Lednicka na lodi - 12V nebo 230V

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2669
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pát bře 22, 2013 9:23 am

A do toho by ta paní, pro kterou se to dělá, mohla naplnit třetí z podmínek a zapnout fén, který (slušnější) má standardně 2000 W.
Možná se dá najít nějaký skoro dětský s 1500W.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 628
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát bře 22, 2013 10:57 am

vážně na lodi musíte mít mikrovlnku a fén? ještě bych tam umístil gril a myčku. potom nějaký kůly, kterýma se půjde zapřít o dno. Přeci jenom, když kolem projede loď tak si nenecháte vylít kávu. Pak bych ještě dokoupil plovoucí bazén, protože kdo by se koupal v té studené kalné břečce. A nějakej kus trávníku, aby mohl pejsek kde vykonat potřebu, vše samozřejmě plovoucí.

Do lednice dej kopresor na 12V, normální chladírenská firma to udělá, nebo si kup rovnou 12V lednici. Fén kup za 500kč na 12V. Mikrovlnku si nech na doma a klobásu si ohřej normálně ve vodě a knedlík na pařáčku.

Ale nakonec ať si každej koupí co chce. Loď/hausbot není hotel, když odeberete všechno nepohodlí, tak přestane mít smysl tam jezdit.
david
moderátor
Příspěvky: 5834
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 224
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pát bře 22, 2013 11:37 am

prosil bych adresu na tu normální chladírenskou firmu, co má 12V kompresor

děkuji
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 628
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát bře 22, 2013 11:43 am

koupíš kompresor na ebay, nebo kdekoliv jinde a necháš si to přehodit. Nebo rovnou napíšeš na http://www.danfoss.com/Czech_Republic ať ti jeden pošlou. A když je firma co dodává chladírenský zařízení solidní, tak ti řekne, že ti to tam objednají a pak jen namontujou. Jednou mi to někdo dělal do zabudované ledničky v lodi viva 700 a jednou do normálni ledničky z obchodu. Ale už nevim kdo to dělal. Práce na dvacet minut
david
moderátor
Příspěvky: 5834
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 224
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pát bře 22, 2013 11:48 am

no hezký, až na to, že kompresor Danfoss na 12V neexistuje :mad:
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 22, 2013 12:08 pm

Tato problematika mě netíží, ani nevím jestli to co ukáži je pravidlem, jen že co jsem našel... :whist:
Obrázek
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » pát bře 22, 2013 12:45 pm

Samozrejme, ze jsem vedel, ze se nekdo najde, komu bude pravdepodobne vadit, ze tam bude mikrovlnka atd. To neni o tom. Vubec, je to o tom, ze chci mit poradne dimenzovanej menic. Kdyz tu mikrovlnku potrebovat budu, vim ze pojede. Tot vse. A fen? Ano, chci, aby to menic utah, pritelkyne financuje vic nez pulku ceny a podminky mela jenom dvě - aby ji sel fen v koupelne a v loznici letiste. Ma pulmetru dlouhe vlasy a ona do prace opravdu nemuze jit jako strasidlo. Muzete mi rict, proc nevyhovet? Kdyz uz to delam na zakazku a vse na miru, chci, aby to malo vse potrebne. Nebo i nepotrebne, jednou se to muze hodit. Ted uz nedelam moc kompromisu, jako na predeslem hausbotu, kde mi radil ten, nebo onen, izolace ti neni k nicemu, dej pevna okna, oteviraci jsou k nicemu, dalsi a dalsi.. Já blbec, neco jsem sice usetril, ale vite k cemu to bylo??? Ted uz to neudelam. Co tam namontovat jde a dava trosku logiky, to tam namontuju. Menic tam bude 2500W, myslim, ze ma spickove parametry - http://www.deramax.cz/menic-napeti-12v- ... 481-c-923/ . Ale zatim moc dekuji vsem.
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2669
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pát bře 22, 2013 1:43 pm

Sako, abychom si rozuměli, já jsem tě na ten výkon fénu neupozorňoval prot, aby jsi jej ženě odmítl, ale proto, aby ji vzal na vědomí jeho značný výkon.
Z těch všech uvedených výkonů totž vyplívá, že i přes tebou uvažovaný měnič nebude možné souběžné využívání.
To není žádné nešěstí, jez zkrátka musíš blbosti odolným způsobem zajistit, aby nedošlo k souběhu mikrovlnky a fénu. Technicky /elektricky/ to není takový problém.

