Dreveny Pirat a jeho vlastnosti

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř lis 19, 2008 12:06 pm

Redno díky, jsem rád, že se mi to s tou stoupavostí jenom nezdálo, vodorovně byli šikmý plochy skoro pořád, jestli spíš né víc než vodorovně :whist:
Káču vyndavám jak jen to jde, jako balast jsem jí bral nějak automaticky, od tý doby cos mi poradil výtah, jsem jí ještě nenes. Upínání jsem opravdu přesunul ke stěžni a šlo to krásně jednou rukou, boužel mi naposled praskla plaňka s háčkem, kladky jsem přednal na původní háčky, ale tam mi to opravdu téměř nejde vytáhnout a ploutev nedostanu ani do maximální polohy. Řešil jsem to vytažením ručně za nos a rozepřel dřevěným klínkem, pořeším to přes zimu.
S mrazem ve dřevě tomu rozumím, jenže když jí vyndám dnes do mrazu nevyschne, v sobotu už má mrznout i přes den a v noci i pod sedm. Kamýk přepouští spodní vodu z Orlíka a voda zamrzá až při hodně velkých mrazech, proto jí chci radši nechat na nezamrzající vodě než v promrzlém hangáru.
Hlavní šot je prima název, pořád jsem řešil jak uvázat kosatku a ona se zajistí hlavka :good:, dokážu si to představit, uzel si nejspíš nechám trošku s vůlí abych se nepřevrh hned po obratu, přitáhnu kosatku, dotáhnu hlavní a můžu mazat. Uzle úplně na doraz bych se trošku bál, krz poryv a úplně vyvlávat plachtu bych taky nechtěl, s nějakou vůlí by se mohlo dát i dobře odpustit z plachty při menším poryvu nebo hrozícím překlonění. Jo ten uzel je vlastně samorozvací, tak to budu muset domyslet :? .
Páka kormidla má po nějaký době tendenci se vyvyklat a vypadnout, zvažuju jí pro jistotu zajistit šroubkama, dvakrát mi vypadla naštěstí v menším větru a to je pak príma kolotoč. Zádama ještě nevím jak držet, lyra ještě nevím co je, v nouzi jsem používal svůj velectěný zadek a pínu prostě, sprostě přised :oops: .
Před stěžeň jsem vložil vymezovací dřívko (bylo v lodi při koupení a jinam tak suprově nesedělo) stěžeň je teď víc prohnutý v před ale řekl bych že jízdní vlastnosti se zlepšily, proto jsem se ptal jestli dlouhodobě není lepší stěžeň sundat krz to přepnutí, nebo třeba nevyndat to vymezovátko.
Pro případ velké zimy mám v záloze vytápěnou garáž ale to je až poslední možná varianta.
Děkuju že se o nás tak staráte/staráš :thankyou:
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarda_x » stř lis 19, 2008 1:34 pm

A tak to bych raději dopřál teplíčko spíš lodi nežli autu :-)
Ač nepirátník, také sleduju tvé jachtařské kroky se zájmem.
Lyra? Také nevím. Ale tuším, že to je "páka" kormidla tvarovaná tak, že od knihy vedou vlastně 2 páky, aby se na konec každé dosáhlo z pravoboku i z levoboku. Konce pák jsou propojeny obloukem (asi čtvrtkruhem), takže kormidelník lyru drží tam, kde mu to je zrovna vhod.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř lis 19, 2008 3:27 pm

Jarda_x píše:A tak to bych raději dopřál teplíčko spíš lodi nežli autu :-)

A to víš že já taky, jen ta garáž mi bojhužel tak úplně neříká pane.
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Dreveny Pirat a jeho vlastnosti

Příspěvekod bernau1 » stř lis 19, 2008 3:32 pm

Ahoj Marksi,teď jsem se dočetl,že zde píšete o jakési lyře :) Měl jsem Piráta,super loď,nejkrásnější dovolené s dětmi v noci pod persenikem.V garáži mi z něj lyra zbyla,pokud by jsi měl zájem,zdarma ti jí nechám :D ,navíc každým koncem roku si děláme nostalgický výlet(stalo se i zasněženým Orlíkem) a neb čtu že jsi z Kamýka,mohl bych ti jí ve spojení s timto výletem přiblížit ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř lis 19, 2008 4:03 pm

