 14/228327/ . A opakuji jeste jednou, spotreba proudu me pri dvou panelech 2x240W a bateriich 700 Ah nezajima. Protoze pojede vlastne jenom lednicka, vecer nejake diod. svetla, ale i to malo, protoze jsem furt venku na rybach. Mikrovlnka, radio, televize a dalsi veci pojedou prilezitostne. A kdyz budu potrebovat, mam Honda Eu 10i a bude tam i motor, takze budu i jezdit. Takze ze bude malo proudu se obavat nemusim. Mam na to jeste mesic. A budu od Vas potrebovat jeste par rad ohledem jinych spotrebicu, zatim moc dekuji.
-
- moderátor
- Reputace: 232
Re: 12, nebo 220?
Sako, dej pozor při výběru klimatický třídy lednice. Některý přestanou chladit někde kolem +10°C okolní teploty a je jim úplně jedno, že máš něco v mrazáku. Pak stačí na dva – tři dny odjet a netopit, a z mrazáku můžeš vyhazovat.
Sako - Všechny rady nesoucí se v neprospěch velké , zabudované chladničky s otvíravými dveřmi, byly dobře míněny a například při umístění na malé plachetnici, řekl bych oprávněné, mající právo na značnou míru respektu.
V tomto případě ale ztrácí význam.
Energie budeš mít dost (dostatek panelů)
Šetřit nemusíš (dostatečná kapacita baterií )
Měnič chceš mít stejně (což je dnes skoro samozřejmostí-tahám jej již několik let na každou plavbu a těžko bych se bez něho dnes obešel).
Rizika rozvodu 220 v jsi si vědom a hodláš udělat vše pro jeho zabezpečení.
Na druhou stranu chceš mít pohodlnou kuchyňskou linku a záleží ti na otvíravé lednici, protože je daleko komfortnější vyjímání věcí a přehled o tom, co v lednice je.
Dle mého soudu, již se dál netrap a dej si tam velkou zabudovanou chladničku.
Nezapomeň ale na jednu důležitou věc. Dole v soklu, dělá se vysoký 10 cm, musíš mít nasávací otvor cca 6 x 50 cm, který se zakrývá dekorativní mřížkou (eloxovaný hliník). Záda skříně se dělají jen do výše 30 cm od spodu a posledních 30 cm nahoře (zpevnění korpusu). Horní uzavírací foch musí být od zad o cca 6 cm menší než spodní, tedy mezi zády a fochem 6 cm mezera, mezi vrchem skříně a stropem musíš mít mezeru alespoň 8 cm. Toto je velmi důležité, jinak do roka "uvaříš" každou chladničku.
Mimochodem, existují dva typy chladniček.
Určené k zabudování, u těch je korpus široký 600 mm včetně bočních materiálů. Dekorativní vnější dvířka se montují přímo na dvířka chladničky – více netřeba.
Pokud máš ale chladničku volně stojící a chceš ji zabudovat do skříně, vnitřek korpusu musí být široký dle chladničky + 2,5 cm pro panty vnějších dekorativních dveří, jež se montují na bok skříně a musíš si koupit speciální spojovací prvek vnitřních dveří chladničky a vnějších dveří kuchyňské linky – třecí a spojovací prvek viz. rozdílná trajektorie dvířek – nemají společný otočný bod.
V tomto případě ale ztrácí význam.
Energie budeš mít dost (dostatek panelů)
Šetřit nemusíš (dostatečná kapacita baterií )
Měnič chceš mít stejně (což je dnes skoro samozřejmostí-tahám jej již několik let na každou plavbu a těžko bych se bez něho dnes obešel).
Rizika rozvodu 220 v jsi si vědom a hodláš udělat vše pro jeho zabezpečení.
Na druhou stranu chceš mít pohodlnou kuchyňskou linku a záleží ti na otvíravé lednici, protože je daleko komfortnější vyjímání věcí a přehled o tom, co v lednice je.
Dle mého soudu, již se dál netrap a dej si tam velkou zabudovanou chladničku.