Věř mi, že ti zde nikdo nechce ubižovat a kazit ti radost z tvých představ. Je zde zvykem, že kdo něco ví, či se domnívá, že má co říci k dané problematice, tak to udělá.
Na tobě je, co si z toho vybereš a jak se nakonec rohodneš. Maximum informací, dokonce z různých zdrojů, je přeci pro konečné rozhodovaní to nejdůležitější.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » pát bře 22, 2013 2:05 pm

ahoj,
tak mi to nedalo a díval jsem se na ty příkony. Moc těm krámům pro ženský nerozumim. Našel jsem nějakou žehličku na vlasy, ta má příkon 25W (opravdu, nepřeklepl jsem se v nulách) a našel jsem nějakej fén (takovej ten s tim hřebenem). Ten má příkon 400W. Jak jsem psal, těmhle věcem nijak nerozumim. Nejsem metrosexuál (bukvice). Jen mi pořád vrtalo hlavou, jak by ten slabej kablík, kterej maji fény dokázal přenést 2000W.

Opravdu maji fény takový příkon?

Sako, nenech se zviklat z vybavení. Kde je psáno, že na lodi, navíc na houseboatu, musíž žít jako poustevník? Například dřív taky byl záchod na lodi zbytečnej. Dneska maji lodě splachovací záchody a sprchu..... Doba se mění. Bylo by dobré to pochopit.
Nechápu, proč by měl někdo někomu vyčítat, že mikrovlnka a fén na loď nepatří! :gun:

Já kdybych měl větší loď..... :whist:


EDIT: Jo, fakt to má takovej příkon.... i víc. 2500W apod..... divim se, že to těm ženským neshoří v ruce. :smash:
To teda moje žena má se 400W úspornej provoz. Asi A+++++++++++++ :good:
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát bře 22, 2013 2:24 pm

Proc tady resite co je potreba a co neni potreba. Asi je velky rozdil jachta/motorak/hausbot. Tam mu asi neprijdou 10m vlny, on ma spis dum na vode a tak to je potreba resit jinak nez na lodi. . Ma tam na vse take vic mista.

Ted je jedna jachta na ceste okolo sveta...Na vyrobu ma solarka, dve masinky na vitr a 7.5 kW agregat. Ma na lodi automatickou pracku, mycku nadobi, pekarnu na chleba, klimatizaci, radar, autopilota s ovladanim kormidla hydraulikou s hydraulickym cerpadlem , radu ruznejch pristroju na navigaci, AIS, HF GMDSS . Zkratka to chtel a tak to ma. Nekdo na brehu vymeta hospody, on si radsi koupi naftu do agregatu. Vecer na hodinu nastartuje agregat, vypere pradlo, umeje mu to nadobi, klimatizace vysusi lod a vse za cenu jednoho kafe v hospode. Jeden tady pred lety napsal ze dokaze na brehu v hospode roztocit za den vic penez, nez jinej za pronajem lodi.
Jiny na spotrebu elektriky i 10x mensi a take pluje. Byl jsem take u kamarada na jachte, na vyrobu elektriky nic nemel, jen dobijeni z motoru, ale mel tam specielni vzduchovku, mozna za vic jak 20000,- kc.

Malokdo tady hned naskoci na nejake rady, holt si to kazdy chce zkusit a pripadne si i nabije usta. To je take dobra skola, jen to neco stoji.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát bře 22, 2013 2:29 pm

david píše:prosil bych adresu na tu normální chladírenskou firmu, co má 12V kompresor

děkuji


Kamarad delal pro spanelskou firmu Fagor a kompresorovou lednicku na 12V meli. Nevim jestli to melo v sobe menic.
Uživatelský avatar
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 457
Registrován: pát lis 06, 2009 1:00 am
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pát bře 22, 2013 9:14 pm

Poláci na Mazurách montují 12V malé agregáty do lodních ledniček, malých plachetnic.
Uživatelský avatar
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 558
Registrován: ned kvě 28, 2006 11:00 am
Reputace: 20
Bydliště: Phobos 21 - Sole Mio

Příspěvekod tkruska » pát bře 29, 2013 4:15 pm

Me napadlo pouzit malou lednicku na 230V a mezi termostat a vlastni motor namontovat menic.
Termostat je mechanicka zalezitost, tedy zapnul by rovnou menic z 12 na 230V a v klidovem stavu by to nic nezralo.

