Moje TOP pro loď

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » pát zář 25, 2015 12:35 pm

Kdyz se prijima hovor, plati ten, kdo vola.

Ja mam podminky takoveto:
Service Units per min
Voice/Fax/Data to Fixed 1.3
Voice/Fax/Data to Cellular 1.3
Voice/Fax/Data to BGAN/FBB/SBB 1.3
SMS 0.5

A napr. 50 UNITS karta stoji 45 USD. Takze to vychazi cca 20,- kc na min. Coz neni spatna cena, pokud volam odkudkoli.
Uživatelský avatar
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 539
Registrován: čtv říj 13, 2011 2:00 am
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » stř říj 21, 2015 8:28 pm

V seznamu mi chybí kufr co se sám zabalí. Po zakoupení zadám seznam věcí na hory, na vodu, na lyže. A pak už bude jen stačit písknout.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Příspěvekod err_ » čtv říj 22, 2015 11:54 am

To je fakt, tak nejakou znacku takoveho kufru prosim navrhni a trosku jej popis. Diky.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv říj 22, 2015 3:14 pm

To uz letajici kufr, zabalil bych si ho..to bych lenost prekonal.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 869
Registrován: pát pro 03, 2010 1:00 am
Reputace: 18
Bydliště: Hrušovská Zdrž

Re:

Příspěvekod dedko » pát lis 20, 2015 7:30 pm

err_ píše:Tu uz mam taky, ale bohuzel to neni ani jedna z tvych zkousenych ... :-)
Nicmene, mohl bys popsat tvoju TOP a ja se pridam. Chtel jsem o tom psat az tak v kvetnu, protoze ji mam objednanou a dorazi mi nekdy v dubnu a chtel jsem si zkouset. Tak to mohla byt vice praxe.


Ahoj err
Dorazila Ti kotva v dubnu ? Ak ano, už si ju skúšal ?
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » pát lis 20, 2015 10:21 pm

Ahoj, dorazila. Mam vyzkousene. U nas jsem ale mel moznost zkouset jen pisek, pisek a sterk, pisek a bahno. Vsude na vybornou.
Sesmolim ten pisemny popis. Ale jde o me subjektivni nazory, jako zelenace. Tak aby se se tady nekdo nepral za jinou, na skaly na severu a sterk na jihu.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » stř led 06, 2016 1:48 pm

Je možné prosím obnovit obrázky? Bez nich to není úplně ono. Provedl bych sám, ale nemohu editovat.
Děkuji.
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Jard1k » čtv úno 18, 2016 8:48 pm

to err :

Ahoj,

potřebuji radu. Koupil jsem si ruční námořní VHF Standard Horizon HX-870E. Nevím, jakým způsobem získám MMSI, které je nezbytné pro funkci DSC. Na majitelských lodích se zadává stejné MMSI jako má radio na lodi, ale já se pohybuji po moři hlavně na charterových lodích. Navíc MMSI lze zadat pouze jednou, při opětovném zadávání MMSI se musí přístroj uvést do továrního nastavení. Rád bych měl DSC volání funkční pro případnou nouzovou situaci. Děkuji za pomoc.

Jarda
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » čtv úno 18, 2016 9:03 pm

Ahoj,
nejprve: MMSI můžeš přepsat víckrát. U vysílačky máš USB kabel. Na stránkách Standard-Horizon je driver a software na programování vysílačky.
V něm si můžeš prenastavovat kanály, stahovat nebo programovat waitpointy, routy, stahovat tracker, programovat DSC skupiny a pod. A jednou z voleb je i zadání nebo přepsání MMSI a ATIS

Co se samotného MMSI týče. MMSI ti musí někdo přidělit. V našich podmínkách a pokud jsi bez lodě, je asi nejjednodušší vyplnit registraci v Anglii (ofcom http://ask.ofcom.org.uk/help/spectrum/mmsi). Sice píší, že je MMSI určeno výhradně pro teritoriální vody Anglie, ale není to až tak pravda. Databáze je poskytnuta mezinárodně, takže to bude platné. Mělo by to být zcela zdarma.

