Tablet jako navigace při plavbě na moři

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

leguan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod leguan » ned kvě 20, 2012 9:27 pm

Použití tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 při navigaci

http://dotekomanie.blog.mobilmania.cz/2 ... gn=RSSfeed

Nemáte s tím taky někdo nějakou zkušenost?
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » ned kvě 20, 2012 9:43 pm

Kamarad mel Nakousnutyjabko a chodilo to perfektne
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » ned kvě 20, 2012 9:58 pm

Jediný, čeho bych se bál je přesnost GPS, ale to neplatí pouze pro tablety apod., to platí pro všechny GPS. Nedoporučuji se tím slepě řídit. Taky byste mohli zjistit, že jedete na takový ty krásný černý koule.

edit: pracoval jsem jako geodet s profi gpskama a to co to občas dělalo (gps za 300000) bylo dost ftipný. Ústřel o kilometr apod:-)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned kvě 20, 2012 11:05 pm

Používám HTC s Andriodem a mapama Navionic jako záložní systém (taky tam mám kotevní alarm). Funguje to hezky, ale je to na houbeles v těžších podmínkách - ovládání prstama na větších vlnách není nic moc a u kormidla je to rázem nepoužitelné. Větší tablet napevno v podpalubí možná ano, ale to jsem nezkoušel. Zatím jsem všude pořád nakonec vydržel se svým ručním mapovým Garminem. Je vodotěsný, čudlíky fungují dobře a dvě tužkovky vydrží skoro 24 hodin. Mám osobně zato, že speciální přístroje budou na moře nejlepší. Cokoliv odjinud je kočkopes, kterej moře nakonec spolehlivě sežere.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned kvě 20, 2012 11:05 pm

brin píše:Jediný, čeho bych se bál je přesnost GPS, ale to neplatí pouze pro tablety apod., to platí pro všechny GPS. Nedoporučuji se tím slepě řídit. Taky byste mohli zjistit, že jedete na takový ty krásný černý koule.

edit: pracoval jsem jako geodet s profi gpskama a to co to občas dělalo (gps za 300000) bylo dost ftipný. Ústřel o kilometr apod:-)

Můžeš uvést důvod té nepřesnosti? To mě zajímá...
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pon kvě 21, 2012 12:21 am

Zdravim, take se pridavam k tem zvedavym.

Co vytvorilo tuto nepresnost by me take zajimalo?

Dokonce nevidim zadny realny duvod pro to proc by mely byt tablety horsi nez cokoliv jineho,
pokud pomineme technicke pozdavky na GPS zarizeni od IMO.

Tuto nepresnost "kilak" muze zpusobit jen nespravne nastaveni nebo uzivani prijimace signalu GPS.
Tam by potom urcita moznost byla - napriklad v nespravnem nastaveni elipsoidy ( napr. WGS84 vs. Tokyo nize).

58 02.946 N 011 28.168 E - WGS 84 (elip.)
58 02.977 N 011 28.248 E - European 1950 (elip.)
58 02.711 N 011 27.663 E - Tokyo (elip.)

Ale jinak to teda nevim.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » pon kvě 21, 2012 7:26 am

No, je to dost složité. My jako geodeti jsme používali GPSku s údaji z pozemních stanic, která byla schopna dosahovat i několik milimetrů. Taky, že to ukazovala, ale bohužel někdy o pár merů až (v extrémních případech) kilometrů jinde. A nešlo o chybné nastavení, přepočet z WGS84 do S-JTSK je standardní záležitostí, existuje dokonce univerzální klíč pro celou republiku s přesností +- 8 cm.

Velký vliv na GPS má sluneční aktivita. V případě silných polárních září, je GPS prakticky nepoužitelná. Rovněž pokud nastávají silné atmosférické poruchy, nedá se na GPS příliš spoléhat. Stejné je to pod vedením VVN a VN. Nicméně tam nám to většinoéu fungovalo, úskoky byly v řádech decimetrů (na mm GPS). A v neposlední řadě se jednalo o vadné satelity, které tak nebyly označeny (chvíli to trvá) a než byly zkorigovány nebo odstaveny tak dělaly paseku.

