Lednicka na lodi - 12V nebo 230V

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon bře 18, 2013 6:46 pm

Precetl jsem to i zpet. Pises ze chces mit mikrovlnku, to bude na ten menic jiste velky zaber pri rozbehu, me doma obcas vyrazi i 16A jistic. Takze koupit s nejmensim vykonem a nez si koupis na lod vyzkousej to s nejakou co mas doma a od kamaradu. Urcite tam kde ten hausbot mas jich bude mozna na desitky, tak to obejdi a seber zkusenosti. O mikrovlnce na lodi tady snad jeste nikdo nepsal.
Tech ruznejch veci je hodne, ze ta lednicka na lodi musi bezet treba i za teploty okolo 10 stupnu, do baraku asi nemusi, od toho vseho se bude odvijet cena.

Ja zase velkej odbornik na to nejsem. Celej zivot jsem pracoval jako elektrikar v Tesle a tak jsem se k ledascemu dostal. S tema solarkama vedu boj na chate ktera nema a nebude mit pripojku 230V. Tak to delam systemem pokus-omyl. Jen se snad kazdy rok nejakej spotrebic koupi a tak je elektriky porad malo....

Ono i s tim rozvodem po lodi nemam zkusenosti co je okolo predpisu, tak pokud to pujde na technickou, chtelo by to mit udelane jak to ma byt. a budou chtit revizi. Kupovat spotrebice na 230V ktere maji dvojtou izolaci, znacilo se to ctvercem a v nem druhy mensi. Oni spotrebice na 230V co jsou jejich kryty zemnene a pri rozvodu po lodi z menice to pujde dvema draty muze dojit k brneni...Ty spotrebice mivaji ruzne odrusovaci filtry s kondenzatorama a ty jsou pripojene na kostru a jak kostra neni uzemnena pekne to brni. U tech s dvojtou izolaci to nehrozi.

Lednicka by mela byt pristupna zezadu, tam se rad usazuje prach a je to casto pricina pozaru. Obcas odstranit prach. Na skolenich do nas tloukli ze prach, treba z mouky nejen chytne, ale i buchne. Jak je vyse psano, rozdelal jsem par TV a kolikrat pod prachem nebylo nic videt, jen pohori z prachu.
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » pon bře 18, 2013 8:09 pm

Ahoj vsem! Kamos ma 85W solarko a fakt jednoduchy regulator a baterii 140Ah. Solarko ma vodorovne na strese pevne upevnene v ramu. Neda se natacet. Uplne bez problemu. Co se tyce baterii, muzu tam dat vic, nebo min, nebo nechat na tech 700Ah. A panel muzu pridat taky jeste jeden, nebo dva, ale jestli to bude mit nejaky smysl. Proc menic sinus? Jenom proto, ze tyto menice drahsi cenove kategorie maji rozpoznavani zateze, takze kdyz kompresor v lednici stoji, sam se temer vypne, ma spotrebu kolem 2W, vysila kazdych par vterin impulsy k zatezi a kdyz zjisi, ze to kompresor potrebuje, tak zapne, no rekl jsem to po lopate...Jenom pro ten klidovy odber ty 2W, jinak pro nic. Napr. tento - http://eshop.homesolar.cz/18/220/sinuso ... 00-12.html . V cem je dobre transformatorove provedeni menice??? No a tu mikrovlnku, to fakt asi byt nemusi, to me nezabije, skusim to a uvidim, ale neni to nutnost. Potom, co jsem vubec nevedel, ze lednice pri tech ja nevim, 10 stupnu uz chladit nebude, co potom s vecma v mrazaku??? Jako zjistim, ktera chladit bude, ktera nebude??? A na konec, nebude lepsi radsi koupit tu normalni s Danfoss kompresorem na 12V a k tomu nejaky normalni menic??? opravdu nevim. Dekuji.
david
moderátor
Příspěvky: 5834
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 224
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pon bře 18, 2013 9:36 pm

SAKO píše: opravdu nevim. Dekuji.


to tady neví nikdo, jsou to pouze teoretické řeči.

já mám plyn, což tě nebere, ale zkoušel jsem kdysi kamarádovi nějakou obyč ledničku 60litrů, zda to měnič pobere. pobral a to mám jen nějakejch 500W modifik sinus. Zkoušeli jsem ji i natlakovanou a v pohodě. Měnič je zapnutej je pořád a zatím jsem se elektriky vždycky dopočítal a to i v zimě, kdy jede topení bufík 12 - 36W od pátku poledne do neděle večer nonstop. Pokud na lednici píšou 0,93kW/den, to jsem s tím topením na tom hůř, navíc v zimě, žádný slunce. Soláry, co mám, 110W to nějak dokrmí.

