namorna vysielacka

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Re: namorna vysielacka

Příspěvekod Beda » stř úno 22, 2017 10:46 am

Pavel-Sulc píše:Přátelé nevěřte že se vždy jedná jen o jinou nálepku, většinou jsou malé nebo i podstatné změny podle specifikace odebírající firmy.
Pracoval jsem v automatizaci a dodávali jsme linky pro sériovou výrobu.
Za sebou se vyrábějí stejné produkty v nekonečných variantách.

Pavle ja chodil tu linku opravovat a videl jsem jak jen meni sitotisk, max k tomu davali privodni snury podle zasuvek jake v te zemi pouzivali.
Kamarad byl na tom Thaiwanu u linky na AA AKU a to same. Co rikal ze tam maji haly s prostorem pod podlahou a nad stropem, a sijou tam trenky a za 14 dni delaji TV...Predelaji vyrobu nato tata.

Kamarad si koupil u naseho prodejce amaterskou stanici YASU, mel ji asi trikrat na zarucni oprave. Tak si postezoval do evropskeho centra v Holandsku a ty po nem chteli aby ofotil vyrobni stitek a odepsali mu ze YAESU takove vyrobni cislo nezna....
Zalezi na solidnosti firmy.

Jedn cas se objevilo v nasi TV jak ty ruzne smalinare na fotbalovem hristi hromadne popravuji, asi to nestaci.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř úno 22, 2017 11:15 am

Anno Bedo, serióznost je dnes vzácná vlastnost jak u lidí, tak u firem a i jinde.
Trochu pozměněné logo je dnes běžné. Ale to neznamená, že jsi koupil originál.
Produkt může vypadat stejně ale některé i vitální komponenty mohou být zaměněny za méně kvalitní a levnější.
Že se v Česku měnil jen štítek, je také varianta.
Jdi se podívat třeba do Pražské tržnice..
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » stř úno 22, 2017 10:03 pm

Beda píše:
Pavel-Sulc píše:Kamarad si koupil u naseho prodejce amaterskou stanici YASU, mel ji asi trikrat na zarucni oprave. Tak si postezoval do evropskeho centra v Holandsku a ty po nem chteli aby ofotil vyrobni stitek a odepsali mu ze YAESU takove vyrobni cislo nezna....

Tak tohle fakt nechápu Proč se ptá na nějaký šmejd YASU ve firmě YAESU? To není normální ne? A je víc než jasné, že to tam znát nemohou.
Ať to hodí tomu prodejci na hlavu!

To je jako když půjdu reklamovat Budvar do Plzeňského Prazdroje :-(
Naposledy upravil(a) Lemon dne stř úno 22, 2017 10:17 pm, celkem upraveno 1 x.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » stř úno 22, 2017 10:13 pm

Beda píše:
Lemon píše:
Libor píše:Ten Icom vypada přesně jako Baofeng co mam.
Zda se ze v Cine na to nalepi napisou cokoliv :lol:
Tady ho koupis +- za stejny peniz a jeste mas na to zaruku...

Ano, je to FAKE ICOM :
https://hamgear.wordpress.com/2013/11/0 ... s-baofeng/
Ale je to "legální" podvod, poněvadž logo není logo Icoma - je jiné a nemá červený kroužek nad I.
Stejně jako M0T0ROLA není MOTOROLA ( nuly místo o ) nebo Kenvood atd....

Správnej ICOM IC92AD vypadá takto:
http://www.icomamerica.com/Images/Produ ... _front.jpg

Vsechno je to made in China. Tak to delaji v jedne tovarne, a je to exportni soubeh......Daji na to jiny nazev atd a streva jsou stejna. O cene rozhodne znacka co na tu stanici daji. ICOM za tisice, Baoferng za stovky. Cinan za ICOM dostane stejne jako za Baofrng, rozdil zustane ICOMu...

Nevím, jak je to s máslem, nebo kávovary, ale jsem si naprosto jistej, že ICOM NEMÁ stejná střeva jako Baofeng.
Baofeng dělá veškeré věci "SDR" technologií, ICOM má krom nových digi ( DSTAR ) klasickou superheterodynní koncepci.
Tedy naprosto odlišná rádia koncepčně i konstrukčně.
Louskni si pravý Icom a "pravý" Baofeng a je to víc než jasné...
A také není pravda, že " Cinan za ICOM dostane stejne jako za Baofrng, rozdil zustane ICOMu..."
Pokud se tedy bavíme o pravém ICOMu, ne padělku z výšeuvedených příspěvků.
Takové padělky by asi těžko ICOM nakupoval pro další prodej.

I Číňan umí vyrobit velmi kvalitní věci, pokud se mu to tak zadá k výrobě a samozřejmě adekvátně zaplatí!
Yachtmeni
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Yachtmeni » pon bře 06, 2017 4:45 pm

Tak z toho obrázku jsou to všechno padělky. Možná se to nezdá, ale Baofeng je velmi dobře zavedená značka. A má problémy s padělky. Ostatně je to vidět i na té poslední stanici vpravo. Ten název je špatně. Druhý zleva je Baofeng UV-5R, na rozdíl od zde často citovaného "Bayfuňga", což byla stará verze UV-3R má už dual VFO. Dle názoru některých recenzentů (třeba https://www.youtube.com/watch?v=resZ63kshWQ )poráží na PMR i čistě PMR vynikající stanice Intek MT-5050 (také 4W). Tož jen pro upřesnění, že Číňani už padělají i Číňany co něco umí.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon bře 06, 2017 10:05 pm

Tak dnes prakticka zkouska. Rucka rucka slyset max na 3.5 NM na low, bylo to na hranici slysitelnosti. Vyska cca 3 m nad hladinou
Yachtmeni
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Yachtmeni » úte bře 07, 2017 9:08 am

Díky za test! Low jsme nezkoušeli, při high (5W) jsme se dostali tak na 5 NM. Tak případně zkuste, prosím!
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » úte bře 07, 2017 9:10 am

Ahoj,

jen k tomu Baofeng, koupil jsem si jí před lety, kamarád taky. Do roka jsem měl zcela po baterce, na druhou stranu kolegovi stále funguje.

David
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte bře 07, 2017 10:16 am

Yachtmeni píše:Díky za test! Low jsme nezkoušeli, při high (5W) jsme se dostali tak na 5 NM. Tak případně zkuste, prosím!

Při testech prosím uveďte jaká ručka, jaká anténa ( pendrek) na ručce, ( případně kmitočet ) je to dost podstatná informace.

Je to jako kdybych napsal, že motor jede max. 42km/h :-)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř bře 08, 2017 12:49 am

Psal jsem to v prispevku #67 - obe rucky ICOM M-35 na low
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

namorna vysielacka

Příspěvekod JaOCZ » stř bře 08, 2017 12:51 am

Psal jsem to v prispevku #67

Obe rucky ICOM M-35 na low

Na 8 kanale VHF int. Kmitocet netusim :)

Rucka z te vzdalenosti nebrala hlavni stanici z druhe lode.

H.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř bře 08, 2017 7:46 am

JaOCZ píše:Rucka z te vzdalenosti nebrala hlavni stanici z druhe lode.

Tak to byla rucka/rucka nebo teda rucka / hlavni = zrejme pevna stanice? Nebo je jako hlavni ta rucka M-35? ... Som z toho volaky zmeteny ....
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř bře 08, 2017 11:22 am

Takze RUCKA-RUCKA spojeni slo ?? Na pevne by to melo jit natutovku. Neco spatne nastavene.
U lepsich stanic se nenastavuje jen skvelc, umlcovac sumu. Muze se nastavovat utlum, citlivost Take se muze pouzit subton, bez toho spojeni neudelas, obe musi mit nastaveny stejny.
Na lodi subton nepouzivat.

Na te lodi jsi slysel rucku co byla na palube??

Na tech lodich muze byt problem vlest do menu a neco tam prenastavovat neco, co nevim co je.
U vetsiny stanic jde nastavit split, vysilani a prijem na jinych kmitoctech.

LOW byva 1W, u nekterych se v menu necha nastavit i mene, setri to AKU ale je to znat na dosahu.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř bře 08, 2017 11:25 am

david1972 píše:Ahoj,

jen k tomu Baofeng, koupil jsem si jí před lety, kamarád taky. Do roka jsem měl zcela po baterce, na druhou stranu kolegovi stále funguje.

David

Ahoj Davide. V Elixu a asi i objednat v Cine k tomu jde koupit misto AKU napajec z 13.5V.

Tak jak se darilo? Nasel jsi nejaky prevadec napojeny na echolink???
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř bře 08, 2017 10:26 pm

Tak jeste jednou :)

Rucka - rucka (obe ICOM M35) realna slysitelnost 3,5 MN. Obe na kormidelne katamaranu, kanal 8, vykon low.

Nevim co na rucce (tohoto typu nastavovat).

