Monty a Loefsteker.

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » pon bře 25, 2013 8:00 pm

Monty píše:Ty Dedko.....ako priplávali do mariny,mal som dojem,že namotali lano na vrtuľu...Možno sa mi to iba zdalo,ale jeden nikdy nevie....

Monty

To sa stane aj nemaďarovi... :D
Ja som namotal na propeler, tiež kadečo... a som len polomaďar...
Raz som namotal skoro aj seba :lol:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » pát dub 12, 2013 11:25 am

Čest práci.

Tak jsme se konečně,trochu se zpožděním dokolébali na Mallorcu.Po pěti měsících,skoro na den přesně, stojíme opět na svém místě v Port de Pollenca,na bóji,je teplo,slunko peče.Je to příjemná změna po tom uzimeném,Španělském pobřeží,na které asi letos jaro zapomnělo.Do Gibu jsme připluli s astronomickým jarem,které se ale v reálu zapomělo někde u Kanáru a do Evropy se mu nechce.Psal mně včera kamas z Berlína,že tam teprve včera přestalo mrznout...Je tohle vůbec možný...???
Nicméně,plavba z Ibizy na Mallorcu byla pomalejší,meteotrotlové se zase,jak již se poslední dobou stává zvykem nestrefili,foukalo něco zcela jiného otočeného o 180°a taky trochu jinou silou,poloviční.Zato pět mil od majáku začali poryvy o síle přes 40 kn,v zálivu nám to funělo do rypáku,ale takovou silou,že proti cca metrovým vlnám jsem musel motor vytáčet jako kráva,aby byl schopnej proti větru,proudu a vlnám utlačit tenhle tank alespoň 1.5-2 kn...Hlavně kolem majáku a pak asi dvě míle...pak to polevilo a už to šlo.To jsem ale myslel,že motor vylítne kokpitem,jak vrčel skoro na plná koule celou dobu...děs...
Po cestě z Gibu toho tak moc nebylo.Plavby většinou jako v Jáderkovém moři ve full sezoně, V Soto Grande se stavujeme na jednu noc podívat,jak jim to jde na Le Graci,ale nic moc,kýl leží vedle lodi,nikde nikdo,

Obrázek

u Mallagy jsme nabrali Víťu,kterej měl odletět z Mallorcy domů,ale nějak jsme nestíhali,tak to vzal z Torrevieji busem do Alicante a prchnul odsud.Silněji přifouklo,jak už to ale v těch místech chodí jenom u Almérijského zálivu,tak jsme tam neplánovaně zakotvili na jednu noc.
Jedna věc mně ale cestou zaujala...ostatní účastníky zájezdu možná ne,ale já jsem našel v marině v Torrevieje stát Sun Coast 42,pod Anglánskou vlajkou.Plně stejnej jako Loefsteker,jenom novější a modernější takeláž...Ale bez teacku.Majitel na lodi nebyl,tak jsme nepomlouvali :D

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A to jsem si myslel,že SunCoasty jsou druh na vymření... :D .

So...Teď se budeme nějakou dobu plácat zase po Baleárech...Z jara je tady plachtění dobré,počasí super,turisti poskromně...paráda.Na Maltu musím udělat další termín.Místa na lodi jsou volná,letenky z Blavy do Palmy za hubičku z Ryanairem(do 70-100 juro i zpáteční),počasí fajnové,plout se bude na Mennorcu a taky zpět na Ibizu,a nebo jenom kolem komínu na Mallorce,jak bude kdo chtít a jak to dovolí větry.Moje znalost místních poměrů dovoluje se podívat i tam,kde se normálně člověk nedostane,bo to není nikde v turistických průvodcích.Ceny pobytu na lodi jsou taky lidové,v lednici je hafo piv,tak co..... :D Kdo bude chtít si prohřát kosti a s námi brouzdat po Baleárech cca do konce června,ať písne SZ e nebo na mail,jde to jednotlivě a i vzít celou loď.Přední kóje je sice vyřazena pořád z provozu(teda není,ale spát se tam nedá :lol: )je na lodi pořád ještě 7 míst na spaní,plus kápo.Teda 5 jednopostelí a jedno dvoulůžko... ;) Kápo chrní ve své betli,má li kdy chrnět. :D