To bude mít nostalgie velkou radost, děkuju za nabídku, o zadarmo nejde. Takový dar přijmu rád, až pojedeš dej určitě vědět, když tu budu vyzvednu si jí, když né dojedu kamkoli. Nevím co bych nabídl proti, alespoň něco na pivko by to chtělo.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř led 28, 2009 10:42 am

Ahoj, jsem tu zase s nostalgií a dotazy. Koupil jsem spinaker, a spinakrový peň a nemám na ně na nostalgii kování ani lana. Chtěl bych tedy poprosit o nějaké rady co kde koupit a kam přišroubovat. Materiálově určitě nerez a vůbec se nebráním nákupu u Libora v eschopu, jen nevím co vlastně hledat.
Koukal jsem na Czech pirát.cz z pár fotek se dá očíhnout jak spinaker používají, ale detaily takeláže nikoliv, na. íc to maj všechno v závodním provedení a já to radši v klasice.
Pan ovčička mi taky uvádí nějaký kapsi do lodi ke stěžni kam se spin stahuje, ale pro mě to bude zabírat místo, možná nějaký taštičky který se tam budou dávat při používání spinakeru a pak se zase schovaj
Budu rád za každou radu, a ještě bych chtěl veřejně poděkovat bernau1 za liru, kterou mi nakonec dopravil až do kamýka. Bernau jak jsem slíbil na lyře se pracuje, obrousil jsem lak na dřevo, prolepil volné třísky a škvíry pu pěnivým lepidlem. Po zbroušení lepidla, příjde moření mahagono do barvy lodi a nakonec lakýra. Zdá se že se podaří zporvoznit fotoaparát a tak se budu učit vkládat fotečky.

Naposledy zkusím požádat o profil prken na palubu, budu je zadávat do výroby. Zatím mám variantu pero drážka(jako palubky, spíš podlahová prkna), nebo hrany kónické a mezery vytmelit. Pokus bych pravoúhlé hrany dával na doraz není podle mě paluba dostatečně zaoblená abych dokázal zajistit úplné dosednutí. Jedině je snad slepit k sobě jako spárovku, ale to bude asi moc pracovat.
Olivero
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Olivero » čtv úno 05, 2009 11:12 pm

Na dotaz Marksa odpovedam fotkami, v mojom pripade bola paluba robena pero drazka, fotky: paluba pirata najlepsie je vidiet na fotke cislo 5
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř úno 11, 2009 8:46 pm

Oliverovi samozřejmě děkuji a momentálně řeším s místnímí truhlíky, zda se dají koupit mahagonové palubky už vyrobené.
Nevím zda se odtrhnout od oliverova topicu se svou lodí, ale než to stihnu řešit, přišla mi v celku zajímavá nabídka. Scháním sólo dřevěný stěžeň a bylo mi řečeno, že už to půjde hodně těžko, nové jsou už jen kovové a kdo má dřevěný už si ho bude chtít nechat. V inzerci jsem našel prodej piráta se dvěma stěžni, majitel nechce jeden prodat zvlášť a tak zvažuji koupit komplet. Za patnáct tisíc,co vy na to? Stěžeň bude něco stát, plachty se pohybují kolem pěti tisíc a taky je varianta jednu loď zase prodat s jedním stěžněm?
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » čtv úno 12, 2009 7:13 am

Marks, mám volnej dřevěnej stěžeň z dačmena, možná by se ti hodil po menší úpravě. Ten stěžeň je perfekt, výtahy vnitřkem. Mám ho uloženej na půdě. Akorát, že seš dost daleko.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv úno 12, 2009 7:20 am

Fine díky za nabídku: Zkusím nějak ten svůj poměřit a hodit foto.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv úno 12, 2009 8:35 pm

to fin:
Obrázek
Obrázek
Toto jsem naměřil, celková délka 6250mm, hlavní se vytahuje vnitřkem, šířka paty 75 na 70mm, po rozšíření v 570mm od spoda je to 75x75 mm
Začátek zaoblení, tj místo uchýtu ráhna 720mm a začátek drářky pro plachtu 890 mm od spoda
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pát úno 13, 2009 6:49 am

Marks, já to taky poměřím ať se to může porovnat, ale dostanu se k tomu až v neděli.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát úno 13, 2009 8:11 am

Fine to je v pohodě, ten nabízenej pirát s druhým stěžněm už je prodanej. Kdyby to nebylo až z ostravy asi bych neváhal, mohl jsem použít i nějakou výstroj a jednoho pak zase prodat klidně se ztrátou.
Můj stěžeň jsem obrousil a prakliny zdá se byly jen v barvě, našel jsem dva smolníky a dvě praskliny ve dřevě, ostatní bylo v laku v místech lepeného spoje. Trosku mě trápí vydřená místa po kotevních prvcích, tak mi s nimi třeba někdo poradí.
Toto je u horní kladky a upínání předního stěhu
Obrázek
Obrázek
a toto u držáku pro ráhno, tady mě trošku mate to spodní vydřené místo, zdá se že upínání někdo přendaval a tak nevím kam přesně patří.

Pokud se mi podaří dát ten můj do vzorověho stavu a ten tvůj by vyhovoval, vzal bych ho na používání a originál uložil do NZ.
Na fotce v předchozím příspěvku je vidět jak je pata odrbaná, varianta je buď odbrousit (jde o místo které je volně, nikam nezapadá) nebo vyříznout narušenou část a dolepit nové dřevo (je to proti současným spárám a tak to v pevnosti spíš přidá.
Stávající úchyty nesou znatelné stopy času, jsou sundaný pro obroušení a doladění, do budoucna bych je chtěl vyměnit za nerezové, ale netuším zda se v tomto provedení dá sehnat ten držák ráhna nebo třeba toto
Obrázek
Obrázek
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pát úno 13, 2009 9:51 am

Marks, vydřená místa na stěžni i pod kováním, dokonce i vyštíplou drážku pro plachtu jsem vždy opravoval sklovýztuží + epox1200 a to kování se dá lehce udělat z nerez plechu. Třeba ti někdo poradí ještě něco jiného.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » pát úno 13, 2009 8:18 pm

Ahoj Marxi, podle fotek ten stěžeň zase nevypadá tak nejhůř. Ty promáčkliny ve dřevě jsou celkem normální věc. Stěžeň je z měkého dřeva a když se kování stáhne šroubem, tak se normálně vmáčkne do dřeva. Pokud není stěžeň praský nebo štípnutý. tak bych ho překitoval, doopravil viz Finn a nalakoval a šup s ním zpátky na veterána kam patří. Ta loď má svou historii a závodit s ní asi nebudeš.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát úno 13, 2009 8:52 pm

Pepo dík za oko znalce, opravdu jsem se o stěžeň bál víc před obroušením. Dokonce zvažuju přechody na vydřená místa pouze doladit obroušením a spíše přizpůsobit kování, nechť je zub času vidět v plné své kráse. S historií lodě absolutně souhlasím, jen mám před sebou učení se s lodí a plachtění vůbec, čímž se obávám poškození. Příští zimu mám v plánu renovaci paluby a dna, pak bych uloženku přehodil, taky může být nakonec všechno jinak, přesto je toto směr kterým chci mířit. Až čas ukáže, ale když už loď nese jméno nostalgie, těžko to vidět jinak a propó stávající velikost názvu jsem obkresli, nyní zvažuju zmenšení a dopsání na druhý bok lodi.
Obrázek
Obrázek
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » sob úno 14, 2009 1:45 pm

Ahoj Marksi, název lodě se mi líbí, akorát si myslím, že nepatří na příď, ale dozadu na zrcadlo, na pravo, nebo na levo od kormidla, nebo i dozadu na boky. Nápis na přídi podle nepsaného pravidla mají motorové čluny. I když v současnosti dávají majitelé lodí jméno kamkoliv, třeba do prostřed boku. Je to jen můj názor, třeba to tu někdo vyvrátí.
Naposledy upravil(a) Josef dne sob úno 14, 2009 2:25 pm, celkem upraveno 1 x.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob úno 14, 2009 2:11 pm

Josef píše:Ahoj Marxi, název lodě se mi líbí, akorát si myslím, že nepatří na příď, ale dozadu na zrcadlo, na pravo, nebo na levo od kormidla, nebo i dozadu na boky. Nápis na přídi podle nepsaného pravidla mají motorové čluny. I když v současnosti dávají majitelé lodí jméno kamkoliv, třeba do prostřed boku. Je to jen můj názor, třeba to tu někdo vyvrátí.