Není to zdaleka takové drama, jak tu někteří píšou, včetně natočení panelů na Slunce.

S těmi 10°C a vypnutou ledničkou jsem si naběh já v maringotce, vůbec jsem netušil, že nějaká kapitalistická lednička bude v zimě stávkovat, protože bolševickej Calex šel vždycky a furt. Jak poznáš při kolika ° zdechne, to teda nevím, ale je to pěknej opruz. Proto mám plyn.

šel bych do modif. sinusovky a lednice 220V. máš 2 roky záruku a nemusíš se případně chlubit, žes ji honil na měnič :whist:
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » pon bře 18, 2013 10:04 pm

Možná to pro vás nebude nic novýho. Mě to ale překvapilo.
Zkoumal jsem z blízka kompresor z té marine sady 12V pro vestavbu. Je to normální kompresor na 110V s měničem, který je jeho součástí. Pak jsem koukal na netu na ty sady a všechny kompresory tam ten měnič měly.

Prej ty kompresory nejsou tak náchylný na otřesy a náklony, jak si lidi všeobecně myslí. Každej, když slyší ten zvuk, jak to naráží, tak se křižuje. Ve skutečnosti se ale prej žádný drama neděje. Kdysi jsem jeden kompresor z lednice rozřezal. Myslim, že i kdybych ten kompresor vyhodil z okna, tak se mu nic nestane. Při opravdu velkym nárazu se může utrhnout vnitřní odpružení.

Jeden kompresor jsem roky používal na huštění pneumatik. Co ten si chlapec se mnou užil...... kolikrát mi spadnul ze stolu na zem, kolikrít jsem o něj zakopnul, přenášim ho ve svislé poloze a kdo ví co ještě. Pořád funguje.
david
moderátor
Příspěvky: 5834
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 224
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pon bře 18, 2013 10:15 pm

jo, nic novýho. je to vidět na každý fotce. jen jsem čekal, kdo na to přijde :lol:
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » pon bře 18, 2013 10:24 pm

Super, zase jsem objevil ameriku.... :good: :good: :good:
david
moderátor
Příspěvky: 5834
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 224
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pon bře 18, 2013 10:49 pm

Ono to je v celku logický. Proč by vyvíjeli 12V ss motor s velkým rozběhovým momentem, nejlíp bez uhlíků s elektronikou dělaným točivým polem, když mají přehršel hotových kompíků na 110/220V + měnič za pár švestek.

Takže čistá 12V ss je pouze šving.
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » úte bře 19, 2013 4:34 am

No jo, to mi davate! A jak to tam je delany v ty 12V lednici, ze to nema klidovou spotrebu? Menic je spinan termostatem lednice??? No, nasel jsem toto - Klimaticke tridy lednicek- SN- subnormalni - 10-32, N- normalni- 16-32, ST- subtropicka- 18-38 a T- Tropicka 18-43. Pod 10 stupnu neni nic, ale to me moc netrapi, protoze kdyz tam jsem v chladnu, tak topim a je teplo a kdyz ne, veci z mrazadu pujdou domu a stejne vse vypnu, krom solarka, ktere dobiji furt. Ale jenom pro zajimavost, je to z fora Aldebaran:


Olchor

Založen: 24. 05. 2007
Příspěvky: 248
Bydliště: Blansko
Zaslal: ne, 21. říjen 2007, 13:11 Předmět:

--------------------------------------------------------------------------------

Ledničky mívají mražák, kde je teplota cca -15°C a zbylý prostor se temperuje na 4°C. Záleží na tom, kde je umístěn termostat. Kdyby byl v prostoru mražáku, bude udržovat teplotu -15°C tam, nezávisle na teplotě okolí. Přenos tepla ( nebo vlastně "chladu") je v ledničce spočítán tak, aby při běžné teplotě okolí bylo uvnitř právě cca 4°C, ale při poklesu okolní teploty může jít vnitřní teplota i pod nulu, což by potravinám nesvědčilo.
V druhém případě, kdy termostat je v prostoru ledničky , bude držet teplotu tam na 4°C. Jestliže však teplota okolí poklesne pod tuto hodnotu, nebude termostat vůbec spínat motor a mražák přestane mrazit a vytemperuje se na teplotu zbylého vnitřního prostoru, tedy třeba na ty 4°C a všechno v něm rozmrzne.


