pevná vysílačka

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

david
moderátor
Reputace: 234

pevná vysílačka

Příspěvekod david » pon dub 22, 2013 11:31 am

dotaz na Bédu:

jak to je s anténním svodem vysílačky - je ho délkou? kdysi jsem slyšel, že musí mít délku nějakého násobku vlnové délky, aby v něm nedocházelo nějakýmu stojatýmu vlnění, či co?

druhý dotaz – jaká délka prutové antény nemusí mít dole civku? anténa bude přidělaná na trubkové konstrukci – jestli to má vliv - protiváha ?

třetí dotaz – PSW metr, co jsem měl na CB, bude makat stejně na lodním pásmu? A už jsem taky zapomněl, jak se s ním narába. :hmm:

dík d.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon dub 22, 2013 3:39 pm

Koax libovolné délky, duležitá je jeho impedance, bývá 50 ohmů u hodně starých 75 ohmů Jen když je delší jak asi 15 m, tak ten silnější. Antena bez přizpůsobeni je lambda 1/4
to spocítaš ze 300 podělíš frevenci v MHz , mělo by to být 300:157
PSW metr by měl na sobě mit kam až měří. Dej typ do Google, ten to najde i u starejch.
Na tom VHF toho sám nedoladíš. U té 1/4 v nouzi stačí i plášt koaxu. Na odzkoušení bude stačit oholit stínění koaxu na tu délku, zakápnout to Rezistinem ML. Dat to dál od kovových tyček, lan, to asi nebude u Tebe problem.
Delají se antény ..... Bílá hůl..... je ve sklolaminátu . Bude je mít Elix. Já takovou mám, 5.2m vysokou, dělají se asi od 1m. Ta by měla stačit. Má je v Praze Elix.
http://www.elix-shop.cz/store/goodsdeta ... dsID=66205
Ty tři pruty dole slouží aby signál necoural po stožáru, podle vývojáře antén.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř dub 24, 2013 12:54 pm

když je to čtvrtka, nemělo by být 300:157:4 ??

edit

jen jsem tohle odeslal, našel jsem:

http://www.csgnetwork.com/antennageneri ... ncalc.html
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř dub 24, 2013 2:18 pm

jj vyjde vlnová délka a ta se podělí 4 . To je zjednodušen, ale pro nás to stačí.
Janch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Janch » pon kvě 13, 2013 1:14 pm

A pro ty zvídavější puntičkáře: kromě vydělení 4 se vypočítaná délka ještě pokrátí o 5÷10%, podle tloušťky aktivního zářiče. U jednoduché antény z koaxiálního kabelu 10÷15%. Ale co je to 5% v životě...
Pokud budou, Davide, kabel a anténa správně přizpůsobené, netřeba se zabývat přesnou délkou koaxiálního kabelu. Hrátky se stojatým vlněním a délkou kabuelu mají smysl, pokud se čeká nějaký problém u antény (mechanická závada v připojení, usazeniny, napíchnutý albatros, co já vím) a hlavně aspoň tušíme, jaká tam bude nepřizpůsobená impedance. Což nikdo nepředpoví.
Ta stránka s kalkulátory, to je něco!
david
moderátor

Příspěvekod david » pon kvě 13, 2013 1:29 pm

jenže je jednodušší střihnout kabel na dýlku, než " jestli bude správně přizpůsobená anténa a kabel", když není čím.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon kvě 13, 2013 2:30 pm

U VHF a UHF se delkou napajeciho koaxu nic neprizpusobuje. Ta antena z oholeneho koaxu je na lod velmi provizorni reseni, tak na nejake odzkouseni. Tou delkou kabelu se nekdo prizpusoboval HF anteny, nekdo mel pod stolem i 50metrove klubko. Dnes se na to delaji anteni tunery, kdy si to podle SWR metru doladis. Na VHF/UHF se anteni tunery nedelaji.
Dneska se koupi v Elixu antena za slusne penize, jen si vybrat. Ja bych si koupil antenu Bilou hul...Delaji se ruzne delky, cim delsi tim vetsi zisk, ja mam 5.2m . Maji i na magnetu, nebo k zabudovani do strechy. Urcite ji tam koupis levneji jak v marine obchodu. Dnes pojedu popelnici, tak tam anteny co vozim na strese auta vyfotim. Je to na magnetech co delala Tesla Pardubice. U nich se delka anteny meri od karoserie auta.

