14´ Motor Dinghy od Mortena Olesena

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

14´ Motor Dinghy od Mortena Olesena

Příspěvekod ferdas » úte led 28, 2014 4:59 pm

Tak jo. Po přibližně dvou letech plánování je rozhodnuto. Bude se stavět. V mém věku je to první a poslední loď, kterou asi udělám a nemůžu si dovolit - ani finančně - metodu pokus/omyl. Zooma jsem měl šest let, něco jsem s ním přece jen zažil a teď už má nového majitele. Pro mě to znamená jít dál.

Dlouhou dobu zabralo pročítání inzerátů. Přece jen, koupit starší trup tak 4,5m přece nemůže být problém... Je. Sehnat přiměřeně zdravý, s perspektivou dostavby a hlavně s papírama, v cenové relaci 25 - 30 tisíc.. naivita. Takže jsem objednal tyto

http://boatplans.dk/boat_plans.asp?id=59

plány a prokousal se schválením stavby na SPS.

Protože je původní rozvržení paluby přece jen dost spartánské, další měsíce jsem maloval, rýsoval, měřil, vyhazoval pomalované papíry.. Dokonce jsem na podlahu v místnosti narýsoval trup v měřítku 1:1 a znovu měřil a zkoušel :-)

Za utržené peníze za Zodiak jsem před Vánocemi koupil vlek. Jednak je to po motoru druhá největší položka a druhak mě to bude motivovat k dalšímu postupu. Původní myšlenku - přestavět starší přívěsný vozík - jsem po úvaze rychle opustil. Za celý jsem zaplatil 22 tisíc. Všechno žárově zinkované, vybavený. To doma nikdy neudělám..

Obrázek

Na Vánoce mi Ježíšek donesl bilge pumpu a pomalu začínám nakupovat drobnosti ke stavbě.. Tož tak. zase někdy příště.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte led 28, 2014 5:39 pm

To je všechno hezké a co z toho jako chceš postavit? Kajuťák??? Já nevím koupil jsem za 12000 DORY 13 to je soper profi člun takový doma ani neuděláš a ještě jsem k tomu dostal origo vlek sice bez papírů ale to je fuk. jak silnej motor tam chceš dát???
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » úte led 28, 2014 6:11 pm

kajutu ne, to už mě přešlo. Takže boční konzola, částečně oddělený přední postor paluby od zadní, bimini.. Osazeno 20HP pro denní vyjížďky do 5 dospělých osob. Malá výbava - lednička, špajzka..

Na tu Dory 13 jsem nakouknul. Tříkýlový trup (pokud je to ono). Cena se pohybuje okolo 1000 liber v UK, tady jsem ji v nabídce neviděl. Prošel jsem polské výrobce (Texas) ale ta cena je úúúúplně jinde, než si můžu dovolit. Pokud jsi tedy koupil za 12000, slušnou a s papírama, můžu jen gratulovat. I když - já bych do toho tvaru trupu nešel.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 28, 2014 6:25 pm

Texas jsem měl novou 440 tu nebrat s motorem do 15h to ještě šlo ale nejelo to s motorem 25h. se to chovalo jak tobogán. zatočiš do leva a ono to jelo do prava a pak teprve do leva má to blbé dno. Ten trojkýl je dobrej má to stabilitu i zatáčky dobré. nedávno byla dory 13 s motorem mercury asi za 45 motor 20h.
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » úte led 28, 2014 6:32 pm

Budu ti držet palce ferdas , a stavbu si doufám v dobrém slova smyslu užiješ . V případě nejasností v projektu neváhej a piš projektantovy , mě reagoval vždy , rychle a se zájmem (i s zájmem o prováděné dílčí změny projektu ).

Jen na základě vlastní zkušenosti ti hned na začátku stavby dám dvě doporučení :
1) co nejméně měň projekt (nemyslím vůbec , to snad ani nejde :D ) .
2) hned na začátku si rozmysli jestli budeš stavět tak aby jsi měl nejkrásnější loď v širokém okolí , nebo tak aby jsi mohl co nejdříve plout a žít ty zážitky o které ti asi jde .

to geus : každá postavená loď je pro toho kdo ji postavil lepší , nežli jakákoliv koupená .
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » úte led 28, 2014 6:37 pm

Děkuju, Karle.

Geusi, já těch inzerátů už prošel.. Když vidím:

"s 5 HP motorem nepotřebujete registraci..." To bych střílel bez výstrahy.

nebo - 50 tisíc - poloshnilý laminát, rezavé kdeco, dvacetiletý a starší motor, často i dvoutakt, sedačky z auta..

takhle ne.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 28, 2014 6:40 pm

Možná jo možná ne. Někdo to neumí někdo nemá čas někdo chce plout hned. :mad:
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » ned črc 06, 2014 3:18 pm

já vím, že na to jdu snad z opačného konce, ale je to zvyk. Takže už mám i parkování :)

Obrázek
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob lis 29, 2014 12:18 pm

Tak rok pomalu končí, letos nic moc. Pořád bylo co dělat, jsem rád, že jsem alespoň začal.

První řez:

Obrázek

rýsování i řezání mě bavilo a docela to odsejpalo

Obrázek

Obrázek
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob lis 29, 2014 12:20 pm

Mám nařezáno a pauza. V garáži je zima..

Obrázek
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob lis 29, 2014 2:36 pm

Najťažšie je začať, alebo je to naopak? 8) Už si nepametám :D Neboj, teraz to pôjde rýchlo. Svoj prvý motoráčik FS14 so mal hotový asi za mesiac a to som olaminoval celú podponorovú časť zvonku aj z vnútra a staval som vonku pod plachtou. Ďalšie dva meisace mi trvalo postaviť kajutku. Vovský ho postavil za pol roka, ale to bol výstavný kus. Držím palce a dúfam že v lete pošleš fotky z Chorvatska :) .
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » sob lis 29, 2014 3:27 pm

To jsi to řezal celé ručně? Kolik by to stálo na laseru?
Přijde mi lepší mít základní díly s vysokou přesností, pak se člověk nemusí babrat s laděním mezer mezi desky během stavby.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob lis 29, 2014 8:26 pm

Určitě by bylo lepší nechat to vyřezat na plotru. Cena včetně převodu výkresů do dwg by byla asi 6000 Kč. No, mít lepší rozpočet, možná. Mít ještě lepší rozpočet, koupím si hotovou loďičku :) Ale prostě musím vyjít s tím, co mám. A za ty peníze mám další materiál.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob lis 29, 2014 8:47 pm

V popise Stitch and Glue píšu že drobné nerovnosti nie su na škodu, naopak. Je však pravdepodobné, že tych návodov bude asi viacej. ;) Ťažšie je udržať symetriu trupu keď je už zlepený na stolici a obráti sa dnom dolu. Treba vložiť dva rozšprajce s vyznačeným stredom, v osi natiahnuť šnúru a trup po obvode stiahnuť dvomi gurtňami a až potom vlepiť rebrá.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob lis 29, 2014 8:57 pm

Myslím, že nejsou důležité přesné rozměry ale plynulost jednotlivých tvarů, bez nechtěných zvlnění, symetrie se dosáhne tím, že vždy dva zrcadlové díly trupu jsem upravoval, hobloval současně.....

Obrázek
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob lis 29, 2014 9:02 pm

Denisi, v popisu stavby mám, že se nejdřív na stolici upevní žebra ve správné rozteči a pak se sešije obšívka a přišije i na žebra. Kontrolovat nataženým provázkem podélnou osu a kolmost žeber olovnicí.. no uvidíme. Je to piplačka ale těším se na to. Nejvíc mě štve, že když bylo teplo, dělal jsem na baráku, teď mám hotovo a je zima. Chodím okolo toho jak mlsnej pes,, ale dělat se nedá. Na epoxyd potřebuju teplo, alespoň 20 st. A zima ještě nezačala :hmm:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob lis 29, 2014 10:43 pm

Ferdasi, ak dokážeš robiť v chlade aspoň hodinku, potom sa ohreješ a zasa hodinku, tak môžeš postaviť montážnu stolicu, rozostaviť a pripevnť rebrá, nahodiť a zošiť obšívku. Preglejky sa dajú tmeliť epoxidom aj pri nízkych teplotách, epoxid rozmiešaš v teple, vytmelíš, prikryješ igelitom, zakryješ starými dekami a dole pod loď dáš elektrický ohrievač. A na druhý deň brúsiš. Na jar keď s oteplí to len prepáskuješ a natieraš. A 1. května sa zúčastníš manifestačnej plavby vodáckeho lidu. :D
A keď v chlade nedokážeš robiť, tak to nechaj na jar. Nič sa nestane. ;)
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » ned lis 30, 2014 1:37 pm

Michal123 píše:To jsi to řezal celé ručně? Kolik by to stálo na laseru?
Přijde mi lepší mít základní díly s vysokou přesností, pak se člověk nemusí babrat s laděním mezer mezi desky během stavby.

Jediny, co to chce mit s vysokou presnosti jsou zebra. Zbytek je naopak lepsi klidne o kousek podriznout. Vysokou presnosti obsivky si clovek zadnou praci neusetri, spis naopak.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob dub 04, 2015 6:49 pm

Pokračuju od poloviny března. Jde to pomaleji, než jsem čekal.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon dub 06, 2015 7:03 pm

Možno ti to jde pomalej, ale ide ti to každopádne dobre :D Do leta to máš hotové.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob kvě 09, 2015 3:22 pm

příďová schránka, vyplněny komory v podlaze, obráceno, přetmeleno, přebroušeno, přepáskováno, bude se laminovat. Vypadá to, že nebude stačit epoxid :-(

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: 14´ Motor Dinghy od Mortena Olesena

Příspěvekod ferdas » sob pro 12, 2015 12:31 pm

Tak se blíží Vánoce.. doufal jsem, že budu hotový. Skutečnost nic moc. Prvně bylo horko - problém s lakováním spodu trupu, barva dělala bublinky. Pak se to překlopilo a když jsem laminoval podlahu, bylo potřeba hodně topit. Kašlu na to, letos. Ještě jsem vyzkoušel vlek a jdu balit vánoční dárky :(

PICT0392.JPG
PICT0380.JPG
PICT0361.JPG
PICT0159.JPG
PICT0125.JPG
PICT0108.JPG
PICT0106.JPG
PICT0404.JPG
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned pro 13, 2015 11:06 am

Ferdasi, gratulujem. Veď ti to máš skoro hotové. :) Prvú motorovú loďku čo som staval, som olaminoval len 20 cm nad čiaru ponoru a na rozdiel od projektu z oboch strán. V projekte bolo LEN zvonka. Z druhou už som sa pohral viacej a presne ako ty som olaminovával všetko, alebo skoro všetko. Celá loď je kompletne zvonku olaminovaná, vytmelená, vybrúsená, ale staval som ju skoro dva roky. Z vlastnej skúsenosti, teda z porovnania vlastností mojich dvoch lodí ti poviem, že vonkajšie laminovanie, mimo trupu, nie je potrebné. Kvalitný náter epoxi/PU dostatočne chráni preglejku pred všetkým, škrábancami, vlhkosťou.
Keď tu loďku začneš prevádzkovať, tak sa ti ukáže ďalší kopec prác, ktoré budeš chcieť spraviť. Rôzne poličky, slnečná strecha, pripevnenie bandasiek, večšia nádrž, namiesto slnečnej strechy skutočné kabrio, miesto pre kompresorovú chladičku, náhradná batéria, osvetlenie, rebríček na kúpanie, držák kotvy a mnoho iných detailov. Takže sa vykašli na super finalizáciu povrchu, začni jazdiť a uvidíš že sa po úspešnej sezóne k patlaniu epoxidom ešte vrátiš.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » ned pro 13, 2015 11:27 am

Ještě me čeká laminovat palubu. Mimo jiné. Teď přes zimu budu řešit řízení a ovládání motoru, křeslo kapitána a tapecírunk sedaček. Měsíce mi trvalo navrhnout vnitřek - umístění nádrže, aku, pádla, háčku, ledničky, vařiče, nádobí a zásob.. a vůbec všeho herberku. Mám skládací kotvu, 2x nerezovou břehovou, všechny lana a karabiny, fendry, vazáky a podobně. Koupenou navigaci, sonar, osvětlení, čerpadlo.. Čeká mě reling, schůdky a bimini - tyhle věci už za pochodu ;)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned pro 13, 2015 1:27 pm

Nultú loď čo som "staval" bol gumák, pripravoval som ho na dlhú plavbu po Dunaji do Čierneho mora. Robil som krytú palubu, veterný sklený štít, biminy chrániace aj pred dažďom, upevnenie nádrží, sedačky a rôzne príchytky. Takže skúsenosti s tým čo chcem a potrebujem som mal dosť dobré, keď som začal stavať svoj prvý motoráčik- kajuťáčik. Na jar som začal stavať a v lete sme už išli na plavbu Dunaj- Tisa, zo Slovenska, cez Maďarsko, Srbsko znovu do Maďarska. Všetko som mal vymyslené, ale nakoniec som sa do člna nezmestili, na spanie a tak som bol rád že som mal zo sebou malý stan :D . Až po plavbe som všetko doriešil tak, že sme v tej pidi lodičke dokázali aj spať. Keď som staval druhú loď, tak po zlepení, olaminovaní a prevrátení trupu som si sadol dovnútra na PortaPoti a začal som vymeriavať. Všetko bolo super, poposúvané rebrá skrz chladičku a podobne a keď som tú chladničku nakoniec strčil do hotovej lode, tak sa nedala zavrieť bakysta. Tak som celý vrch lavice odrezal, navýšil o dva centimetre, a chladnička sa vošla :) A aby to nevyzeralo nesymetricky, tak som navýšil aj druhú stranu spolujazdca ;) . Ale to píšem len tak pre pobavenie.
Čo ťa chcem upozorniť na tvojich fotkách nevidno, že by si zosiloval niekde miesto pre uchytenie rohatiek, ja som masívne vystužoval rohy hore na zrkadle a samozrejme špicu. Nielen skrz kotvenie, ale môže sa stať, že Ty budeš niekoho ťahať, alebo teba budú ťahať. Aj privazanie o mólo, ak je búrka, dokáže vyšklbnúť slabo prichytenú rohatku. Na bakystách nevidím, že by si mal odvodňovacie žlaby. V Chorvatsku večšinou neprší, to je pravda. Ale ak, tak ako to máš riešené?
V každom prípade chcem zaduplovať, ak by sa to z môjho príspevku vytrácalo, aby si sa v tejto fáze už moc nesústreďoval na detaily a v každom prípade ju dal na vodu čo najskorej, aj 5 HP motorom. Je možné, že všetko máš navrhnuté velmi dobre a je možné že prvá - druhá plavba ti zmení názor.

Zpět na