Istic pre windlass

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 115
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Bratislava

Istic pre windlass

Příspěvekod ballo » pon čer 01, 2015 11:17 pm

Dost casto mi vypina istic na kotevny vratok. Predpokladam ze po svojej viac ako 20 rocnej kariere sa odporuca...
Kotevny vratok mam Lofrans 400W.

Aktualne tam mam nieco taketo:
http://www.lofrans.com/product.php?id=23&categoryId=5
30 A

Mozem to nahradit niecim takymto: ?
http://www.enika.sk/sk/suciastky-pre-el ... 2&jazyk=sk

?

Vopred dakujem za radu ...
Uživatelský avatar
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 295
Registrován: sob pro 15, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Hostivice

Příspěvekod rb » pon čer 01, 2015 11:58 pm

Existuje zde vlákno, kde se vrátek, proudy a jističe probírají. Doporučuji nastudovat, mohlo by se totiž stát, že nebudeš potřebovat vyměnit ani tak jističe jako kotevní vrátek. Tedy pokud nevíš něco co my ne. ;)
Uživatelský avatar
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 115
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod ballo » úte čer 02, 2015 10:09 pm

Skusal som hladat kotevny vratok, windlass, kotevni vratek este pred vytvorenim novej temy. Ale nic na temu istic vs kotevny vratok som nenasiel. Resp. temy na kotevny vratok ano ale nie konkretne istic vs vratok.
Okrem toho je bezne ze napr. v dome je potrebne po x rokoch vymenit hlavny istic pretoze uz nedrzi. Preco by to nemohlo po 25 rokoch byt to iste aj v pripade 12V a kotevneho vratku.
Pri spustani isitc nevyhadzuje. Pri vytahovani sa to v poslednej dobe casto stava. Myslim ze vzhladom na zlozitost je jednoduchsie skusit vymenu istica ako rovno riesit kotevny vratok.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 626
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 18

Příspěvekod martinptacek » úte čer 02, 2015 10:48 pm

a proč tam chceš dávat něco neoriginálního co nepatří na loď?

I kdybych tomu vůbec nerozuměl, tak laicky nemůžeš nahradit součástku co stojí 100E součástkou 3E a čekat, že to bude úplně stejný. Vrátek stojí 600E a ty ho chceš pojistit věcí za 3E. když se věc za 3E poškodí, způsobí škodu 600E a víc. Nebylo by rozumnější tam dát jistič pro kotevní vrátek a né tepelnou pojistu, která snese 1000A? A vůbec má smysl chtít ušetřit na něčem co ti může zapálit loď a ještě když v tom nejseš kovanej?
david
moderátor
Příspěvky: 5236
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 139
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » úte čer 02, 2015 11:31 pm

jistič pro vrátek je tepelná pojistka. asi ti to uniklo. rozdíl v ceně je daň za příslušenství yachty :whist:
Uživatelský avatar
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 295
Registrován: sob pro 15, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Hostivice

Příspěvekod rb » úte čer 02, 2015 11:34 pm

Původně jsem chtěl mít poznámky něco ohledně rozdílů mezi češtinou a slovenštinou, nakonec mi přišlo korektnější ti to najít :

(viz hledání "kotevní vrátek")


Poškození elektroniky při použití kotevního vrátku
Uživatelský avatar
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 295
Registrován: sob pro 15, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Hostivice

Příspěvekod rb » úte čer 02, 2015 11:40 pm

Už jsem ze školy hodně dlouho a lecos jsem zapomněl, ale jsem přesvědčen celkem pevně, že jistič není pojistka.
Uživatelský avatar
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 115
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod ballo » stř čer 03, 2015 6:42 am

MP: Myslim ze David odpovedal za mna. Az na jeho predpokladam preklep: "pojistka". V oboch pripadoch ako orginal tak aj nahrada ide o tepelny istic. + treba si vsimat menovitý prúd: 3–40 A a nie maximalny prud 1000 A.
RB: Dik za najdeneie prispevku. Je sice o kotevnom vratku ale nikde som v nom vsak nenasiel nic o istici. Resp. nahrade povodneho istica.

Mna by skorej zaujimalo ci istic 40A pre 12V je nahraditelny isticom pre 230V 40A. A ci bude fungovat rovnako ...
Tzn. ide iba o Ampere alebo aj o voltaz ?
V pripade Lofrans vobec o voltoch nepisu.
Uživatelský avatar
Andrejjeep
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 325
Registrován: pát lis 07, 2014 1:00 am
Reputace: 13
Bydliště: Hlavná dedina SK

Příspěvekod Andrejjeep » stř čer 03, 2015 7:00 am

No toto by zrovna neskúšal, konštrukcia ističa na 12v a 230V je rozdielna. Na druhú stranu by si mal vedieť akú máš v lodi elektrickú sústavu, predpoklad je 12 poťažmo neviem či sa používa aj 24V sústava. Nehovoriac o tom že každé elektrické zariadenie má svoju IP triedu podľa ktorej je rozdelené a z toho vyplýva aj kam sa môže a nemôže použiť.

Ak tam máš klasickú tepelnú poistku a pernamentne ju vyhadzuje tak je niekde inde problém.

A.D.
Naposledy upravil(a) Andrejjeep dne stř čer 03, 2015 7:07 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
dreamer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 51
Registrován: pon srp 08, 2011 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod dreamer » stř čer 03, 2015 7:05 am

ballo píše:Mna by skorej zaujimalo ci istic 40A pre 12V je nahraditelny isticom pre 230V 40A. A ci bude fungovat rovnako ...


Nebude. O napětí ani tolik nejde ale jistič na 230V je stavěný na střídavý proud kde napětí i proud 100x za vteřinu prochází nulou a elektrický oblouk při rozepínání kontaktů snadněji "zhasne". Musíš shánět stejnosměrný jistič ty mají trochu jinou konstrukci. Fungovalo by to sice ale nikdo neodhadne jak dlouho, taky by se mohlo stát že kontakty jednou zůstanou spečené a jistič nerozepne.
Uživatelský avatar
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 115
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod ballo » stř čer 03, 2015 8:35 am

Dakujem za odpoved Andrejjeep aj dreamer. Presne toto som potreboval vediet.
Tzn. ze napr. toto ak potrebujem 40A: http://www.cbelektro.sk/eshop/action/pr ... -sez.xhtml
david
moderátor
Příspěvky: 5236
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 139
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř čer 03, 2015 9:25 am

ballo píše:Dakujem za odpoved Andrejjeep aj dreamer. Presne toto som potreboval vediet.
Tzn. ze napr. toto ak potrebujem 40A: http://www.cbelektro.sk/eshop/action/pr ... -sez.xhtml




zvláštní, jak se točíte kolem mý pojistky, ale uniká vám podstata věci a to, že jištění k těmhle motorům se dává na teplotním principu, nikoli elmagnetickým, jak bylo právě vybráno.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti