"Povožení" na jachtě na moři
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Re: "Povožení" na jachtě na moři
To co vidím na té fotce je práce na půl dne...Nicméně nic,co se musí promptně spravovat a v tomhle stavu vydrží ještě pár let. Přiděláváš si jenom náklady a zbytečně. Nejvíce práce je právě na tom interieru,ale pokud můžu posoudit z fotky,šlo by to i bez většího zásahu. Dej sem více fotek...tak aby bylo vše vidět i v kontextu. Jinak se ničeho neboj,to co je na fotce je v podstatě nic. Ten T-profil nevím,ale stačí navařit vedle nich další. Meření stojí peníze a veř nebo ne,je to zbytečné. Nicméně si to můžeš změřit velmi jednoduše sám. Co snese ocel asi nevíš,ale na lodi s 4mm obšívkou 70% straty je pořád ještě dobrý,pevnější a bezpečnější jak novej bakelit. Vem kladivo a řízni do toho co zvládneš. Dam krk na to,že to neprorazíš ani na mnoho pokusů. A vem si pořádnej hammer.
howk
Monty
Á propos...co je to za loď???
howk
Monty
Á propos...co je to za loď???
Mam Wibo 945. Je to tady napsane. Je to mala ocelovka, 9.45m. Plech obsivky je tloustky 3,2mm. Zmerit to chci i sam pro sebe. Tohle neni jedine misto. Par, ne takoveho rozsahu jsem jiz vyspravil, ale o tom, co po oprave zbylo jen premitam. Tak to ted necham udelat cele, abych mel jasno.
Protoze mam opiskovany a nastrikany podponor pred cca 4 roky, tak to zohlednuji a rozhodl jsem se takto:
Pokud zustane materialu nad 1mm, tak to ocistim, natru a ndal nic neresim. Vubec nic, ani ten T profil. Pokud ovsem budu pod 1mm a tech mist tam bude vice a nejak souvisleji, tak to jde ven.
Premyslel jsem sice nad tvrdou bronzovou pajkou, ale ta by mi stejne tu barvu na podponoru uz znicila. Takze rezat a vymenit.
A s tim casem to mas jak ja, jenze on ten pulden je nakonec vzdycky na tyden
Protoze mam opiskovany a nastrikany podponor pred cca 4 roky, tak to zohlednuji a rozhodl jsem se takto:
Pokud zustane materialu nad 1mm, tak to ocistim, natru a ndal nic neresim. Vubec nic, ani ten T profil. Pokud ovsem budu pod 1mm a tech mist tam bude vice a nejak souvisleji, tak to jde ven.
Premyslel jsem sice nad tvrdou bronzovou pajkou, ale ta by mi stejne tu barvu na podponoru uz znicila. Takze rezat a vymenit.
A s tim casem to mas jak ja, jenze on ten pulden je nakonec vzdycky na tyden

Pak bude šest záplat. Jedním místem proletělo celé kladivo. Jak se zdá, tak jeden milimetr moc není.
Ten půlden se asi celkem protáhne 

Opravuješ sám, nebo ti to někdo dělá? Ukážeš fotky, jak to probíhalo?
Fotku prikladam. Takovych nebo mensich mist je tam dalsich pet. Ted jsem vsechno vyhazel ze salonu, obrousil a ocistil to a zjistil, ze budu muset predelat snad vse. Jak se jednou vyhaze nabytek a zvedne podlaha, je to problem. Dedek, co to prodaval delal cast sedacek z drevotrisky, ta se kondenzaci a naslednou vlhkosti ruzne znicila a ulamala, proste des. Nejvice me mrzi, ze jsem pred peti lety utratil penize za to piskovani a nater. Nenapadlo mne zvednout podlahu i v mistech, kde je na ni nabytek - rozumej - pri koupi rozsroubovat celou lod
Ted je to tedy tak, ze jsem povolal mistniho opavare jachet (velka firma) a pozadal je o nabidku. Nabidli mi, ze to prekryji platem zvenci a zavari to. Pry se to tak dela a ja to skutecne dostkrat videl. Me se to ale nezda ciste reseni a porad si myslim, ze tam nekudy zatece a bude to korodovat mezi platy. Dle mne je lepsi postup vyriznout a nahradit zdravym plechem. Coz je ale zase vice prace = vice penez holandskemu svareci.
Takze abych si to nejlepe udelal sam, ale to abych tam jezdil kazdy tyden. A to je zase solidni naklad na dopravu, prestoze uz to umim skutecne levne.
Nyni zacinam zvazovat, ze to privezu sem a budu na tom do pristi sezony delat v CR. Takze shanim dobrou autodopravu, ktera by to sem privezla, aniz by znicila zbytek a nechtela truhlu zlataku.
----
EDIT: asi si to myslim spravne:https://www.iims.org.uk/the-dangers-of-overplating/
Tak co, chcete nekdo povozit?
.