Praktickou zkušenost s registrací ručky v Anglii má lynx. Zkus zaslat SZ případně i jemu.

Já mám osobní a praktickou zkušenost s registrací v Holandsku, kterou jsem popsal ve vlákně MMSI http://www.jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8229&highlight=mmsi
Vlákno udržuji a je platné, přesné. Pro 2016 se změnil jen ten poplatek, ale to pro tebe není důležité.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3123
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 308
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod lynx » čtv úno 18, 2016 9:17 pm

Ahoj,
já asi budu ten Lynx. :-)

Na stránkách Ofcomu jsem získal licenci pro námořní ruční vysílačku bez DSC.
Pokud umíš anglicky, je to 10 až 15 minut klikání. Musíš si tam vytvořit účet.
Začít můžeš tady: http://licensing.ofcom.org.uk/radiocomm ... ips-radio/
Námořní ruční vysílačka je portable ship radio.
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Jard1k » čtv úno 18, 2016 10:21 pm

Díky pánové,

odkazy si projdu, s angličtinou mi v nesnázích pomůže můj plavčík :) který má z ní státní zkoušku.

JarD1k
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Jard1k » pát úno 19, 2016 8:31 pm

to err :

Podle návodu Lynxe jsem provedl registraci a bylo mi přiděleno MMSI number. K obsluze radia - na youtube jsem si všiml, že v jedné recenzi amerického námořníka byl na displayi v soft key weather forecast (https://www.youtube.com/watch?v=b6SwW2JmIN8). To lze uložit přes preset menu ? Najdu si frekvenci na které informace o počasí vysílají a vložím ji do preset menu radia ?

Díky za odpověď.
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Jard1k » pát úno 19, 2016 8:34 pm

Je to ikona obláčku s blesky a VX symbolem.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8777
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 120
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Libor » pát úno 19, 2016 9:16 pm

V Evropě ti počasí na tom nepojede....
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Jard1k » pát úno 19, 2016 10:11 pm

Aha to mě nenapadlo...díky Libore.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » pát úno 19, 2016 11:03 pm

Můžeš si navolit jiný, tobě bližší kanál. Já v praxi ale používám duální naslouchání. Takže mám prioritně 16 a na naslouchači počasí na kanálu nejbližšího vysílače, případně to přepínám s komorou apod. .
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Beda » sob úno 20, 2016 1:40 am

S tim dualnim naslouchanim....mam ten bazmek Baofeng, umi poslouchat take dva kanaly, ale casto se me stava ze se to nevrati zpe na prioritni kanal. Me to nevadi, na vode by mohl byt problem. Delaji to i marine VHF rucky??? Setkal jste se s tim nekdo????
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1069
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod MartinB » sob úno 20, 2016 9:14 am

err_ píše:nejprve: MMSI můžeš přepsat víckrát. U vysílačky máš USB kabel. Na stránkách Standard-Horizon je driver a software na programování vysílačky.
V něm si můžeš prenastavovat kanály, stahovat nebo programovat waitpointy, routy, stahovat tracker, programovat DSC skupiny a pod. A jednou z voleb je i zadání nebo přepsání MMSI a ATIS


Ahoj.
To mě zajímalo jak to přesně funguje a tak jsem našel stránky výrobce http://www.standardhorizon.com.
Jsou tam manuály jak k vysílačce, tak k programu propojení počitače s vysílačkou USB a v obou se mi podařilo dohledat jen, že MMSI lze zadat jen jednou (ruční námořní VHF Standard Horizon HX-870E).
Myslím tím MMSI přidělené samotnému uživateli, ne MMSI těch s kterými se chceš spojit.
Viz manual k vysílačce strana 39, manual k programu strana 6.
Možná jsem někde něco přehlédl, jetliže ano, kde, co?
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » sob úno 20, 2016 9:26 am

V tom SW, které se k tomu dodává sice MMSI po prvním zadání zšedne, ale můžeš jej editovat. Zkusím udělat nějaké screeny.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1069
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod MartinB » sob úno 20, 2016 6:03 pm

