Mazury 2016

Jachting u našich severních sousedů.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Re: Mazury 2016

Příspěvekod vovsky » ned čer 12, 2016 8:32 pm

to jiskrabk

v které marině jsi půjčoval loď ?
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod jiskrabk » ned čer 12, 2016 8:48 pm

vovsky píše:to jiskrabk

v které marině jsi půjčoval loď ?

pošlu sz
Veca
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Veca » ned čer 12, 2016 9:04 pm

Ahoj jiskrabk. S velkým zájmem jsem si několikrát přečetl tvůj report. Čeká mě to za týden na stejné lodi. Trošku jsem znervózněl z těch závad. Je to moje první vícedenní samostatná plavba (3 člená dospělá posádká). Tak snad předsezóní technické mouchy vychytány. Po návratu rád poreferuji. Pokud máš nějaké postřehy co zásadního na lodi chybí, prosím dej vědět. Díky Martin
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » ned čer 12, 2016 9:34 pm

Tak to se budeš muset na Mazury vrátit ještě vícekrát, zatím jsi poznal jen malou část. Do Úhořova daleko ;)
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » ned čer 12, 2016 9:58 pm

Ahoj Martine...
z těch závad... ulomený saling není běžná závada... nevím zda to byla moje chyba a nevšiml jsem si něčeho při stavění stěžně nebo co, ale určitě to není běžný problém... a že si motor ucpe sání ve zčeřené vodě se ti může stát všude... takže to bych neřešil. Výpadky motoru, že ti dojde benzín, případně pokud by sis nepustil kohoutek :) si musíš pohlídat na každé lodi... nedržící záseky jsem řešil uzlem okolo kladek nebo že jsme si otěž podrželi, takže to by také pak neměl být problém (naopak pokud ti povolí při nárazu větru, tak to možná naštve, ale němělo by ublížit lodi - naopak).

Co chybí?... přežít se dá s tím co tam je, ale určitě bych si (jako i jinde) bral svůj vlastní ostrý nůž (dva) a vlastní základní nářadí (na lodi byly jen kleště pár malých klíčů, šroubovák... ale hodit se můžou hlavně různé velikosti šroubováků, případně nějaký klíč...), dále jsem měl nabíječku z 12V na USB a měnič z 12V na 220V a vlastního 220V psa (rozdvojku) - (záleží jak moc potřebuješ 220V), hodila se vlastní škrabka na brambory či zeleninu (místní byla taková rozviklaná)

Měli jsme, a nakonec jsme to shledali zbytečným: chemické WC (ke břehům není daleko a následně zbytečně smdělo na lodi), plynová lednička (po dvou dnech jsme ji stejně nechali v přístavu s tím, že nám spíš zavazí a nevyužijeme) - oboje je za příplatek.

Co nám chybělo.. ZAVČAS NATANKOVAT KANYSTR :)... nakonec jsme vzali 5l a ještě cca. 1-2l zbylo - nechali jsem jim tam.
(v Ruciane je benzinka... pokud zakotvíš za prvníma mostama (zátoka přístavu u Faryja) tak je to kousek na dojítí, nebo se tam otočit před odplutím).

Pokud máš pár lidí k ruce, tak se toho neboj... s odstupem bych řekl, že by pomohl druhý člověk, který má trochu odhad a zkušenost (což moje žena moc nemá) aby ti hlásil na přídi jednak levou/pravou a hlavně jak moc dopředu či dozadu, ale pokud si dáš pozor tak bys to měl zvládnout i sám - paradoxně jsme to zvládali lépe pod "stresem a nervozitou - na poprvé a s policií" než následně :).
(myslím, že pokud máš k ruce na zdymadle dva lidi co si podají lano - háčkem nebo pádlem - a podrží - opět pádlem nebo háčkem - oproti břehům, tak není co řešit - jde to tam i ve dvou jako my, jen to chce dopředu vědět kdo má co a jak dělat a nezazmatkovat...určitě je dobré mít nachystané zavčas potřebné pomůcky - háček apod.)

pokud by tě cokoliv zajímalo, tak napiš... pokud budu vědět rád řeknu. :)
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » ned čer 12, 2016 10:05 pm

Omen píše:Tak to se budeš muset na Mazury vrátit ještě vícekrát, zatím jsi poznal jen malou část. Do Úhořova daleko ;)