Nezapomeň ale na jednu důležitou věc. Dole v soklu, dělá se vysoký 10 cm, musíš mít nasávací otvor cca 6 x 50 cm, který se zakrývá dekorativní mřížkou (eloxovaný hliník). Záda skříně se dělají jen do výše 30 cm od spodu a posledních 30 cm nahoře (zpevnění korpusu). Horní uzavírací foch musí být od zad o cca 6 cm menší než spodní, tedy mezi zády a fochem 6 cm mezera, mezi vrchem skříně a stropem musíš mít mezeru alespoň 8 cm. Toto je velmi důležité, jinak do roka "uvaříš" každou chladničku.
Mimochodem, existují dva typy chladniček.
Určené k zabudování, u těch je korpus široký 600 mm včetně bočních materiálů. Dekorativní vnější dvířka se montují přímo na dvířka chladničky – více netřeba.
Pokud máš ale chladničku volně stojící a chceš ji zabudovat do skříně, vnitřek korpusu musí být široký dle chladničky + 2,5 cm pro panty vnějších dekorativních dveří, jež se montují na bok skříně a musíš si koupit speciální spojovací prvek vnitřních dveří chladničky a vnějších dveří kuchyňské linky – třecí a spojovací prvek viz. rozdílná trajektorie dvířek – nemají společný otočný bod.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
No já osobně mám měnič 1500w ve špičce 3000w stál něco kolem 5500kč. A když běží malá lednice a melej mrazák asi 60l. a mám puštěnou LCD TV tak při sepnutí mrazázu tv někdy vypne. Po dotazu mi bylo zdělěno ,že pro měnič je nejhorší spotřebič lednice i mrazák. že v tom nárazu sepnutí a tlačení kompresoru je to i 8krát vyšší. Jinak V Holandsku má min. plovina lodí lednice na plyn a nebouchá jim to. Vždy je lepší koupit měnič silnej a o hodně.
Shora otevíraná , nebo vestavěná lednice :
I na tech největších plachtenicích , nebo katamaránech kde byly nádherné velké kuchyně, se montují zabudované, shora otevírané lednice s ohromným obsahem .
Argument elektriky mám dost, na zakotvené lodi je mylný .
Aby nebyl plavec otrokem svého technického vybavení - vše přehledné a jednoduché . Všechny přístroje na 12V.
Nevymýšlet , inspirovat se katalogy a návštěvou velké výstavy lodí .
I hausbót je loď¨.
I na tech největších plachtenicích , nebo katamaránech kde byly nádherné velké kuchyně, se montují zabudované, shora otevírané lednice s ohromným obsahem .
Argument elektriky mám dost, na zakotvené lodi je mylný .
Aby nebyl plavec otrokem svého technického vybavení - vše přehledné a jednoduché . Všechny přístroje na 12V.
Nevymýšlet , inspirovat se katalogy a návštěvou velké výstavy lodí .
I hausbót je loď¨.
pp
Necham si vse projit hlavou, mam mesic na to se rozhodnout. Ano, mozna koupim lednici na 12V a to tuto - http://www.karavan.cz/_33776-kompresoro ... -i-24v.htm . Ano, mate pravdu, ze lednice shora je lepsi aby neunikal chlad. Ale to by jsem si tam ja nedal nikdy. Verim, ze mate pravdu i zkusenosti, ale takovou lednici opravdu ne. V tom me nezvikla nikdo. A muzou to mit vsechny lode, je mi to uplne jedno. Na hausbotu jsem 9-tý rok, ted bude tretí hausbot a mel jsem 2 plynove lednice Waeco s normalnym oteviranim. Nikdy nebyl nejmensi problem, chladila fakt perfektne. I v nejvetsich vedrech. Soused na hausbotu ma druhy rok lednicku tuto - http://www.karavan.cz/_33521-kompresoro ... 