Hmm, nějak to z těch manualů stále nechápu, že by MMSI šlo změnit
(tím nechci zpochybňovat to co píšeš, předpokládám, že stanic máš a že jsi zkusil)
Možná bude chyba chyba v mojí angličtině :?
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » sob úno 20, 2016 6:54 pm

V manuálu to skutečně je tak, jak píšeš. Před verzí firmware 1.1 se to muselo posílat prodejci. Já už mám firmware 1.3 a teď jsem si ji zrovna dovezl a jdu to znovu vyzkoušet. Dám sem výsledek.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » sob úno 20, 2016 7:18 pm

Tak jsem to znovu vyzkoušel a máš pravdu. Do zšedlého pole lze sice psát, ale změna se neuloží. Zkusil jsem tedy rovnou i reset a factory defaults a vymaz konfigurace, ale MMSI je zapamatované. Tak nevím, kde jsem to vzal. Omlouvám se za nepřesnou informaci. Žiju v domění, že jsem jej alespoň jednou měnil.

A děkuji za opravu.


mmsi.png


To MMSI je korektní, tak pokud budete v NL a budete chtít, můžete se přes DSC ozvat.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1069
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod MartinB » sob úno 20, 2016 8:32 pm

Jsem hledal všude možně a dohledal jsem (je možné, že exitují i další možnosti):
že většinou lze vložit MMSI (obdobně ATIS) jednou, někdy dvakrát.
Pak je nutno poslat rádio k výrobci, eventualně by prý měl být vždy schopen vložit dealer, pokud je k tomu vybaven, samozřejmě za peníze.
V nějaké diskuzi jeden uživatel psal, že v montážním manuálu měl návod na "factory reset" a tím se vše nastavilo od nuly, i programování MMSI (prý) - jenže jsem to odliknul a tak nevím co to bylo za výrobce a typ.
Vše údajně vyplývá z nějaké regule ohledně GMDSS, MMSI, DSC, ..., kde je stanoveno, že uživatel nemá mít možnost libovolně MMSI znovu vkládat - nedohledával jsem přesně ten předpis.

To vrhá nepříznivý pohled na koupi rádia s DSC z druhé ruky, to se může prodražit a zkomplikovat a taktéž je třeba opatrnosti při prvním zapojení nového rádia, dle všeho vypadá, že některá rádia (obzvláště ty stabilní) bez vložení MMSI nefungují, což by mohlo svádět k tomu vložit cokoliv, abych novou hračku vyzkoušel a problém je na světě.
Doteď jsem věděl, že stará radia s DSC jen jednou a myslel jsem si, že nová mnohokrát a ejhle, žiji v bludu.
No zase něco nového ;)
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2298
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 146

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod err_ » sob úno 20, 2016 8:48 pm

Asi to neplatí pokaždé. Celkem bezpečně jsem měnil MMSI u svého pevného rádia. Bylo totiž v lodi a bylo tam jiné MMSI. Různou kombinací stisků tlačítek jsem to vyresetoval a zadal své. Jak jsem psal, mám M-TECH SX35DSC. Postup níže je jednoznačně funkční:

1. Stiskněte MEM a tlačítko SCAN současně a zapněte vysílač ON.
2. Na "Factory reset" na displeji, uvolněte tlačítka a stiskněte ENT
3. Vypněte vysílač do polohy OFF
4. Přepněte transceiver na ON (displej je prázdný)
5. Stiskněte tlačítko ENT
6. Vypněte vysílač do polohy OFF
7. Zapněte vysílač do polohy ON


A s tou ručkou ještě jednou díky.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1069
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 71
Bydliště: Praha

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod MartinB » ned úno 21, 2016 12:13 am

Tak to je to co píše ten jeden človíček, že to jde resetovat samodomo.
V manuálu k M-TECH SX35DSC taky píšou, že zadat jde jen jednou viz strana 29 následujícího manuálu - www.m-techmarine.com/download/SX35DSC/E ... X35DSC.pdf
Takže pokud se ví jak, tak to samozřejmě jde, ale to není v normálním manuálu popsáno.
Ale myslím si, že pokud má rádio připojení k počitači, tedy ty novější, bude na to třeba soft a nepůjde to postupem přes několik tlačitek, takže to bude obtížnější až nemožné :(

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů