Mazurská jezera - vybavenost, maríny, varování, doporučení.

Jachting u našich severních sousedů.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » čtv črc 22, 2010 1:29 pm

Zdarec

1 / kousek od Mikolajek (severně) je akvapark Golembiwski
2 / v Gizycku je pevnost Boyen
3 / v Ogonki je hotel Ognisty Ptak mají tam bazén, saunu, dětské hřiště.
4 / Vlčí doupě je docela daleko, odhadem 15km, loď se dá nechat ve vesničce Doba a půjčit tam i kola a za bunkry si dojet, kousek od vstupu do Vlčího doupěte jsou Mazury v miniatuře.
5 / v severozápadní části jezera Mamry je Mazurský kanál, kde jsou cca po 3 km 3 nedostavěná zdymadly, u prvního zdymadla jsou lanové atrakce, ještě jedno, prej hotové, je ještě o kus dál za cestou, ale tam jsem nebyl.
6 / před samotným Mazurským kanálem (pod ním), jsou Mamerki, je soustava bunkrů.
7 / mezi vesničkama Popielno a Wierzba je rezervace pro koně
8 / otáčecí most Gizycku
9 / zámek v Rýnu

Jestli si na něco dále vzpomenu, tak dám vědět.

Další info na: http://mazury.info.pl/atrakcje/index.html
Je tam hodně fotek, polsky umět nemusíš.
Naposledy upravil(a) Rumex dne pát črc 23, 2010 9:07 am, celkem upraveno 1 x.
Checker
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Checker » čtv črc 22, 2010 3:50 pm

Díky Rumexi. :good:

Koukám, že je tam toho víc než dost. Původně jsem měl obavy, ale vidím, že neoprávněné...
Až se vrátíme, podám report :)
vonkounic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vonkounic » stř črc 28, 2010 11:28 am

Ahoj ,

ještě je tam rezervace zubrů, ale kde přesně to je si nepamatuju, místní budou vědět.

Von Kounic
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » stř črc 28, 2010 8:12 pm

vonkounic píše:Ahoj ,

ještě je tam rezervace zubrů, ale kde přesně to je si nepamatuju, místní budou vědět.

Von Kounic

Ahoj lidi,
právě jsme se vrátili z Mazur, byli jsme tam s manželkou celkem 16 dnů, od dvanáctého do včerejška a projeli vše možné a to jako naprostí exoti na vlastní okruhovce Finn. Tedy potkali jsme tam ještě nějaké starší Němce na skládacím kajaku s motorkem. Jinak jen samé kajutovky.

Počasí bylo skvělé, minulý pátek a zejména v sobotu pořádně foukalo, byly bouřky. V sobotu jsme chytili na jezeře Niegocin dobře metrové vlny. Naštěstí se mi podařilo včas stáhnout plachtu (to je na Finnu docela problém) a tak jsme se dokomíhali ke břehu na motorek a bez koupele.

Co se tématu týká můžeme doporučit "park divych zvierat Kadzidlovo" nedaleko vesnice Nowa Ukta u Ruciane-Nida GPS 53 42 49 N, 21 29 21 E. Pro děti super, pohladí si různá zvířátka. Jsou tam vidět zvířata, patřící do tamní oblasti, od všelijakých ptáků, sov, čápů a orlů, či jelení, čí, daňčí, po rysa a vlky, či losy, Prochází se ohradami, kde se zvířata pohybují, tedy s výjimkou vlků a podobně. Vstupné pro dospělé 15 zlotých.
Příjezd je mizerný po písčité cestě.

Nedaleko je také soukromý pravoslavný mini klášter Wojnowo GPS 59 39 18 N, 21 27 51 E. Vstupné dobrovolné, je to opravdu mini klášter.

Docela zajímavá byla naše cesta zpátky po prohlídce turisticky zpřístupněné části Vlčího doupěte GPS 54 4 48 N, 21 29 35 E (cca 500 metrů od hlavního vjezdu, směrem na Parcz, je vpravo odbočka na panelovou a později kamenitou cestu). Ta určitě pamatuje Hitlera a vede kolem dalších a méně poničených bunkrů posádky. Je to docela depresivní prostředí a člověk čeká, odkud se vynoří německá hlídka. Dobrý repelent a baterku ssebou.

Ketrzyn má hezký zámek a katedrálu, minulý týden tam byl jarmark s ukázkami tradičních řemesel. Příjemná atmosféra tam byla.

V Mikolajkách je v souběžné ulici s nábřežím před kostelem památník obětem tornáda z 21.8.2007 a naproti jsou zajímavé staré domky.

Zdymadlo směrem na Pisz je zpoplatněné, za průjezd dáte 12,48 zlotých. Na jezeře Roš u Piszu je problém najít místo k zakotvení a pro nás s Finnem a stanem problém dvojnásobný. Nakonec jsme našli pěkné místo na GPS pozici 53 40 2 N, 21 54 24 E, ale byly tam mraky krvežíznivých hovad a komárů.
Náměstí v Piszu je rozkopané.

Na sever od Gižycka se připravte na to, že to, že tam nejsou restaurace a obchody, výjimkou je marina a hotel GPS 54 9 28 N, 21 39 29 E.

Poblíž Wegorzewa je prý nějaký park v egyptském stylu s pyramidou, ale nebyli jsme tam.

Ve Wilkasy v hlídané marině GPS 54 0 27 N, 21 44 19 E, lze zaparkovat za 10 zl na den. Je tam kemp s velkými sportovišti, tenis, squash, volejbal, fotbal a další. Cena kempovného cca 5 zl. na osobu a den. Je tam ale docela hlučno. Sprcha 10 zl.

Staré město ve Waršavě nás mile překvapilo. A je tam dost parkovacích míst 3 zl/hod.

Polské silnice jsou opravdu lepší, než jejich pověst, ale samá rychlostní omezení, nikým nedodržovaná.

Přejeme všem příjemný pobyt v oblasti Mazur.

jarda
Martin-Hakl
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Martin-Hakl » pát črc 30, 2010 8:56 pm

Náhodou info o PL jezero Miedwie a Dabie tím směrem nahoru něco k CZARTERU ??
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

ceny potravin a dostupnost obchodů

Příspěvekod mkovi » ned dub 29, 2012 10:45 pm

ahoj taky máme v plánu jet na Mazury- máte někdo aktuální přehled jak je to s cenami potravin? Také jestli jsou v blízkosti obchody, kde se dá něco koupit? Chtěli bychom tam být cca 3 týdny, tak abychom tam neumřeli hlady... :?
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » ned dub 29, 2012 11:38 pm

Ahoj, já odjíždím na Mazury v pátek 25.5.2012 na týden, tak po návratu poreferuji. Jirka
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod vasaditkavasa » ned kvě 06, 2012 5:57 pm

Ahoj, cena potravin je v Polsku srovnatelná, někdy i nižší než v ČR. Nakoupit tam lez úplně v pohodě, v menších obchodech i ve marketech jako je Lidl, Kafland/ Gyzicko. Hlady tam určitě nikdo neumře a není třeba tahat jídlo z domů. Jen upozorním na to, že je potřeba si vyměnit polské zloté buď u nás nebo kousek za hranicemi, na mazurách už je s výměnou peněz problém a není to ani výhodné!
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned kvě 06, 2012 6:41 pm

Nejrozšířenější je v Polsku Biedronka (Beruška), jenom v Gizycku jsou čtyři.
http://www.biedronka.pl/sklepy/
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » ned kvě 06, 2012 9:04 pm

Ceny v obchodech??? Copak se ještě najde někdo, kdo neví jak je u nás strašně draho? :cry:
(Jídlo, léky, kosmetika, benzín, nafta, mobily, jídlo a dokonce i ubytování v horách.)
soczek
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod soczek » čtv čer 07, 2012 8:15 pm

V každém přístavě je nějaký obchod a v městech je ich moc a po celé letní období jsou taky otevřené moc dlouho.

A odkud vyplývate ?
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát čer 08, 2012 1:20 am

Hlavně tam nevozte cigarety! Před rokem byly znatelně levnější než u nás. Sortiment obdobný. Ceny nebyly centrálně řízené, takže levnější sice všude, ale nejlevnější v menších spešl obchodech, něco jako naše Večerky nebo spíš Nápoje.

Benzín taky levnější, potraviny cca srovnatelné a velmi dobrý výběr i kvalita. Řekl bych lepší než u nás, zejména v uzeninách.

Restaurace srovnatelné s námi.

Oděvy a boty levnější, drogerie plus kosmetika nevím, ale dražší než tady to vzhledem k celkové cenové hladině určitě nebude.

Wlady
Bendy
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: Mazurská jezera - vybavenost, maríny, varování, doporučení.

Příspěvekod Bendy » stř říj 10, 2018 10:47 pm

Ahoj jachtaři,ky, dámy a pánové,
už když jsem chtěl dřív něco napsat do karavanistického fora, měl jsem problém, abych se trefil do správného fora a tady u vás jsem ztracený úplně stejně :shock:
Doteď jsem jezdil s nafukovacím katamaranem 5m dlouhým jak u nás, tak na mořích, což přineslo všechny možné i nemožné situace. Bylo jasné, že u katamaranu nezůstane. A tak se i stalo, ikdyž důvodů bylo víc. Chtěl jsem si zkušebně loď půjčit, ale copak to jde, když máte dvě děti? Ano, správně říkáte, ře jasně, ale já mám ještě dva psy a to už vážně nejde :)
Takže ve zkratce, koupil jsem Neptuna 22 ploutvokýl z roku 1984, teď, ale už od léta vím, že příští dovolená bude na Mazurech. Leccos jsem přečetl a zkouknul, je tu spousta tipů, kde je to pěkné, ale bodlo by mi, kdyby někdo poradil konkrétní trasu odněkud tam a zpět klidně na delší dobu, když už tam loď potáhnu. Včetně toho, kde je možné nechat auto i s vlekem.
Pokud by měl někdo příští rok stejný nápad o prázdninách, rádi se přidámě, abychom nejeli sami. Ikdyž dva dospělí, dvě děti, dva psi rum, pivo a víno je velká banda :lol: :lol: :lol:
Krom toho se teď rozhoduju pro domácí kotvení na Lipně. Kovářov nebo Hrdoňov????? Cena bude asi srovnatelná, v obou jsem letos kotvil, ale nevím :|
Díky a ahooooj Bendy
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » pát říj 12, 2018 8:24 am

Ahoj Bendy,
vítej v klubu.
Letos jsme byli, mimo jiné, také na Mazurech cca tři týdny s naší lodičkou.

Pár poznatků:
Parkování auta a spuštění na vodu v marině Wilkasy u Gižycka.

Ceny:
za parkování auta 20 PZL za den, vlek byl zdarma. Funguje tam nonstop ochranka a lze si na kapitanátu vyzvednout zálohovanou kartičku k průjezdům auta přes závoru. Tato oblast má výhodu v tom, že je přibližně uprostřed oblasti a lze tedy udělat jakousi osmičku s návratem k autu v polovině dovolené a zpestřit si delší pobyt výlety autem po okolí.

Spuštění na vodu na slipu 50 PZL za úkon (celkem tedy 100 PZL) , ten slip je ale velmi špatný a má blbě osazený betonový panel, který vytváří více než 10 cm schod a málem jsem si na něm ulomil kolečko. Nedoporučuji!!!!!
Mají tam ale jeřáb, tuším za 100 PZL .

Rybí "smažalňa" na jezeře Szymon doznala za dobu, kdy jsme tam byli naposledy, obrovský posun vpřed a nemá chybu. Chutné, čerstvé, dobře zorganizované.

Dávali jsme si porůznu ryby a pro dva nás to vycházelo za dvě ryby, nějaké hranolky, salát a piva od 60 PZL do cca 100 PZL, ale to byli obrovští pstruzi, kolem 40 cm délky.

Jinak pohoda, neotravovali ani komáři a jiná havěť, ani nepříjemní lidé, či "orgáni".

Vítr v pohodě, párkrát fouklo trochu víc, párkrát méně, jak kdy.
Bendy
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Bendy » pát říj 12, 2018 4:29 pm

Ahoj, díky za info, upřímně se přiznám, že jet osmičku mě nenapadlo, že jsem myslel jet odněkud a zpět. Ale jet to takhle z půlky bude asi fajn, že se člověk dostane k autu a může i vyměnit věci z auta. S tim slipem díky, protože nikdo nechce zničit vlek nebo auto. Jaká je vlastně cesta na Mazury? Jsem z Plzně a potáhneme si loď v podstatě 1000 km, tak co nás vlastně cestou čeká. Když jsem tam chtěl jet s karavanem, ale to jsem chtěl k moři, tak mi známý říkal, že silnice jsou pěkné. Ale s lodí asi pojedeme přes Varšavu.
Bendy
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » pát říj 12, 2018 5:29 pm

Jo cesta Warszawa , Zambrow, Lomža je dobrá, letos tam sice byly objížďky, dodělávali dálnici, ale příští rok už to bude určitě bez problémů. Jenom pozor, v jednom úseku nás NOKIA navigace zatáhla na téměř polní cestu, už nevím přesně kde, mám pocit, že někde za Lomžou, tak se raději držte hlavních silnic. Silnice sice rozbitá, ale zato delší....

Zpátky jsme jeli přes Ryn a Olsztyn, ale moc jsme si nepomohli, spíše naopak.

Osmičku se snažíme dělat na všech našich cestách, někdy to ale nejde. Je příjemné mít možnost v půli dovolené zajet autem doplnit zásoby a udělat si nějaký výlet. Pokud jede člověk charter, tak se snaží využít na lodi každý den, ale jede-li na delší dobu svou vlastní lodí, tak je to jiné.

Možná má někdo nějaký jiný, lepší typ na slip a parkování, ve Wilkasy je to sice dražší, ale člověk je v klidu, že nepotáhne loď zpátky vlakem v ruksaku :crazy: .
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát říj 12, 2018 6:25 pm

Já jsem jel Plzeň - Mazury mnohokrát i s lodí. Trasou Plzeň - Praha - Brno - Ostrava - Watšava - Wegorzewo jsem jel asi jen dvakrát a přišla mi horší, únavná. Pak už jsem jezdil i několikrát za rok na Wroclaw - Kalisz - Konin - Toruň - Olsztyn. Silnice pěkná, všude kromě Olsztyna obchvaty. Časově asi stejné, ale ta D1! A pokud jsi nad 3,5 t, tak v Polsku musíš mít mýtnou krabičku na poplatky. Čti zde !!!
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » pát říj 12, 2018 6:34 pm

Ahoj,
a kudy jezdíš do Wroclavi? Přes Hradec a Náchod? V Olsztyne letos něco kutili a byl to docela opruz.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát říj 12, 2018 6:43 pm

Ano... Plzeň - Praha - Hradec Králové - Náchod - obchvatem Wroclaw...a pak na 25. a z Toruně 15. V 5 ráno z Plzně a v 9 večer ve Wegorzevu v marině. asi 920 Km
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod karel-h » sob říj 13, 2018 8:01 am

My jsme byli tady http://www.portbogaczewo.pl/ Už je to tedy 4 roky, ale měli luxusní betonový sjezd z akurátním sklonem do vody. Snad se jim za ty roky ty panely nerozsypaly :)
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » sob říj 13, 2018 8:43 am

viz též:
Spuštění a vytažení lodě na Mazurských jezerech

viewtopic.php?f=17&t=5554&p=199127#p199127
Bendy
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Bendy » ned lis 11, 2018 10:04 pm

Přátelé moc dík za nápady, příští rok určítě využiji, snad to bude stejně pěkné, jak si to sám maluju. Ještě bych se chtěl zeptat zkušenějších, co s tím??? Já už se ptal v jiném foru,ale vic hlav víc info. Je to pod vodoryskou asi 30 cm, vypadá to buď na prasklý gelcoat nebo i část laminátu. Objevil jsem to pod obroušeným antifoulingem po koupi lodi.
Bendy
Přílohy
IMG_20181111_152206_resized_20181111_035903352.jpg
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » pát lis 23, 2018 6:13 pm

Ahoj vespolek. Chystá se oprava kanálů z Talckého jezera do jezera Jagodnego. Pokud to nebude mít průběh jako oprava Niegocinskego, je to určitě dobrá zpráva.
https://www.portalmorski.pl/zegluga/410 ... zebudowane
Michal
Bendy
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Bendy » čtv čer 06, 2019 11:33 pm

Ahoj všem, mám, necelé dva měsíce do odjezdu na Mazury. Zatím mám jen chuť, mapu, navionics,posádku a jak jsem zjistil na Lipně, tak strašně malou loď pro 4 osoby a dva psy :P :crazy: Nutně potřebuji nějaký kontakt, kde si domluvit spuštění lodě a parkování auta a vleku na 14 dní. a krom toho jsem zjistil, že nad 3.5 t musím mít krabičku na mýtné. nebo jak to je? Pojedu z Plzně, přelom červenec a srpen. Nechystá se někdo? :thmbup:
Ahoj Bendy
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát čer 07, 2019 3:25 pm

Je to tak, s vlekem musíš mít krabičku...koukni na Viatoll tam se vše dočteš. Myslím, že nejbližší možnost zapůjčení je ve Wroclavy u pumpy na zálohu 120 Zl.

Zpět na