Bezne zapojeni termostatu - kotakty 3 a 4
Uživatelský avatar
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 558
Registrován: ned kvě 28, 2006 11:00 am
Reputace: 20
Bydliště: Phobos 21 - Sole Mio

Příspěvekod tkruska » pát bře 29, 2013 4:41 pm

Citace z citace :
...
Při návrhu výkonu měniče musíme počítat s tím, že u odporové zátěže není měnič tolik zatěžován jako při zátěži indukční, proto musíme počítat u indukční zátěže s cca 50% rezervou výkonu. Dále musíme u motorů (např. čerpadel) počítat s rozběhovým kondenzátorem, který při startu přikon motoru znásobí i 3x (lednice, motory, čerpadla).
...
Doporučení : U televizorů se standardní obrazovkou používejte měniče min. 300W trvale, u malých čerpadel používejte měnič s min. výkonem min. 300-600W, měnič pro notebocky od 150W dle typu laptopu. U vrtaček a dalšího el. nářadí používejte měniče s trvalým výkonem min 2x vyšším než je uvedeno na štítku el. spotřebiče. Počítejte, že motory a rozběhovým kondenzátorem mají při startu 2x až 5x vyšší příkon než při samotném chodu motoru.
...
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1125
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » pát bře 29, 2013 5:23 pm

Já pořád moc nechápu smysl téhle debaty...Kompresor na 12V stojí 400,-€,s výparníkem (max myslím 120l)a předplněněj,jenom spojit-sešroubovat trubky z výparníku ke kompresoru a zapnout.Výmýšlet tady lednice na 220, meniče a jiné kraviny moc nechápu.Nevyjde to levnejc a je to zbytečně komplikované a energeticky náročnější.Kompresor se dá koupit ba Ebay z druhé ruky za skoro nic(naposledy jsem ho na Fr.ebay vyděl dvě hodiny před koncem dražby za 17,-€),i s výparníkem,jenom se to pak musí trubky už pájet stříbrem,vývěvou vysát vzduch a naplnit mediem,dle toho,jakej je napsanej na komresoru.Jdou použít pak na tyhle kompresory takové prdítka s odporama a s více konektorama a jde s tím regulovoat otáčky kompresoru od 2000-3500 ot./min.Kompresory jsou přednastaveny od výrobce na 2000 ot./min.S tím prdítkem jde taky změnit vypnutí lednice u vybité baterie,které,ale to teď jenom matně pátrám v paměti,je nastavené výrobcem vypnutí 10.4 a znovuzapnutí myslím 11.7V.No a nehledě na to,že třeba kompresory Danfoss jsou koncipované tak,že můžou pracovat až v 35°náklonu,pri více vypínají automaticky.To standartní kompresory nedovedou a v takovém náklonu pracovat nemohou,bo by je nejspíše roztrhlo... :D .No a taky jdou ty kompresory natlačit tak,že s nich jde udělat plnohodnotnej mrazák,ale hodnoty si nepamatuju.Tak naco špekulovat a vymýšlet vymyslené a v podstatě je to zase jenom bastlení. :D

howk
Monty

Jo a abych nezapomněl,pro Davida...Já mám kompresor Danfoss koupené u firmy Pragopolair.
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » pát bře 29, 2013 5:28 pm

Ano, je to dobre reseni, nevyhoda je, ze ten menic je jenom pro tu lednici.

Menic co budu kupovat - http://www.deramax.cz/menic-napeti-12v- ... 481-c-923/ - ma klidovy odber necelych 10W

Neni to malo, ale pri 700Ah v baterkach a 480W na solarech by to mohlo stacit.
Uživatelský avatar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 512
Registrován: stř úno 27, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » pát bře 29, 2013 6:55 pm

Jó Monty,někdo už to ví a někdo k tomu teprve dojde,záleží jen na něm jak bude ta cesta dlouhá a jak trnitá(drahá) :? :?
Uživatelský avatar
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1362
Registrován: úte črc 06, 2010 2:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Velký Osek

Příspěvekod packa » pát bře 29, 2013 9:10 pm

www.dalix.cz
nestacilo by to?maji tam i ten 12v agregat......ale mozna uz to tady nekde je
Uživatelský avatar
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 41
Registrován: sob bře 16, 2013 1:00 am
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » sob bře 30, 2013 10:59 am

bomba píše:Jó Monty,někdo už to ví a někdo k tomu teprve dojde,záleží jen na něm jak bude ta cesta dlouhá a jak trnitá(drahá) :? :?


Muzu vedet, co je na systemu menic - lednice 220V trnite a drahe? Funguje to bezne a taky se to jako set prodava. Lednicka s Danfoss kompresorem o objemu kolem 140 l stoji u nas kolem 30 000, nekde mozna malinko min. dalsi vec je vyber, v provedeni 220V je obrovsky, v provedeni 12V temer zadny, musite brat, co je.
Menic jsem chtel kupovat stejne a kolem 2000W, tak proc ho nevyuzit. Se spotrebou navic kolem 10W pocitam a jsem s ni srozumen. Dale je mozno koupit menic 1000W kvalitni za 3000 a k tomu lednicku na 220V uz docela uspornou za cenu kolem 5000 a menic zapojit primo na termostat a spotreba v klidu bude 0. A je to stejne jako s Danfosem, ktery je taky na 220V a jenom ma v sobe integrovany menic.



Monty - Co se tyce vylozene slova bastleni, tak to je pro mne urcite spis to, ze vyrvu z nejake lednice puvodni kompresor, dam tam jinej, naletuju, pridam nebo uberu ruzne odpory, chladic a tak. Ano, fungovat to urcite bude a urcite dobre. Ale ja si to udelat neumim a takto mi to pripada pohodlnejsi. A co se tyce naklonu, urcite nebudu jezdit s 12 tunovym hausbotem ve skluzu. Znamy ma na Modre lodenici na Slapech velkej hausbot a ma trvalou pripojku na 220 a lednici snad 240 litru s mrazakem a opravdu nevim, no aspon mi nerikal, ze by kolisani hausbotu na vlnach zabranovalo lednici v behu. Ale jinak dik. Je to taky varianta, souhlasim. Pro nekoho urcite Dobra.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2300
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob bře 30, 2013 12:36 pm

Porad se to toci kolem dokola. Prodavaji se lednice k pripojeni na 12V a tak muze byt jedno jestli ma motor na 12V a nebo ve vnitr menic z 12V na 230V.

Urcite bude dobre slouzit lednicka typu pro domacnost.

Hlavni parametr ma aby to sedelo do linky. Kdyby se linka stavela podle lednice, bylo by to vhodnejsi. CHCE LEDNICKU DO LINKY , takze na miru.

Ta lednicka s tim agregatem mimo lednici se pouziva pri vetsim obsahu, ma to vyhodu ze se ten agregat muze dat nekam, kde nebude vadit hluk a teplo, ktere to udela. To zprovozni lednickar za par hodin. Jenze takova lednicka by se uz do linky nehodila. To uz je nejspis stavene na obsah mrazaku 300l a vic. To je jako kdyby se do Trabanta dal 3 litrovej motor z Mercedesa a potom to jelo na jeden valec. Ma to nevyhodu, ze je to pevna montaz, nejde s tim potom hnout.

Asi bude mit na hausbotu alarm a na ten pujde take zapojit mrazak, Dobra je zamaskovana kamera s cidlem pohybu.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » sob bře 30, 2013 1:40 pm

Jsem se už skoro potrhal smíchy. :lol:

Úplně pominu to, že Sako chce lednici do houseboatu do normální kuchyňský linky a dočkal se odpovědí, že normální lednice nesnese náklony. :-)

Proč tu ale pořád dokloa čtu: má se to dělat tak a tak. Všichni chytří už na to přišli. Bude to pro tebe drahé atd...
Je tu někdo, kdo si dal do lodě lednici na 230V a pak zjistil, že to neni dobrý řešení? Mohl by sem ten někdo napsat v čem to bylo špatný?

To, že funguje soustava baterie 12V + měnič + lednice na 230V je léty prověřený. To, že to má o cca 10 - 20% větší spotřebu taky neni žádná novinka. To ale neznamená, že to nefunguje, nebo funguje blbě. Každej má jiný priority. Právě proto by bylo dobrý uvést prakticjý zkušenosti těch, kteří to zkusili a neuspěli (nebo měli prostě jen jiný požadavky).

Trochu se to tu dostalo do roviny komerční diskuze typu "doporučujeme vám naše řešení. je nejlepší. ostatní jsou na nic". Proč, to už ale neví.

