Dánsko

Nejezdí přece všichni na Jadran ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » úte črc 28, 2009 1:05 pm

Krasna plvaba. Trosku me prekvapila ta ne moc dobra vybavenost lodi. Mel jsem vzdy lode z Nemecka a ty byly pripravene vyborne. Ale taky jsem se setkal s tim, ze kdyz jim reknes kam chces jet, tak se velice divi, rikaji, ze 200 mil je u jejich klientu vetsinou tydeni maximum.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob srp 22, 2009 5:28 pm

V rámci příprav na zářijovou plavbu na Baltu jsem, už nevím jak, narazil na tyto dánské stránky o počasí. Zdají se mi dobré.
Bohužel na rozdíl od weatheronline.co.uk nemají, lépe řečeno jsem nenašel, službu wap. Tedy bez ntb bohužel zatím nepoužitelné za plavby.
Dávám sem ten dlouhý odkaz, protože tak jsou přímo v ang. jakzyku. Základním odkazem se dostanete do dánštiny a tam jsem knoflík na volbu jazyka nenašel - což je divný, někde tam nusí být. :)

http://ifm.frv.dk/index.asp?USER=PLEASU ... E&LANG=ENG

Pepa
NOVÁ ADRESA STRÁNEK O POČASÍ
http://ifm.fcoo.dk/
Naposledy upravil(a) Pepa dne úte srp 27, 2013 12:08 pm, celkem upraveno 1 x.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob srp 22, 2009 5:49 pm

OT.
Dlouho jsem odolával, ale letos vyplul i s notesem.
Pepo netbook je dnes v ceně lepšího mobilu a máš nejen počasí..... ;)
Není to řešení?
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » sob srp 22, 2009 6:48 pm

také OT
Libore, určitě to řešení je a dobré. Přemýšlím nad tím již tři týdny. Jenže i toto řešení má různé úhly pohledů /užitné hodnota-kvalita-cena-další využitelnost atd./.
Pepa
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob srp 22, 2009 7:08 pm

K vašim OT:
Když nechceš noťas, co třeba nějaký chytřejší telefon? Třeba Nokia E51 už umí i připojení přes WiFi.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob srp 22, 2009 7:09 pm

Tak to přesuneme pak do topicu notes na palubě....

Já to zvažoval přes rok, protože mám pro něj využití i mimo palubu, koupil, instaloval jsem.
V "naší branži" ho použiješ hlavně na meteo v různých verzích, mapy / navigace + záloha GPS (s přijímačem GPS).
Někteří v něm máme ještě soft pro astronavigaci jako almanach, výpočtový soft, ephemeridy těles atd.
+ maily, což se taky hodí.
+ archivace fotek,videa, tras...
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » sob čer 16, 2012 1:44 pm

Ahoj,
koukám do el. nám. map okolo Dánských ostrovů a překvapuje mě, kolik je tam zakázaných oblastí bez dalšího upřesnění, co že je tam vlastně všechno zakázané. Např okolo těch bílých útesů na ostrově Mon. V jiných oblastech, když najedu kurzorem na hranice obl., tak se dozvím co se tam nesmí, tady jenom prohibited area. Tak nevím co si pod tím představit, že by nějaké nedostatky ve vzdělání? :oops:
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » sob čer 16, 2012 3:56 pm

Je tam 7 oblastí ve směru N-NE-E, všechny jsou na hloubkách cca5-10m. U všech je uvedeno, že je prováděno těžení ze dna a je nutno počítat se změnou hloubek. Kotvení a lov ryb není možný.
Pepa
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob čer 16, 2012 4:46 pm

Ahoj Pepo,
to sou ty menší oblasti, který mám červeně vyšrafovaný a mám u nich info jak píšeš, ale potom tam mám hranici zakázané oblasti, která vede od N54 56.615 E12 31.519 přímo na jih a od N54 58.890 E12 32.755 přímo na východ, a u ní nic nemůžu najít, tož nevím. Jinak dík za odpověď
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob čer 16, 2012 5:33 pm

Na papírových mapách to většinou v legendě bývá.
Plná červená čára kolem břehu je ochranné pásmo rezervace na břehu. Doporučuji ten zákaz vplutí dodržovat, nás před třemi lety stála drobná navigační chyba u národního parku Jasmund nedaleko útesu Königsstuhl na Rujáně 35€ a zejména kolem Rujány je těchhle zakázaných oblastí spousta.
Další zakázané oblasti bývají vyznačeny červenou přerušovanou čarou a mají dva důvody, které by snad i na elektronických mapách vyznačeny být měly: Vojenské střelnice a výbušniny na dně.
Jestli máš i mapy jižního Švédska, můžeš si to ověřit. Asi míli západně od mariny Kaseberga je zakázaná oblast, protože na pobřežních útesech je vojenská střelnice. Na papírové mapě je i napsáno švédské telefonní číslo, kam můžeš zavolat a domluvit se, zda v příslušném čase budou střílet, nebo zda to tam lze proplout.
Druhá věc jsou červenou přerušovanou čarou vyznačené oblasti, kde je popis ve smyslu "nekotvit a nelovit vlečnou sítí taženou po dně", tam je na dně spousta námořních min a munice z druhé války. Praxe ukazuje, že část z nich je stále funkční.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob čer 16, 2012 6:26 pm

Ahoj strýčku,
na tu střelnici co zmiňuješ koukám a mám to jako restricted area (omezená oblast) červ. přerušovaná čára + info tak jak popisuješ. Ale to nad čím bádám je prohibited area, takový ty červený téčka a jediný info, který by k tomu mohlo patřit je, že je to křižovatka, kde se potkávají lodě připlouvající ze všech směrů, což se mě zdá jako důvod k zakázané oblasti trochu divný. Pokud máš možnost na tuhle konkrétní oblast kouknout třeba na papírové mapě nebo někde, tak je to od těch souřadnic co sem psal až k německejm hranicím. Zatím dík
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob čer 16, 2012 6:55 pm

Tak to nevím. Pozice N54 56.615 E12 31.519 je zhruba východně od Klintholmu a na jih tam odtud na papírové mapě nic nevede.
A pozice N54 58.890 E12 32.755 mi vychází zhruba pod maják Hellehavn Nakke a tamodtud na východ taky na papírové mapě nic nevede.
Elektronická předloha papíru: http://www.nv-pedia.de/pedia/?q=node/494
To máš originální elektronické mapy?
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » sob čer 16, 2012 7:57 pm

Piku, je to tak jak píšeš. Informace k této oblasti : Junction Atention is colled to thad the area at the eastern end of the DW route is a junction for ships coming from many different directions.
Více jsem nenašel

Jinak zakázané oblasti mají v informaci různý popis.
Fishing prohibited
Anchoring prohibited
Prohibited area....ta má v dalším popisu většinou upřesnění ......Anchoring,fishing and seabed operations advisable
Military Practice area.....někdy sparrgebiet......někdy až i vybójkovaná......tam asi opradu pozor (i když jednou jsem ji taky přefik :) )
Danger area /to bývá většinou těžba/
Naposledy upravil(a) Pepa dne sob čer 16, 2012 8:03 pm, celkem upraveno 1 x.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob čer 16, 2012 8:02 pm

Jo, garmin. Jdu nastudovat jak sem vložit fotku :) https://picasaweb.google.com/lh/photo/1 ... directlink
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob čer 16, 2012 8:37 pm

Jé, teď koukám že se ozval pepa. :)
Tak to s těma mejma mezerama ve vzdělání nebude tak zlý. Já se radši zeptal, protože mě ta informace k zakázanýmu prostoru moc nepasovala. Možná se tam příští měsíc vydám, tak zkoumám co mě tam může potkat. Díky moc pánové
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob čer 16, 2012 8:50 pm

Nevím, jestli budeme mít na palubě nějaké elektronické mapy a k tištěným od NV Verlag se dostanu až ve čtvrtek, až dáme loď na vodu.
Určitě se na to podívám, ale opravdu si nepamatuju, že bych na nich někdy něco takového, jako máš na tom obrázku z navigace, viděl.
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » sob čer 16, 2012 9:04 pm

Ale je to tak.

Obrázek
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » sob čer 16, 2012 10:00 pm

No, konkretne kolem tech utesu na Monu jsem plul uz mockrat. Vzdy jsem jen kouknul do navtexu zda o dane oblasti nic nepisou. V lete tam pluje spoustu plachetnic. Ostatne je tam i pristupova cesta do mariny. V noci pri pripluti z jihu je potreba dat bacha na spoustu siti mezi pevnymi kuly. Je to dost daleko od brehu.
Kazdopadne sledovat vyznacene oblasti se vyplati. Napr. vojenske se v Nemecku i Dansku dost hlida. I v noci.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob čer 16, 2012 10:25 pm

Sítě, kůly, tak to budou ty pro mě záhadný tečky na satelitních google mapách. :good: Dík
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » ned čer 17, 2012 11:57 am

Tak mi to nedalo a koukám do papírové mapy. Nic tam není. Jen upozorněni v rámečku před "stojící sítě" a jižně před útesy pak varováni před kameny, ale to je těsně u břehu. A vlastně ještě jedno varováni v rámečku High-Speed-Ferries.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » ned čer 17, 2012 2:34 pm

Vypadá to, že do těch elektronickejch map cpou všechny informace co kde sehnali, i ty skoro zbytečný. Dík
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte čer 19, 2012 9:54 pm

Zhruba za týden bych se tam v té oblasti měl vyskytnout, takže až se vrátím, dám vědět, co jsme z tištěných map a praxe vykoukali.
Ale jak píše JirkaM, podle papírových map tam žádná prohibited area není.
Zato pár mil severně od udávané polohy je jediný námořní kruhový objezd, který znám :D
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » úte čer 19, 2012 10:38 pm

To je pravda. A zvlast v noci je to legrace, jak se meni pozicni svetla lodi:))
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř čer 20, 2012 1:42 pm

Tak toho kruháče sem si tak všiml, hezký :)
Ještě bych vás zneužil a poptal se, jestli máte něco co bych měl vědět o ostrovech Lolland, Falster, Mon a okolí. Nějaký zajímavý místa, zvláštnosti a tak. Někde sem zahlídl že se marína platí v nějakým automatu, to je na drobný, bankovky, nebo jak to funguje. Díky
capo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod capo » stř čer 20, 2012 2:44 pm

Tady je výřez mapy okolo ostrohu.
Obrázek

Nic tam není, jen upozornění, že magnetický kompas může mít odchylku až 60°díky podmořskému kabelu. To je to ACHTUNG Stellnetze

Takhle vypadá prostředek kruháku. Bohužel jsme měli smůlu. Zrovna nic neplulo kolem.
Obrázek

A tady je to na mapě.
Obrázek

Zpět na