rád bych se s vámi podělil o radost z mého splněného snu. Mnoho let obdivování lodí všeho druhu a plachetnic zejména, prvních krůčků v posádkách, pořízení kapitánské licence a trochu toho čártrování vyústilo ve skutečnost, že jsem si začátkem května pořídil svojí malou kajutovou plachetnici. Zatím se hlavně seznamujeme, ale každé vkročení na palubu, doprovázené typickým zhoupnutím, mě neuvěřitelně naplňuje.

Z mnoha důvodů jsem si vybral loď převozitelnou, i když to není nejtypičtější zástupce kategorie trailer-sailer. Hlavní kritérium pro mě byla bezpečnost a plavební vlastnosti na moři, proto jsem hledal kýlovou loď, i za cenu mírně složitější manipulace a nemožnosti najíždět na Orlíku na pláž. No a když jsem objevil jednu takovou, udržovanou a pěkně vybavenou, stalo se, co mělo se stát.

Je to Jeanneau Sun Odyssey 24.1 s vestavěným motorem. Proti svému předchůdci, Tonic 23, který byl mým horkým kandidátem, má trochu delší kokpit na úkor velikosti salonu, zejména kuchyňkové části, ale stále je interiér pro naší střední rodinu (2+2) dostatečný. Navíc je, díky vychytávkám přechozích majitelů dost variabilní. Je také uvnitř o poznání laminátovější, přece jenom je to loď z r. 95, kterou už navrhoval polský konstruktér. Pár drobných úprav s použitím dřeva jí asi nemine

Zatím se naší domovskou vodou stala orlická přehrada, kde plánuji strávit jednu, dvě sezóny, než náš mladší plavčík (13 měs.) povyroste a potom bych rád vyrážel na slanou, ať už na sever, nebo na jih

Fotek zatím moc nemám, tak jenom jednu seznamovací z jeřábování
Také bych rád poděkoval všem minulým, současným i budoucím členům fóra, že strávili svůj čas sdílením svých zážitků a zkušeností, které jsou pro mě inspirací.
Takže přeji všem dobrý vítr do plachet (nebo alespoň kvalitní naftu / benzín

Láďa