Na zrcadlo, patří jméno domovského přístavu. ;)
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » sob úno 14, 2009 2:24 pm

To Alfa: S tím jménem na zádi to není z mojí hlavy, ale z literatury (Plachetnice -vydala polytechnická knižnice str. 156 z roku 1980.) Jinak ten domovský přístav tam také patří, ale ten si na piráta Marks asi dávat nebude.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » sob úno 14, 2009 3:24 pm

mě se ten nápis piráte Marksi líbí, já bych ho tak nechal. Nějak mi k tobě ladí. ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » sob úno 14, 2009 4:10 pm

Nemám doma řád, ale tuším li správně má být u neregistrované lodi napsáno její jméno, nebo jméno vlastníka a to na přídi, písmena cca 10cm a může být i zevnitř.

To designer: mě se taky ke mě líbí :crazy:
Když vemeš v úvahu kolik z lodě kouká nad hladinu, uviděj jen mě a nápis a to by nemuseli rozdejchat. Chci jim dát šanci vidět více té nádherné mahagonové obšívky a nabídnu jim za to možnost vidět mě i nápis z obou stran :lol:.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pon úno 16, 2009 9:53 am

Ahoj Marks, hodil sem sem:
http://album.volny.cz/honday/browse.php ... page=0#img
pár fotek a náčrt stěžně FD, co mám na půdě. Ale asi by nebylo to provedení v té barvě nic pro tebe. Jak sem pochopil z tvých příspěvků, preferuješ přírodní dřevo. Jinak ten stěžeň je zachovalej - rovnej a mám k němu samozřejmě i ráhno. Je to vše dělaný dle výkresů, loď byla kdysi proměřená a odpovídala předpisům. Nakonec mám celýho FD, kdybys po něm náhodou zatoužil. Já už na něj nemám fyzičku ani kosatníka. Tak sem si pořídil něco stabilnějšího.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát úno 27, 2009 5:21 pm

Dnes jsem se díky počasí dostal k pokračování prací na stěžni a uvědomil si, že jsem Finovi neodpověděl. Milý Fine dík za ochotu, fotky a přeměření. Vyžadovalo by to dost úprav a s tou barvou máš taky pravdu, jak jsem psal stávající stěžeň už po obroušení nevypadá vůbec špatně a tak u něj zůstanu eventuélně seženu origo jiný. Přeci jen na piráta patří pirátův a na FD FDův :) .
Josefe s Alfou: myšlenka domovského přístavu není od věci, pravděpodobně se v budoucnosti na zádi objeví Kamýk nad Vltavou, nemusí to být zrovna do světa řvoucí zvažuju vypalovačku.
pro fšechny: já bych řekl, že tohle je pitát, minimálně je mu to dost podobný. Pokud by se udělalo takovýhle oplachtění bude se muset udělat registrace, nebo se ty plachty dají brát jako přídavný, neb hlavní se zdá zvětšená o bezan (nebo jak se tomu nadává) a místo kosatky je gena. Na podzim jsou takovýhle podmínky reálný i u nás.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát úno 27, 2009 5:26 pm

No, mám dojem , že jako domovský přístav se píše místo registrace, i když mém případě asi moje loď nikdy Přerov neuvidí :-D.

Ale pokud nemáš Piráta registrovaného, můžeš tam asi dát co chceš.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » pát úno 27, 2009 6:03 pm

Marksi, jak si to myslel s těma plachtama v tvém posledním příspěvku. Bezan na piráta? Sleduji toto vlákno a asi mi něco uniklo. Pirát má v originále vysokostěžňové Bermudské oplachtění typu slup (nebo se také uvádí název šalupa)hlavní plachta + kosatka 10m2 a popřípadě i spinakr dalších 10m2. Kosatka má mít dle literatury 2,7m2. Mohl bys tam pověsit genu 4,7m2 a nemusel bys loď ještě registrovat. Pirát by měl tak rovných 12m2. Ale bezan je druhý menší stěžeň s plachtou, který je umístěn za hlavním stěžněm. Nevím, kam bys ho na tvého piráta dal :? .

Zpět na