Co se týče přesnosti GPS v tabletu, tak by měla být přibližně stejná jako u jiných zařízení. Záleží samozřejmě na kvalitě dílů, které výrobce použil, ale u renomovaných prodejců by to mělo být OK.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pon kvě 21, 2012 8:52 am

No pani k tejt presnosti GPS, nezabudajte ze ide o system primarne urceny pre americku armadu, ktory je free dostupny aj inym pouzivatelom, co vsak neznamena ze to bude navzdy. O presnosti na GPS sa tu diskutovalo dost a na urcenie polohy to staci dokonca aj na navigaciu ale spoliehat sa na tento system v uzkych prieplavoch a uzinach nie je uplne dobre. Ked NATO robilo bombardovanie v nasej oblubenej destinacii presnost GPS v danej oblasti bola mizerna ba dokonca nepouzitelna. Rozdiel oproti realnej polohe bol 1-2NM co vam vlastne ukazovalo ze ste na pevnine. Takze akonahle sa system vyuziva na vojenske aktivity obmedzuje sa funkcia free zabezpecovania polohy pre danu oblast. Okrem toho system gps vie urcit polohu s odchylkou okolo 1-2metrov, satelity ruske maju odchylku 1-2mm (aspon to tvrdia geodeti, ktory chodia zameriavat a vyuzivaju sluzby tychto dvoch narodov).
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » pon kvě 21, 2012 8:58 am

Ehm, ruské satelity Glonass jsme samozřejmě používali také, jedná se o systém, který kombinuje jak GPS, tak Glonass a v budoucnu i Galileo. A upozorňuji, že ty ruské jsou snad ještě horší než GPS. takže přesnost v mm je absurdní. Geodeti měří v mm díky pozemním stanicím. A i to jen někde (a systematické chyby udělají z mm spíše cm až dm).
leguan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod leguan » pon kvě 21, 2012 9:17 am

to brin a ostatní : původně jsem se chtěl něco dovědět o využití tabletů při navigaci a ne si číst o nepřesnosti GPS a jejich fungování za určitých podmínek
Díky za pochopení
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » pon kvě 21, 2012 9:19 am

Dle přání autora, nicméně to s tím značně souvisí.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pon kvě 21, 2012 9:37 am

takze za me: Na Iphonu (iOS) mam tri namorni sety map od Navionicsu - cela Evropa (bez Anglie), Anglie a Karibik. Jsou to klasicke vektorove mapy Navionics ve stejne kvalite co se daji najit na mapovych plotrech na lodich. Stejne aplikace pojedou i na IPadu (stejny iOS). Mapy jsou stejne, ale program nema toliko funkci jako klasicky mapovy plotr - umi zobrazit aktualni pozici lode (pres interni GPS modul), umi vykreslit kurs/smer/caru kterym jedes. Umi zmerit vzdalenosti a zaznamenat pozici, zobrazit nejake detaily o zvolenem miste, jsou-li k dispozici - prilivy, hloubka, popis majaku atd atd ... o jine aplikaci, ktera by na iOS slouzila k navigovani nevim. Je tam ale spousta dalsich programu a blbustek ala kotevni alarm, prohlizec GRIBu atd, prilivy odlivy, ..

Na Appstoru to stoji par susnu - kolem 20EUR za jednu (myslim) - verze pro IPAD mohou a byvaji drazsi, aktualizace zdarma. Mam to v Iphonu jako zajimavy doplnek a jakousi zalohu (iPAD nemam). Na hlavni navigaci se to podle me rozhodne nehodi - maly displej. IPad by se svym vetsim displejem byl asi pouzitelnejsi, ale jako primarni navigaci bych ho proste nepouzival. Opet jen jako zalohu/doplnek.

Proc ? Protoze k tomu proste neni urcenej. Nema moznost pripojeni externi GPS s lepsim signalem, je to lehce rozbitny kdyz to spadne, nedejboze kdyz se na to neco vylije. Pouziti v kokpitu ani neuvazuju. Na druhou stranu je pravda, ze na lodi pouzivam pro navigaci starsi notebook - ten k tomu taky neni vlastne puvodne urcenej, ale prijde mi to prijatelnejsi - zde mam spoustu map, plnohodnotny navigacni programy, pripojenou externi GPS atd ... upevnenej je na mapovem stolku dole.

Jak je na tom Android a dalsi netusim ...

TW
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pon kvě 21, 2012 9:38 am

Vyuziti tabletu k navigaci??? Proc ne, pouzivame notebooky, usb anteny, mobily, nelegalni software :lol: ,
tak proc ne tablet, pokud nekomu vyhovuje 'tukat' tak je to super reseni, aspon nelita mys po
navigacnim stole, ja pouzivam notebook, a v chorvatsku na vetsine mist jen pamet a papirovou mapu.

1/2_OT__________________________________
:) Geodetou nejsem, ale zajimalo by me o jake ze to jde pozemni stanice??

Na mori samozrejme odebirame (ci muzeme odebirat) "signal" z pozemnich stanic, v ramci systemu D-GPS.
To jestli budeme vyuzivat nejaky ze systemu EGNOS, WAAS ci MSAS nebo sit referencnich stanic zalezi
predevsim od pozice a hlavne od vybaveni prijamce GPS. TABLET se zainstalovanym
prijimacem (antenou) GPS urcite neni pripraven na odber oprav systemu DGPS.

Rekl bych ze geodeti spis pouzivaji tzv. "post-procesing" na zvetseni presnosti namerenych pozic, nebo
system GPS-RTK (Real-Time Kinematic), to si ale nejsem jist vzhledem k tomu jak je to komplikovane.

V ramci testu TABLETU (tablet v salone, antena zastinena) a GPS ktera pracuje s antenou "venku",
by bylo zajimave zapisovat $kod tabletu (pozice, COG), potom spocitat odchylky (rozdily). Samozrejme jak tablet tak
GPS s antenou 'venku' by meli pracovat ve stejnem rezimu napr. GPS-3D;

GLONASS a GPS jsou dva odlisne systemy, jejich propojeni je mozne ciste 'softwareove' a to i tak
nepovede k polepseni presnosti.

Presnost GPS se dnes pohybuje kolem 2-5m zalezi na mnoha faktorech (rezimu prace prijimace).
Vadne satelity (zdrifovane) samozrejme mohou mit vliv na presnost pozice (proto mame
navigational warnings, ktere nas na to upozorni), nez pozemni monitorovaci
stanice s up-linkem provede opravu navigacni depese a satelit ji preposle do
pameti naseho prijimace (to muze trvat i vice jak pul hodiny - navigacni depese ma 12,5 minuty).

V ramci 'jono-tropo-sfery' - updateovane matematicke modely zasadne eliminuji chyby prijimacu.
;) V pripade systemu DGPS je vliv atmosfericky (slunecni boure) prakticky eliminovan.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon kvě 21, 2012 10:49 am

ja androida pouzivam uz dooost dlouho ;-)
zkousel jsem vsechny mozny softy, ale navionics vede (v podstate jako jarda v tom clanku),
v mobilu to mam uz ve tretim :-P ... a nyni mam i tablet (asus prime tf201).
zalezi jak kdo to pouziva, kdyz nekdo zacne slepe pouzivat jen elektroniku, tak - dle meho - muze
zustat doma a ovladat to na dalku :-P ... ale tak je to se vsim, to same plati i pro mapy ... nebo
treba pro i kompas ...

ale konkretne, pouzivam (priklad pro HR):
1) zalaminovane vlastni male karte
2) 888
3) notebook (uz prtavej) - maxsea
4) navionics - tablet
5) navionics - mobil
6) zabudovany plotter
7) kompas - staci mi ten pred kormidlem
8) OCI !!! - oko neni p..., oko vidi !! :D

ad 6) nepouzivam - zere strasne baterky
ad 2) pouzivam v podstate jen pro info o zatoce, kde jsem jeste nebyl
ad 3) uz jen zalozni zaznam trasy, planovani trasy pri delsich etapach na regatach (to planovani je mnohem
lepsi nez u navionicsu), ale je to spise na hrubo a nakonec to malokdy dodrzim :-P ... mnohem lepsi vydrz
baterii oproti memu plnemu note, navic je jen v podpalubi (a stejne mi tam jeden uz vyplavili ;-))
ad 1) trvale na palube, trvale k nahlednuti - super
ad 5) v tezsim useku (hlavne v noci) mam u sebe pro rychle nakouknuti - mala vydrz baterii :-(, ale muj desire
ma oproti predchozim mobilum uz slusne rozliseni ... mobil pouzivam jako hlavni pro zaznam trasy a pouzivam
na to uplne odlisny soft a to 'my tracks' (nejak mi prirostl k srdci ;-))
ad 4) stejne mapy jako na mobilu, ovsem mnohem lepsi rozliseni, slusna vydrz baterii (prime), stahovani pocasi, ...
chovam se k nemu docela macesky, je vzdycky nekde mrsknuty ... a preziva ;-)
ad 7) pouzivam pro hrube namery, pri stoupackach pro kontrolu zmeny vetru, v noci a na delsich preplavbach je potrebny
ad 8) zni to jako vtip, ale obcas mam pocit, ze nekteri opravdu slepe veri nejake elektronice a chovaji se jako roboti :'(

- navionics pro androida ma vyhodu v tom, ze kdyz jednou koupite, tak muzete pouzivat na vice zarizenich
zcela legalne
- tabletem chci zcela nahradit mininote (mininote v podstate uz mam jen kvuli praci :-( )
- prime je super, ale ma jednu vadu a to je gps, je nutno pripojit externi :-(
- tablet i mobil je nutno ochranit od morske vody :-( ... na zniceni staci jedna prelitla vlnka ...
- zalaminovanych map se nezbavim ... ty jsou jistota, sice obcas nejaka ulitne (to pak mam hroznou praci
si udelat novou :-P), ale snesou nejhrubsi zachazeni ;-) ... a vubec mi nevadi, ze pry nejezdim ve vetru, kdyz je mam
na palube - jak tady kdosi poznamenal :lol:

- letos jsem si vyzkousel dokonalou funkcnost anchor alarmu, mimo me vzbudil celou posadku :-P ... ja uz byl
pet minut pred tim na palube :D ... a stejne se ukazalo, ze byl jeste moc prisne nastavenej ;-)
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » úte kvě 22, 2012 4:40 pm

Urcite zajimavou moznosti jak mit tablet na palube jsou nove tablety Panasonic Toughpad s Androidem 4.0 ktery splnuje normu MIL-STD-810G a IP65
(coz by melo odolat strikajicimu proudu vody o prumeru 6,3 mm o tlaku 30 kN/m² o objemu 12.5 litru za minutu ze vzdalenosti 3m po dobu minimalne 3 minut )
vice na http://www.panasonic.com/business/tough ... erview.asp

Obrázek

a dale novinka spise uz pro potapece :-) od Fujitsu "Arrows tablet" taktez s Androidem 4.0 "Honeycomb" ktery je zatim v prodeji jen v Japonsku ( dalsi zeme budou nasledovat ) a ktery by mel snad byt vodotesny do 10 feetu ..cca 3m

http://www.fujitsu.com/global/news/pr/a ... 12-02.html

takze se mame urcite na co tesit :-)
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » stř kvě 23, 2012 8:34 am

to jerryx :) Zajímal by mě ten kotevní alarm a mapy navionics, kde se k tomu přijde ??? díky moc
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » stř kvě 23, 2012 9:20 am

přímo systém Android má v sobě aplikaci Android market a tam to najdeš

zdarec
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod rogix » stř kvě 23, 2012 9:42 am

Rumex píše:přímo systém Android má v sobě aplikaci Android market a tam to najdeš

mala zmena: Android Market sa teraz vola Google Play, ikonku najdes pod nazvom Play Store
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » stř kvě 23, 2012 10:18 am

JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř kvě 23, 2012 10:37 pm

Zajímavé věci píše Petr Ondráček, který spoustu přístrojů teď prověřil v opravdu těžkých podmínkách. Na Kráse jachtingu v posledním příspěvku píše:
"Udelal jsem testy lodnich pristroju a dopadly katastrofalne. Diky vlhkost nefunguji: hloubkomer Seafarer (mam funkcni druhy Clipper v kokpitu), GPS Garmin 38 (mam dalsi Etrex), SSB ICOM 706 /to uz jsem psal minule), radioprijimac Grundig Yacht Boy (byl v grab bagu a uz neni treba), rucni VHF SX Micro (mam dve dalsi), AIS Radar (ten by se moc ted v pobreznim provozu hodil). Ostatni nastesti funguje, coz jiste prekvapi mnohe odborniky, kdyz se jedna napr. o iPad (pohoda – nemusim v noci stavat z luzka a jit kontrolovat GPS u navigacniho stolu – taky zadne dlouhe natahovani operacniho systemu Windows jako u notebooku) nebo notebook Dell Vostro 1320, ktere rozhodne nejsou primarne konstruovany pro takove klimaticke podminky. Ostatne notebook Acer jsem mel jiz pri plavbe k Hornu a taky bez problemu fungoval."

Fakt zajimave. mmch. Petr uz je par mil od Aucklandu
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » čtv kvě 24, 2012 1:34 pm

to jerryx :) díky za odkazy, díval jsi se na to video s tím s galaxy tabem ??? Vypadá to dost dobře :lol: Spousta věcí v jednom, otázka je jak dlouho to ve slaném prostředí vydrží, máš nějakou dlouhodobější zkušenost, třeba tablet nebo ntb ???
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv kvě 24, 2012 2:46 pm

dival ... ale jarda tam ukazoval jen navigaci od navionicsu, tak jsem tam vice nevidel ...
jinak ten tablet byl nexe, je zde na portale taky - takze primo k hw by ti neco rekl on,
ja mam asuse prime a ten je urcite bytelnejsi :-P

jak dlouho to vydrzi tezko rict ... kdyz to budes mit dole, resp. kdyz to uchranis pred morskou
vodou, tak to vydrzi ...
me zatim odesel jeden note, kdyz mi nekdo otevrel a pak spatne zavrel okenko nad stolkem
a jak sly vlny, tak jim kapalo primo na ten note a odpalil se vn zdroj displeje :-P
letos mi odesli baterky na dvouch gps, to kdyz muj batuzek s vecmi "upadnul" do more ;-)
ale jinak to vzdycky driv vymenim, protoze je to uz stare ... ale nic tomu neni.

ted psal petr ondracek s plavby kolem koule, ze uz mu odeslo nekolik namornich pristroju
ale obycejny note a iphone mu stale bez problemu funguji :D :D
cituji (z 22.5.12):

Udelal jsem testy lodnich pristroju a dopadly katastrofalne. Diky vlhkost nefunguji: hloubkomer Seafarer (mam funkcni druhy Clipper v kokpitu), GPS Garmin 38 (mam dalsi Etrex), SSB ICOM 706 /to uz jsem psal minule), radioprijimac Grundig Yacht Boy (byl v grab bagu a uz neni treba), rucni VHF SX Micro (mam dve dalsi), AIS Radar (ten by se moc ted v pobreznim provozu hodil). Ostatni nastesti funguje, coz jiste prekvapi mnohe odborniky, kdyz se jedna napr. o iPad (pohoda - nemusim v noci stavat z luzka a jit kontrolovat GPS u navigacniho stolu - taky zadne dlouhe natahovani operacniho systemu Windows jako u notebooku) nebo notebook Dell Vostro 1320, ktere rozhodne nejsou primarne konstruovany pro takove klimaticke podminky. Ostatne notebook Acer jsem mel jiz pri plavbe k Hornu a taky bez problemu fungoval.
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » čtv kvě 24, 2012 2:54 pm

to Jerryx : nexe ??? píší a říkají samsung galaxy tab 10.1 :?
http://dotekomanie.blog.mobilmania.cz/2 ... gn=RSSfeed
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv kvě 24, 2012 3:13 pm

Jerryxi, ty nectes vlakno! ;)
soki
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod soki » čtv kvě 24, 2012 3:39 pm

Myslel uzivatela Nexe, myslim ze vie ze ide o SAMSUNG Tab 10. Inak ja mam Samsung Tab 8,9 vo vodotesnom puzdre a Navionics mapy a funguje perfektne. Doporucujem. ;)

Zpět na