0--110.htm , je to jako chci ja, jenom malinko mensi a k tomu ma jednu baterii 140Ah, jednoduchy regulator a solarny panel 80W a musim rict, ze to chladi neskutecne. I mrazak fakt super. A zadne otevirani nevadi, jako mi nevadilo na plynove lednici a nevadi mi ani doma. A ze elektriny neni nikdy dost? Muzete mi rict, kde to ja vycerpam??? Cim jako??? Led svetlama vecer, co nic nezerou? 700 Ah ? Na hausbotu jsem mel 8 diodovych svetel po 3W, jednu trakcni Vartu 140Ah, jeden maly solarny panel kolem 60W, regulator a cely rok jsem nedobijel nic. Samo, vyuzivany pouze svetla vecer a radio. Obcas dobit telefon nebo se kouknout na film na notebooku. Tady bude diod mnohem vic, ale je to bezvyznamne, na ty Ah. Jo, vlastne elek. zachod . Ale tam ja stejne nechodim. Mam kadibudku na brehu. Vlastne vsetko bude na 12V, krom mikrovlnky, kterou asi ani nevyuziji, ale dam ji tam a fenu, kdyz se bude pritelkyne foukat vlasy. A to je fakjt, ze menic muzu zapnout jenom na toto, jinak muze byt uplne vypnuty. Myslim, ze proudu bude spis prebytek. Jenom ho neni kde zachytit...Ale dekuji jeste moc vsem, ale rozhodnut nejsem. Kdyz budou fakta, ustoupim jim. Poradit si necham. Rad. Ale shora lednicku nikdy. Nezlobte se. Hezky vecer vsem.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Ahoj
Když tak rozhazuješ,tak tady máš moji radu,nebo tip.
http://www.svb.de/index.php?sid=aed2a7e ... nid=116006
A tady jsem ti to přeložil:
Isotherm-Velká chladnička Cruise
Lednička luxusní třídy uzpůsobená pro marine trh. Díky extra silné izolaci, vydrží jakékoliv změny teploty. Interiér je dokonale vybaven jako Vaše domácí chladnička. Normální a mrazicí zóny jsou k dispozici v oddělených prostorách , aby se zabránilo zbytečným ztrátám chlazení. Velkorysá mraznička nabízí teploty až do -18 ° C.
Pro vynikající chladící výkon, minimální spotřebu energie , super-tichý chod a dlouhou životnost je vybavena osvědčeným kompresorem Danfoss .Ledničku lze napájet buď 12ti nebo 24mi volty.Velká řada chladniček Cruise je vybavena osvětlením interiéru, třemi policemi a košem na zeleninu.
Cruise 165: Obsah Chlazení: 125 L, Mraznička: 40 L Rozměry: V 1220 x W 500 x D 580 mm. Hmotnost: 32 kg. Napětí: 12/24 V Proud: 2,5 A / max. 6 A.
A jestli to nevyhovuje tvým nárokům vykopej si jámu na břehu vedle kadibudky.

Když tak rozhazuješ,tak tady máš moji radu,nebo tip.
http://www.svb.de/index.php?sid=aed2a7e ... nid=116006
A tady jsem ti to přeložil:
Isotherm-Velká chladnička Cruise
Lednička luxusní třídy uzpůsobená pro marine trh. Díky extra silné izolaci, vydrží jakékoliv změny teploty. Interiér je dokonale vybaven jako Vaše domácí chladnička. Normální a mrazicí zóny jsou k dispozici v oddělených prostorách , aby se zabránilo zbytečným ztrátám chlazení. Velkorysá mraznička nabízí teploty až do -18 ° C.
Pro vynikající chladící výkon, minimální spotřebu energie , super-tichý chod a dlouhou životnost je vybavena osvědčeným kompresorem Danfoss .Ledničku lze napájet buď 12ti nebo 24mi volty.Velká řada chladniček Cruise je vybavena osvětlením interiéru, třemi policemi a košem na zeleninu.
Cruise 165: Obsah Chlazení: 125 L, Mraznička: 40 L Rozměry: V 1220 x W 500 x D 580 mm. Hmotnost: 32 kg. Napětí: 12/24 V Proud: 2,5 A / max. 6 A.
A jestli to nevyhovuje tvým nárokům vykopej si jámu na břehu vedle kadibudky.