Komunikace hlavni - hlavni (zabudovane) na tu vzdalenost fungovala.

Zkouseno, kdyz jedna lod uz byla v pristavu, druha prijizdela.

Mezi stanicemi bylo par zakotvenych lodi, ale zadny masakr.

H.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř bře 08, 2017 11:31 pm

A jaka verze te m35 to je/byla?

Dle specifikace jsou totiz mozne varianty:
6/1W*
2/1W (with alkaline battery)
* Australia version : 5/1W
* German version : 1/0.5W

Coz by u nemecke verze tedy teoreticky mohlo na Low byt treba jen 0.5W ... ?

A na kolik jste meli nastaveno SQL? Mozna by bylo lepsi dosah zkouset bez nej a pak se postupne priblizovat az do plne srozumitelnosti a pote i po vyfiltrovani ruchu - SQL. Ale to nevim. Jiste to ale dosah komunikace ovlivni. Obzvlast pri nizkem vykonu, kdy odstup signal/sum nebude tak velky.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » stř bře 08, 2017 11:49 pm

Beda píše:
david1972 píše:Ahoj,

David

Ahoj Davide. V Elixu a asi i objednat v Cine k tomu jde koupit misto AKU napajec z 13.5V.

Tak jak se darilo? Nasel jsi nejaky prevadec napojeny na echolink???

Ahoj Bédo,

ten napáječ jsem si pořídil, na jedné straně je auto zásuvka a na druhé je něco ve tvaru baterie, takže to vyměníš za baterku, ale na druhou stranu už to není přenosné, možná si koupím samostatnou baterii, je mi té vysílačky líto a na komunikaci mezi lodí a břehem je super.

Jen poznámka k nabíječce, tedy té nabíjecí stanici pro Baofeng, odešel mi zdroj na 230V, tak jsem si naše jiný (stejné volty, podobné ampery) a připojil jsem ho do té dockovací stanice. Zatím jsem nepotkal zařízení, které má plus venku na konektoru a uvnitř mínus, tak jsem tu dockovací stanici odpálil, tak lidi bacha a radši se podívejte pořádně na štítek, ne jako já, blb.

Jinak dařilo se moc dobře, užil jsem si to, ale teď jsem zpět v ČR a vyjíždím méně a jak jsi asi zaregistroval práce jsem si vymyslel dost a dost. Echolink jsem ještě párkrát použil v Itálii a pak v Řecku, ale popravdě je lehčí najít někde Wifi a zavolat si přes Skype nebo Whatsapp než hledat echolink. Jinak existují i aplikace do mobilu, které najdou nejbližší převaděče a docela to chodí, nicméně s touhle ručkou nesmíte být nějak moc daleko.

Někde četl, že od června by měly být data v EU za stejných podmínek jako v ČR, pokud to tak bude, máme ve firmě data bez FUP a už nebudu tu komunikaci muset nějak řešit a pojedu přes Skype nebo Whatsapp kdekoliv. Nevíte někdo náhodnou jestli to fakt tak bude?

David
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv bře 09, 2017 9:42 am

Take jsem si to odbouchnul.....

http://elix.cz/kategorie-produktu/prisl ... y/baofeng/
nechaji se na internetu najit levnejsi.

Oni s tema datama jiste neco vymysleji, treba ze to pujde jen ve state kde mas jejich simku, volat pujde, internet treba ne.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv bře 09, 2017 10:01 am

JaOCZ píše:Tak jeste jednou :)

Rucka - rucka (obe ICOM M35) realna slysitelnost 3,5 MN. Obe na kormidelne katamaranu, kanal 8, vykon low.

H.

V manualu najdes SET MODE
necha se tam nastavit SAVE, to vypina prijem a kontroluje prijem jen kazdych 5 vterin, setri to AKU.

To ze fungovala hlavni je normalni, Tebe slysela, lepsi antena a ty ji take, vetsi vykon.
Ale na antene zalezi vic jak na vykonu. K vetsine rucek jde pripojit antena. Treba magneticka, nebo bila hul, ta byva dlouha okolo metru. Ta magnetka je dobra na auto na spojeni kdyz jede vic aut.

Z pokusu je jasne ze vyhrala pevna stanice, to je take duvod ze nechteji na lod registrovat rucku. Samo ze se rucka hodi na komunikaci okolo lode na mensi vzdalenost.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » čtv bře 09, 2017 11:31 am

Beda píše:
JaOCZ píše:Tak jeste jednou :)

H.

V manualu najdes SET MODE
necha se tam nastavit SAVE, to vypina prijem a kontroluje prijem jen kazdych 5 vterin, setri to AKU.

To ze fungovala hlavni je normalni, Tebe slysela, lepsi antena a ty ji take, vetsi vykon.
Ale na antene zalezi vic jak na vykonu. K vetsine rucek jde pripojit antena. Treba magneticka, nebo bila hul, ta byva dlouha okolo metru. Ta magnetka je dobra na auto na spojeni kdyz jede vic aut.

Z pokusu je jasne ze vyhrala pevna stanice, to je take duvod ze nechteji na lod registrovat rucku. Samo ze se rucka hodi na komunikaci okolo lode na mensi vzdalenost.

Já mám na lodi klasickou VHF a k ním mám redukci, takže jsem tu ručku schopen, v případě potřeby, honit přes VHF na stěžni.
hrad66
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod hrad66 » čtv bře 09, 2017 2:57 pm

Tak tohle je téma, které mě docela zajímá. Na mojí lodičce nemám a ani neplánuji montáž pevné VHF stanice, ale abych měl přehled a mohl komunikovat na kratší vzdálenosti, například při zaplouvání do přístavů, nebo komunikace loď-loď, pořídil jsem si ručku Midland Pacific. Má slušnou výbavu a není příliš komplikovaná, což mi vyhovuje. Vzhledem k tomu, že má výměnnou anténu, tak uvažuji o instalaci antény na vrcholu stěžně (7m) což by mělo zvýšit účinný dosah. Jaká anténa a kabel by pro takové řešení byly vhodné? Možná, že páni jachtmeni budou mít v nabídce takové řešení? Konec konců je ta ručka od nich, tak by mohli mít něco podobného vyzkoušené. Každopádně děkuji za rady a návrhy od zkušenějších "radistů" ;)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv bře 09, 2017 6:39 pm

Podivej se sem, neco takoveho
http://elix.cz/produkt/bc-100-zakladnov ... delka-17m/
Na lod tu kratkou.

U takove anteny zkontrolovat jestli ma dole odkapavaci otvor, jinka to zoxiduje i dom na baraku.

Konektory a kabel Ti daji v prodejne.
Yachtmeni
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Yachtmeni » čtv bře 16, 2017 9:19 am

Těch antén je asi více, možno vybrat dle požadované délky. My jich taky pár nabízíme od Sirio, některé jsou odávány i s kabelem. Třeba: https://www.eshop-yachtmeni.cz/masttop- ... 6-162-mhz/ nebo samozřejmě lze nechat udělat kabel na míru i s konektorem.
Ale nebudu dělat reklamu, pánové z Elix.cz poradí též, mají zase antény z dobrou pověstí od Diamondu...pokud budete volat, první číslo 728...pan Martin Mladenov! ;-)
Výborný výběr je i přímo u dodavatele ve Spacu, na vysilacky.com. Pokud budete volat nebo je chcete vidět, pak pobočka Rudná, buď zvolte servis (nebo je přímý už nezveřejňovaný kontakt na pana Martina Mezeru 607959299, ten má řešení rovnou v hlavě). ;-)
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » sob bře 18, 2017 10:10 am

Ahoj,
tak jsem si koupil Midland Pacific a zvažuji si dát na loď anténu na stěžeň. Jediné, co mne trochu zrazuje je to, že stěžeň je dřevěný, všechna lana a "takeláž" jsou nekovová lanka, loď olaminované dřevo a teď dám na stěžeň (6,5 m) metrovou kovovou anténu a svod. Nevyrobím si tím bleskosvod? Při bouři anténní konektor z ručky odpojím, to není problém, co ale udělat se svodem, nechat jej venku na dešti je asi hloupost, strčit si jej smotaný těsně vedle postele (kajutka je mrňavá) také.
A ještě doplňující dotaz na znalé, uvažovaná anténa má svod délky 18m, potřebuji cca 10m, má smysl jej kvůli zmenšení útlumu zkracovat a poničit tak profesionálně vyrobené konektory?
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » sob bře 18, 2017 5:24 pm

To máš dobré, horší je opačný problém - krátký kabel. Máš-li lepší kabel, např. RG-8/U, RG-213 tak bych to nechal. RG-58 bych zkrátil, ztráta se blíží už 2 dB! Konektor není problém, je levný. Až budeš dělat třetí, tak už to bude téměř profesionální. :crazy: Najdi si na internetu přesný postup práce!

Zpět na