Jak jsem mohl vydělat 40,-€,aneb reciprocita v praxi
Už jsem málem na to zapomněl,ale jeden dnešní příspěvek od Pavla 63 mně zase dostává do křečí,jenom si vzpomenu

.
"Myslím, že budu muset zavést na dvoře naší mlékárny parkovné pro chorvatské kamiony, které od nás vozí mléko do HR ... - když už teď budou v té Unii ..."
Minulý týden sednu do dingy a s báglem plným špinavých hadrů a povlečení mířím do Laverky. Jesti to laverka automatická,hodíš pěťák a narveš za 6.50,-€ plnou dvanáctikilovou pračku...tak líbivé na Francii,bo laverky jsou na každém rohu.Skoro jako ve Španělsku,kde sice automatickou laverku nenajdeš,zato na každém rohu je banka

. Hold bohatší kraj....asi. Nastartuju a tempem plíživým mířím k molu.Asi na půl cestě co nevidím...Chorvatská Bavarie 36 v plný kráse.Na palubě postarší dáma,jinak nikdo.Že nepluje sama jsem více méně dedukoval.Slované...!!!!...stáčím dingy a mířím pozdravit skoro našince ,prostě kousek civilizace v zaostalé a ospalé Francii

. Že mám něco za lubem ženuška drobná zpozorovala ještě než jsem se přiblížil k lodi na deset kroků.Alarmuje Předsedu a ten,jak přirážím k lodi vylízá ospale na palubu...Zdravím anglicky a ženuška na mně,že oni neparlujou Francouzky,že taťka spíkuje little bit americky....Říkám ji,že mluvím na ni anglicky a že na moři jesti jazyk úřední angličtina,což mi všichni Frantícii bezvýhradně respektujeme.Tvářím se smrtelně vážně a obracím se na šerifa,jenž už trochu procitl a mluvím na něj. Málem sem sice vyprsknul smíchy,ale hraju dál. Ptám se ,jestli je tady kápo a on že jo...pravím,jak dlouho tady budou stát. Dva dny. Říkám 40,-€...Stuhne,Chorvatsky mně nazve ...to nebudu překládat,šeptne něco ženuške,to jsem neslyšel a trase dolů pro kešeňu. Ženuška si sedne a začne se potit....vedro to je,to jo. Šerif vylízá z boudy,povídá,že včera mluvil tady z Belgičanem a ten nic o placení neříkal a to tady stojí na kotvě už rok. Chtěl jsem to v té chvíli utnout,ale nedalo mně to...Udržet ale vážnej ksicht už bylo skoro nad mé síli. Beru si 40 juro a povídám,že mu jdu vypsat fakturu...Chorvatsky mně říká,že si ji mám pichnout do pr.ele a sežrat jí...Těžko se tvářit vážně a musím se otočit zády,bo smích už nejde udržet.Povídám mu,že musí na mně mluvit Francouzky,ale spíše,jak se patří anglicky,bo že Rusky neumím. Ptá se mně anglicky,jestli to je to placené kotvení po celé Francii.Ne,povídám...tohle opatření zavedlo ministersvo pomorstva Francůzie, k 1.7 2013 jako reciproční opatření pro občany Chorvatlandu,na žádost Francouzkých jachtařů,kteří museli platit i jakousi borovičku a že kotvení je vyšlo dráž,než nová nerezová kotva typu Bruce. To je diskriminace...zkouší. Jo je,to my tady děláme pořád,hlavně Arabům a Chorvatům povídám.Chlap začal klít,zase chorvatsky,ženuška se přidala,nicméně dál neprotestovali,smířeni s platbou...To už jsem ale nevydržel a zdravím je chorvatsky.Snažím se vydolovat ještě pár slovíček,ale paměť v mým věku už je sviňa a tak spíše hrvatsky koktám a přejdu na spíkování. Stojí jako sochy na Velikonočních ostrovech a čumí na mně beze slova...i hrvatsky zapoměli...Ukazuju jim moji loď,že jsu z Československa a že si dělám prdel.....Chlap si sedne,ženuška nechápe a on není schopnej translejtrovat...Pak se začne smát a sděluje drahé polovičce o co go. Ta se nesměje,nevěřícné na mně valí bulvy...Pak ale taje. Podávám jim zpět 40 juro...chlap říká,že tohle za 40 juro nikde nekoupí. Zve mně na pivo a heleďme světe....Karlovačko....Prý si ho tady vozí už 4 měsíce.Tak tohle by u mně asi nevydrželo ani 4 hodiny.Dám si pivo a musím valit,bo Laverka je sice automatická,ale i s automatickým zámkem a klidně tě tam zavře vevnitř...Jednou jsem nestíhal,vložil do dveří šutr a jak se vybíral prádlo,udeřila zavíračka,zámek cvaknul pár krát na prázdno a spustil se asi tichej alarm,bo jak jsem vycházel ven,už si pro mně jeli policajti...Vysvětlování nemělo konce kraje.
Stavuju se ještě na kus řeči,jak se vracím...Zvu je na tuňáka ke mně na loď....ale to už pak by byla jiná povídačka...
Co s toho plyne. Jsu za zavedení reciprocity v krajinách EU co se týče moře a aktivit na moři...v klidu....my moře nemáme,naštěstí

...To by jsme asi už z Československa nevypluli,bo stačí se jenom podívat,co už dneska pár i m b e c i l ů vymyslelo za chu.oviny.....jak by to vypadalo mít moře, raději nechám koním,mají větší hlavu
howk
Monty