pp
Nerozhazuji, to vubec, jenom chci vedet, jestli 12 nebo 220V. Jde mi jenom o to. Za link dekuji. Ta lednice je pekna, opravdu a ta cena je spickova. Jenomze se mi to nevejde do linky. Ta vyska je 122cm a ja potrebuju do 85cm. To splnuje Waeco 140. Kdyz mi nekdo poradite levne reseni toho, co ja chci, tak beru. Jenomze ono to nejde. Neco usetrim tim, kdybych koupil 220V lednici a menic. Ale stale premyslim, jestli mi to stoji za to !
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Jak mohu spotřebovat 700 Ah baterky ? Rychle .
700 Ah *12V = 8400 Wh .
lednice + menič = 75 W * 24h x 5 dní = 9000 Wh
tedy za necelých 5 dní nepřetržitého běhu kompresoru . Pochopitelně praxi neběží kompresor pořád.
video 40W za 10 dní
fén 350 W za den
Ale vzdyd vis, ze tam mam 480W v solarkach. Jezdim tam vetsinou patek-sobota -nedele, pres tyden po praci az navecer na ryby. A to nezapinam nic, ohreju si jidlo na plynu a vecer na chvilku rozsvitim. Ale jeste opakuji, soused ma temer stejnou lednici jako planuji, 140Ah baterku a 80W solarko. Je tam furt, temer cele leto i s manzelkou. Zivi tim diod. svetla,tu lednici, obcas notebok a nabijecky telefonu. Bohate staci. A co se tyce menice, kdyz koupim 12V lednici, tak nebudu kupovat tak kvalitni menic s cistou sinusoidou a s dalsimi funkcemi nutnymi pro radny start kompresoru v lednici, ktery stoji 15 -20 tis. Pro menic je kompresor lednice to nejhorsi, myslim jeho nabeh. Nektere moderni lednice maji jeste predehrivani media pred spustenim kompresoru, to je jeste horsi. Takze proto tak kvalitni menic. Jinak koupim 2000W menic CARSPA s modifik. sinusoidou a ten bohate staci na vse. A stoji 5000. Problem je kompresorova lednice. Na radny beh kompres. lednice 100W je vetsinou potreba az 1500W nebo jeste lepe 2000W. Jinak to vetsinou nedela dobrotu. Ale jedna se o rozbeh kompresoru, kdyz uz bezi, tam je to jinak, vlastne normal. Bere tolik, kolik ma napsano, takze napr. tech 100W. Uz jsem to konzultoval fakt s mnoha lidmi, co se tomu, no vypada to, ze rozumi.
700 Ah *12V = 8400 Wh .
lednice + menič = 75 W * 24h x 5 dní = 9000 Wh
tedy za necelých 5 dní nepřetržitého běhu kompresoru . Pochopitelně praxi neběží kompresor pořád.
video 40W za 10 dní
fén 350 W za den
Ale vzdyd vis, ze tam mam 480W v solarkach. Jezdim tam vetsinou patek-sobota -nedele, pres tyden po praci az navecer na ryby. A to nezapinam nic, ohreju si jidlo na plynu a vecer na chvilku rozsvitim. Ale jeste opakuji, soused ma temer stejnou lednici jako planuji, 140Ah baterku a 80W solarko. Je tam furt, temer cele leto i s manzelkou. Zivi tim diod. svetla,tu lednici, obcas notebok a nabijecky telefonu. Bohate staci. A co se tyce menice, kdyz koupim 12V lednici, tak nebudu kupovat tak kvalitni menic s cistou sinusoidou a s dalsimi funkcemi nutnymi pro radny start kompresoru v lednici, ktery stoji 15 -20 tis. Pro menic je kompresor lednice to nejhorsi, myslim jeho nabeh. Nektere moderni lednice maji jeste predehrivani media pred spustenim kompresoru, to je jeste horsi. Takze proto tak kvalitni menic. Jinak koupim 2000W menic CARSPA s modifik. sinusoidou a ten bohate staci na vse. A stoji 5000. Problem je kompresorova lednice. Na radny beh kompres. lednice 100W je vetsinou potreba az 1500W nebo jeste lepe 2000W. Jinak to vetsinou nedela dobrotu. Ale jedna se o rozbeh kompresoru, kdyz uz bezi, tam je to jinak, vlastne normal. Bere tolik, kolik ma napsano, takze napr. tech 100W. Uz jsem to konzultoval fakt s mnoha lidmi, co se tomu, no vypada to, ze rozumi.
set, ktery se da koupit - http://eshop.neosolar.cz/chladnicka-a-s ... -800va-12v
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Chce tu lednicku na hausbot a ne na lod. Tam jsou jine moznosti se smerovanim solarek a tak to bude mit jiste vetsi vyuzitelnost slunicka nez na lodi, takze bude mit na vyrobu elektriky jine podminky jak na lodi. Pise ze ma 2 x 240 W, to asi na lodi nikdo take nemate. Lednicka do privesu, nebo lodi musi byt odolna otresum, kymaceni atd. To mu na hausbotu asi take moc nehrozi. Nebal bych se tam dat lednicku obycejnou. Proc chces menic ktery ma zarucenou sinusovku, to asi take neni potreba. To tak mozna na pohon nejakych presnych pristroju. Takze hasbot bude spis podobny podminkam v byte, nez podminkam na lodi. Ten beh menice naprazdno pri jeho bilanci ( 2 x 240W a 700 Ah) je zanedbatelny.
Pokud zase nekdo budete delat test lednicky na spotrebu, je do ni potreba dat nekolik PET lahvi s vodou, na vyparnik tak tri, kdyz nema vyparnik tak 5 i vice. Ta lednicka je serizena na chlazeni obsahu, ne aby bezela prazdna. Potom ma malou setrvacnost. VYZKOUSENO .
Uz se tady psalo ze jsou i lednicky ktere se pripoji na 12V a v sobe maji menic na 230V a motor na 230V. Koupit lednicku s menicem ktery je k ni vykonove prizpusoben se asi take na hausbot moc nehodi. chce to mit menic s rezervou, aby slo pripojit tech spotrebicu vic a aby ten menic potom po startu lednicky nevypadaval. Hospodarit s elektrikou kterou ma se nauci rychle.
K tomu co pouzit, co je vhodne je potreba pristupovat podle toho kde se to bude pouzivat.
Pokud nemas MPPT solarni regulator, tak bych nejdrive dal penize do nej. Pisou ze vycucne ze slunicka az o 20% elektriky vic nez klasicky regulator. Maji ho za slusne penice take v tom Neosolar Koupit k nemu i displej a mas to potom pod kontrolou.
Pokud zase nekdo budete delat test lednicky na spotrebu, je do ni potreba dat nekolik PET lahvi s vodou, na vyparnik tak tri, kdyz nema vyparnik tak 5 i vice. Ta lednicka je serizena na chlazeni obsahu, ne aby bezela prazdna. Potom ma malou setrvacnost. VYZKOUSENO .
Uz se tady psalo ze jsou i lednicky ktere se pripoji na 12V a v sobe maji menic na 230V a motor na 230V. Koupit lednicku s menicem ktery je k ni vykonove prizpusoben se asi take na hausbot moc nehodi. chce to mit menic s rezervou, aby slo pripojit tech spotrebicu vic a aby ten menic potom po startu lednicky nevypadaval. Hospodarit s elektrikou kterou ma se nauci rychle.
K tomu co pouzit, co je vhodne je potreba pristupovat podle toho kde se to bude pouzivat.
Pokud nemas MPPT solarni regulator, tak bych nejdrive dal penize do nej. Pisou ze vycucne ze slunicka az o 20% elektriky vic nez klasicky regulator. Maji ho za slusne penice take v tom Neosolar Koupit k nemu i displej a mas to potom pod kontrolou.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Zdenda12345 píše:Provozovat to čistě na baterie je samozřejmě nesmysl. Ty tam jsou jen pro případ, kdy nebude sluníčko. Jinak to budou živit ty soláry.
Výkon solárů plánuje slušnej.
