Rád tu čtu reporty ze stavby a plavby a tak také jeden přidávám.
I když se jedná jen o jednodenní výlet.
Neustále se snažím pokračovat na opravách kánoe "krokodýl", bohužel vlivem dostavby domečku a dvou malých dětí je času skutečně pomálu. I z tohohle důvodu jsem pak na jaře zakoupil nový motor Suzuki 2,5hp - přeci jenom, než dostrojím plachty, kormidla a spol - to zabere ještě spoustu času tak ať můžu plout.
Měl jsem s ní v plánu vyjet už letos na jaře na sraz "Jachting Info" do Kernska, ale nestihl jsem jí připravit
včas.
Až o letošní dovolené jsem is těch pár hodin utrhl a dokončil obroušení a nátěr lišt a k výrobě prvního prototypu držáku motoru.
Na konci července bylo vše připravené a mohl jsem vyplout.
S pomocí manželky jsem doma naložil kánoi na střechu auta a vyrazil nad komoru Brandýs n/L - ř. kilometr 866, kde jsem loď za pomoci ochotného cyklisty složil a spustil do vody. Naložil jsem vše potřebné - svačinu, kanystr benzinu, vestu, pivka na úplatky apod, nasadil motor a odrazil. Vzhledem k tomu, že motor předtím vrčel jenom 5min. v sudu, jal jsem se ho zabíhat dle příručky. Takže: 5min na neutrál nechat zahřát, a pak hurá zařadit rychlost a na volnoběh točím směr jez Brandýs n/L.
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#JezBrandsnL.jpg
Beru do ruky GPS a měřením mi vychází rychlost 3-4km/hod. Na volnoběh OK. Volnoběžné otáčky udržuji asi 20min a pak postupně přidávám. Vzhledem k posezu na zadní sedačce se ale už při mírném zvýšení začíná zvedat špička lodi - což zkracuje vodorysku a je to celkově špatně.
Je důležité být připraven - beru do ruky teleskopickou tyč k motoru a montuji jí na plynovou páku. Dám si jí jetel tak, že mám matice dole a říkám si - to by byla sranda, kdybych nějakou matici úplně vyšrouboval.. Potopila by se, nebo je udělaná tak, že plave??? (kovové závitové pouzdro zalité v plastu). Najednou "žbluňk" - koukám a - hm... neplave. Ach jo. No, naštěstí do dostatečně drží i na třech maticích. Přesedám do středu kánoe, kde jsem si prozřetelně připravil provizorní sedátko a opět přidávám plyn.
Hurá, jedeto to... a moc hezky....
Dle manuálu můžu jet až na půl plynu, ale jedu spíš na cit. Rychlost 9km/hod se jeví jako pro tuto délku optimální, loď krásně "řeže" vodu, plavba je naprosto plynulá.... Nasazuji ale rychlost ca 11-12km/hod dle GPS (tady stejně Labe moc neteče, rychlost proudu byla ca 0,5km/hod, rozdíl v rychlostech proti produ a po proudy na stejné otáčky 1km/hod) kdy je plavba taková dynamičtější. Už dochází k drobnému rozstříku vody od přídě, ale pořád v přijatelné podobě. A poloviny plynu stejně nedosahuji. Na říčním km 869 míjím jednak loď z tématu "Opuštěná loď v Brandýse nad Labem...." (na palubě borec s borkou, kola a borec právě na záď přidělává nějaký přívěsný motor) ale také přítok Jizery. Nedá mi to a točím tam. Nikde zákaz plavby a tak dávám volnoběh - nechce se mi rušit okolí, které si vychutnávám - a pomalu pokračuji proti proudu. Řeka tu teče pomalu a je i dost hluboká, což každou chvíli zkouším ponořením pádla. Přeci jenom se mi nechce hned orvat novou vrtuli... Nakonec to dám ca 1,3km proti proudu na úroveň Nový Vestec/Káraný.
Tam vypínám motor, klopím ho z vody a beru do ruky pádlo a sjíždím zpět na Labe....
Je to sice romantika, ale zjišťuji:
1) že to ale vůůůůbec neteče

2) že kdo se chce kochat vodním ptactvem a živočichy, ať se na přírodní ekologické pádlo raději vyprdne. Na motor bafající pravidelně na volnoběh jsem se dostal vždy minimálně o polovinu blíž než s nepravidelně cákajícím pádlem.... S elektromotorem by to mohlo být ještě lepší.
Na Labi opět startuji motor a pokračuji směr komora Čelakovice. Za sebou vidím motorovou kajutovou loď - valí to tak 10km/hod což beru podle toho že jí pomalu ujíždím, ale za chvíli to otočím jedu k nim a ptám se, kam mají namířeno. Po odpovědi že nad komoru Čelakovice padá můj původní plán projet komorou Brandýs n/L dolů a tam nakládat. Rozhoduji se proplout s nimi nahoru, dojet ke komoře Lysá/n L, tam otočit a vrátit se zpět do Brandýsa.
Komora je připravena, vrata jsou otevřena a svítí zelená, tak najíždíme. Čeká mne první komora v životě v roli "vůdce malého plavidla". Vrata se zavírají a já jsem připraven na dlouhé čekání při napouštění. Proto jsem překvapený, že během pěti minut jsme nahoře a vrata se otvírají... Měl jsem obavy z napouštění komory - hlavě z vírů a vln o kterých jsem slyšel ale nic. Jen pár vlnek... V rychlosti se dohaduji s paní na komoře - do 14:30 má pracovní dobu na komoře a pak je do 18-ti hod k dispozici na zavolání - musí se volat min 30min dopředu. Rovnou si dohaduji komoru na 14:15, což bych měl pohodlně zvládnout (paní je ochotná že na mne když tak chvíli počká) a vyrážím směr Lysá.
Během chvíle projíždím pod železničním mostem v Čelakovicích
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#Mostelakovice2.jpg
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#Mostelakovice1.jpg
a pokračuji dál. Plavba probíhá nerušenq, když už si říkám že budu muset točit abych stihl dohodnutou komoru,
objeví se přede mnou komora Lysá nad Labem. Cíl splněn, otáčím - ř.k 878.
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#Ko ... dLabem.jpg
Plavba zpět probíhá nerušeně občas trochu proženu motor - už má najeto přes dvě motohodiny a tak se to dá (dle příručky max 3/4 plynu, krátkodobě možno plný). Jediná dvě "zpestření" jsou a) potřebná zastávka na vyvenčení - břehy jsou tu dost strmé plné kopřiv a kde se trochu dá tak rybáři nebo cyklisti - ale nakonec OK, b) setkání s motorákem - kouknu, za mnou nikdo - hledám ok polohu v lodi - už mne mravenčí úplně všehchno (z čehož plyne i moje mírné kličkování), otočím se - sakra loď - kde se tam vzala? Ca 30m za mnou ca 5m kajutový motorák. Uhýbám mu. Projíždí ohleduplně pomalu kolem mne a až když mne míjí je jasno. Na zádi má motor s jasným nápisem "70" - je to jasné. S kapitánem na sebe mávneme a on po chvíli přidává plyn a během chvíle mi mizí za nejbližší zatáčkou. Na komoře jsem dle dohody, ca dvě minuty čekám na otevření dveří a najíždím dovnitř. Pět minut a jsem dole a vrata se otvírají.Klesání je naprosto v pohodě, ani ty vlnky nejsou.
Jedu zpátky na Brandýs. Cestou zahlédnu pěkný plácek a tak stavím na svačinu a protažení se.
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#MotoKnoe.jpg
Další cesta už je rutina. Po dojezdu do Brandýsa pojezdím okolo - zajedu i do kanalu ke komoře Brandýs n/L kde se zdravím s cestovateli na pronajaté loďi - půjčovna Mělník. Pak ještě testuji rychlost loďi při různých otáčkách motoru, v kanále i na Labi. V úseku Lázně Toušeň - Brandýs n/L ze mne mají rybáři asi "radost" - když už tam projíždím popáté, tak se nevěřícně koukají a kroutí hlavami.
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#Dl ... Brands.jpg
Taky se o Labe trochu peru se skifaři, kteří odpoledne jedou potrénovat. Tak musí čekat, než za mnou opadnou vlny... Taky se mi trochu vyviklal držák na motor - při vyšších otáčkách se příčník s motorem nepříjemně natáčí a bojím se aby se neutrhl. A tak zastavuji u auta a s pomocí prozřetelně připraveného akušroubováku a několika vrutů spojení posiluji.
Přitom zjišťuji, že se mi z motoru vyklepalo táhlo sytiče a zůstalo v lodi(?).
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode/#Vy ... osytie.jpg
No nic. Teď ho nepotřebuji. Pak to vyřeším. Po rychlostních testech připlouvám k autu, za pomoci dalšího ochotného kolemjdoucího loď nakládám (jako poděkování mám připravenou plechovku plzně) a vyrážím k domovu.
Tomu říkám prima den na vodě. Celkem 6,5hodiny na vodě, napluto odhadem ca 35km, na motoru 5,5mth. Spálený obličej a ruce od sluníčka (hlásili na celý den zataženo, ale moc to nevyšlo...).
Ještě v krátkosti plavební výkony lodě a pohonu.
Kánoe 4,7m, š.90cm, náklad: jedna osoba + pár drobností
Motor: Suzuki 2,5hp
Volnoběh: 3-4km/hod
Mírně zvýšený volnoběh: 7km/hod
Ca 1/4 plynu: 9km/hod
ca 1/3 plnynu: 11-12km/hod
ca 1/2 plynu: 13-14km/hod
ca 3/4 plynu: 15km/hod
plný plyn: 16km/hod
Do 9km/h voda loď krásně obtéká. Při rychlostech kolem 11km se zvedá příď - je nutné přenést těžiště - a dochází k rozstřiku vody od špičky lodi. Při dalším zvyšování otáček a rychlosti se začíná propadat záď, rozstřik se zvětšuje. Pro plavbu kole maximální rychosti je nutné přenest těžiště hodně dopředu a udržet tím špičku lodi ve vodě. Záď lodi je hodně propadlá do záďové vlny a dochází tam k nacákávání vody do lodi.