Jdu teď řešit potrhané plachty,jenž vydrželi celou dobu na Atlantiku,ale snad všechny se poroučeli hned po Gibu.Pluju jenom na rezervní plachty a i to musím řešit.Z generátoru začala kapat slaná voda zpod pumpy,a vůbec,je tady práce jako na kostele.Jdu proste zase máknout na nějakých věcech,bo na Kanárech jsem neměl čas...Tedy čas by se našel,ale nebylo kdy.... :D .
Slunečný pozdrav z Port de Pollenca :good:

howk
Monty
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv dub 25, 2013 12:39 pm

Vítr už polevil,fouká v nárazu do 30 kn(v noci a ráno funělo přes 40kn),tak mně napadlo vytáhnout historické kousky,jenž slouží k měření větru tady na lodi.

Obrázek

Obrázek

Ten vlevo tady na lodi by už když jsem Loefstekera koupil,ten vpravo se mně povedlo koupit na blešáku ve Francii za 5 juro.Jako novej i s originál krabicí.Původně jsem to kupuval jako muzejnej artefakt,nicméně jsem záhy zjistil,že je přesnější,jako ty nové elektronické mítry.Za 100 let to bude mít větší cenu,jako tahle loď :D .Neví někdo,z jakeho járu by to mohlo bejt???

howk
Monty
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv dub 25, 2013 6:48 pm

Asi sto let pred dinosaurem :D :D :D No a pak to vylepsily po vynalezu piva :mad: :mad: :mad:
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » čtv dub 25, 2013 8:12 pm

Ahoj,
krásnej kousek, typoval sem tak 60. léta, tak sem zagúglil a našel aspoň tohle

http://books.google.com.af/books?id=i88 ... ms&f=false

časák z roku 79, tak se asi tak moc nepletu, možná :)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » pát dub 26, 2013 9:49 am

To počasí se snad potentovalo....Jedna buřina odešla,ještě se tady počítají škody a už sem valí další.Jednu malou plachetničku tady na bóji potopilo a hned vedle jedné malé plachetničce to zlámalo stěžeň..Lítali jsme tady jako hadr na holi.Obzvláště za povšimnutí stojí hlavně nedělní teploty.
http://www.windfinder.com/weatherforeca ... n_pollenca
Kuwa,už i to počasí snad dělají v Číně...

howk
Monty

P.S.: Piku,já nešel jenom tohle... http://www.worthpoint.com/worthopedia/v ... anemometer Jinak ani strejda goole si s tím moc neví.... :D
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » sob dub 27, 2013 7:29 pm

Tak to vypadá,že to tady bude stejné,jako toť pár dní zpět.Se na to už můžu vyprdnout,Velebnosti.Jdu raději uvázat pořádně člun,už jednou(dva-tři roky dozadu) mi ho tady na stejném místě nárazovej vítr kolem 80-100 km/h v noci otočil hore dnem....i s motorem :hmm:

Obrázek

howk
Monty
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob dub 27, 2013 9:30 pm

V tomhle se tady jezdi za kockama a nebo na pivo :lol: :lol: :lol: nicmene tady taky pocasi prudi, ale ne tak zle jak na magorce.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » úte dub 30, 2013 6:02 pm

Vážení účastníci zájezdu,
někde tady,nepletu li se,bylo vlákno o lidech a teaku a hlavně co ti lidi na ten teak patlají.Jelikoš ale to hledám už poctivých 10 minut a nemůžu to za tu svini najít,hoďte mi někdo vlákno,bo procházet to s tímhle netem by bylo na dalších deset minut a ty nemám...tenhle net jede deset minut do hodiny a to ve velice nepravidelných a nelogických intervalech.A nebo ještě líp,písněte někdo,co na ten teak patláte tak,aby si dřevo zachovalo svoji barvu a aby to trochu to dřevo chránilo . Lněnej olej je nahovnobo to po něm ztmavně a vypadá to spíše jako mahagon,mám tady olej origo na teak,ale je to spíše nějaká zkuwená fermež,minimálně to smrdí jako bolavá noha,dřevo ztmavne a zůstane suché,a mám tu ještě jeden olej na teak,ten je mnohem světlejší,ale po zaschnutí to vypadá jako nalakované a i takovou krustu to má...je to vidět hlavně na spárách. Potřebuju něco,co opravdu funguje a i vypadá.Prosím,snažně prosím,žádní dohady a nebo kraviny jako např. nafta a pod. Potřebuju přesně výrobce a název.A hlavně jenom od toho,co s tím má konkrétní zkušenost a nejlíp i nějakou fotečku :oops: . Formou pokusu a omylu to stojí hodně peněz,času,nervů a výsledek je 1:0 pro hosty. :hmm:

howk
Monty
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte dub 30, 2013 6:28 pm

Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » úte dub 30, 2013 6:50 pm

Stréček Bidlo je lepší jako stréček.Gúglujc... :good:

howk
Monty
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » stř kvě 01, 2013 10:11 am

Pravidla Colregu v přímém přenosu.Tady se potvrzuje,že silnější pes oné...no je prostě silnější.

http://segelreporter.com/blog/2013/04/3 ... r-gericht/

howk
Monty
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř kvě 01, 2013 10:58 am

Moc namachrovaní jachtaři.
Proplouvat s přeostřeným genakrem těsně před přídí hovada, jehož otočení a zastavení se počítá v mílích.... :thmbdn:
A jestli jsem to dobře pobral, bylo to ještě před závodem.
Nejchytřejší asi byl ten co těsně před překřížením vyskočil :lol:
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » stř kvě 01, 2013 8:55 pm

Mám podobnou připomínku jako minule, když tu byl ten veliký řach u Singapuru:
Tankeru na Solentu se ve vyznačené plavební dráze, ze které nemá kam uhnout, namotá před příď nějaký blbec, je téměř zázrak, že ho z můstku té obludy vidí, ale přesto podle předpisů na tankeru odhoukají, že dávají zpátečku.
A pak někdo prudí kvůli tomu, že dostal od Němců čočku, když jel na plachty i motor a byl líný vytáhnout kužel :?
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » stř kvě 01, 2013 10:13 pm

Posadka jachty byla dokonce slozena z lidi z Royal Navy....takze asi nasledek zezelenalych mozku :hmm:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » sob kvě 04, 2013 5:52 pm

Tak tohle chcu...tu loď znám už asi pět let a moooooc se mně líbí...Ani ne tak loď,jako takeláž....tohle je loď do světa...jenom ne bakelit.

Obrázek

Obrázek

howk
Monty
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob kvě 04, 2013 7:06 pm

toho bych se bál
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » sob kvě 04, 2013 8:08 pm

Kdo by tam lezl :( . 2 stěžně určitě. Ale zrovna takhle ?
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » sob kvě 04, 2013 9:32 pm

Rybo....všechno z kokpitu...Boží...

howk
Monty
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » ned kvě 05, 2013 2:20 am

Neukazovat Radomile. Zakazano mnel bych pakarnu. Slomotino je pro ni akorat :D :D
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » pon kvě 06, 2013 1:21 pm

Vůbec se ti Monty nedivím, že ti srdce poskočí radostí, když to vidíš. Já mám podobný sen, ale bohužel se mi asi nikdy nesplní. V první řadě je to finanční situace a za druhé věk. mě se nejvíc líbí ketch nebo jol, tak kolem čtrnácti metrů.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » ned kvě 26, 2013 2:55 pm

Tak....nalezen další kousek z familie SunCoast,tentokrát ale 46.Majitel,Nemec byl vstřícní,provedl mně po lodi a já zjistil,kolik dokážou 4 feets udělat místa navíc.Dle jeho slov,rekonstrukce stála pětinásobek pořizovací ceny a z původní lodi zůstalo původní jenom torzo a motor.Jinak to celý překopal a docela se mu to povedlo.Původně loď deset let charteroval,pak se mu narodila dcera a loď předělal na bydlení.Z docala zajímavýma vychytávkama...Už abych byl taky v tomhle stádiu prací :roll:

Obrázek

Nicméně taky pár fotek drobečka,jak spokojeně odfukuje...Mallorca a Menorca...

Obrázek

Obrázek

Do konce června budu na Baleárech a prázdniny pak na Elbě,Korsice,Sardínii,Liparech a okolí....Tak kdo chce plout,ať napíše termín a destinaci... ;)....Léto se bude užívat a plout naplno....

howk
Monty
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » pát kvě 31, 2013 12:20 pm

Tak se nám zase kolečko polámalo.Nad ránem nárazy větru 45 kn(nemusím připomínat,že meteotrolové o tom zase nic nevěděli,prognózy kolem 30kn),ale protože GFS není schopno dopočítávat vliv každého šutru u pevniny a už vůbec ne v hlubokých,a kopečkama obehnaných zátokách,budiž jim odpuštěno,bo kdo to tady zná,připravil se.Nicméně,proto že je to tady už zase zasr.né na bójích vedle mariny parodiema na lodě a lodě,co si na lodě jenom nehrajou jsou tak vytlačeny dál,i na kotvu(ty dále od mariny ale moc,díky charakteru dna nedrží),o průsery není nouze.Bóje,jenž se tváří jako privátní jsou načerno naházené kvichty do moře a obsazené buď domácíma a nebo i nedomácíma,co jsou jako domácí a nikdo na lodích není.Tyhle paskvili jsou celou zimu někde v prd.li a majitelé je na sezonu natahají na bóje.Tím samo zabrali jedinej bezpečnej plac na kotvení.Tyhle parodie na lodě jsou používány(pokud používány jsou) k nedělním výletům a při pohledu na některé plastové,přestárlé lodě,které se už sami na sluníčku rozkládají, člověk nabude dojmu,že není už ani radno šlápnout na palubu,bo by prohučel myslím až na dno k rybičkám.Jak si milej účastník zájezdu zcela jistě všimne,tak charakter téhle situace s kombinací místního systému proudení vzduchu samo o sobě moc důvěry neposkytuje.Nicméně,a to hlavně z neznalosti poměrů místních a nebo možná z tuposti to na mnohé lidi působí dojmem klidu a že se nic nemůže stát.Tolika popis situace.

Přibližně v půl čtvrté ráno mně budí řev...stejně nespím,jenom tak na jedno oko.Říkám si,že to ten vítr už řve nějak divně.Vítr sice v nárazech hučel pěkně,ale tohle řval Anglán,stojící vedle mně na kotvě.Má hezkou velkou ocelovku,ketch,jenž tady jesti nazývána GayBoat,protože nikdo moc nechápe,proč si někdo takovou krasavici natře na růžovo. Pak slyším náraz a pak další.Skoro s holou řití a zalepeným jedním okem vybíhám na palubu.Okamžitě je mně jasný,jaké obrovské štěstí jsem měl. Anglánovi do lodi narazil paskvil GibSea 392,těžkoidentifikovaného stáří cca 120-150 let....alespoň na to přesně vypadá.Tohle plavidlo stojí na bóji v podstatě 20 metrů vedle mně a to přímo proti větru.Jak mně mohlo minout si vysvětluju jedině tím,že nárazy větru tady nejdou z jedný strany,ale hned ze třech v úhlu cca 100° a protože můj drobeček na týhle bóji trochu tancuje,tak mne ta hromada ekologicky těžko-likvidního odpadu minula a po nárazu do Anglána pokračuje k asi jedenáctimetrovému ketchi,za Anglánem.

Tady jenom jedna faktická poznámka pro ty,kteří nabili dojmu,že když jsou prognózy třeba větru jižního,tak bude v zátokách,za kopečkama a hlavně u členitého břehu a nebo závětří ostrovu foukat taky jih.Nicméně jsem u pár lidí tady nabyl dojmu,že mají dost odpluto na to,aby věděli,že to takhle více méně nikdy není,toš si musím poupravit trochu mínění.

Na týhle lodičce žije mladý,sympatický Španělsko- Francouzký pár s pěkným hafanem.Stáli tady celou zimu,na jedné bóji,pak je ale rádoby majitelé začali z bóji vyhazovat a stavět tam svoje ratolesti,na které si jednou do měsíce vzpomenou a přijdou je vyvětrat. Anglán spouští sirénu....kuwa ale takovou,že i ryby vyskakujou na břeh.Tím budí všechny lidi v zátoce nejen na lodích,ale myslím ještě tak 10 km do vnitrozemí.Tím ale doslova situaci zachraňuje a ti stíhají nastartovat a splouvající lodi se vyhnout.Kdysi bych skočil do člunu a valil na tu utrženou loď,zkusit ji nastartovat a nebo alespoň vypustit kotvu(už ani nevím,kolikrát jsem to dobrovolně udělal),ale takhle stojím v klidu a větru na palubě a z vysoka na ni prdím. Kdysi jsem tohle měl hodně za zlé lidem,co na moři jsou už dlouho,ale dneska to chápu.Kdo to tady čte,ví proč.Loď za sebou už kromě vojenského mola a hlídané oblasti na druhé straně zátoky nemá nic,tak ať si s ní udělají pořádek tam.Kluk ale z toho ketche hází lano s kotvou z dingy na ten paskvil a loď zastavuje,vyvazuje ji na dlouhý lano za svoji loď...Nevím,proč to riskuje,podmínky jsou děsné,trhá mu to lano z rukou ,ale dělá to.Stojí sice asi na dvoutunovým kvichtu s 14mm řetězí,ale ....no,ten paskvil zachránil.

Je skoro půl desáté,vítr i nárazy se zklidnili. Fouká cca 15 kn z SW,aby pak přišel poryv cca 30 kn z NW,jenž za dvacet vteřin vystřídá vánek z W,aby pak nastalo plné bezvětří,že i vlajky padnou,jenž pak vystřídá poryv z NW,aby to pak zase přifouklo z SW a tohle se tady takhle opakuje s nepravidelnou pravidelností a konec očekávám podvečer,navzdory prognózám,které vytrvale tvrdí,že se nic neděje.Ta hromada ekošrotu stojí už zase na své bóji,ale s novýma lanama,Kluk s toho ketche se pak vyjádřil,že se tady na ten Aqualand už může vys.at a že to jde raději někam utopit a odplul neznámo kam.Po půl roce.GayBoat škodu neutrpěl a malou odřeninku na lodi už zatřel.Já začínám být nasranej ještě víc bo co se už začíná na moři dít,nemá z mořem nic společného,klid je nejspíš v nenávratnu díky odpadu,co na moři pluje a díky komerci,rozhýčkanosti a nenažraností některých komerčních subjektů a lidí,jenž mají dost vlivu poměry na moři různýma zkuwenýma vyhláškama,nařízeníma,obmezeníma a zákazama měnit směrem ke komercionalizaci a v podstatě celou podstatu moře,jeho svobody a klidu likvidují exponenciálně rostoucím tempem.A je to už v takovém stádiu,že lidem to snad přijde normální....jasně že ne těm,co mají lodě a nebo na nich nedejbože tráví hodně času a nebo žijí.I to že jsou tady bóje a na nich hnijící odpad je důsledkem jenom toho,že v sezoně je pro nich už marina nezaplatitelná,bo charter a Luxusní klientela vyhnala ceny do dimenzí,jenž průměrný majitel lodičky nemůže zaplatit.Mariny jsou poloprázdné,nicméně vydělávají víc,jako když v zimě jsou plné.

Proto tady apeluju na všechny účastníky zájezdu....neplaťte......Plaťe jenom za služby,ne za nic a využívejte je,jenom když jsou zapotřebí.Stávejte na kotvách,nechoďte do placených míst,bo zachvilku se i vám stane,že to bude nad vaše poměry.Nenechte zlikvidovat úplně to,co kdysi moře dělalo mořem,nekrmte ty nenažrané rypáky,hlavně v Hr,ale jasně že i jinde, za nic...Moře nepatří jim,patří všem.Koncese na nějaké zátoky je ostudné dojení každého,kdo na moři je a dává možnost bez práce a zásluh parazitovat.Přestaňte proboha i Vy dělat živnou půdu parazitů a infekci.Městská mola nebyli stavěné z daní obyvatel proto,aby na nich pak někdo bez investice,práce a jakékoliv zodpovědnosti vybíráním parazitoval,v dnešní době už bez skrupulí.A je jedno,jestli stát,město a nebo jinej parazit,protože tyhle peníze se už nikdy ke komunitám,jejichž existence je víceméně závislá na těchhle příjmech nedostanou.Ty mola byli stavěné proto,aby se ty města stali přístupné i z moře,na čemž profitovali všechny místní komunity jak obchodem,čilejším ruchem,službama. Dneska tenhle tradiční přístup v jisté míře likvidují,bo hodně lidí tam prostě nepopluje a i když jo,tak těch 20-100 juro,co nechá za stání na noc neutratí jinde,třeba tam,kde se lidi na tu korunu musí i nadřít a vydělat si ji.Uvědomte si,že tímhle se likviduje tradiční způsob života na moři i u něj a prozatím není žádná vůle tomuhle udělat průtrž...Proč by ,když jdete tak krásně podojit.

Včera jsem se přemístnil na jinou bóji,bo přijel za mnou chlápek,že dává loď na vodu a že bóje je jeho.Prvé,co na mně z člunu hulákal je,to je moje bóje,na což jsem mu s úsměvem řekl,že mu gratuluji.Pak začal něco mlet a hulákat Španělsky,tak jsem mu řekl get out,a když to nezabralo,tak fuck off a přestal si ho všímat do doby,než narazil s člunem do lodi.To jsem sešel dolu pro nerezovou,cólovou, hrubostěnou trubku a upozornil ho,že jakýkoliv kontakt jeho člunu s mou lodí bude mít následky.Chvíli na mně nevěřícně oba čuměli,nicméně se drželi od lodi na distanc a nevěděli co dál.Taktika zastrašení protivníka nevyšla a přímá konfrontace by pro ně dobře nedopadla...Nicméně jsem se musel uvnitř smát.Za cca pět minut mi zaklepali na loď,tak jsem z úsměvem opět vyšel ven,bez trubky...změna byla udivující...Omlouval se,s výbornou angličtinou,říkal mi,že tenhle blok si sem nechal přivést on před pěti lety že ho to stálo hodně peněz a že by jsme se nějak mohli domluvit,bo on zítra loď dá na vodu a musí odjet zpět domu,do Palmy,do práce.Na dotaz,jestli má nějakej dokument,jenž by jeho vlastnictví dokázal jenom klopil oči.Že ta bóje tady pět let je,vím,bo na ní stávám mimo sezony,kdy je prázdná.nebyla li by to,stojím tady na kotvě,tady to jde.Nicméně nemíním dělat nikde potíže,hlavně když vedle mám další volnou bóji,tak jsem se přesunul na ní.

No,a tady teď pro mně nastává docela zajímavá situace.Mám rozsypanou vodní pumpu,musím ji vyndat,motor je tím pádem nepoužitelný.Teda,šlo li by o krk,tak ho nastartuju,na řešení situace,ale tohle by mohlo mít docela nákladné následky.Nicméně,byla li by loď v bezprostředním ohrožení,je to přijatelné.Už může kdokoliv přijít,že bóje je jeho,pošlu ho hodně rychle hodně daleko. Kvichty jsou tady načerno,zabrali tím kotevní areu.Byl li by to plac,kde mají bóje rybáři,ani neceknu,ale blbečkům,jimž se nechce na léto platit marina a tak raději si to řeší takhle už nebudu ustupovat.Tu situaci na moři a ceny v marínách spískali oni a jim podobní,tak ať se drží tam a nes.rou hráče.

Kdo se dočetl až sem,tak vězte,že je mně srdečně putna,kdo a co si o tom myslí. Všechny tyhle krajiny jsou signatáři úmluvy o svobodě moří a svobodě plavby,což ale komerce,tlačená drtivou většinou kapitálem silných kapitálových skupin a často i států a VÚC začínají silně omezovat(tady nutno podotknout,že ne ve veřejném zájmu,ale v zájmu kapes lidí,co o tom rozhodují...jako u nás doma),aniž by za to nesli jakoukoliv odpovědnost.

Tady jenom malej příklad přímo odsud z Malorky.Porto Colom,jedno z nejlepších a nejbezpečnějších kotvišť na Baleárech.Kotevní area se loni zasypala betonovýma blokama,nastavěli bóje a kešuje se a to hodně hodně...Byli tady bóje z levé strany plavební dráhy,bylo jich tady požehnaně,byli vždy na půl prázdné,bo jsou drahé.Teď už jsou i na pravé straně,v bývalém kotvišti(dojednoho prázdné) a na kotvení zbyl prostor u průlivu do zátoky z prava u malé ,ale otevřené pláže,z leva tolik,že 5 lodí se tam už nedá,bo za tím je mělčina.to je ale jeden s těch lepších příkladů.Porto Petro....nové bóje tam,kde mívali bóje místní rybáři,ti tam už nejsou a zákaz kotvení ve zbytku zátoky....Menorca...Fornels....Zátoka,kde jsem jako prvně na Baleárech kdysi stál,v jarní bouři...Bóje,na zbytku zákaz kotvení....je to výborná kotevní oblast.... a mnoho dalších,dostal jsem dokonce mapku,kde se to udělalo takhle....a teď poslouchejte důvod.....Kdo o moři něco ví,bude valit bulvy....ochrana Posidonia Oceanica.Pro neznalé mořská tráva,endemit ve středozemním moři.To by se ještě,odhlídnouc od jiných faktů dalo brát,pokud by....na místech,kde se tohle dělá nikdy žádná plevel nerostla...Tedy v Porto petro na pár místech jo...Tahle podmořská tráva roste všude v tak hojném množství a s takovým klidem,a to hlavně díky v čím dál větším množství do moře přitékajících fosfátů a dusičnanů,že žádnou ochranu opravdu nepotřebuje.Nebudu tady rozebírat její vliv na ekosystém,to by přesahovalo rámec tohoto reportu,ne li rámec celého fóra a její důležitost je nezpochybnitelná,ale tohle je už moc i na koně.Jak asi každému došlo,tenhle tah komerčních subjektů,jenž zcela jistě měli k odůvodnění a prosazení tohoto kroku nějakou ekostudii od luxusně placených specialistů,nemá prachsprostě nic s ochranou nějakého ekosystému,jenž v drtivém případě ani neexistuje a není nutný v uzavřených a zabydlených zátokách,kde kvalita vody je tak mizerná,že i ryby kapou.Že stavbou čističky odpadových vod a ne kanalizací přímo ústící do zátoky a moře by toho bezesporu zachránili víc.Že je to zase jenom krok,jak skoro s mizivou investicí,bez práce a pohodlně parazitovat,klidně i tím,že tím omezím ruch ve městě je nezpochybnitelné taky.Z toho ale subjekt,jenž tohle udělal neprofituje, je mu to zcela volné a subjektu,jenž zcela jistě zaprofitoval na tom,že to protlačil a povolil taky tak.Místním už ne,lodě zmizeli.Když jsem se s tím potkal poprvé,bylo to pár let dozadu v zátoce u Isla Colom na E pobřeží Menorky.Velká,neobydlená zátoka,moc hezká,bóje byli zadara a byli tam jenom v sezoně.Krok zcela jistě správný.Mimo sezonu jedno z nejromantickejších kotvišť.Letos ale situace dostala jiný směr.Když letos poprvé,v Porto Petru za mnou po vyvázání se k bóji,v cca sedm večer za pět minut dofrčel klučina a chtěl 20 juro za noc a dvanáct metrů,jsem mu řekl,že mne může a že jdu na kotvu....To mně vyhrožoval,že zavolá policii,že kotva se zakázala.Když jsem se ho ptal,jakej je důvod k tomuto kroku,řekl,že musí chránit mořskou trávu,bo že v Atlantiku už byla vyhubena...(zcela jasný příklad vymytého mozku podpořené finančním zainteresováním v kombinaci nižšího IQ a EQ. Plebsu natlačíš kdejaké kedlubny do palice a to je průser naší doby)Když jsem konečně od smíchu přestal kašlat a vysvětlil mu,že na Atlantiku nikdy ani nerostla,že je to endemit,což stejně nevěděl,co to je a že tady akorát dělají svůj byznys a parazitují,poslal jsem ho doprdele a odplul do Porto Colom,kde jsme přečkali silnou bouři od jihu a kde s námi,protože jsme museli kotvit u průlivu do zátoky pěkně házelo.V Porto Petru jsme se nenavečeřeli,nepopili a nic neutratili...Nechtějí naše peníze,tak je dáme jiným.Toliko jeden z obrovského množství případů,jenž dostávají moře a pobřeží do statusu Aguaparku a kdo nezaplatí vstupné,ten si s námi hrát nebude.Že je to proti všemu,čím kdy moře žilo a absolutně proti dobrým zvyklostem na moři ,už dneska zajímá jenom pár lidí.

Není li žalobce,není soudce a tak nezbývá,jenom mlčky přihlížet,jak to pomalu,spíše čím dál rychleji,ale jistě jde všechno do kytek a věci řešit po svém. Tomu,kdo má moře rád a na lodi je kvůli tomu,to jistě volné není a těm,co na loď jezdí proto,aby byli na lodi,bo je to in to možná taky začne docházet....a nebo taky ne.

Howk
Monty
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » pát kvě 31, 2013 1:02 pm

Moc často to nedělám, ale musím reagovat na tento článek, je to perfektně napsané výstižné a trefné, není k tomu co dodat, nezbývá mi jen souhlasit. :good:
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » pát kvě 31, 2013 1:21 pm

Amen.

Zpět na