Zcela určitě... a myslím, že to nebude problém... rodina nám to závidí a chtějí taky (kromě našich manželek a dětí nemá papíry jen brácha ale je to jen otázka zkoušek)...od mala jsme jezdily okruhové závody (hlavně menší Q, E, L, V... ale později částečně i větší kajutové lodě) a naši na nich dělali vodní záchranou službu, takže k tomu máme blízko :). Takže věřím, že to časem nějak projedeme.
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » pon čer 13, 2016 8:40 am

jiskrabk: Tohle všechno jsou zkušenosti. Příště to bude lepší a jestli se povede sehnat ještě jeden dva páry rukou, tak to bude úplně v pohodě. Tvoje povídání mi připomíná moji první návštěvu Mazur - na lodi s manželkou, dcerou, vnučkou (7) a vnukem (9 let), poprvé s přívěsným motorem (a místo propeleru bylo míchátko na kapučíno), poprvé s ploutví a vyklápěcím kormidlem... byly to zážitky silné. Na Mazury se rádi vracíme, je to tam v pohodě a člověk se i dost naučí.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon čer 13, 2016 5:43 pm

Začátkem července,hned po Dunaj party,chceme s kamarádem projet Mazury na našich motorácích.
Startovat bychom chtěli v Ruciane Nida.
Máte někdo zkušenosti,kde je možné spustit lodě a zaparkovat auta s přívěsy?
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » pon čer 13, 2016 8:42 pm

ještě jsem si vzpomněl, že jsem chtěl napsat info o cenách PHM... tankoval jsem sice neplánovaně v Polsku, ale nakonec to bylo levnější... Nafta byla na dálnici cca. 4,5 - 4,6 zl, ale mimo dálnici jsem tankoval 4,19 Zl. natural 95 v Ruciane byl myslím 4,25 Zl. LPG se pohybovalo tak 1,4 - 1,6 Zl.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte čer 14, 2016 7:19 am

Děkuji za info, myslím, že se ceny PHM nijak výrazně nezměnily, možná lehce směrem dolů. Já beru benzín pokaždé v Mikolajkách, kde většinou končíme první den plavby. Ale v úvodu jsi se zmínil o datových kartách, můžeš nějak upřesnit o jaké se jedná a kde si ji v Ruciane viděl prodávat. Doposud jsme využívali wifi v marinách a restauracích, nicméně 5GB za 5Zl. (... a topůrko za tolar) by se hodilo.
Děkuji a přeji pěkné léto a pohodové plavby, všem. Jirka
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » úte čer 14, 2016 8:00 am

Koupil jsem to na benzince po cestě... ale v nějakém obchůdku nebo trafice v Ruciane jsem je pak také zahlédl... bylo to ale 5Zl/1GB (ne 5GB).
Je to operátor PLUS... taková fialovo bílá SIM. Ale jak jsem psal... bohužel se mi ji nepodařilo rozjet, ale myslím si že to bylo jen neznalostí nastavení potřebných věcí v zařízení... ideálně pokud bys narazil cestou na nějaké obchodní centrum, kde bude mít stánek přímo operátor, tak si to tam nechat dát, rozchodit, ukázat...
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » úte čer 14, 2016 4:22 pm

tady jsem to našel na jejich webu... http://www.play.pl/oferta/play-internet/internet-na-karte/starter-4glte-9zl/
a podle tohoto by měl jít internet snad nastavit, bohužel to už nemám jak vyzkoušet :)
http://www.play.pl/pomoc/pomoc-techniczna/konfiguracja-telefonu/
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » úte čer 14, 2016 6:29 pm

jiskrabk: Díky za zevrubný popis a za tip na datovou SIMku. Vloni jsme byli na Mazurách poprvé a naštěstí se nám podobné příhody vyhnuly (marinizace manželky by tím byla značně ohrožena). Ještě jednou touto cestou díky Jirkovi_TEC_Tce za užitečné rady :) .

Veca: Na loď si beru jednak svůj kanystr s benzínem (nepoužil jsem ho) a svoji basičku s nářadím. Občas se hodí - vloni zkrácení děravé benzinové hadičky, před 14 dny na Orlíku rozsypaná vinšna... . A loď to uveze. Možná jedeme ve stejný termín - my od 18.6. na Grappě.

Michal
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » úte čer 14, 2016 8:34 pm

možná by vám technické požadavky k těmto SIM mohl doplnit někdo kdo umí polsky... nevím např. zda to jede jen na 4G LTE nebo i v 3G...
Veca
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Veca » úte čer 14, 2016 9:55 pm

michalmi1: basička nachystána. O kanystru jsem zatím jen uvažoval, takže ho přibalím :). Termín stejný - Król Maciuś I. Tedy naviděnou :) Díky Martin - Véča
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » stř čer 15, 2016 6:44 am

Ahoj, já kanystr neberu, na lodi jeden je a měl bys dostat 5l benzinu na cestu. S tím dojedu do komory a pak (zatím pokaždé) na plachty do Mikolajek, kde benzín koupím přímo na mole. Tady většinou končíme první den plavby a dospíme probdělou noc, strávenou na cestě. Za celou dobu jsme měli dva problémy, ulomený napínák vantu (asi naše chyba při stavění stěžně). Při první příležitosti zakoupen nový (jen polovina za par Zl.) a loni ztráta čepu na mrtvákovi. Nahrazen čepem z popruhu rélingu, posléze zakoupen. Od té doby vím, že čep je "předtyčka". Po návratu jen Darkovi řeknu co se přihodilo a že je odstraněno.
Přeji všem vyplouvajícím, ať vše zůstane v této teoretické rovině. :D

Ahoj na Mazurách, Jirka :thmbup:
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » stř čer 15, 2016 7:51 am

Jirka_TEC_Tce píše:Ahoj, já kanystr neberu, na lodi jeden je a měl bys dostat 5l benzinu na cestu....

To neplatí vždy! Pozor na to... já jsem si to taky myslel a pak jsem dojel :).
Darek to má u každé lodě trochu jinak... schválně jsem se po návratu díval a zrovna u Krol Macius má psané že dostaneš plnou nádrž... což je asi 1L (integrovaná přímo v motoru). Pokud za Guziankou zvedneš plachty a doplachtíš až do Mikolajek, tak by to mělo asi vyjít, ale osobně bych po zkušenostech vzal raději do kanystru který na lodi je už v Ruciane... benzinka je hned naproti přístavu u Faryja za prvními mosty... dá se zakotvit napravo za mostem u břehu a kousek dojít.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř čer 15, 2016 10:06 am

Záleží od koho si loď půjčuješ, přečti si smluvní podmínky....
třeba Ahoj charter dává v ceně týdenního pronájmu (ne LAST MINUTE) plynovou láhev a 5 litrů benzinu zdarma...k tomu ještě pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a pojištění kauce...
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Danar » stř čer 15, 2016 10:10 am

Je to opravdu asi různé. My měli v r. 2014 také Król Macius I. a dostali jsme jen benzín v motoru a prázdný kanystr. Darek nám řekl, že v motoru jsou dva litry a stačí na cca 2 hodiny. U benzinky v Rucianě jsme natankovali kanystr a druhý den jsme se divili, že jsme dolévali téměř litr, i když jsme motorovali chvíli. Řekli jsme si, že asi nebyla plná nádržka. Mimochodem šroubovací hubička ke kanystru nepasovala a tím pádem při nalévání netěsnila. To jsme řešili uříznutou PETkou.
Jeli jsme víceméně na plachty a přesto se nám stala taková pitomá věc - v Mikolajkách jsme měli cca 2/3 kanystru (tuším 5 litrový) a skoro plný motor, tak jsme vyrazili přes kanál směr jezero Szymoneckie. Asi jsme se moc flákali, nebo dlouho bojovali s bočním snášením větrem, ale v jezeře Szymon, kde byla spousta podvodních rostlin a jen vysekaná plavební dráha, nám došel benzín. Boční vítr nás ihned začal nahánět do hustého podvodního porostu. Okamžitě jsme hodili kotvu, aby nás to nesfouklo moc daleko. Dolili jsme benzín, ale na vrtuli se namotávaly rostliny, takže začal urputný boj - nastartovat, popojet pár metrů, vypnout motor, odmotat rostliny, nastartovat, a tak pořád dokola. Pak jsme kvůli namotaným rostlinám museli zastavit ještě jednou v kanálu. Po projetí posledního kanálu jsme zjistili, že pokud budeme mít podobnou spotřebu i po cestě zpět (což bylo dost reálné, vítr se měl stáčet proti nám), nebudeme mít dost benzínu. A utvrdili jsme se, že do motoru se vejde litr namísto dvou. Začali jsme hledat benzínku, ale nenašli. I nějací poláci nám řekli, že nejbližší je v Gizycku. Začalo "dovolenkové" plachtění od rána do soumraku, abychom stihli cestu tam i zpátky.
Poučení, které jsme si odnesli, bylo, že je potřeba si ověřit, kolik se vejde do motoru a kolik je reálná spotřeba a také to, že příště povezu ještě svůj kanystr, protože při špatné konstelaci může být spotřeba poněkud vyšší, než je obvyklé.
I tak to byla skvělá dovolená, i když malinko adrenalinovější, než jsme plánovali :)
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » stř čer 15, 2016 11:24 am

tak tak... na KMI byl motor Mercury 4, a nádrž měla tak litr - koupil jsem (po vytrestání se) pak 5L, nalíval myslím 4x (napodled při překotvení v přístavu při vracení lodě, takže zbyla i plná nádrž) a v kanystru ještě taky zbylo (odhadem 1L). Kanistr byl na 10L a ta šroubovací hubice opravdu měla trošku problém s těsněním (ale to je asi drobnost).
Myslím, že 5L na týden by mělo stačit, pokud hodláte hodně motorovat, tak pak případně koupit víc (podle mě ale není potřeba, i když rezerva se asi vždycky může hodit, zvlášt pokud to pak třeba zbytek můžeš nalít do auta - já s dieslem měl smůlu).
Co nevím jak je to se spotřebou těchto motorů při tom zda jedeš na "plnej kotel" (pokud se tomu u těchto motůrků tomu dá říkat :)) nebo když jen pomalu brbláš na 1/3 nebo půl plynu...? Co je efektivnější? Já jsem to moc neřešil pokud jsem nespěchal, tak jsem si spíš brblal pomaleji a motor nedělal takový kravál, ale docela by mě to zajímalo co je optimální režim...
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » stř čer 15, 2016 12:58 pm

Máte pravdu, kluci. Taky beru kanystr, nikde na stránkách jsem nenašel zmínku o 5 litrech. Ale dříve to tak bylo. Dvakrát po sobě jsme měli Absolut, ten má externí nádrž a na ní byla ryska 5 l. A pokaždé byla k rysce nalněná. Tak uvidíme. Teď mám Bacardi.
Ahoj
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » stř čer 15, 2016 8:53 pm

Jirka_TEC_Tce píše:Máte pravdu, kluci. Taky beru kanystr, nikde na stránkách jsem nenašel zmínku o 5 litrech. Ale dříve to tak bylo. Dvakrát po sobě jsme měli Absolut, ten má externí nádrž a na ní byla ryska 5 l. A pokaždé byla k rysce nalněná. Tak uvidíme. Teď mám Bacardi.
Ahoj

u Rhodose to máš... "Silnik Mercury 15 KM . . . . . . . . . . . .5 litrów paliwa od tygodnia czarteru"

Jinak na ty lodě typu TES 678 jsem se taky díval... docela by mě zajímalo jak je tam místa vevnitř, zda se dá stát v kajutě (případně v nepříznivém počasí tam delší dobu žít...). Tak když tak pak poreferuj :). Šťastnou plavbu.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » čtv čer 16, 2016 7:26 am

Ahoj, myslím, že Tango sport nebyla ta nejšťastnější volba. Naše první loď Byla Tango, ale Family. Na tu nedám dopustit, co se týče poměru velikosti a obytného prostoru. Ale tu už Darek v nabídce nemá. Druhý rok jsme měli Bacardi, byli jsme ve čtyřech a dalo se to. Ta TES je pro posádku, se kterou jsi byl Ty asi nejideálnější. S tou jezdí i Michal s manželkou a nemaj problém ve dvou lidech. No a poslední dva roky jsme měli Absoluta. Velká pohodlná loď, v pěti lidech paráda, ale je už trochu větší, těžší a má o malinko větší ponor, nicméně jsme s ní projeli i starým kanálem v Gyžicku. Letos mají kamarádi pronajatou Metaxu, tak jsem zvědavej, jak ta je uspořádaná.
Ahoj a na shledanou na Mazurách, Jirka.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » čtv čer 16, 2016 8:45 am

Jirka_TEC_Tce píše:Ahoj, myslím, že Tango sport nebyla ta nejšťastnější volba. Naše první loď Byla Tango, ale Family. Na tu nedám dopustit, co se týče poměru velikosti a obytného prostoru. Ale tu už Darek v nabídce nemá. Druhý rok jsme měli Bacardi, byli jsme ve čtyřech a dalo se to. Ta TES je pro posádku, se kterou jsi byl Ty asi nejideálnější. S tou jezdí i Michal s manželkou a nemaj problém ve dvou lidech. No a poslední dva roky jsme měli Absoluta. Velká pohodlná loď, v pěti lidech paráda, ale je už trochu větší, těžší a má o malinko větší ponor, nicméně jsme s ní projeli i starým kanálem v Gyžicku. Letos mají kamarádi pronajatou Metaxu, tak jsem zvědavej, jak ta je uspořádaná.
Ahoj a na shledanou na Mazurách, Jirka.

A prečo nie je Tango Sport ta najšťastnejšia volba ???? :-? :-? :-?
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » čtv čer 16, 2016 9:22 am

Potvrzuji - po roce jsme letos opět volili Grappu (TES). Dá se v ní pohodlně bydlet (rodina max. 2 + 2děti) a je příjemná při plavbě.

andrej: tuto loď neznám, ale jako nevýhodu vidím nízkou stojnou výšku a nedostatek světla. Porovnávám s TES 678.

Na shledanou na Mazurách. Michal.

Zpět na