Z ceho vychazis ? To solarko da dost elektriky po mensi cast dne, nekdy nekolik dni jen tak 10%. Ta lednice jiste vezme z AKU behem dne vic i kdyz bude svitit slunicko. Pokud se solarkama netocis za slunickem, da to velky vykon tak 4 hodiny uprostred leta a jeste to bude chtit sklon tak 45 stupnu v elevaci. jak na to slunce bude svitit z vetsiho uhlu vykon pada, to same kdyz solarko bude vodorovne, coz asi vetsina lodi ma.. Jakmile je sebemesi oblacnost i kdyz to slunicko prosviti tak vykon ze solara prudce klesa. Nesmis dat na to co pisou prodejci, ze to da i pri zatazene obloze, ale nikdo nepise kolik.... Ty 2 x 240 W pri zatazene obloze daji tak 10W.... Vyzkousejte si to. To ze na regulatoru sviti kontrolka ze nabiji jeste nic neznamema. Rozhoduji je proud.
Mam ted nove solarko 120W a tak ho i s menicem MPPT a kontrolnim dislejem a AKU vezmu ke Standovi a muzeme si s tim pohrat, jen aby nam pupenec posvitil.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Myslim si Bedo, že jsme za jedno. Psal jsem taky, že ty baterie jsou tam pro případ, kdy nebude sluníčko (a v noci).
Provoz na samotný baterie (myšleno bez solárů) je nesmysl. Potřeboval by jich tam zbytečně moc a akorát by řešil jejich dobíjení. Nevim, jestli má na břehu přípojku. Takových kotvišť je ale málo.
S těmi výkony si s tebou absolutně nedovolím diskutovat. Jen vycházím z toho, že jeho soused má soláry jen 80W a běží mu to dobře. Samozřejmě nevíme jak má panely nasměrovaný a jakej má regulátor. Nicméně při plánovaném instalovaném výkonu 480W mu může být buřt, jestli má MPPT a správně nasměrovaný panely. To lednicí a LEDkama nespotřebuje. Myšleno samozřejmě v nějakejch rozumnejch mezích.
Jsem rád, že jsi tu napsal, že není potřeba mít čistý sinus. Já jsem si to myslel taky. Doma jsem lednici honil měničem 500/1000W, modifikovaný sinus. Na lodi s tim honim led televizi a nějaký ty nabíječky (telefony, noťas atd.). Všechno šlape. Ty čistý sinusový měniče jsou prý spíš pro měřící a laboratorní techniku.
Podle mě, když si koupí měnič tak 2000W trvalého výkonu s modifikovanym sinem, tak nebude mít problém. Je potřeba uvažovat i případ, kdy poběží mikrovlnka a do toho sepne lednice.
Rozhodně bych nekupoval lednici s měničem jako set. Nebude k dispozici výkon pro další spotřebiče.
Provoz na samotný baterie (myšleno bez solárů) je nesmysl. Potřeboval by jich tam zbytečně moc a akorát by řešil jejich dobíjení. Nevim, jestli má na břehu přípojku. Takových kotvišť je ale málo.
S těmi výkony si s tebou absolutně nedovolím diskutovat. Jen vycházím z toho, že jeho soused má soláry jen 80W a běží mu to dobře. Samozřejmě nevíme jak má panely nasměrovaný a jakej má regulátor. Nicméně při plánovaném instalovaném výkonu 480W mu může být buřt, jestli má MPPT a správně nasměrovaný panely. To lednicí a LEDkama nespotřebuje. Myšleno samozřejmě v nějakejch rozumnejch mezích.
Jsem rád, že jsi tu napsal, že není potřeba mít čistý sinus. Já jsem si to myslel taky. Doma jsem lednici honil měničem 500/1000W, modifikovaný sinus. Na lodi s tim honim led televizi a nějaký ty nabíječky (telefony, noťas atd.). Všechno šlape. Ty čistý sinusový měniče jsou prý spíš pro měřící a laboratorní techniku.
Podle mě, když si koupí měnič tak 2000W trvalého výkonu s modifikovanym sinem, tak nebude mít problém. Je potřeba uvažovat i případ, kdy poběží mikrovlnka a do toho sepne lednice.
Rozhodně bych nekupoval lednici s měničem jako set. Nebude k dispozici výkon pro další spotřebiče.