AHOJ všichni,
spíry pojedeme dnes vyzvednou k panu Mikulášovi, děkujem za rady, jak je zakrátit atd., pokusíme se jimi řídit.
Uplynul zas nějaký čas, trochu jsme se posunuli dále, tak napíšu jak pokračujeme se zabydlování na lodi.
Máme za sebou pár jezdících dnů, zatím jsem to přežila částečně bez úhony, pokud fouká méně, tedy např. tuto neděli, obešlo se to i bez mého křiku, že se loď naklání moc…. Můj muž je ze mne unavený, vysvětluje stále, že o nic nejde, že se to musí naklánět, aby to jelo, ale já se fakt bojím a chvílemi mám problém se ovládnout a nevyskočit ven z lodě. Raději bych v tu chvíli doplavala na břeh, než byla v tak nakloněné lodi. Ono mi nevadí, když foukne a loď se nakloní, ale pak do toho foukne znovu a zase se nakloní více a pak ještě třeba několikrát a vlastně se z náklonu nevrací ale náklon se prohlubuje, hrůza pro mne, mám fakt strach, který budu muset překonat. Prý si musím koupit náklonoměr abych viděla, že se to moc nenaklání, prý se mi to jen zdá. Ona naše loď má dva kýly a na na ní je momentálně ten lehčí, se kterým původní majitel jezdil na Labi, tedy ve větru je jaksi „živější“ . Taky je to způsobeno asi tím, že máme jednu sadu plachet a máme genu, kdybychom měli kosatku, asi by to pro mne bylo lepší… budeme muset něco menšího sehnat…. Druhý kýl musíme vymyslet jak odvézt a případně ho na loď dát, ale máme tam teď dobrý antifouling, tak to asi nepůjde hned.
Zatím jsme do lodi objednali to nejmenší lodní WC (Chemické WC přenosné Bi-Pot 1513
) co jsme našli na netu, a budeme muset vymyslet, jak ho uchytit vepředu, případně se tam nepřevrátilo a nevylilo. Místo ve špici tam je, myslíme, že ho tam původní majitel měl, zkusím připojit foto
http://imageshack.us/photo/my-images/846/p5300054.jpg/ asi ho tam přiděláme nějakým popruhem, který přišroubujeme a uvidíme, jak se to bude chovat…. Sice jsem slyšela rady moudrých, že lodní kyblík, je to nejlepší a v lodi pak nic nesmrdí, ale zatím jsem použití lodního kyblíku jako wc neprodýchala…

Koupu se ráda a často, ale v noci vylézt ze spacáku a jít si zaplavat prostě proto, že se mi chce na malou, tak to fakt nemusím…. Máte to vy chlapi prostě jednoduší :ó)))
Jak se na lodi pohybujeme každý víkend (a loď 3 roky stála zaplachtovaná, asi nátěr paluby má své nejlepší roky za sebou), začal se olupovat nátěr v kokpitu, ne plošně, ale v místech narušení. Na místech kde se sedí je laminát jakoby měkčí, tedy ta barva je tam jako popraskaná a olupuje se. Není to měkké na zatlačení rukou, ale když tam stoupnu nohou tak je to cítit, že to pracuje, ne moc ale přesto. Vypadá to, jako by tam byl jen jeden nátěr a ten jde do dolů až na takový nažloutlý skoroprůhledný materiál (omlouvám se za názvosloví). Pojedeme teď na loď na celý týden tak to zkusím nafotit a dát sem, jestli prosím poradíte, co nás bude po vytažení lodě z vody čekat. Počítáme, že paluba se bude muset nově udělat. Jsou tam nášlapy z takové světlé gumy, tak 1-2mm silné, která je ale na mnoha místech zcela narušená a po kouskách odpadává – to víme, odstranit a po nových nátěrech paluby dáme ten protiskluzový nátěr od fy Hempel. Loď má dřevěnou obšívku, která je na je pravoboku jako by odprasklá od skořepiny lodě, není to jedna velká prasklina, ale spousta malých od několika mm, do ca 2 cm…. Mně to připadá, jako by jinak „pracovala“ ta obšívka než celá loď. Praskliny jsou i durch, i dole zespoda obšívky, tedy nateklá voda dle našeho vytéká a vysychá. Napadlo nás, jestli to může být způsobeno spouštěním jeřábem na vodu, tak totiž dával loď na vodu původní majitel. Neměl žádné své popruhy s rámem, tak nás napadlo že to může být i tím…nevím, taky se to pokusím nafotit co s tím udělat, jestli to teď máme "zatřít"nějakým Sikaflexem nebo už nechat tak a řešit až se loď vytáhne v září z vody. Na levoboku je spoj paluby a obšívky shora přelepen plastovými bílými pásky, na oko vypadá dobře, ale myslím, že jak pásky odstraníme bude spoj narušen i tam, ale asi méně. Tato druhá strana popraskaná durch není.
http://imageshack.us/photo/my-images/842/dscf8139.jpg/
Na této fotce je vidět špinavá paluba, ze všech vlákem co jsem zatím pročetla o palubě a nátěrech jsem vydedukovala, že asi nejšetrnější na umytí této špíny bude solvina tak to vyzkouším...