Gdaňský záliv

Nejezdí přece všichni na Jadran ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Gdaňský záliv

Příspěvekod Standa83 » čtv kvě 17, 2018 8:59 pm

V srpnu planujeme cestu na par dni do Gdansku, pujcit si tam na dva dny malou plachetnicku. Mate nekdo nejake tipy, co stoji za to navstivit, co vynechat a pripadne na co si dat pozor? :)
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: Gdaňský záliv

Příspěvekod Omen » pát kvě 18, 2018 7:34 am

Byli jsme tam 2015, ale na vnitřích vodách (po Wisle), ne na moři.....
Určitě nezapomeň na prohlídku města, dostaneš se po vodě až do samotného centra, stojí to za to. V centru je i benzinka pro lodě.
A taky bych doporučil Westerplatte a námořní muzeum, které jsme my bohužel z časových důvodů vynechali a teď mě to mrzí - taky tam dojedeš lodí.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » pát kvě 18, 2018 8:57 pm

Gdansk urcite hodlame navstivit. Ten dame ale jen jako suchozemci. Mame to jako netradicni trip. Letime za par kacek z Wroclavy do Gdansku. Tam budeme rano, cely den si tak nechame na mesto. Vecer nebo dalsi den rano na lod (je nekolik variant, ktere resime) a budeme mit dva cely dny na more.

Vim, ze tam je hodne peknych plazi, hodne vraku lodi a ponorek z druhe svetove valky, nejake pevnosti,.. Na druhou stranu i dost zakazanych zon. Spise tyhle zkusenosti me zajimaji :)
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » pon čer 04, 2018 11:12 pm

Chápu, není to úplně tradiční destinace, tak se to tu tipy nehemží, ale tak naděje umírá poslední :) A alespoň může být naše netradiční, menší a kratší srpnová pánská jízda tipem i pro někoho dalšího, spíše bydlícího blíže k polským hranicím.

Do Gdańsku letíme z Wroclavy s Ryanairem, levně se tam létá i z Krakova. (Aktuálně začínají zpáteční letenky za nějakých 470 Kč v září a pod 800 Kč jsou i nějaké červencové a srpnové termíny). Odlet máme v sobotu 06:40, i proto máme v plánu první nocleh u wroclavského letiště, v hamace a spacáku. Je to samozřejmě bez kufru, jen s příručním zavazadlem, ale na pár dnů to stejně stačí :). Z letiště vlakem do města, celou sobotu si necháme na průzkum města, v noci zakempíme za městem a ráno pro loď. V pondělí večer odevzdání lodě a přiblížení se k letišti, kde bude poslední nocleh. Zpátky nám to totiž letí v 08:10.

Máme nakonec půjčenu loď ELAN E1 (210) v Gdyni. Malá, ale pěkná, nová (2015). Pro info, pronájem máme od neděle 08:00 do pondělí 18:00 za 850 pln + 120 pln povinný poplatek za úklid (1 zloty = necelých 6,2 Kč). Ptal sem se i na možnost převzetí už v sobotu večer a chtěl za to příplatek 300 pln. To jsme nakonec odmítli - budeme kempit v "divočině" :)

Jinak se nám líbila ještě asi 7 km na východ od Gdańsku flotila 8mi menších lodiček, mají tam Balty 23. V našem termínu měli už ale obsazeno. S obsazeností to ale nebude tak horké, měli i přes první víkend v srpnu volné lodě. Co jsem se tak díval, tak to vypadá, že lodě budou o něco málo levnější než výše uvedená Elanka.

Zajímavou alternativou za pěknou cenu může být i přímo ve Gdańsku loď SHIPMAN 28. Na stránce to prezentuje jen s kapitánem, ale půjčí ji i bez kapitána.

Budu rád, když by se ještě našel někdo s tipy. Až se vrátíme my, sám napíši vlastní zkušenosti 8)
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » ned srp 19, 2018 11:17 pm

Slíbil jsem pár postřehů, tak je zde máte :-)

Jak jsem zmiňoval dříve, do Gdansku jsme letěli z Wroclavy s nízkonákladovou leteckou společnístí Ryanair (lítá se tam i z KRakowa nebo Katowic). V ceně příruční zavazadlo 10 Kg stačí na několikadenní pánskou jízdu, kdy jsme počítali 1 noc na lodi + ve volné přírodě (na pláži, nejeli jsme čistě na loď) - a tedy spacák, hamaka, pár dalších blbostí.

Z letiště je přímé vlakové spojení s Gdyní. Poláci si postavili novou železniční trať, nádraží je 30 metrů od letiště (Pražáci mohou závidět :D ). Jízdenky se kupují přímo na nástupišti v automatu, platit jde i kartou. Přímá linka do Gdyně jede 23 minut, přímý vlak jede každou půlhoďku až hodinku za 26 zlotých pro 4 osoby. My nejdříve vyrazili do Gdansku, kam je to na přestup. Krásné město, určitě stojí za návštěvu. 8)

Loď Elan E1 (bývalá 210)jsme přebírali v 09:00. Šlo to rychle, žádná fronta. Charterovka má asi 7 lodí, ale jen Elanku půjčují i po jednotlivých dnech. Check-in klasický, jen s tím rozdílem, že zástupce charterovky neuměl anglicky. Ale i tak jsme si dostatečně rozumněli. Kauce 2.000 zlotých šla složit debetní kartou.

Nikdy jsem nebyl na menší lodi, příjemně mě ale překvapil prostor pro ležení - Pro 4 dospělé osoby pohodlné spaní. Elanka je sice podle všeho otypovaná pro 6 lidí, ale nedokážu si je tam představit. Myslím, že v podmínkách charterovky mají max 4 lidi a i podle toho tam je vybavení. Loď neměla ani suchý záchod, WHF a GPS příruční, palubní přístroje přidělány ke stěžni na suchý zip. Alespoň, že byla "lednička". Pár hrnků, příbor. Bez vařiče. Voda na nožní pumpu. V lodi nebyl konektor pro 12V, pouze 220V zásuvka funční při stání v marině. Loď má ploutev.

První den bylo v plánu projet se kolem Torpedownia. Dále směr Písečný reef(?). Jedná se až o několik kilometrů dlouhý, ale jen doslova několik metrů široků pruh písku. Je u něj hodně vraků lodí, především už v zakázané zóně. Včetně vraku ponorky, o které sem se někde dočetl, že tam je od roku 1970 a její věž je dokonce nad hladinou. Tento druhý cíl jsme měli jen na dohled, přiblížení jsme vzdali kvůli počasí.

Blížilo se úplné peklo - vodu by sme nestíhali vylévat ani z otevřeného kokpitu :crazy: . Hnali jsme to pokud možno co nejdál. Měli jsme to tak tak, o pár minut. Vydatně nám ale pomohl vítr a vlny - celý den foukalo okolo 20 knts, ve špičce až 28. Rozjely se vlny, které s malou lodí pěkně mávaly. Na zadoboční vítr, jen na kosatku to byl pěkněj fofr. Vlny pěkně zezadu kopaly, občas se přelily do kokpitu., pěkně sme si ale zasurfovali. Podle GPS byla maximálka 8,05 kts :crazy:

Déšť se za náma přehnal a připluli jsme do Městečka Hel. To je na konci kosy, asi 35 km dlouhé. Je zde mraky turistů, restaurací. Ale za návštěvu stojí. Je zde spousty vojenských staveb, některé slouží jako muzea. Přístupný je i maják. Večer v městečku hrála vážně skvělá revivalová kapela AC/DC. Skvělí jako originál. Především jejich píseň Highway to hell se sem obzvlášť hodila. Jinak mě překvapilo, kolik volného místa v marině bylo Odhadem 1/3 míst byla volná :) . A to nepočítám možnost stání u mola pro velké lodě. Stání v kójích plovoucího mola za 40 zlotých. Voda + elektrika v ceně. Obdrželi jsme kartičku pro WC zdarma. Sprcha 8 zlotých. Obojí v kontejnerech, ale čisté. Nonstop, hlídá to tam obsluha.

Ráno jsme si pospali, návrat byl tak již napříč zálivem nejkratší možnou cestou. Foukalo již jen okolo 10 kts, takže se jednalo pohodlnou plavbičku. Na MarineTraffic jsme studovali nákladní obry a přitom jsme si všimli, že tam je i naše malinká lodička :crazy:

Check-out byl domluven na 16:00. Benzín included, takže stačilo jen připlout, a vystěhovat se. Check-out opět standard. Do terminálu naťukal vrácení kauce (přesto i po šesti dnech mám částku na účtu pořád blokovanou). Po čtyřech dnech mi přišel z charterovky email, s dotazem, jak se nám plavba líbila a že nám pracovník zapomněl zaúčtovat 120 zlotých za úklid, ať jim to pošleme na účet. Což mě mrzí, protože platba do zahraničí mě stála 281 Kč. Jen ještě doplním, že za pronájem na 2 dny chtěli 850 PLN.

Gdyně samotná úchvatná není. Za zmínku stojí Námořní muzeum a lodě sloužící jako muzeum (ORP Błyskawica a Dar Pomorza Bohužel jsme nic z toho nestihli otevřeného. Tak jsme se alespoň vykoupali na pláži a šli dál. Toalety pro charteristy opět zdarma, sprchy za 7 zlotých.

