namorna vysielacka

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Re: namorna vysielacka

Příspěvekod MartinB » pon úno 20, 2017 5:46 pm

Zkoušel ji err_ někdy v marině, kde jsou v podstatě jen chatrovky zavolat "radio check" - moje zkušenost je taková, že moje rádio je "mrtvé".
Ve francouzských zemích (Korzika), když voláš anglicky, je taky rádio "mrtvé", nikdo neodpoví, přestože je slyšet, že probíhá bohatá komunikace francouzsky :-)

Ale mám osobní zkušenost, jak to vypadá s dosahem VHF, pokud je v cestě signálu nějaká překážka, ostrov, záměrně jsme zkoušeli.
Konkrétně 2 lodě, Chorvatsko, ostrov Vodňak (západní ostrov Pakleny otoci) ostrov byl tak 2x vyšší, než byla výška stěžně, hrubým odhadem.
Celou dobu před a po spojení VHF fungovalo upokojivě, tak jak má.
Při plavbě okolo tohoto ostrovu jsme se rozhodli vyzkoušet, jak bude spojení fungovat poplujeme-li každý jinou stranou ostrova, čímž ostrov zakryje "dohlednost" antén našich lodí (pro přesnost, pluli jsme v podstatě severním kurzem, od Visu, vzdálenost lodí byla 1,5 - 2nm)
Dokud byla anténa na stěžni protilehlé lodi vidět (loď/trup už byl schován za ostrovem), bylo slyšet normálně, jakmile zmizela anténa za ostrov, chvilinku bylo slyšet velmi špatně (zlomek sekundy).
A pak velké NIC.
Dále se obnovení spojení opakovalo v obráceném pořadí, ostrov jsme minuli.

Zřejmě není dobré spoléhat na to, že přes nějakou překážku bude komunikace možná, srozumitelná.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon úno 20, 2017 6:20 pm

Radio check jsme dělali pravidelně ve Skotsku a v Solent. Vždy přátelská odpověď.

V Chorvatsku v ACI marinach na kanále 17 jsem to občas vyzkoušel, občas někdo odpověděl : )

H.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pon úno 20, 2017 6:25 pm

Vážení, jak Beda píše, je mnoho vlivů, které ovlivňují dosah vysílače. Zásady jsou:
Výkon vysílače je důležitý
V pásmu VHF 160 mHz se šíří vlny optickou cestou.
Výška vysílací a přijímací antény ovlivňuje dosah, ale nezaručuje.
Je nutné mít na frekvenci správnou pokud možno pevnou anténu s alespoň Gain 3 db
Dlouhý anténní kabel by měl být s nízkými ztrátami
Mám stále instalovaný Watt a SWR meter a při každém vysílání kontroluji vysílací výkon a SWR = funkce antény
Pokud bych jel na charter loď, a ta neměla použitelný VHF, vzal bych si určitě stacionární VHF, dipol anténu a anténní kabel, abych mohl umístit anténu třeba i v lodi. Dosah bude určitě několikanásobný než sebelepší ručka.
Anténa přivázaná v lodi k hliníkovému stěžni má podstatně větší dosah než ručka.
Pro případ nouze mám v lodi dipol antenu s kabelem pro napojení na VHF a umístění anteny v lodi.
P1040016.JPG
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » pon úno 20, 2017 6:41 pm

Pavel-Sulc píše:Vážení, jak Beda píše, je mnoho vlivů, které ovlivňují dosah vysílače. Zásady jsou:
Výkon vysílače je důležitý
V pásmu VHF 160 mHz se šíří vlny optickou cestou.
Výška vysílací a přijímací antény ovlivňuje dosah, ale nezaručuje.
Je nutné mít na frekvenci správnou pokud možno pevnou anténu s alespoň Gain 3 db
Dlouhý anténní kabel by měl být s nízkými ztrátami
Mám stále instalovaný Watt a SWR meter a při každém vysílání kontroluji vysílací výkon a SWR = funkce antény
Pokud bych jel na charter loď, a ta neměla použitelný VHF, vzal bych si určitě stacionární VHF, dipol anténu a anténní kabel, abych mohl umístit anténu třeba i v lodi. Dosah bude určitě několikanásobný než sebelepší ručka.
Anténa přivázaná v lodi k hliníkovému stěžni má podstatně větší dosah než ručka.
Pro případ nouze mám v lodi dipol antenu s kabelem pro napojení na VHF a umístění anteny v lodi.
P1040016.JPG

