Nabízím 2 ruce a pár tisíc Nm zkušeností

Kontakty na ty, kteří hledají místo na lodi. Reakce kapitánů se budou vztahovat pouze ke konkrétní poptávce.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Rader
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Nabízím 2 ruce a pár tisíc Nm zkušeností

Příspěvekod Rader » stř črc 06, 2016 5:25 pm

S jachtingem jsem začal asi před 15ti lety, mám papíry HR a MD ČR "B", napluto k 15.000 Nm, bohužel převážně z charterů na Jadranu, ojediněle z jiných částí Středozemí a Baltu. Proto bych si rád rozšířil obzory (doslova i obrazně), nabral nové zkušenosti a pokud budu moci na oplátku poskytnout něco zpátky, bude to super. Rád vyrazím kamkoli (z pochopitelných důvodů kromě Jadranu), jsem limitován pouze časově na zhruba dva týdny a návratem nejpozději do 26.8. Nebo potom opět na Vánoce/Nový rok (ale kdo má takovou dobu vydržet bez moře?!). Díky za případný zájem.
Petre
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 66

Re: Nabízím 2 ruce a pár tisíc Nm zkušeností

Příspěvekod Petre » ned črc 17, 2016 11:55 am

Ahoj, do konce cervence se chystam vyplout s Danska (Hundested), preplout severni more obeplout Anglii ze severu pak Irsko a pristat v Anglii Plymouth. Asi bez prestavky a pocitam ze to zabere dva az tri tydny. Lod Albin Vega 27.
Vice info na eschlerp@email.cz
Ahoj Petr
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » ned črc 17, 2016 1:33 pm

Ahoj Petře,
chci se zeptat, zda to, co píšeš výše, opravdu považuješ za reálné.
Pokud ano, tak doufám, že na každou plavbu/etapu děláš velice pečlivou přípravu.
Abych byl konkrétní:

1) Anglie po moři ze severu obeplout nejde, protože je tam k ní přidělaný Skotsko.
2) Pokud chceš Anglii či Skotsko proplout po kanálech, tak počítej s velkým zdržením. Například v Kaledonském kanále je několik desítek komor a odsouvacích mostů, které jsou obsluhovány jen v pracovní době.
3) Skotsko opravdu ze severu obeplout jde. Například průlivem Pentland Firth, což je plavebně jedno z nejnebezpečnějších míst v Evropě. Vyskytují se tu až dvanáctiuzlové přílivové proudy (ve springu) a nepříjemné/nebezpečné jevy s tím spojené. Viděl jsem tu i velké nákladní lodi čekat na kotvě, až nebezpečné podmínky pominou.
I na západní straně Skotska je hodně tzv. tidal gates, kde je zcela zásadní umět vypočítat, kdy tudy lze proplout, a pak to důsledně dodržovat. Tohle chceš podniknout bez zastávky?
4) Západní pobřeží Skotska a Irska jsou zcela vystaveny rozmarům počasí přicházejícím z Atlantiku. Zcela zásadní je počkat někde v bezpečí na dobré počasí a pak teprve vyplout. Západní pobřeží Irska je jedno z nejdivočejších a nejbouřlivějších v Evropě. Jak tudy chceš plout bez zastávek?
5) Pokud jsem dobře pochopil, kudy chceš plout, činí trasa nejméně 1500 mil ve vodách, kde můžou mít problémy i lodi daleko větší, než sedmadvacetistopé. Když uvažuji průměrnou rychlost plavby kolem 3.5 uzlu, vychází samotná trasa bez jakékoli zastávky téměř na 18 dní. To fakt dáš bez odpočinku? Bez doplnění zásob? Bez klidu na navigaci a výpočty přílivových jevů? Bez čekání na správné načasování?
6) Mimochodem, jak se stavíš k možnosti, že přes Severní moře budeš muset křižovat proti větru? Západní vítr tu fouká dost často.

Věř mi, že to, co píšu, není jen teoretizování – minulý týden jsem se vrátil z plavby z Inverness na Fair Isle na Shetladských ostrovech a zpět přes Orkneyské ostrovy. Plul jsem tedy i kolem zmíněného Pentland Firth. I s více než desetimílovým odstupem od jeho ústí jsem zažil situaci, kdy loď pula o 40° jinam, než kam směřovala její osa.
Nebyl jsem tu poprvé a taky jsem se plavil třeba v Keltském moři, které je na trase, kterou zmiňuješ.

Jak píšu v úvodu, pokud to považuješ za reálné, tak doufám, že na každou etapu děláš VELICE pečlivou navigační přípravu!
Není mým úmyslem Tě naštvat nebo urazit. Myslím ale, že bys měl zkorigovat svoji představu o tom, jak dlouho taková plavba může trvat.
Mimochodem, máš pro všechny oblasti, kudy chceš plout, mapy, piloty, almanachy a atlasy přílivových proudů? To je další zcela zásadní věc.

S přáním šťastné plavby,

Lynx
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned črc 17, 2016 5:25 pm

lynx:
Jo jo, zkusenosti se nezaprou. Je videt, ze mas oblast zmapovanou. Hned jsem si pri tom cteni tve brzdy vzpomnel, ze na severu Skotska se dela jeden z nejvetsich viru na Svete, znam jiz v davnych dobach. Plavba to tedy bude nadmiru dobrodruzna :-)

Jinak jsem si rikal, ze jsi pres tyden na JI nebyl prihlasen a je tedy asi mozne ocekavat reportaz z nejake zajimave cesty. Tak jsem se uz nejak zacal tesit :-)

P.S.
Moderatori, proc nemohu hodnotit lynxuv prispevek? Hned bych dal +3.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » ned črc 17, 2016 7:59 pm

err_ píše:lynx:
Jo jo, zkusenosti se nezaprou. Moderatori, proc nemohu hodnotit lynxuv prispevek? Hned bych dal +3.

Já taky. Zrovna Lynxův příspěvek je to, proč si vážím portálu JI. Zkušenosti, přátelské upozornění na možná úskalí, ať už zdánlivá, či nebezpečně reálná, o tom to je.
Keců o ničem si užijeme jinde víc, než je zdrávo.
Petre
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petre » pon črc 18, 2016 1:41 pm

Ahoj Lynx,
dekuji ti za tvuj prispevek a opravdu si velice vazim tvych zkusenosti. Krizovani severnim morem udela plavbu zdlouhavejsi a narocnejsi, ale na lodi je misto pro dostatecne mnozstvi zasob. Mistem kde planuji obeplout Velkou Britanii je kolem zmineneho Fair Isle a tedy pouzit bud Fair Isle Channel nebo The Hole. Pro plavbu kolem Skotska a Irska chci udrzet dostatecne velkou vzdalenost od pevniny treba kolem 100 mil. Tak by mela byt plavba navigacne podstatne jednodusi a v pripade spatneho pocasi je dobre mit co nejvice vodniho prostoru.
Chtel bych se letos dostat s lodi do Plymouth a zaroven bych se rad vyhnul fregventovanemu English Channel a Dover Strait a take mi tato trasa pripada podstatne zajimavejsi.
Budu rad kdyz se podelis o svuj nazor a zkusenosti.
S pozdravem Petr
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon črc 18, 2016 3:16 pm

Ahoj,
jsem rád, že máš představu, kudy plout.
Petre píše:Mistem kde planuji obeplout Velkou Britanii je kolem zmineneho Fair Isle a tedy pouzit bud Fair Isle Channel nebo The Hole.

Fair Isle Channel je OK. Proudy jsou tu taky, ale jsou mnohem mírnější, a když se nebudeš držet příliš blízko k ostrovům, vyhneš se většině nepříjemných jevů, jako jsou races, overfalls a eddies (sorry, české ekvivalenty neznám).
Petre píše:Pro plavbu kolem Skotska a Irska chci udrzet dostatecne velkou vzdalenost od pevniny treba kolem 100 mil. Tak by mela byt plavba navigacne podstatne jednodusi a v pripade spatneho pocasi je dobre mit co nejvice vodniho prostoru.

To je pravda, ale trasa se tím prodlouží a taky se tím připravíš o možnost rychle se schovat, bude-li se blížit opravdu špatné počasí.
Petre píše:... a zaroven bych se rad vyhnul fregventovanemu English Channel a Dover Strait a take mi tato trasa pripada podstatne zajimavejsi.

Zcela chápu a souhlasím. Při představě provozu a mělčin ve východní části Kanálu se mi ježí srst i tam, kde ji nemám. Plavil jsem se v západní části Kanálu, kde je více prostoru a nejsou tam takové mělčiny, a provoz byl chvílemi velice hustý.

Doporučuji Ti počítat spíš se čtyřmi týdny plavby. Taky bys měl mít podél trasy připravené přístavy a zátoky, kam by ses uchýlil v případě velmi špatného počasí, poruchy, indispozice atd.