Asi to udelam tak, ze koupim
menic kolem 2000W trapez a normalni lednici, jen me sere, ze u techto menicu neni ta pozice Power Saving, ze se vlastne menic temer vypne a bezi tak na 1.5-2W a zapne az kdyz to lednice potrebuje. Menice s timto vykonem budou bezet tak na 30W vnitrni spotrebu. Da se to nejak vyresit? Dokoupenim neceho??? Ani mi tak o tu klidovou spotrebu az tak nejde, to ty solarka snad utahnou, ale o zbytecne zahrivani menice. Samo, ten usetrenej proud by byl taky dobrej, je lepsi ho mit v baterkach jak ve vzduchu, to jo.... Ma podle Vas smysl si priplacet na Lednicku z tridy Aˇ ja nevim, zhruba 3-4 tisice na tridu Aˇˇˇ ???
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2380
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » úte bře 19, 2013 7:11 am

Mě se osvědčilo kupovat zboží lepších značek v akcích. např: http://www.shop-liebherr.cz/liebherr/es ... s-mrazakem http://www.mctree.cz/liebherr-shop/komb ... ath=400|17 Většinou to bývají typy dlouhodobě
spolehlivé vyráběné v různých variantách (bílé, barevné, nerezové) se stejným agregátem ve velkých množstvích, tím pádem se slušnou cenou.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte bře 19, 2013 8:47 am

napsal jsi :

Asi to udelam tak, ze koupim
menic kolem 2000W trapez a normalni lednici, jen me sere, ze u techto menicu neni ta pozice Power Saving, ze se vlastne menic temer vypne a bezi tak na 1.5-2W a zapne az kdyz to lednice potrebuje. Menice s timto vykonem budou bezet tak na 30W vnitrni spotrebu.

To rozhodne naprazdno 30 W brat nebude. Tech 30W jsi nekde zmeril, nebo nasel v manualu ? Mate to nekdo zmerene ?
Kdyz si poridis ten regulator MPPT Neosolar 30A tak Ti to ze solarka bude davat tak o 40W vic jak klasicky regulator.
Ja si koupil v akci 120W solarko za 1800.- kc Pises ze mas dost mista na dalsi solarko. Tak v klidu vyckej jakou budes mit v tom vykonu bilanci.

V maringotce mame Calex a bezi vzdy, teplo, zima, je to stroj 35 let starej......Tam si privezu par parku a kastrol s gulasem a lednicka casto zapinala. Spravilo to par PET s lahvi s vodou na mrazak na je klid. Jednou jsem tam dal perlivou a pekne to po zmrznuti bouchlo, granat hadr.
david
moderátor
Příspěvky: 5834
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 224
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » úte bře 19, 2013 9:02 am

Sako, trapéz nedávej, motor by mohl drnčet. zlatá vyšlapaná prostřední cesta je modifikovaná sinusovka.

stand by je u 1kW jen 5W, u 2kW 10W. těch 30W, co píšeš, je ňáko moc


http://www.conrad.cz/menic-npi-2000-24.k512389

http://www.conrad.cz/menic-npi-1000-24.k512387

a tyhle se zřejmě umí spustit samy

http://www.conrad.cz/semi-sinusoidovy-m ... -v.k511382

hádám, že lednička vyšší třídy nebude mít úspornější kompresor, ale lepší izolaci. to v parném létě není k zahození
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte bře 19, 2013 9:24 am

Jeste k tem menicum. 2000W z 12V se asi moc nedela. Spis na napeti 24V a 48V. Z AKU se doporucuje brat delsi dobu proud 10% z kapacity Ah, to by u tebe bylo 70A za predpokladu spojeni vsech AKU paralelne.

Mozna by Ti stacil

http://www.mulac.cz/12v-na-230v-dc-ac/

Měnič napětí z 12V DC na 230V AC pro zařízení až do příkonu 1000W (1200W po dobu 30 minut). Soft Start. Ochrana proti přetížení, přehřátí a podpětí baterie. Možnost připojení dálkového ovládání.
Cena s DPH: 3 180,- Kč

Ma to i ten start co chces.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » úte bře 19, 2013 9:34 am

sako,
u lednic, který maji vestavěnej měnič spínáš právě ten měnič a ne motor. Proto maji klidovou spotřebu 0.

