Flybridge bez spodní kormidelny

Zde lze prezentovat lodě, které byste jednou chtěli mít nebo je považujete z nějakého důvodu za nej, nej ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Flybridge bez spodní kormidelny

Příspěvekod Laguna » stř kvě 27, 2009 4:22 am

Dobrý den,
měl jsem možnost si prohlédnout flybridge Meridian 391 Sedan a musím říct, že tohle je loď mých snů. Tahle loď poskytuje nadstandardní komfort a promyšlenost. Např. schodiště na flybridge je lehce odklopné nahoru a pod ním je pohodlné schodiště do podpalubí a k motorům, kterým vzpřímeně sestoupíte, aniž by bylo nutné skákat a šplhat z kokpitu přes horké motory. Nejvíc však fascinuje prostorný salon, který se zdá být mnohem větší, než daná loď 40' může poskytnout. Odpověď je prostá - není zde kormidelna! Americké lodě typu flybridge totiž chápou jako základní řídící stanoviště právě flybridge a kormidelna v salonu je pouze option za nemalý příplatek. Místo kormidelny je elegantní jídelní kout s perfektním výhledem přes velké prosklení. Zastánci klasického řešení se mnou možná nebudou souhlasit, ale ruku na srdce - kolikrát jste pánové řídili loď shora a kolikrát zdola? Jezdím na různých flybridgích už 7 let, ale spodní kormidelnu jsem ještě nikdy nepoužil, a to ani v horším počasí. Ve vyloženě špatném počasí totiž (jako asi většina rekreačních jachtařů) raději nevyjíždím. Zato jsem mockrát ocenil dokonalý výhled shora místo omezeného zdola a to zejména z důvodu bezpečnosti. Vždyť právě dokonalý výhled je jeden z důvodů, proč vůbec mít flybridge. A Meridiany jsou vybaveny "Full Canvas", tedy průhledné zakrytí flybridge i kokpitu, které je možno používat za špatného počasí i za jízdy. A je sem vyvedno i topení a klimatizace...
Kuchyň je prostorná na úrovni salonu,kuchařka není odkázána na podpalubí jako pomocná pracovní síla. Lednička, mraznička a mikrovlnka ve standardu, stejně jako LCD TV, VHS a DVD v salonu. Stejně prostorné jsou obě kajuty s úctyhodnými lůžky.
Vynikající je zde i docking system s joystickem, který využívá hlavní motory (shaft), přední i zadní výkonný bowthruster (napájení 24V). Tedy žádné IPS ani ZEUS, žádný problematický software, jen spolehlivost. Přitom cena této lodi je nižší než srovnatelných evropských.

Nejsem notorický obdivovatel všeho z US, ale musím přiznat, že jejich lodě typu flybridge (na rozdíl od evropských) se zaměřují na komfort, prostor a účelnost. Tedy spíš lodě typu houseboat, ale to je to, co pro klidnou rodinnou dovolenou na Jadranu potřebujeme. Sportovně založení jachtaři stejně budou jezdit jen na sportovních lodích. Nechápu, proč evropští výrobci na spodní kormidelně tak tvrdošíjně lpí. Zbývá jen doufat, že časem i v Evropě to bude jen zbytečné a nákladné vybavení, luxus poskytuje právě jen horní kormidelna tím, že uvolní prostor v salonu. O technické složitosti a nespolehlivosti dvojího řízeni ani nemluvě. Prostorný salon s jídelním koutem využíváme každý den, problematickou spodní kormidelnu jen občas nebo nikdy.

Pro představu přikládám pár fotografií Meridianu Sedan 391 - impozantní salon s jídelnou místo kormidelny, loď pod plným přikrytím a odklopné schody pro přístup do podpalubí.

http://img33.imageshack.us/img33/7428/1 ... mage07.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/4611/m ... thumb5.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/5830/p7180006.jpg
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod Macek0585 » stř kvě 27, 2009 8:10 am

Ahoj, je to fakt pěkná lodička. Jen ještě k té použitelnosti lodí s dolním řídícím stanovištěm - za posledních 5 let mám již druhou loď s FB a z dolního stanoviště jsem loď řídil jen jednou než jsem projel hodně mokrou přeháňku a pak jsem zase upaloval na FB.

Zpět na