Suma sumárum: Pěkný prodloužený víkend. V Polsku je na co koukat, ceny příjemné, pláže jsou TOP. Loď skvěle jede. Dost možná si podobnou cestu příští rok zopakuji. 8)
Janch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Janch » úte zář 04, 2018 11:35 am

Děkuju za reportáž, popis, tipy, odkazy na mapy - pěkně připraveno!
V srpnu se objevila zpráva, že letošní horké léto znamenalo namnožení řas a řadu pláží na Baltu uzavřeli. Byl to i případ tady? Jaká byla voda - míň zelená než bývá třeba ve Stralsundu nebo Usedomu ?
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » stř zář 05, 2018 8:44 pm

Díky za pochvalu. Kdyby to bylo jednodušší, přihodil bych i nějaké vlastní fotky.. :(

Na Baltu sem byl porpvé. O těch sinicích jsem slyšel asi 10 dní před naším termínem. Ve stejné oblasti tam byla i shodou okolností i kamarádka a mě si na sinice nestěžovala, byl sem totiž také zvědavej. Já sám si také nevšiml jakéhokoliv problému. Podle mě zase jen nafouknutá bublina v novinářské okurkové sezoně.

Jinak jen doplněk k mému předchozímu přízpěvku: Ryanair změnil pravidla na zavazadla, takže buď za příplatek nebo menší..
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » stř říj 09, 2019 11:07 pm

Ahojte. Na přelomu září a října jsme pluli s ženuškou na plachetnici Janmor 34 AC z Mariny Blotnik na konci Mrtvé Visly do moře a pak na plné plachty kurzem N na Hel (bočák až předobok), ke konci už bylo občas kormidlo nadoraz, v marině na Helu jen 40 zlotých za noc, ale pořád vlnění, a další den na plachty na 2. ref ostře proti větru zpět, obě plavby průměrná rychlost 4 uzly, měli jsme štěstí na počasí, snad nás tedy Balt přijal. Divili jsme se jen, že žádné formality, žádný crew list na kapitanátě apod.

Otázka: Kdybychom si do Pucké zátoky přivezli náš 9stopový gumák s plachtou, tak jenom hodíme na vodu a plujem? Potřebujeme vlajku, nějak identifikovat loď, nějaké pojištění apod? Tím gumákem přeci nemůžeme nikomu udělat škodu... Samozřejmě nemyslím teď, ale v létě :-) Předem díky za radu.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » úte říj 29, 2019 9:54 pm

Tak kdyby se to někomu hodilo, trasa Marina Blotik - Hel:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211642067407445&set=a.1115365384546&type=3&theater

Marina Blotnik je v samém konci Mrtvé Visly. Moderní maličká marína v serverském stylu. Harbourmaster, toalety a sprchy, elektřina a voda na mole, palivo kanystry, žádné občerstvení ani obchůdek, natožto restauračka (určitě ne mimo sezónu).

Mrtvá Visla má málo přirozených orientačních bodů (všude jen mělčiny, nízké břehy porostlé rákosím), takže podle mě nezbytná kombinace hloubkoměru a místní znalosti nebo GPS s dobrým mapovým plotterem. Hloubkoměr a GPS na tabletu s Navionicsem bylo OK.

Vyplouvá se přesně na čas, aby se na minutu přesně stihl čas otevření zvedacího mostu (asi hodinu od maríny). Půl hodiny před připlutím k mostu se volá obsluha mostu telefonem.

Po vyplutí na moře se míjí plavební dráha velkých lodí ze severního přístavu Gdaňsk, ale dobré je, že je poměrně úzká a dobře vybójkovaná. Problémem je jen sací bagr, který se tam může objevovat, a jak je vidno z tragédie jachty ORCA, pohyby sacího bargu jsou nepředvídatelné...

Po pravoboku můžete obdivovat ohromné nákladní lodě na kotvě.

Horší je travez zóny rozdělené plavby Gdynia-Graňs-Hel, která dost široká a je do "Y", když ta jedna noha Y je nakřivo, takže lodě mění kurz. Fuj, byly to nervy.

Marína Hel, zázemí nic moc, ale za 40 zlotých, co by člověk čekal. Neustálé vlnění v přístavním bazénu. Krásné procházky a v městečku je co vidět a co sníst.

Pokud je vítr od pevniny, dál na moři větší vlny, ale stálý vítr; u pevniny menší vlny, ale vítr nárazový.

Tak to je asi vše. Viděli jsme, jak to menší plachetnice střihla před přídí ohromné kontejnerové lodě, byl to dost nervy drásající zážitek.

Nejvíce nás udivilo, jak se jachty vyvazují v maríně k prstovému molu jednou dlouhou tenkou "tkaničkou od bot", která sloužila i jako záďový spring, oproti středozemním 2 tlustým mooringům a tlustým vyvazovacím lanům. A omotávat kolem pacholat na molu (asi, aby se nadalo tak rychle vyplout). Příště si vezmu s sebou svá lana. Při 20 uzlech od přídě se mi nespalo příliš dobře, ačkoliv byla tkanička jako spring trojitě. Při vyplouvání žádný stud zavolat z okolních lodí 5 maníků a nechat se vyloženě vytlačit z boxu. Co jiného se dá s tkaničkou dělat? Ještě by se zamotala do lodního šroubu...

A trochu nás zklamala voda. Vůbec nevoněla mořem a skoro nebyla slaná.

Zpět na