Konce koaxu napustit REZISTIN ML. Skoro kazdy silikonovy tmel zere med. U nas jich koupili snad deset druhu a po delsim case to rozrezali a videli. Vybrali tenkrat jeden, vim jen ze byl sedivej....ale asi se uz jmenuje jinak. Ten Rezistin je odzkouseny, zatece do stineni a i do lanka stredniho vodice a nepusti tam vodu.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon kvě 13, 2013 2:56 pm

ta bílá hůl z elixu má SWR na 160 MHz někde u 1,8 - 2, tedy na nic
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon kvě 13, 2013 6:29 pm

SWR 1:3 se povazuje za hranici bezpecneho provozu, Tak to vyhovuje. Dulezitejsi u VHF anteny je jeji umisteni a zisk. To SWR se honi hlavne u vykonu v radech kW.
Take je to o kompromisu, kdyz je antena uzkopasmova, tak se dosahne lepsiho SWR. Kdyz je sirokopasmova, jako ta bila hul je SWR horsi.
Janch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Janch » úte kvě 14, 2013 11:06 am

JJ, SWR 1:2 je celkem dobře použitelné.
Na VHF a UHF opravdu není potřeba nějak laborovat s přizpůsobením potažmo délkou kabelu: Přepokládá se profesionální stanice, ta má výstupní impedanci 50 Ohm, anténní kabel se taky koupí 50 Ohm (pořádný, odolný, a né televizní koax co zbyl doma), anténa profesionální na správný kmitočet bude mít taky 50 Ohm. Odchylka a tím pádem potřeba nějakého SWR-metru se může objevit v případě vlastní konstrukce antény nebo ledabyle namontovaného konektoru. Tehdy snad má smysl půjčit si měřič přizpůsobení (a to pro správný kmitočtový rozsah a nezapomenout na konektory nebo přechodky) - při uvádění sestavy do provozu, nebo po létech na moři, když "to nějak ztrácí dosah". Ale i pak stačí jen vizuální, mechanická kontrola.
To Beda: bílá hůl 5,2m ale neplave na lodi :o ?
Pokud se ptal David na prodlužovací cívku u prutové antény, tak to je na krátké vlny čili HF, což je do 30 MHz. Takže u antén v CB pásmu se někdy vyskytuje, u kratších vln už netřeba. Protiváhu ovšem ano, ale profi antény už to mají vyřešené.
Tož dosti o impedancích, ty si koupíme správné. Co se dá zmršit, to je montáž - špatně upevněný kabel, který se uklepe, dobře upevněný kabel, přes který se něco šoustá, ostrý ohyb nebo průchod přes ostrou hranu, spoje špatně ošetřené proti vlhkosti (pro některé i proti námraze :? ), anténní zářič vedle kovové plochy...
david
moderátor

Příspěvekod david » úte kvě 14, 2013 11:57 am

Tak nevím. Když jsem kupoval vysílačku + anténu, borec, co vysílačky taky instaluje a měřáků má plnou dílnu, popad kalkulačku, metr a štípačky, a drát antény mi značně pokrátil. Když jsem se bránil, říkal, že dlouhej by musel cívku mít.

Pokud jde o SWR a kvalitu vůbec, je dost rozdíl vysílat a přijímat na kopci jako Béda, nebo na moři jako ostatní a nebo jako vnitrozemskej plavec. V kaňonu Vltavy a Labe, se kvantem zatáček, mostů, přehrad a drátů VN není slyšet pražský parníky už na Zbraslavi, což je cca 5-6km.

Zpět na