Šťastnou plavbu!

Lynx

P.S. Doufám, že dáš vědět, jak jsi doplul. :-)
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon črc 18, 2016 5:04 pm

Na rozdíl od Lynxe (který se vždycky tváří nevěřícně, když mu to říkám :D) jsem při mých třech plavbách Kanálem viděl velmi málo obchodních lodí a nedělaly problémy, i křížit jejich plavební dráhy šlo zcela bez komplikací. Daleko větší problémy tam (zejména v noci) jachtařům vytváří rybáři. Hlavně francouzští.
Držím palce a dej vědět, jak probíhala plavba.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon črc 18, 2016 6:19 pm

Milý Strýčku, na Tebe jsem si vzpomněl, už když jsem to psal. :)
Já znám Kanál i v reálu asi takhle:
akanal.png
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » pon črc 18, 2016 9:17 pm

Nu ale ty fialový lodičky jsou potrhlý jachtaři jako my co mají AIS, ti co ho nemají je tam ještě víc , ale nejsou vidět.
Petre
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petre » úte črc 19, 2016 1:01 pm

Ahoj,
mas pravdu ze plavbou dal od pobrezi se to prodlouzi ale zasob budu mit dost a casove me tlaci jen pocasi. Idealni doba pro plavbu konci nekdy mezi pulkou a koncem srpna.
Taky je pravda ze se tim pripravim o moznost rychle se schovat. Na druhou stranu je casto lepsi udrzet si odstup od pevniny nez se snazit schovat na neznamem nebo nebezpecnem pobrezi. Samozdrejme dokud nevznikne problem s lodi nebo zdravotni potize a pro ten pripad si pripravim mista podel trasy kam se uchylit jak jsi mi poradil. Albin Vega 27 je sama o sobe sice mensi ale velmi odolna lod. Nektere dokonce propluli North West passage nebo kolem Mys Hornu a na te me jsem udelal dost prace abych ji pripravil, tak si myslim ze je v poradku drzet se s ni dale od brehu.
Strycku Bidlo rad slysim ze podle tebe neni provoz v kanale tak hrozny. Budu na to pamatovat kdybych se rozhodl pro kratsi trasu.
Preji dobry vitr do plachet a dam vedet jak probihala plavba.
Petr
Petre
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petre » ned lis 20, 2016 4:29 pm

Ahoj Lynxi a strýčku Bidlo,

Slíbil jsem Vám že dám vědět jak probíhala plavba, tak tady to je.
Nakonec se plán přece jen změnil na plavbu kanálem. Příprava lodi na plavbu se protáhla a tím se opozdilo i vyplutí. Ale v neděli sedmého září jsem se konečně rozloučil s několika dánskými přáteli a pak jsme vypluli. Byly jsme dva a loď. Já, Radek a Freja. Prvních 105 Nm s Lynaes Havn do Frederikshavn jsme urazili v čerstvém zadobočním větru asi za 20 hodin. Předpověď na další dva dny hlásila vítr o rychlosti do F8 – F9, tak jsme v bezpečí přístavu vyčkávali na příznivější počasí. Taky se vyskytl menší problém s lodí. Zatékalo do ní hřídelí od lodního šroubu a každých několik hodin jsme museli vypumpovat vodu, tak byl alespoň čas na nějakou provizorní opravu.
Další úsek plavby nám zabral 7 dní převážně křižováním proti větru. S přístavu jsme vypluli za silného větru který postupně slábl. Obepluli nejsevernější výběžek Dánska Skagen a změnili kurz na západ-jihozápad. Druhého večera začal vítr opět sílit a následující dva dny jsme pluli ostře proti větru o síle F6-F7. Pro posádku to byla únavná plavba. Vlny přelévali palubu a příď hlasitě padala z vln, ale Freja s tím neměla žádný problém. Stále byla velmi stabilní a snadno se kormidlovala. Autopilot Raymarine ST1000, který jsem pořídil pár týdnu před plavbou, přestal fungovat a tak jsme se po čtyřech hodinách střídali u kormidla. Zbytek plavby byl pohodový v mírném větru a krásném počasí a sedmého dne večer jsme přistáli v nejvýchodnějším anglickém městě Lowestoft.
Následující ráno jsme opět vypluli a o 24 hodin později přistáli v Doveru. Radek se vracel zpět do Prahy a já s Frejou pokračoval dále do Plymouth se zastávkou v Brightonu. Trvalo nám to dalších šest nocí. První dny časté bezvětří a ty další silný vítr a vlny se západu-jihozápadu takže jsme opět křižovali proti větru. Přehnalo se přes nás několik krátkých bouřek a připojila se k nám spousta rozdováděných delfínů.
Nejvíc jsem se obával hustého provozu v English channel ale zdaleka nejhorší provoz byl kolem Skagenu na severu Dánska. Samotný kanál nebyl nějak hrozný. Až na jeden případ krátce před úsvitem kdy jsem musel změnit kurz, abych se vyhnul lodi která si to mířila přímo na mě jako bych tam vůbec nebyl. Nejnáročnější na plavbě byl poslední úsek, kdy jsem plul sám s nefunkčním autopilotem. Nebyl jsem schopný nastavit plachty tak abychom si udrželi kurz déle než pár minut, takže jsem byl celé dny a noci uvázaný u kormidla. K tomu z jedné strany blízkost pobřeží a z druhé oblasti rozdělení plavby vyústili v nedostatek spánku, únavu a mírné halucinace, ale celkově to byla krásná plavba kdy jsme urazili přibližně 1150 Nm.

Ahoj Petr
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » ned lis 20, 2016 5:13 pm

Ahoj Petře,
jsem rád, že ses ozval. Už jsem si říkal, jak jsi dopadl.
Co Tě přimělo změnit původní plán obeplout Británii? Časové důvody?
Ale i takhle je to výborná plavba. Jestli dobře počítám, tak (včetně čekání na počasí) trvala 17 nebo 18 dní.
S provozem měl, zdá se, Strýček Bidlo pravdu. :-) Já znám provoz u Skagenu, ale do úzké čáati Kanálu by se mi stejně nechtělo.
Typ Albin Vega v praxi neznám, ale vypadá to, že je to dobrá loď. Nedávno jsem si zkusil plavbu na lodi Albin Cirrus a byl jsem velice mile překvapen, jak se chovala v silném větru a vlnách v mělkém moři.
S autopilotem je to smůla – rád ho často využívám. Tedy, když je na charterové lodi k dispozici.
Přeju Ti hodně pěkných a pohodových mil!

Lynx
Petre
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petre » stř lis 23, 2016 10:32 pm

Ahoj Lynxi,
těch důvodu že jsem změnil plavbu bylo více. Podle knihy World Cruising Routes je pro plavbu kolem Británie ideální doba do poloviny srpna. V druhé polovině se počasí rapidně mění a mě by plavba trvala minimálně do začátku záři.
Dále jsem nestihl připravit loď tak jak jsem chtěl. Makal jsem na ni spoustu měsíců, ale všechno trvalo déle než jsem čekal a pak už mě nějak nezbyla energie ani čas to dokončit.
Taky jsem nevěděl jestli se při sólo-plavbě v severním moři dokážu dost vyspat. Obával jsem se že bych potom v tak komplikovaném a nebezpečném místě jako je sever Skotska mohl být příliš unavený a nevyspaný, abych byl plně při smyslech a dokázal racionálně uvažovat. Neměl jsem dost zkušeností abych to riziko odhadl a taky se ozval Radek, že kdybych plul Kanálem tak by se možná na část přidal. Takže celkově se to zdálo jako rozumnější varianta.
Počítáš dobře, ale plavba trvala 21dni. Čtyři dny jsme zůstali v Doveru.
Albin Cirrus neznám, ale Vega je dobrá loď a má i dost fanoušků v několika Albin Vega Klubech. Bylo jich vyrobeno přes tři tisíce a píše se o ní v knize Twenty Small Sailboats To Take You Anywhere. Taky jich několik podniklo dost významné plavby a jedna se stala jedinou lodí která obeplula non stop Ameriky a nejmenší lodí která proplula Northwest Passage. A kromě toho se dá pořídit v Dánsku a Švédsku hodně levně.

Přeji Ti spoustu krásných dní na moři.

Petr
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv srp 31, 2017 2:24 pm

Podle poslednich zverejnenych informaci jsi se nakonec do cesty pustil. A to i kolem Skotska a nyni tedy uvazujes nad trasou Orkneye, Shetlandy a na Balt. Zrejme kolem Norska, Danska a pak pres Kiel kanal? Vse na te 8m AV soloplavbou? Je to skutecne obdivuhodne. Narocna trasa.

Nechtel bys o tom neco napsat?

Zpět na