Já jsem zatím na půli cesty. Soustavu mam doma. Základní měření a výsledky jsou v diskuzi na www.plavidla.cz. Nebudu to sem přepisovat. Na konci léta budu vědět víc.
Mimochodem, abych předešel zbytečný diskuzi..... Neplánuji, že bude lednice v provozu při plavbě ve velkých náklonech (myšleno přes 45 stupňů). To by mi z kompresoru vytekl olej a zadřel by se. Slušná lednice vydrží 24h nachlazená. Ta moje se nachladí za 30min. Takže mi stačí pustit jí ráno a večer. No a samozřejmě do ní přes den moc nelézt. :-)) Pořád lepší, než abych do mojí lodě za 60 tis. i s vlekem dal lednici za 30 tis. nemyslíte?

Koupil jsem lednici z druhé ruky za 1500,-(spotřeba žádnej velkej zázrak, ale byla zdaleka nejmenší). Dále soláry za 2500,- (4x20W). Ty jsem ale stejně plánoval. Regulátor mě ještě čeká. Měnič jsem v lodi už měl (500/1000W).
Reálně mě tedy chlazení vyjde tak na 3 tis. Na stole to funguje. :-)

EDIT:
bohužel kompresor na 12V za 17 eur, jak píše Monty jsem nikde nenašel. To bych ho samozřejmě okamžitě koupil a nechal ho do lednice namontovat. Pro chlaďaře to je hračka.
Uživatelský avatar
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 528
Registrován: ned dub 13, 2008 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Třinec

Příspěvekod bokal » sob bře 30, 2013 3:41 pm

Pro mne jsou taky některé rady úsměvné až zarážející,

ale dám moji zkušenost.
Zkoušel jsem kvůli ceny ten levnější systém - běžnou lednici a měnič.
Tak jsem použil malou zánovní Zanusi 60L a měnič 800W. Lednice měla štítkový příkon 70W. Někdy to najelo, někdy ne.
Pak se z měniče zakouřilo a bylo po něm.
Nechápal jsem, samo z neznalosti.
Pak jsem měřil odběr té lednice a byl jsem překvapen. Při startu na cca 15-20sekund to bralo 4A, pak teprve slibované 0,3A
Se solárem 40W bych to stejně neuživil. Takže takto asi ne.

Zkoušel jsem Lednici Waeco 50L 12V. Žádný záběrový proud navíc, spotřeba 3A, jede podle teploty v cyklech 1/3 až 1/5, za celý den 8-10Ah podle venkovní teploty.
Mohužel mi do mé lodi ta kostka 60x50x60cm nikam nevejde, plachetnice jak známo je kulatých tvarů.
Takže řešením je samostatný agregát Waeco /Danfoss nebo Honda/ a využití jiného prostoru. pod sedačkami v salonu jsou vylaminované a zvenku zafoukané PU pěnou bakisty, tam plánuju dát výparník a asi 1,2m dále pod koupelnu agregát s kompresorem.
U těchto agregátů jsem žádný měnič neviděl, někde uváděli, že to má 12V motor.
Tohle by se solárem mělo uživit, negativní vlastnost je cena cca 400EUR.
Takže mi ten rozdíl ve spotřebě vychází dost velký. Pokud musím na lodi šetřit elektrikou, a to při zdroji ze soláru musím vždy, tak je to pro mne zásadní. Velikost baterií není podstatná, jen musí vykrýt dobu, kdy nesvítí slunce. podstatné je, aby průměrný příkon ze soláru převyšoval průměrnou spotřebu.

To Béda: tyhle agregáty jsou dva typy, jeden typ 50 (35W) pro objemy 30-100 litrů, větší typ 80 je pro 100-250litrů. Tak nevím, kde jsi ten názor vzal. Asi se tu nebavíme o mrazicích boxech v obchodech.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » sob bře 30, 2013 4:11 pm

Já jsem původně koupil lednici z evy. Nějakou tu jejich značku neznačku. Udávanej příkon byl 60W a spotřeba za 24 h asi 230W. A++.
Na měnič se rozjela vždycky. Problém byl v tom, že tyhle minilednice maji kondenzátor vestavěnej v bocích a na horní stěně lednice. Blbě to předává teplo a zahřívá to lednici, takže lednice se chová, jako kdyby byla okolní teplota 30 a víc. Nevim, kterej píp. to vymyslel. Jedinou výjimkou, kterou jsem našel je Gorenje. Ti ještě montují normální kondenzátor.

U mě byl problém v tom, že po měřeních spotřeby jsem se zhrozil. Místo 60W příkonu to mělo 120W. Místo 230W/24h si to bralo kolem 1000w/24h. To vše při okolní teplotě 23 stupňů a vnitřní teplotě 6 stupňů. Taky spínací logika slibovala brzkej konec kompresoru. Naštěstí jsem to koupil přes internet, takže zase rychle putovala zpět. Obávám se, že všechny lednice téhle konstrukce na tom se spotřebou budou obdobně.

Teď jsem koupil maličkou lednici (taková ta prosklená vitrína z hospody).Nesmějte se mi. :D Výborně mi bude pasovat do kuchyňky. Chlaďař mi z ní vyndá kompresor a posune ho na bok lednice (kvůli místu). Lednici pak v místě původního kompresoru zaříznu podle tvaru trupu. Taky k ní přiděláme normální kondenzátor (ta černá věc, která je za lednicí vždycky horká). Možná přidám i malý ventilátor 1,6W (co myslíte?). Lednici pak budu moct obložit styrodurem a zlepšit tak její izolaci. Předpokládám, že bych se mohl hravě dostat na poloviční spotřebu. Teď je udávaný příkon 76W. Naměřený 81W. Udávaná spotřeba 500W/24h, naměřená spotřeba 490W/24h. Okolní teplota 24, vnitřní 6.

Naměřené hodnoty jsou včetně vlastní spotřeby měniče.

Výhoda tohoto řešení je v tom, že mám tovární skříň lednice s dvířky, těsněním, policemi, osvětlením LED atd. Hlavně ale také mám továrně vyřešený odvod kondenzátu z výparníku a mám továrně vyrobený vnitřní antibakteriální a zdravotně nezávadný prostor lednice. Rozhodně se to nedá srovnat s případným laminátovým vnitřkem lednice. Varoval mě před tím laminátovým boxem právě i chlaďař.

Prosklená dvířka asi nebudou izolovat nejlíp, ale jednak se mi to líbí a jednak alespoň nebude každej civět do otevřený lednice a přemýšlet co si dá. Prostě si vybere ještě, než jí otevře. :-))))
Na dvířka nechám nalepit trochu tónovanou izolační folii.
Uživatelský avatar
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1653
Registrován: stř led 09, 2013 1:00 am
Reputace: 72
Bydliště: Lysá nad Labem

Příspěvekod Zdenda12345 » sob bře 30, 2013 4:18 pm

Zájemcům mohu přeposlat materiály, který mi poslali z Danfossu.
V kostce: jsou to kompresory na 110 - 230V, který se používají v normálních lednicích. Krabička, která je na kompresoru se jen vymění za jinou, ve který je vestavěný měnič 12/110, nebo 12/230. Je to připojený na běžný tříkolík. Ta krabička se dá koupit i samostatně. Takže jestli někdo má lednici s Danfoss kompresorem, tak jí snadno může předělat na napájení 12V.

S těmi náklony a okolními teplotami to taky neni tak, jak to tu někdo básnil. 100% řešením je jen švenk (či jak se to píše).

Je potřeba stát nohama na zemi a komunikovat s výrobci.
Uživatelský avatar
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 528
Registrován: ned dub 13, 2008 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Třinec

Příspěvekod bokal » sob bře 30, 2013 5:30 pm

Zajímal by mě tedy názor na vlastnosti laminátu - to co mám v bakistě je perfektně hladký bílý laminát, tedy dobře umyvatelný, desinfikovatelný, nevidím rozdíl oproti běžné lednici, kde je to nějaké 2mm PVC. Do něj z boku jen udělat dvě dírky a prostrčit trubky ke kompresoru. Tahle "vanička" je zespodu a dokola obalená pšnou 6-10cm, tak by to mělo mít dobrou izolaci. Jen poklop musím doplnit asi 4cm silnou PU izolací.

K té spotřebě, asi tam máš chybu
udává se ve Wh, nebo na 12 V taky Ah. Asi jsi chtěl napsat, že to spotřebovalo 1kWh za 24h
Ta 12V lednice 50 litrů si vzala 10 Ah za den, což je pak 120Wh - 6x méně

Pokud je to tak, že je vždy nějaký měnič, pak mají ty zabudované asi minimální vlastní spotřebu, když je příkon celkem 35W (3A/12V)
Těch 10W, co si bere sám měnič je pro mne moc.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů