Datova komunikace, prijem - prakticke zkusenosti z lodi

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Na lodi

Nepouzivam zadnou vysilacku
1
17%
Nepouzivam vysilacku k ziskavani zprav o pocasi
0
Žádná hlasování
Pouzivam na lodi VHF vysilacku
2
33%
Pouzivam na lodi HF vysialacku
0
Žádná hlasování
Pouzivam k ziskani WX poslech fone stanic
0
Žádná hlasování
Pouzivam k ziskani WX prijmem digitalniho provozu
0
Žádná hlasování
Pouzivam prijem NAVTEX
2
33%
Pouzivam prijem RTTY
0
Žádná hlasování
Pouzivam prijem obrazku primo z druzice
0
Žádná hlasování
Pouzivam WXFAX
0
Žádná hlasování
Pouzivam jiny druh digitalniho provozu
1
17%
Pocasi prijimam na obycejne autoradiu
0
Žádná hlasování
Vubec me to tema nezajima
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 6
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Datova komunikace, prijem - prakticke zkusenosti z lodi

Příspěvekod Beda » úte pro 08, 2009 12:56 pm

Trochu se rozjela debata NAVTEX, RTTY atd. Tak by bylo vhodne aby se sem napsali zkusenosti primo z lodi. kdo jaky druh pouziva a jake to ma vyhody nevyhody.

Prosim piste ale jen kdo to na lodi pouziva.

Hodil by se i popis zarizeni, anteny a pouzity SW vcetne odkazu na WEB kde se to necha stahnout, nebo kde cerpa informace o stanicich, kmitoctech

Na ostatni zkusenosti, nazory, dotazy pouzijte jine vlakno.

Tady jsou povoleny upravy, tak kdyz budete nekdo mit potrebu neco doplnit, editujte svuj prispevek aby to mohlo zustat, jeden uzivatel, jeden prispevek.

Hlasovat jde jen jednou, system vic neumi. Tak zaskrtnete to co pouzivate vic, co ma pro vas vetsi hodnotu a podrobneji to posat ve zprave
Naposledy upravil(a) Beda dne úte pro 08, 2009 11:00 pm, celkem upraveno 2 x.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod Macek0585 » úte pro 08, 2009 1:59 pm

Bohužel mi anketa nedovoluje zaškrtnout více políček, takže používám Navtex i VHF. Bohužel mám zrovna audit BOZP, takže pokud může někomu prospět pár zkušeností, podělím se později.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » úte pro 08, 2009 5:47 pm

Pouzivam na lodi prenosny navtex prijimac - myslim, ze se jmenuje WIB2 - no ma ho Libor tady v shopu, od nej jsem ho koupil. Ma vestavenou feritovou antenu.
Pouzil jsem ho v s temito vysledky :
Chorvatsko - super
Italie - zadny prijem
Malta - super
Balt - Nemecko, Dansko, Norsko - super

Super - tim myslim, ze chodila meteo varovani a predpoved. Predpoved prisla minimalne jednou denne.

Na charter lodi na Baltu jsem mel vzdy zabudovany navtex prijimac, ale vetsinou byl problem s mnozstvim dat, ktery to prijamalo a tezsi orientaci v nich. Prestoze jsem se vzdy snazil nastavit, malokdy me to poslouchalo:)

Ohledne pocasi - spoleham na Navtex a na UGRIB, doplnuji si info pres net dle mistnich specifikaci - tedy vetsinou na nejakem mistnim webu, vyberu nejaky kam se lze pripojit pres mobil a rychle stahnout predpoveed, tedy bez grafiky. Diky tomuto foru jsem prave nasel uz nekolik takovych stranek.
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

DHMZ Chorvatsko

Příspěvekod Laguna » úte pro 08, 2009 8:53 pm

Přiímám v Chorvatsku do počítače zprávy DHMZ všeho druhu (varování, předpovědi, situace, vítr atd.) k plné spokojenosti. Pro vítr je např. vynikající www.windfinder.com. Technicky to řeším USB Stickem chorvatského T-Mobilu, 100MB za 100 Kn, což je fantastická cena, nesrovnatelná s roamingem. Pokrytí je po celém pobřeží i ostrovech. Navíc mám zajištěn přístup k mailům i k celému Internetu. Můj netbook Acer One za necelých 9.000,-Kč pracuje na baterky bez problémů 7-8 hodin. Ostatní prostředky mi proto připadají nadbytečné.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod Macek0585 » stř pro 09, 2009 8:39 am

Já používám tři na sobě nezávislé zdroje meteo a navigačních zpráv. Co se týče meteo, všechny tři vycházejí z jednoho zdroje(loď mám v Chorvatsku takže z DHMI, www.meteo.hr). VHF používám Raymarine RT49, Pronav RT50 a President PM50, navtex Furuno 300. Nemá cenu tady kopírovat popis frekvencí atd. z manuálu, to už je v jiných vláknech, zkusím spíše vlastní zkušenosti.

-internet - mám na lodi dva zdroje - mobil a notebook s připojením přes chorvatský T-mobile (cena 100 kn/ 100 mb). Mobil používám jen v případě nějaké náhlé potřeby zjištění aktuální situace, připojuji se na www.meteo.hr, kde je třikrát denně obnovovaná předpověď a zároveň jsou zde k dispozici aktuální (v rámci možností) informace o počasí ve spoustě chorvatských destinací. Notebook používám v době kdy nemám aktuální předpověď na Navtexu třeba v den kdy přijedu a ještě se nestáhla žádná zpráva atd.. Internet je naprosto vyhovující pro Chorvatsko (alespoň pro mne), nevýhoda je, že se jedná o placenou službu a taky na výše uvedeném serveru nejsou k dispozici urgentní meteorologická a navigační varování.

- VHF - je nejjednodušší způsob jak zjistit předpověď, je pravda, že člověk musí trochu více vládnout angličtinou nebo chorvatštinou - oproti psanému slovu je přece jen o dost míň času na překlad. Nevýhodou tohoto příjmu předpovědi je fakt, že se k ní nemohu kdykoli vrátit podle potřeby. Naopak výhodou proti internetu je příjem nejen předpovědi ale i aktuálních varování.

- Navtex - pro mne zcela vyhovující služba, pokud přimhouřím oči nad některými nedostatky, plynoucími z funkce systému. Přístroj pro příjem Navtexu mám 4 roky, na lodi jej používám denně. Je na něm možno nastavit různá omezení pro příjem zpráv, nicméně nechal jsem si nastavený příjem neomezeně. Pokud jsem na lodi, mám jej zapnutý stále. Předpověď chodí v podstatě ve stejném okamžiku jako ji hlásí na VHF, pro mne obrovskou výhodou je fakt, že se k ní mohu kdykoli vrátit. Struktura zprávy je stejná jako na webu. Bohužel tím, že nemám zapnutý žádný filtr chodí mi v podstatě všechny zprávy, které jsem při daných podmínkách schopen zachytit. V praxi to znamená, že dostanu varování o cvičných sřelbách v okolí Korfu, utžené bóji u Kalinigradu atd. (pro šťouraly jde jen o příklady),takže si musím zapamatovat kód zprávy ke které se chci vrátit, ale taky užitečná varování o nefungujících světlech majáků a podobně. Díky dennímu používání můžu Navtex doporučit každému s vlastní lodí, na týden charteru bych asi volil formu mobil-notebook zejména proto, že to jsou přístroje dnes už téměř standartní a využitelné na více věcí, přijímač Navtexu je opravdu pro tento účel dost nákladným řešením.
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » stř pro 09, 2009 10:18 am

Než jsem sepsal můj elaborát tak tady už většinu napsal Macek0585 a jirkaM. S jejich příspěvky se plně ztotožňuji.

Každý systém má své určení a omezení. A jen na uživateli závisí o co mu jde a jaké údaje potřebuje získat. Pro sportovního jachtaře je počasí na prvořadém místě zájmu.
Otázka je kde to chci požívat, mám na mysli jestli na vlastní lodi nebo pokaždé na jiných lodích. Na vlastní lodi není problém si tam natahat různé zařízení a vybavení a k tomu loď vybavit potřebnými anténami a zdroji atd. Jestli ale letím na loď tak si musím rozmyslet moc dobře co sebou povleču abych se vešel do povolené hmotnosti zavazadla – to je můj případ.

Další co obzvlášť na lodi je nutné brát v úvahu je odolnost zařízení a schopnost zařízení „přežít loď“. Sestava kterou si složím doma na stole a která mi super přijímá vše možné může být v podmínkách lodě odsouzena předem k nezdaru. Jde nejenom o zásadní problém napájení, ale také schopnost přežít bouři v podpalubí a o slané vodě ani nemluvím. Osobně cokoliv co mám určené na loď tak na to koukám jako na spotřební zboží – dlouho to nepřežije. Poslední věc která mě opustila a u které jsem to opravdu nečekal je vodotěsný, nárazuvzdorný fotoaparát Olympus 770SW.

NAVTEX - Osobně používám WIB2D. Služba je zdarma a obsahuje nejenom počasí, ale i množství jiných užitečných zpráv a varování. Například si vzpomínám, že letos myslím v Řecku jsme narazily na zprávu, že maják, který jsme měli jako jeden podstatných pro danou noc nesvítí. V noci by to si na klidu nepřidalo. Varování o zónách střelby není také vždy od věci.

Rádio - Mám pocit že loď bez rádia už v současnosti snad ani není. Zažil jsem už plavby napříč středomořím bez jediné mapy, ale bez rádia ne. A kdyby tak si vezmu svoji ručku. VHF je na lodi stejný standard jako třeba záchod. HF na vlastní loď proč ne, je to zadarmo a na dlouhých plavbách se má člověk alespoň čím bavit, ale na charter neřešitelné (co s anténou). Zde jsem příznivce satelitního telefonu. Neustále po nějakém pokuji, ale není to nejlevnější věc + tarify propadají dobově. Takže nákup odkládám na dobu nutnosti a nebo až najdu nějakou výhodnou koupi. Na dlouhou plavbu bych do něj určitě šel.

WXFAX – zavrhl jsem jako nepraktické. Jakýkoliv další přijímač se mi už nevejde do hmotnostních limitů navíc k informacím o počasí z WXFAXu se dostanu jinak. NAVTEX + rádio. Ostatně NAVTEX vysílá také synoptickou situaci, sice slovním popisem, a tu si mohu zakreslit do mapy. Chápu, že někdo se ptá co mi z toho vyjde, ale chce to praxi a výsledek je docela přesný (ostatně meteorologická služebna to také maluje a každé to vyjde trochu jinak, stačí se podívat na různé předpovědi). Ještě přesnější je požití Grib dat a jejich korekce aktuální přijatou situací.

Internet – v současnosti základ pro informace o počasí. Na delší plavbu bez dosahu připojení používám stažená Grib data. Trochu problém cena a dostupnost připojení. A co internet neposkytuje 100% jsou varování a další různé zprávy, zde je NAVTEX nezastupitelný. Na delší plavbu bych se poohlížel po satelitním připojení zde ale nemám zkušenosti.

Takže moje kombinace je rádio + internet + NAVTEX
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » stř pro 09, 2009 11:52 am

Jen doplnim - Macek0585 psal o predpovedich na VHF - pouzivam taky a casto, ale moje anglictina neni z nejlepsich ( kulantne receno ) - takze vyuziju na mobilu nahravani a zpravu si vzdycky nahraju na zaznamnik - no a pak uz muzu v klidu dokolecka prehravat a tlumocit.

Zpět na