To si klidně můžeš udělat sám. Prostě si vyvedeš dráty z termostatu lednice a připojíš ho místo spínače v měniči. Je to jednoduchý. Práce tak na půl hodinky i s kafem. To bys ale na ostatní spotřebiče musel mít další samostatnej měnič a zapínat ho ručně. dost komplikovaný

Vnitřní spotřeba měniče tě trápit ale nemusí. Nevim, kde jsi vyčetl těch 30W? Já mám tedy měnič slabší (500/1000W). Měřil jsem ho na prázdno. Bere 0,35A, tedy cca 4,5 W. Ventilátor mi spíná až při větší zátěži. Podle teploty měniče.
Při tomto výkonu se ti nic hřát nebude.

Až budeš plánovat kam umístit měnič, tak ho dej co nejblíž k bateriím. Taky tam dej silnější připojovací kabely, než u toho měniče jsou. Při 2kW ti tam poteče cca 170 A. Ty origoš by se mohly dost hřát. Taky na nich budeš mít velký ztráty. Já tam budu dávat kabely na připojení startovací baterie v autě. Ty co jsem vybral jsou na 300A. Ty se mi nezahřejou. :lol:
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » úte bře 19, 2013 9:46 am

jestli ti nedělá problém rozvod 24, nebo 48, tak je to rozhodně lepší. Předpokládám ale, že zbytek spotřebičů máš na 12V.

Nicméně pro tebe je 24/48 určitě zbytečný.

Psal jsi o lednici, mikrovlnce a fénu. Ten měnič 2 kW budeš mít dost předimenzovanej. V podstatě asi jen kvůli špičce při sepnutí kompresoru.
Kompresor bere trvale 50 - 70W (zatím, co jsem našel). Mikrovlnka od 700W. Fén netušim. V součtu se s trvalym odběrem určitě nepřehoupneš nad 1000W. To je asi 80A (řekněme maximální trvalý odběr). Navíc mikrovlnka málokdy běží déle, než 2 min.

Na to ti 12V rozvod bohatě stačí. A měničů 2KW z 12V se dělá mraky. Normálně si vybereš. Nekomplikuj to.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte bře 19, 2013 11:04 am

Ten menic co jsem dal odkaz, pisou ze ma mekky start, to znamena ze to odboura ten naraz pri rozbehu lednicky.

Ma strach z odberu naprazdno. Ten menic z 12V bude brat na plno ke 200A a 24V 100A a to ma jiste take vliv na ucinost. Cim vetsi proud to bude brat z AKU, tak ty tranzistory vyrobi vic tepla a budou vetsi ztraty, mensi ucinost.

Vetsine MPPT regulatoru je jedno jestli je AKU 12V a nebo 24V, na vystupu pro spotrebice ma 12V-14V. Vstupni napeti mivaji i pres 100V ( solarka zapojena do serie ), do serie se to take zapojuje pro vetsi ucinost, jen ty solarka musi byt stejna. Jaky tam mas solarni regulator, typ ?
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » úte bře 19, 2013 4:28 pm

Takze, menic min. 2000W, nechci mensi, nekdy se to muze hodit. Bud modif. sinus, nebo cisty sinus. Kdyz sinus, tak toto - http://eshop.homesolar.cz/18/220/sinuso ... 00-12.html , kdyz modifikovany sinus, tak toto - http://www.deramax.cz/menic-napeti-12v- ... 481-c-922/

Zajimavost - SoftStart je v podstatě pozvolný nárůst napětí na výstupu měniče po jeho zapnutí vypínačem. S rostoucím napětím na výstupu pak pozvolna roste i proud do spotřebiče. Funkci SoftStart je možné využít pouze tehdy, když připojený spotřebič k měniči napětí spouštíme vypínačem na měniči napětí! Pokud měnič nejprve zapneme a teprve poté zapneme spotřebič vypínačem na spotřebiči není možné funkci SftStart využít - okopirovano z www.deramax.cz
Upozornění: je pravděpodobné, že pokud použijete pro napájení čerpadla měnič napětí s modifikovanou sinusovkou, bude čerpadlo resp. motor čerpadla mírně vrčet, tento jev je vcelku obvyklý a kromě tohoto vrčení s sebou nenese žádné negativní jevy - www.deramax.cz
Toto cele je asi dobre si precist, alespon pro mne - http://www.deramax.cz/menice-napeti/t-115/

Lednicku tuto, je draha, ale ma predni vetrani a rozmerove mi sedi - http://www.rztechnik.cz/chladnicky-s-mr ... 52906.html .
Regulator nevim, asi tento, ty MPPT jsou opravdu drahe - http://eshop.homesolar.cz/6/110/regulat ... t7520.html
Uživatelský avatar
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2066
Registrován: pát pro 18, 2009 1:00 am
Reputace: 37
Bydliště: Ústí-Brná

Příspěvekod geus » úte bře 19, 2013 8:17 pm

Celou dobu tvrdíš .že ti o peníze nejde as najednou ti je moc koupit regulátor MPPT ?????? to už tě nějaké 4 litry vytrhnou když opravdu vytáhnou ze solárka opravdu maximum??????
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » úte bře 19, 2013 8:28 pm

Ach jo...Nechytej me za slovo, jenom jsem konstatoval. Koupim ho. Kdyby mi slo tak strasne o penize, nekupoval by jsem to, co kupuju. Myslis, ze Vas tady jenom vodim za nos?
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2380
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » úte bře 19, 2013 8:45 pm

Když již je vyřešena taková banálnost jako lednička, bylo by záhodno se hluboce zamyslet nad takovou důležitou věcí jako je toaletní papír.
Protože po celodenním sezení při čekání na nějakou tu čudlu, je dobré sedinku dobře opečovat. Trh nabízí spoustu možností. Osobně bych
preferoval vlhčené ubrousky.
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » stř bře 20, 2013 6:18 am

Ten Tvuj prispevek ani nema smysl komentovat....A aby Ti to udelalo radost, zachod mam koupeny tento - http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/1-lodn ... -35st.html . to by mohlo stacit. A papir? Mam smuchlane Rude Pravo. Kdyz mi dojde, pozadam Te o dalsi dodavku. Jinak dekuji moc vsem za pomoc.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř bře 20, 2013 10:01 am

Ten regulator MPPT Neosolar ( ma to tady samostane vlakno ) ma jednu dobrou vyhodu. Ten diplej je na 2m dlouhem kabelu a jde dat nekam kde je videt a nemusi se za nim nekam lest. 30A stoji take skoro o polovinu mene. Ale to muz tak byva ze si kazdy vybere neco jineho.

http://eshop.homesolar.cz/6/110/regulat ... t7520.html
Tam pisou ze ukazuje W, to se lehce spocita. To ze prida 30% vykonu je asi take blud. Pisou vetsinou 20%, ale i to je jen parkrat do roku. Ten Neosolar ukazuje spotrebovane Wh a Ah a to je ukazatel spotreby a necha se to po plnem nabiti AKU a odpojeni solarka pouzit jako meric kapacity AKU. Pocita Ah spotreby dokud to ochrana proti vybiti nevypne a tak se podivam a vim v jakem stavu mam AKU. Kolik Ah ma na stitku a kolik dodal.

Tech ruznejch elektronickych bazmeku je dnes tolik ze se to snad uz ani neda sledovat. Ty solarka jsou uz dnes take delane nekolika technologiema a maji ruznou ucinost. Ale take to asi nema cenu se honit za nejlepsima, kdyz je misto tak je lepsi dat dalsi. Da treba o 5% vic a stoji o 50% vic. Dalsi blud je jak pisou ze da proud i pri zatazene obloze.....da ale kolik. Dcerka ma na baraku 5500W a pri zatazene obloze to da i jen 100W

Jinak u nekterych jachtaru vyhraje leskla krabicka, treba i s horsi funkci, co zrovna padne do oka.
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » stř bře 20, 2013 2:54 pm

Ten, co jsi mi doporucil ma max. vykon solar. panelu 260W, tak proto jsem to nechtel. Ja mam 480W !!!. Kdyz to nevadi, tak ho vemu, neprehlidnul jsi to??? Tento uz tomu vyhovuje - http://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni-r ... 585-1170wp .
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv bře 21, 2013 6:55 am

Jasne, ten 30A by na to nestacil. Ten vykon solaru jsem prehledl. Ale i ten co pises ma ten externi displej a to je vyhoda.
Uživatelský avatar
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 418
Registrován: stř zář 09, 2009 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Bozkov - 1NM od zdroje bramboraku

Příspěvekod bahno » čtv bře 21, 2013 10:27 pm

U mikrovlnek se prekvapive porad drzi udavani vykonu magnetronu a ne prikonu mikrovlnky. Takze 1kW by tu 600W mikrovlnku mozna vykonove utahnout mohl, ale bude hodne na hrane(prikon bude prave okolo 1kW). A navic mikrovlnky maji porad "klasicky" transformatorovy zdroje, coz znamena nezanedbatelnou indukcni slozku - a centrala prohrava.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti