Dreveny Pirat a jeho vlastnosti

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » sob srp 30, 2008 3:29 pm

Ale pánové :-) nebuďte na mě jako na cizího :D

Já psal, že místo vějičky, co je na vrcholu stěžně stačí ty pásky na bočním stěhu.
A žádnou terminologii jsem ve svém prvním příspěvku nepoužil. Upřesnění dodal někdo jiný.
Ale laicky bych si myslel, že ty pásky na bočních vantech nejsou přesně to samé, jako špionky na plachtách. A neukazují asi to samé.

Jo, léčit jsem tu ukecanost zkoušel, ale bezúspěšně. Ovšem radikální léčbu ( Amputaci jazyka a obou ukazováčků jsem odmítl :mad: )
Jo, a použití frklík pro to , co je na plachtě je renonc z nepozornosti.
Mea culpa.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » sob srp 30, 2008 3:36 pm

No on ten můj první příspěvek nebyl směřován na tebe,ale když jsi se ohradil...... :hmm:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned srp 31, 2008 7:33 am

Marisy díky za špiónky, bavlnku asi použiju. S nasliňováním prstu si asi nevystačím, vítr se v úzkém řečišti dost točí a ruce mám plný nějakejch divnejch věcí od lodi co mi pořád někam utíkaj :roll:. Frklík si vyžadovala i zkušenější doprovodná jednotka, podotýkám dívka :mad: , já bych s ní i souhlasil, po obratu kdy jsme jeli skoro zpět by člověk očekával nastoupání směrem více k domovu, ale vítr se u druhého břehu jen tak sám stočí, mezi skalami nemluvě a zatáčky to se musí na motor. Oni jsou to pak pro mě domů trošku závody s metry, něco musíš stihnout, uklidit loď,věci a tak všechno. To je samozřejmě o dobré organizaci. Co se týče schánění zkusím asi kontaktovat nějaký bližší YC, už jsem někde byl, i na závodech, jenže ono je tam teď většinou pusto, nebo jsou všichni na vodě, já vám nevím co je tohle za lidi. :?
Rendo díky za ploutev, zjistil jsem při vytahování, že stačí malé vychýlení a slušně se zasekne. Olivero má na skříni v místě držáku díry po šroubech, asi od objímky, ale mě bude stačit někam uvázat vytahovací lano, často popojíždím a přistávám u mělkého břehu. Nechceš se rozepsat o tom skluzu, i zapolemizovat o síle motoru, někdy budu muset za větrem pomotorovat asi kousek dál a se stařičkým tumlerem to nevypadá dobře.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 7

káča

Příspěvekod Renda » ned srp 31, 2008 9:40 am

No jo, Marksi, s ploutví, neboli po našem s káčou můžeš manipulovat jenom když není v tahu. Tedy rozhodně ne při jízdě na plachty, kdy na ni působí boční síla. Vhodné chvíle jsou např. při Réčku (obratu proti větru) nebo na zaďáka. Na zaďáka se ovšem jezdí s káčou vytaženou. Proč, to zjistíš, když si to zkusíš, poměrně brzy. ;)
Při jízdě na motor doporučuji mít káču také vytaženou!

Pokud jde o sílu motoru, už jsem Ti psal. Já bych asi pirátovi pořídil "nadupanou" čtyřtaktní 5HP a smrdutý dvoutakt odložil tam, kam patří. Na skluz to ale asi stačit nebude, protože:
Klasický Pirát měl povolenou minimální hmotnost 180kg. Tyhle, co Vy máte, budou mít spíš víc.
K tomu řekněme 2 lidi a bagáž vč. paliva 200kg.
Motor ~25kg. Tj. přes 400kg
To by chtělo 15-20HP...
Jenomže, to bys musel mít papíry jak na sebe, tak na loď a ten motor bude mít tak 45kg, takže se s ním bude hůř manipulovat.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned srp 31, 2008 12:34 pm

Rendo chápu, ploutev vyndavám za jízdy na motor, když se blížím ke břehu, nebo než začnu motorovat, někdy trošku nevím kam s ní je to mrška těžká. Taky vím, že je tam ploutev kůli vztlaku při bočáku a na stoupání, bez ní to určitě zkusím, kolegyňka si vzpoměla až cestou zpět. Proč zjistím až to brzy vyzkouším ;) ;).
S věkem motoru už mi to vysvětlil bobes, na sílu pro skluz bych papíry měl, ale kdo by to tahal, větru to nepomůže a na hlídání svých věcí nejsem zrovna stavěnej. 5 hP dobrý někde tu o tom kluci píšou tak to ještě projdu, rychlostně podle toho zas tak nepřidá ale spotřeba a točky by možná mohli bejt menší a je fakt, že na dýl se toho poveze víc.
Jen zjistit kde dokupovat ty drobnosti???

Jo a prosím nevíte někdo něco s těma podlážkama, když jsme réčkovali každejch padesát metrů, začly se hodně rozjíždět a na skládání nebyl čas. Napadlo nás přišroubovat ty zadní na pevno, přední jsou v zásecích a pod zadní už se snad nějak dostanem.
Taky prý existují nějaké popruhy pro zaseknutí nohou při vyvažování?
Naposledy upravil(a) marks dne ned srp 31, 2008 1:10 pm, celkem upraveno 1 x.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned srp 31, 2008 12:55 pm

co se týká dokoupení drobností, asi nejblíž to máš do Příbrami... http://www.o-sails.cz/
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » ned srp 31, 2008 2:57 pm

Zkus se zeptat na PS. Takový Pirát už je dneska vlastně oltimer a Tumler tam věkové patří. U oldtimerů to stáří motorů nemá omezení, ale jestli se tam vejde Pirát to nevím. Ve starší české jachtařské literatuře se uvádí Pirát jako nejvhodnější plachetnice na turistiku a přídavný motorek, právě pro jeho festovou konstrukci. Na obrázcích je většinou kreslen Pirát a Tumler.

Nicméně pokud nejseš fanda do starých klumprů, kde se musí čas od času něco opravovat (nebo i častěji) a potřebuješ se na motor spolehnout pořiď na Piráta nový co nejlehčí přívěsák kolem 2,5 koně.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod RadekS » ned srp 31, 2008 11:39 pm

Jestli nemáš pod ploutvovou skříní chlopně, tak na motor s vyndanou ploutví jezdi opatrně. Já to na svojí starý loďce zkusil jen po větru na plachty a pěkně mě ze skříně vyvěrala voda. Když to vezmeš na motor, to bude pořádnej gejzír. :lol:
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

zvedání káči

Příspěvekod Renda » pon zář 01, 2008 7:51 am

marks píše:Rendo chápu, ploutev vyndavám za jízdy na motor, když se blížím ke břehu, nebo než začnu motorovat, někdy trošku nevím kam s ní. Je to mrška těžká. ...
Trochu mě zamrazilo a nevím, jestli jsem Tě správně pochopil.
Ty káču vyndáváš ze šverkastle úplně ven??? Ty jí jenom nevytahuješ kladkostrojem tak, aby zůstávala ve šverkastli?? :shock:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon zář 01, 2008 9:49 am

to smike: děkuju za odkaz, už jdu volat
to bobes: motor se mi líbí ptotože k tomu pirátovi tak nějak sedí, ale trošku mi vadí více kouře a tu tam nějaká kapička. Řeším to hadříkem a jak se dá, je to třeba taky tím, že není v nejlepší kondici. Pozvážím opravu či jiný v hodně dobrém stavu, nebo něco nového na co bude spoleh a minimální starosti. Byrokracie mě taky moc nebere, hlavní je mít věci v souladu se sebou, což je pro mě v případě lodního motoru, hlavně nejnižší možná zátěž pro okolí a spolehlivost.
to radekS: chlopně zatím nemá a občas něco na motor šplouchne, není to zas taková hrůza a voda mi zas tak nevadí
to renda: to tě mrazí správně, kladkostroj nemám, i když teď mě tak napadá, že nějaký lano s kladkama mi přebývá. :? Kouknu kam by to šlo pozapínat a už teď skoro vím. No co říct, snad jen, že jsem prostě silný ako vůl a chytrý také tak :roll:. Jenom prosím trkni, se sundaným stěžněm asi na kladky můžu zapomenout?
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

kladkostroj na káču

Příspěvekod Renda » pon zář 01, 2008 10:16 am

marks píše:... to renda: to tě mrazí správně, kladkostroj nemám, i když teď mě tak napadá, že nějaký lano s kladkama mi přebývá. :? Kouknu kam by to šlo pozapínat a už teď skoro vím. ...
Můžeš být klidný, výtah káči se stěžněm správně vůbec nesouvisí i když jsem také viděl borce, co vytahoval káču ke stěžni. ;-)
Vytahovací lano začíná okem a je uchyceno nejlépe pod palubou na první žebro od kokpitu směrem k přídi šeklem do oka, které by tam mělo pro tento účel existovat. Toto uchycení je na levoboku.
Odtud jde do kladky upevněné v nosu káči a vrací se napravo od stěžně do kladky, která je v obdobné místě a na témže žebru, jako jsme začínali, jenže teď jsme na pravoboku.
Od této kladky se vrací zpět směrem k zádi lodě. Prochází kolem pravého boku šverkastle resp. jejího pravého horního okraje až k jejímu zadnímu konci, kde má být vazák, curryklema nebo zásek, do kterého se upevní. Dosáhne tak na něj i kormidelník a káča (i když je klasicky ocelová) jde vytahovat v pohodě jednou rukou.
V zasunuté = vytažené poloze zaleze celá do lodi a zároveň tak prakticky ucpe otvor ve šverkastli. Ve skluzu tam sice trochu vody cákává, ale rozhodně to není drama, které jsi asi zažil Ty. ;)

Vedlejší efekt je, že v horní poloze je zafixovaná tak, že nemůže vypadnout. Přes tuto výhodu jsme ji na přepravu vyndávali a pokládali na podlahu zabalenou do hadrů - kvůli ochraně čepu, který prý trpí (hlavně asi jeho uložení ve dřevě - těsnost), protože loď na vleku drncá mnohem víc, než na vodě. Dnes bych ji možná spíš ve šverkastli zafixoval proti pohybu. Ono hrálo svoji roli i to, že jsme Piráty na vlek z vody často vynášeli. (Manipulační podvozky nebyly tak běžné jako dnes.) Pak ovšem bylo milé, když káča v té chvíli v lodi nebyla a odnesla se zvlášť. Na vleku potom do šverkastle už nešla zasunout. Úplně nejlepší je dát ji na podlahu do dodávky, ale takové auto málokdo má.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » úte zář 02, 2008 12:23 am

Tak to lano co mi zbylo je přesně to na káču. Oka jsem našel, a kladky připojil, káča je ocelová a jednou rukou to určitě nejde, taky to úplně nedotahuje a řekl bych že se to při přesedání bude plést pod nohy. Oni jsou ty oka na žebru v úrovni švertkasle a zároveň v úrovni podlahy, ve svém skromném úsudku bych dal oka blíže k sobě a na žebro pod stěžněm. Lano k záseku by pak bylo více u skříně a zlepšila by se funkce páky na kladkách. Nechci vymýšlet lety prověřené ale přijde mi to logičtější.
Zásek jsem používal na lana od kosatky při solo jízdě, liboval jsem si jakou to mám vychytanou lodičku, jen se mi to zdálo dost na fest, :lol:
S motorem jsem kontaktoval pana Brezika, z odkazu v jiném topicu tady na webu. Kompletní repas tummlera, je za 3500,- plus možné více náklady, dle stavu motoru. Prohlídne, zavolá cílovou částku a do čtrnácti dnů je prý motor nový, Ještě zkusím tu plavebku.
Zatím díky všem
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř říj 29, 2008 8:50 pm

Tak se opět hlásím s pirátem, tedy tentokráte s motorem. Poskládal jsem dohromady jeden ze dvou, chlazení funguje, bohužel jak se mu chce a ve velké rychlosti přestává, řekl bych že se okolo sacího sítka začne vytvářet příliš vzduchových bublin. Na překonání pásů bezvětří to postačí i když dostává tedy trošku zabrat. Kontaktoval jsem SPS a s vyjádření příslušného pracovníka chápu: pirát i tummler k sobě patří a oba je možno brát jako veterány. Přímo odpověděĺ "nikdo vás za to pranýřovat nebude, pokud z něj nepoteče olej apod.", na dotaz aby případný repas motoru nebyl zbytečný odpověděl velmi jednoznačně:"nebude". Uchycení kladkostroje jsem opravdu přesunul ke stěžni a jde o poznání lépe, jen mi teď lana drhnou o švertkastli, posunu tedy někam do mezipolohy. Kdyby zítra přestalo rozumně brzo pršet, půjdu to zas projet. Špiónky jsem měl tu čest sledovat v HR na velké lodi a už se těším na ty na piráta. Mějte hezký večer.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř říj 29, 2008 9:15 pm

No, ono už tu bylo tisíckrát řečeno, že SPS je skvělej úřad.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv říj 30, 2008 11:10 am

halladin píše:No, ono už tu bylo tisíckrát řečeno, že SPS je skvělej úřad.

tak proc jim musim osobne prijet ukazat motor aby mne ho zapsali do papiru?
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod orko » čtv říj 30, 2008 1:30 pm

Ono je to jednoduché vysvětlení pirát nemá papíry ani nepodléhá registraci. A na vodě se ho opravdu nikdo všímat nebude pokud z něj nepoteče olej a bezín do vody.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv říj 30, 2008 3:39 pm

Simone, co takhle počkat, až přijedou na mlýny dělat technické ?
Já tu Hondu taky nemám napsanou v techičáku.
Když přepisuješ auto, taky ho musíš nechat někomu prohlédnout...
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv říj 30, 2008 4:17 pm

halladin píše:Simone, co takhle počkat, až přijedou na mlýny dělat technické ?
Já tu Hondu taky nemám napsanou v techičáku.
Když přepisuješ auto, taky ho musíš nechat někomu prohlédnout...

prepis lode je bez technicke :)
...zapsani jinho motoru = dovezes jim motor ukazat do prerova s papirem, ze jsi ho koupil. dle meho bohate staci fax nebo scan smlouvy o koupi. je to stejnej nesmysl jako razitko doktora na zadost o VMP
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv říj 30, 2008 5:03 pm

Nemusíš. Počkáš, až přijedou na mlyny, a ukážeš jim ho tam.
Nač spěchat ?
Kromě toho - před chvílí jsem narazil na bobesovo vyjádření, že pětikoňka v papírech lodi být nemusí..

http://jachting.info/modules.php?name=F ... c&start=25
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » úte lis 04, 2008 3:35 am

Tak jsem se Vám zase utvrdil v tom jaká to ten pirát je vlastně skvělá loď. Hlásili na včera mírný vítr a tak jsem od rána odbíhal od práce a jukal na každou chvějící se větvičku. Bohužel jsem mohl odjet až na dvanáctou a bohužel se i odpolední ulehání větru potrvdilo. Jenže nebylo by na tom světě krásně kdyby člověk vyjel jen když si je jist dujícími větry. Nostalgii jsem nastrojil a vyrazil ze Zrůbku směr slapy, vítr byl opravdu mírňoučký ale i občasné poryvy mírného stačily aby se pirát posouval a někdy i šplouchání vln nastalo, po hodině vyšlo slunko a tak to nakonec bylo nádherné odpoledne. Zjištění schopnosti piráta plout i ve velmi malém větru mě samo o sobě rozradostnilo a jelikož i díky tomu malému větru bylo ticho, mohl jsem se tím klidem kolem sebe kochat, sledovat podzimní přírodu, skupinky volavek,kormoránů a labutí. Jediné diletantsví rybářů, jejich uřvanost a nevychovanost psa (asi dvaceticentimetrového siláka ječícího snad dvacet minut na párek labutí) mírně narušovali idylu nádherně vytvořeného světa. No a to ještě nebyl konec, všeho pozitivního, stihl jsem si projet mělčinu u zvírotic a i na stoupačku a křižování dorazil k županovicím. Tam už lehl vítr úplně a já byl připraven zde loď zakotvit, s budoucím příjezdem na pokračování cesty až zas foukne a bude čas. Nevýhodou vypuštěné řeky je menší možnost kotvišť a jelikož bych musel ze županovic na levém břehu stopovat k autu na pravém břehu, rozhodl jsem se zapádlovat ten kousek zpátky ke zvíroticím. Nastavil jsem kormidlo zabral pádlem a co nevidím loďka se mi rozjela jak bych seděl v kánoi a jelikož kormidlo obstará směr dalo se ujet pět říčních kilometrů(nejsem si jist jestli jsou to kilometry :oops:) aniž by se muselo jet na krev. Podotýkám, že mám něco odpádlováno a pro každého by to nemuselo být ani tolik příjemným zážitkem, přesto jsem po tak klidovém dni nechal motor v klidu a s radostí přistával za tmy pár metrů od auta. Nebyl to žádný sportovní jachtařský výkon, ale zjištění všech těchto náležitostí mi přidává spoustu pozitiv pro příští rok a plán postupného sjíždění celého toku Vltavy se stává reálnějším, finančně téměř nenáročným, k přírodě ohleduplným, s životem nevázaným. Přeji všem hezké ráno, krásný den a mohu Vám potvrdit že ke spokojenosti člověka může stačit opravdu málo,snad by se to jen, alespoň občas, chtělo rozhlédnout kolem sebe.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte lis 04, 2008 8:21 am

Moc krásně jsi to popsal, úplně jsem to viděl, jak se plavíš. Pěknej závěr sezony, ale ta zima, ta asi bude pro Tebe jedna z nejdelších, co. Ale neboj, dočkáme se všichni. Tak ať už se brzy sejdem na vodě. Ahoj Jirka
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » úte lis 04, 2008 9:19 am

marks píše:Tak jsem se Vám zase utvrdil v tom jaká to ten pirát je vlastně skvělá loď. ... ke spokojenosti člověka může stačit opravdu málo...
To jsi napsal moc hezky. Doufám, že nám to Vilma ;) nepřehodí do "reportáží" (ten nápad s vytrháváním z vláken, kam patří, se mi při vší úctě fakt nelíbí).

Je zajímavé, jak lehké, otevřené lodě jako Pirát nebo Finn v podstatě vymizely z našich vod i z obchodů. Přitom ta lehkost pohybu po vodě i převozu po souši je zajímavá. Dnes chceme mít všichni kajutku a maríny jsou jich plné stejně jako inzeráty, ale koupit dnes třeba nového piráta - ani nevím kde. Kluci, co jezděj Finny, nakupují a prodávají lodě v zahraničí (nejčastěji od firmy Devoti http://www.devotisailing.com/home.php ), ale to fakt není levná záležitost. Většinou 100.000,-Kč ani zdaleka nestačí.
Víte někdo, jestli se ještě vyrábějí Piráti?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » úte lis 04, 2008 10:42 pm

Zimu já taky rád a na dlouhou a plnou sněhu už čekám pěkných pár let, přesto věřím, že to nebyl konec sezony a ještě se svezu ;) . Na lodi mě čeká spousta práce, ale dokud to půjde budu na vodě, potřebuji se toho hodně naučit o lodi a hlavně sobě.
Za pochvaly děkuji až se trošku :oops: ;)
Ještě mám doplňující otázečku, i když už je možná pozdě. Na zítra v mém území hlásí hodně pěkný vítr a budu mít co dělat. Myslíte že mám vytahovat obě plachty, mám pak lan a kormidla dost plný ruce a nejspíš budu sám? Vypadá to na skluz nebo na zvrhnutí:?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř lis 19, 2008 8:17 am

Ahoj. Tak jsem tu zase s pár postřehy a dotazy.
Po pár dnech už jsem poznal, že pirát jede rychleji s vytaženou ploutví, znatelné to je i při bočních kurzech, jen když fouká více ploutev je lepší spustit, pro lepší stabilitu a menší s nos. Se spuštěnou káčou loď lépe reaguje na kormidlo.
Při stoupání se mi zdá že loď může jet více proti větru při větším náklonu, ale možná je to jen můj pocit, pak už mám dost starostí s udržením napnutých plachet a náklonem k převrhnutí.
Největší problém při plachtění mám při réčkách, držím pínu, otěže od hlavky, kosatkový pustím mažu na druhý bok, dotahuju hlavní, vyrovnávám směr, jdu do náklonu a při tom musím honit lano od kosatky, u toho udržet kormidlo, vyvažovat, nepovolit hlavní, dotahovat kosatku a ještě neztrácet rychlost je každejch šedesát metrů prozatím docela fuška, je na to nějaká finta?
Nostalgie je ještě na vodě, hlásí mráz přesto jí tam ještě nejspíš nechám. Voda u nás nezamrzá a když jí teď odvezu do nevytápěného skladu, bude v něm na tom, dle mého názoru hůř. Určitě za dva dny nevyschne a tak vidím řešení v ponechání na vodě a zakrytí persenikem. Nevím jestli třeba nevložit na podlahu izolační vatu?
Taky se chci zeptat zda je lepší sundat stěžeň, aby nebyl zbytečně našponovaný, ono vlastně v mrazu se i lana zřejmě stáhnou. Časově to vidím tak na týden, pak se uvidí co počasí. Na rekonstrukci zatím není čas a tak bych rád ještě Nostalgii projel, jedním z důvodu je i nízký stav hladiny a složitější vytahování a nandavání na vodu.
Co vy na to, zkušení rádci moji?
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

jízda s pirátem

Příspěvekod Renda » stř lis 19, 2008 9:47 am

marksi:
Káča u piráta není kýl a její váha se na stabilitě podílí zanedbatelně. Vím, že když ji do piráta neseš, můžeš mít jiný dojem, ;) ale je to tak. V novějších verzích se dělaly ploutve duralové a ty byly zvlášť lehké. Mnohem větší vliv má její silové působení vůči vodě při bočním tlaku. Loď o ní může při rychlé jízdě a náhlé změně kurzu (nejlépě na zadních kurzech) docela slušně "zakopnout". Proto je dobré ji mít (zvlášť ve skluzu) venku.

Náklon hodnotíš správně. Pirát má optimální stoupání a plavební vlastnosti při náklonu takovém, aby jedna ze šikmých ploch dna byla vodorovně s vodní hladinou.

Při réčku pomáhá mít hlavní plachtu uvázanou. Nemáš-li na to připravené záseky, samojistící kladky nebo Curry-klemy, stačí udělat na hlavním šotu samorozvazovací uzel těsně u kladky. V nouzi pak stačí za šot trhnout, uzel se rozváže a můžeš vyvlát plachtu. Jenom nezapomeň včas přehodit šot na návětrnou stranu, abys na něj dosáhl...
Pak můžeš v klidu réčkovat, zádama držet kormidlo (dřív se dost používaly lyry - ty na to byly vhodné, páka se dá držet někdy nohou) a obě ruce máš na přetažení kosatky.

Piráta bych do mrazů na vodě nenechal! Zmrzlá voda ve spárách dřeva... :x
Skladoval jsem ho vždy dnem vzhůru a včas, aby do mrazů aspoň trochu vyschl.

Zpět na