Ano, tohle je ideální stav. Já jen doplním, že se na velkých lodích používají diverzitní antény k zamezení úniků. Dvojice, čtveřice, samozřejmě uspůsobené jsou k tomu i radiostanice, používají se splitery mezi ant. a radiostanicí .
A v případě, že VHF nestačí, používají se krátké vlny.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon úno 20, 2017 8:55 pm

MartinB píše:Zkoušel ji err_ někdy v marině, kde jsou v podstatě jen chatrovky zavolat "radio check" - moje zkušenost je taková, že moje rádio je "mrtvé".

V marine nikdy. Ale jinak delam pokazde, kdyz prijedu na lod. Tedy prvni plavbu v tom cca tydnu co na ni jsem kazdy mesic. Celkem tedy zhruba 4x mesicne. Odpoved vzdy dostanu a pokud si checknu "coast station" dostanu zpravidla KNRM s precizni odpovedi sily a cistoty signalu. Ja dekuji odpovidam ve stejnem duchu 1-5.

Vlastne nikdy se mi nestalo, ze bych nekdy odpoved nedostal. Ma oblast pluti je ale velmi mala. Zatim jen NL,DE, DK
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon úno 20, 2017 9:10 pm

To err: to je asi dáno oblastí plavby. Podle mých skromných zkušeností je kdekoli mimo Chorvatska zvykem se před vplutím do mariny nahlásit na označeném kanále (buď v pilotovi) nebo velkou cedulí na vlnolamu, že hodlám vplout. Pak se postavím před marinu a čekám na pokyny. Před marinou v klidu čeká několik lodí, než se postupně vyvážou.

Osobně se to snažím praktikovat i v Chorvatsku, ale bohužel praxe většiny ostatních lodí (a bohužel musím říct, že taky převážná většina českých skipperů) je taková, že prostě zapluje do mariny a chce zakotvit co nejdříve. Nějak tomu nerozumím, to mi to pivo uteče? :gun:

Proč kotvit v klidu postupně, když se tam můžou narvat všichni najednou a udělat pořádný chaos.

Abych se vrátil k tématu námořní vysílačky. Myslím si (jak jsem někde shora psal), že právě k tomuto je ideální ruční VHF. Na dosah mariny se domluvím a čekám, až mě marina zavolá.

Stejně tak s radio check. Když by byla marina zvyklá na komunikaci s VHF při vjezdu, v klidu by odpověděla na radio check.

H.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon úno 20, 2017 9:19 pm

JaOCZ píše: ... zvykem se před vplutím do mariny nahlásit na označeném kanále ...

Proto ten check delam. Tady jsou dva pristavy, kam te bez prihlaseni nevpusti, dve komory, kde se bez ohlaseni sice proplavis, ale az po vsech a ctyri lokality znacene jako "Firing Danger Area, see note" ... tak si tam pluj, jen tak :-) (v poznamce je VHF kanal)

A pak samozrejme IJmuiden. Cokoli ven i dovnitr, hlasit :-)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon úno 20, 2017 9:31 pm

Když už jsme u toho "radio check" - tady je (i pro moje zopakování :) ) procedura:

A: B B THIS IS A A – RADIO CHECK – OVER
B: A THIS IS B – I READ YOU ....... – OVER
A: B THIS IS A – THANK YOU – OUT

YOU ARE … Your signal strength and readability is (I READ YOU … ) as follows:

SIGNAL STRENGTH:
- LOUD Your signal is excellent / tvůj signál je výborný
- GOOD Your signal is good / tvůj signál je dobtý
- WEAK I can hear you with difficulty / tvůj signál je slabý, slyším tě s problémy
- VERY WEAK I can hear you with great difficulty / tvůj signál je slabý, slyším tě s velkými problémy
- NOTHING HEARD I cannot hear you / neslyším tě

READABILITY:
- CLEAR Excellent quality / skvělá kvalita
- READABLE Good quality. No difficulties in reading you / dobrá kvalita, nemám problém ti porozumět
- DISTORTED I have trouble in reading you because of distortion / mám problém ti rozumět z důvod zkreslení
- WITH INTERFERENCE I have trouble reading you due to interference / mám problém ti rozumět z důvodu interference (šumu?)
- UNREADABLE I can hear that you transmit but I cannot hear you at all / slyším, že vysíláš, ale vůbec tě neslyším (nerozumím)

Používáte někdo přesnější nebo jinou proceduru?

H.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon úno 20, 2017 9:45 pm

Ja zpatky nerikam "you are", ale "I read you". A rikam to 2x. Tzn. "I repeat, I read you" ...
Skala sedi. Tu ale pouziva prevazne jen KNRM, cili u nas neco jako coastguardi.

Nekolikrat jsem dostal odpoved jen 5 by 5 nebo jine cislo, ale v tomhle duchu.

Abych nezapomnel :-) Narozdil od vsech volam i se hlasim 3x a navic pridavam 1x volaci znak, protoze jej mam. Naucil jsem se to na kurzu a uz mi to zustalo, prestoze vidim, ze bezna praxe je hlasit se jen 2x :-)

Takze ne B B THIS IS A A, ale B B B this is A A A CALL SIGN XXXXX

P.S.
Odlehceni: Hele, neznate nekdo toho Rogera z vysilacky? Porad se mi predstavuje ...
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon úno 20, 2017 10:01 pm

JaOCZ píše:Osobně se to snažím praktikovat i v Chorvatsku, ale bohužel praxe většiny ostatních lodí (a bohužel musím říct, že taky převážná většina českých skipperů) je taková, že prostě zapluje do mariny a chce zakotvit co nejdříve. Nějak tomu nerozumím, to mi to pivo uteče?

Začnu tou vysílačkou. Má praxe je taková že každé ráno, protože to vyžadují předpisy, vysílačku zapnu, seřídím sqelch a celý den o ní nevím. Obzvlášť pokud je trochu rušnější počasí. Během dne někdy slyším několik italských nebo chorvatských rybářů v družné zábavě na 16. kanále, případně při flautě informaci že "na severnom Jadranu uderi bura 50 čvorova". Po vykotvení vypínám. Má (ale jenom a pouze má) důležitost vysílačky je téměř nulová. Nikomu nenutím můj názor.

Co se týká zaplouvání v HR. Do cizí maríny jsem za téměř sto týdenních plaveb zaplouval jednou a to ještě v rámci team buldingu, takže vše předem domluvené. Jinak mě v maríně nikdo neuvidí. Co bych ta dělal?
Při připlutí do mateřské maríny v pátek odpoledna směřuji ke svému místu, obsluha charterovky už čeká na kraji mola a sama si mě navádí.
Městská mola se prostě vytočím na okraji mola a obsluha mě sama navede, nebo pošle do háje že je plno.

Zaplouvání mimo HR. Pouze pár marín na Korsice a vyloženě negativní zkušenosti. Hned ráno telefonicky nahlášení připlutí a žádost o rezervace místa, na druhé straně velké problémy s angličtinou. Informace ať se hlásíme hodinu před doplutím na VHF. V ten čas se ale již nikoho (anglicky) nedovoláme, proto opět používáme mobil z pilota. To už nám zvednou, ale vše co jsme schopni se dozvědět je že tam po pracovní době už není nikdo kdo mluví anglicky. Takže po chvilce kroužení před marínou vplouváme dovnitř, nikde nikdo, nikdo si nás nevšímá a natvrdo se vyvazujeme k prvnímu volnému místu které vidím. Pak nastávají dvě situace. Buď nad tím mávnou rukou a nebo se probudí, začnou divoce gestikulovat a navedou nás tam kde nás chtějí mít.

To jsou opravdu mé veškeré a pravdivé zkušenosti s VHF a marínami. Nic neshazuji, nic nepřikrášluji. A zabijte mě....... :P :P :P
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon úno 20, 2017 10:33 pm

Zdaleka nemám 100 týdenní plaveb, ale mé zkušenosti se zaplouváním do marín a VHF jsou následující:

Solent (Velká Británie) - pokaždé jsme se hlásili a pokaždé nám bylo vlídným hlasem řečeno, kam zaplout. Stejně postupovaly všechny okolní lodě (vesměs domácí)

Skotsko (Velká Británie) - pokaždé jsme se hlásili a pokaždé nám bylo vlídným hlasem řečeno, kam zaplout. Stejně postupovaly všechny okolní lodě (vesměs domácí)

Kanáry - pokaždé jsme se hlásili a pokaždé nám bylo vlídným hlasem řečeno, kam zaplout. Sice obsluha byla dost zmatená, ale navedli nás dobře. Stejně postupovaly okolní lodě. Když vplouval někdo bez ohlášení, tak ho slušně upozornili na VHF, ať čeká a že ho zavolají.

Řecko (východ i západ) - jen městská mola, nikde nikdo, VHF jsme ani nezkoušeli

Malta a Gozo - pokaždé jsme se hlásili a pokaždé nám bylo vlídným hlasem řečeno, kam zaplout. Když bylo před námi víc lodí, tak oznámili, že mám čekat a pak mě zavolali. Stejně postupovaly okolní lodě. Když vplouval někdo bez ohlášení, tak ho slušně upozornili na VHF, ať čeká a že ho zavolají

Elba - pokaždé jsme se hlásili a většinou nám nikdo neodpověděl. Na mole ale vždycky někdo čekal.

Chorvatsko - pokaždé se hlásím. Odpověď je tak 30 % ano a navede mě, 50 % nikdo nereaguje, ale přijde marinero na molo a ukáže, 20 % nikde nikdo a přistávám sám nebo za pomocí okolních jachtařů

Učili mě, že hlásit se na VHF před vjezdem do mariny je good seamanships a budu v tom pokračovat. To jsou mé zkušenosti s marinou a VHF a taktéž jsem se snažil nic přikrášlit :)

H.

PS: mariny mám rád, ranní káva, čerstvý croissant, dobrá kniha a dýmka je jeden z důvodů, proč jezdím na moře :)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte úno 21, 2017 12:23 am

err_ píše:...
Celkem tedy zhruba 4x mesicne.
...

Oh, oh, tohle je chyba. Velka omluva. Jak jsem psal, jezdim kazdy mesic na tyden (+ nejaky ten den, jak mi to vyjde).
Z toho plyne ze se to nerovna 4x mesicne, nybrz tak 7-8x za sezonu. V unoru vetsinou jeste nevyplouvam, az v breznu.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte úno 21, 2017 12:54 am

JaOCZ píše:mariny mám rád, ranní káva, čerstvý croissant, dobrá kniha a dýmka je jeden z důvodů, proč jezdím na moře :)

A to je právě ten důvod, proč se celé lidstvo nenahrne na jednu stranu Zeměkoule, na jedno místo. (ještě by se přestala otáčet...) Každý máme rád něco jiného. :lol:

Já zase miluji prázdné zátoky na kotvě, ticho, ranní koupání, káva, cigaretka ....
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte úno 21, 2017 6:34 am

Pavel pise ze vozi jako nouzovou antenu....

Jde udelat kratka YAGI antena
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/krcka.htm
tim se prodlouzi dosah. Antena musi byt vertikalne polarizovana. Pokud by byla napevno, muselo by se smerovat natocenim lodi. Udelat pomocny stozarek. S takovou antenou jsme jezdili delat spojeni na Bohemia raily, to se jezdilo na velkem uzemi.

RACEK píše:
Yachtmeni píše:K dosahu VHF ručky: v zásadě záleží na každém metru výšky nad hladinou. Je to důležitější než výkon.

Když používám ručku jen pro příjem (zpráv o počasí), má výška antény nad hladinou také vliv? A proč?

Melo by to platit pro vysilani i prijem. Muze se to pri prijmu na Tve strane vylepsit ze pobrezni stanice bude mit vetsi vykon a pouziva antenu co vyzaruje vic na more.

U radiostanice nemusi cena urcovat kvalitu, dost si nechaji platit za znacku NO NAME o stejne kvalite muze byt i za 1/4 ceny. Take nekteri pouzivaji figl, ze radiostanice jsou stejne, lisi se jen pouzitym SW firmware ktery ridi stanici a cenou.
antoska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod antoska » úte úno 21, 2017 6:36 pm

Ospravedlnujem sa, ale vo vysielackach mam stale hokej. Som v thajsku a narazil som na tieto. Netusim ci su pouzitelne, ale nemaju zlu cenu. Tu cervenu pouzivaju skoro vsetci zamestnanci. Chyzne na hoteloch a dokonca aj obsluha na lodiach na dorozumievanie. V baleni je dokovacia stanica a bateria je Lithium-Ion. Aky mate na to nazor. Dakujem. Pred vysielackami je papier a na nom pred kazdou vysielackou napisana cena. Ta sa vydeli 36,5 a vyjde cena v eurach
Přílohy
IMG_1651.JPG
IMG_1649.JPG
IMG_1642.JPG
Tuto som videl pouzivat najcastejsie.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 21, 2017 7:04 pm

Ten Icom vypada přesně jako Baofeng co mam.
Zda se ze v Cine na to nalepi napisou cokoliv :lol:
Tady ho koupis +- za stejny peniz a jeste mas na to zaruku...
antoska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod antoska » úte úno 21, 2017 7:12 pm

Dakujem za odpoved a radu. O starost menej :-)
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte úno 21, 2017 8:08 pm

Libor píše:Ten Icom vypada přesně jako Baofeng co mam.

Ano, je to FAKE ICOM :
https://hamgear.wordpress.com/2013/11/0 ... s-baofeng/
Ale je to "legální" podvod, poněvadž logo není logo Icoma - je jiné a nemá červený kroužek nad I.
Stejně jako M0T0ROLA není MOTOROLA ( nuly místo o ) nebo Kenvood atd....

Správnej ICOM IC92AD vypadá takto:
http://www.icomamerica.com/Images/Produ ... _front.jpg
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte úno 21, 2017 8:46 pm

Legalni podvod to neni, je to proste podvod, okarat to nikdo neresi.

ABIBAS na botach s heslem cim vic pruhu tim vic ADIDAS je porad porusivani prav k ochranne znamce :)
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » úte úno 21, 2017 8:57 pm

Provedu zkoušku lodní pevná stanice Garmin, ručka Standard Horizont.
Rucku se svou manželkou nechám na břehu a až ztratím signál otevřu láhev šampáňa a pozici dle GPS zápišu do lodního deníku. Vrátím se zpět až mi manželka potvrdí ze další vychlazena láhev na me čeká. O výsledku testu podám zprávu :D :D :D
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte úno 21, 2017 9:05 pm

Abys tomu dodal vedeckou vahu, je nutne spocitat veskere bublinky! V obou lahvich. Jeden vypocet pred vypnutim vysilacky a druhy po vypnuti. Pak je mozne napsat studii, jakym zpusobem ovlivnuji radiove vlny rucni vysilacky tvorbu bublinek v sektu (nebo sampanskem, budes-li jej skutecne mit)

A pokud to nejak vztahnes i k odrude vina, potazmo zemedelsvi a jak radiove vlny vlastne ovlivnuji vysledne produkty, dostanes grant a budes mit dovolenou zdarma i se zakoupenim nove lodi a obou vysilacek.

:-) :-) :-)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte úno 21, 2017 9:50 pm

stani119 píše:Provedu zkoušku lodní pevná stanice Garmin, ručka Standard Horizont.
Rucku se svou manželkou nechám na břehu a až ztratím signál otevřu láhev šampáňa a pozici dle GPS zápišu do lodního deníku. Vrátím se zpět až mi manželka potvrdí ze další vychlazena láhev na me čeká. O výsledku testu podám zprávu :D :D :D

A nebylo by lepsi otevrit lahev, vypnout mobil a nechat manzelku na brehu? ;)
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř úno 22, 2017 9:57 am

VHF je široký pojem. V pásmu VHF vysílá letectví, marine USA, marine Europe, amatéři a další.
U většiny vysílaček nejsi schopen programovat kanály, kromě amatérských stanic.
U marine vysílaček je většinou možné přepínat mezi marine USA a marine Europe.
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř úno 22, 2017 10:10 am

Lemon píše:
Libor píše:Ten Icom vypada přesně jako Baofeng co mam.

Ano, je to FAKE ICOM :
https://hamgear.wordpress.com/2013/11/0 ... s-baofeng/
Ale je to "legální" podvod, poněvadž logo není logo Icoma - je jiné a nemá červený kroužek nad I.
Stejně jako M0T0ROLA není MOTOROLA ( nuly místo o ) nebo Kenvood atd....

Správnej ICOM IC92AD vypadá takto:
http://www.icomamerica.com/Images/Produ ... _front.jpg

Vsechno je to made in China. Tak to delaji v jedne tovarne, a je to exportni soubeh......Daji na to jiny nazev atd a streva jsou stejna. O cene rozhodne znacka co na tu stanici daji. ICOM za tisice, Baoferng za stovky. Cinan za ICOM dostane stejne jako za Baofrng, rozdil zustane ICOMu...

To sama na AKU z Thajwanu...jedou porad jeden typ a jen meni obal.
U nas delali topinkovace a kavovary pro nemce a davali na to snad 15 znacek.....pristroj porad jeden.

Plati se hlavne znacka... To same pro USA, tam byva v cene prislusenstvi ktere pro EU neni.

Jeste jedna vec, kazda stanice k pouziti na lod ma byt schvalena CTU a nesmi se na ni delat zadne upravy. To ze na tom je CE atd jeste neznamena ze je schvalena k pouzivani v CR. Kontrola z CTU vytahne NB, podiva se do dbf a kdyz tam neni je z toho spravni rizeni za 5000 kc, nechaji Ti to a ty se ji musis zbavit a poslat o tom potvrzeni.....Kolega to absolvoval za bezsnurovej telefon i kdyz na tom byla nalepka CTU...falesna.

Radioamateri muzou mit jakoukoliv vysilacku, vysilat muzeme jen na ama pasmech, muzeme stanice upravovat atd, jen to musi vyhovet pozadavkum na stanici.

Kazda z tech znacek ICOM, YAESU atd ma v evrope centrum a vsechny stanice jdou pres ne, uz to znamena ze za manipulaci maji nejakou prirazku. Tak pres ne to berou oficielni prodejci, kdyz to objednaji primo z Ciny, dostane kdovi co. Z Ciny ale prodejce te znacky objednavat nesmi...
Motorola ma hnizdo v Pardubicich pro pulku EU...
Jak je psano vyse...podvod na podvod.

Ted maji v Kauflandu maslo, obal na chlup stejny jako mela nase masla pred lety....napsano vse cesky, ale made in Poland.
Naposledy upravil(a) Beda dne stř úno 22, 2017 10:33 am, celkem upraveno 2 x.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř úno 22, 2017 10:27 am

Přátelé nevěřte že se vždy jedná jen o jinou nálepku, většinou jsou malé nebo i podstatné změny podle specifikace odebírající firmy.
Pracoval jsem v automatizaci a dodávali jsme linky pro sériovou výrobu.
Za sebou se vyrábějí stejné produkty v nekonečných variantách.

Zpět na