Ted je to tedy tak, ze jsem povolal mistniho opavare jachet (velka firma) a pozadal je o nabidku. Nabidli mi, ze to prekryji platem zvenci a zavari to. Pry se to tak dela a ja to skutecne dostkrat videl. Me se to ale nezda ciste reseni a porad si myslim, ze tam nekudy zatece a bude to korodovat mezi platy. Dle mne je lepsi postup vyriznout a nahradit zdravym plechem. Coz je ale zase vice prace = vice penez holandskemu svareci.
Takze abych si to nejlepe udelal sam, ale to abych tam jezdil kazdy tyden. A to je zase solidni naklad na dopravu, prestoze uz to umim skutecne levne.
Nyni zacinam zvazovat, ze to privezu sem a budu na tom do pristi sezony delat v CR. Takze shanim dobrou autodopravu, ktera by to sem privezla, aniz by znicila zbytek a nechtela truhlu zlataku.
----
EDIT: asi si to myslim spravne:https://www.iims.org.uk/the-dangers-of-overplating/
Tak co, chcete nekdo povozit?

.
Co to provizorne necim zaplacnout a privezt po vode? Nedalo by se? Resit nadmerny naklad na "par km" od D/CZ hranic taky bude o dost jednodussi nez z z NL (teda, pokud se dokazes dostat po Labi nejak rozumne daleko).
Asi i dalo. Je to ale na tri nedele a cestou bych mel mozna i problem s motorem. Ten je taky rocnik 1979, jako lod
Je jeste puvodni. Ja se snazim ho radeji moc nepouzivat.

- RACEK
- aktívní jachtař
- Reputace: 67
Po vodě se dá dojet v pohodě po kanálech do Magdeburku s ponorem 1,55 m. Dál záleží na vodě v Labi a zrovna teďka jí tam moc nebude
. Takže z Magdeburku autem 340 km do Prahy.
Druhou možností je doplout do Bamberk v Německu, ale to chce pořádný motor na protiproud v Rýnu. Cesta z Bamberku je vhodná na cestu zpět do NL. Z Prahy autem jen 290 km a pak to splavíš po proudu rýna do NL za dva dny
Je to docela fofr 

Druhou možností je doplout do Bamberk v Německu, ale to chce pořádný motor na protiproud v Rýnu. Cesta z Bamberku je vhodná na cestu zpět do NL. Z Prahy autem jen 290 km a pak to splavíš po proudu rýna do NL za dva dny

Eda píše:Za "povožení" skoro kdekoliv a kdykoliv po moři a oceánu nabízím pomocnou ruku ( vlastně celé tělo včetně mozku) při údržbě, opravě, kontrole montáži,šefmontáži...této jachty. Kontakt přes fórum nebo e-mail: yachtservice@seznam.cz
Ahoj Edo,
Ještě je tvůj dotaz aktuální?
Ahoj Peto,
ANO,muj dotaz je do odvolani aktualni. Kontaktuj me prosim pres yachtservice@seznam.cz . Diky !
ANO,muj dotaz je do odvolani aktualni. Kontaktuj me prosim pres yachtservice@seznam.cz . Diky !
Tak je zavareno. Sly ven dva platy 2400x350mm + 2x 100x280. Pristi tyden se natira.
Jsem na vodě! Spím pod jeřábem a kontroluji prosak, ale zdá se, že OK. Na nic jsem nečekal a už jsem natáhl plachty. No není život krásny?
Jen ten interiér, taková spoušť...
Jen ten interiér, taková spoušť...
Dnesni dojezd. Zaimave hodnoty jsou teplota (vzduch - voda ma asi o pul stupne vice) a hloubka. A ta hloubka neni nikterak mala. Je v rozsahu +/- par metru bezna. Takove divne pluti. Vitr 00/nic az najednou 10-15 min naraz na druhy ref. A pak zase nic, pak zase poryv 
GPS nejak blbla. Jak rucni, tak ta pro autopilota. A asi dve mile pred pristavem mi lehla spotrebni baterie. Jiz je asi passe hotova
SOG je + 1,2 kn, coz byl proud. Tohle je vrtulka, klasicky ukazuje SPD. Jako kazda.

GPS nejak blbla. Jak rucni, tak ta pro autopilota. A asi dve mile pred pristavem mi lehla spotrebni baterie. Jiz je asi passe hotova

SOG je + 1,2 kn, coz byl proud. Tohle je vrtulka, klasicky ukazuje SPD. Jako kazda.
Windy hlasil 60km/hod. Myslim, ze bylo tak 50 i kdyz obcas to fakt prifouklo. Vsak se vlastne podivejte sami. IJsselmeer a Waddenzee dnes. je to aktualni. Pozornym neujde vyhnani zazimovanych pavouku ani absence refovaciho systemu. Proste na to kaslu a nejak odrefuju.
http://www.innc.cz/download/GOPR0473.MP4
http://www.innc.cz/download/GOPR0473.MP4
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 48
- Kontaktovat uživatele:
Paráda! Líbí se mi, že si nelibuješ ve velkých náklonech lodi, jako mnozí "borci". Někdy mi z videí připadá, že za nejlepší považují jízdu v 30stupňovém náklonu, když kormidlo tak tak křečovitě udrží v ruce...
Presne tak. O naklonech to prave neni. Proc taky? (svedci i vypustena gena) Ja sam chci mit nejakou vuli pro extremni poryv. A ten vzdy jednou za cas prijde. No tak si pak lehnu trosku vic, ale jsem komfortni. Proc to delat jinak?
Dnes to bylo drsnější. A to jsem byl kousek od břehu. I tak MOB (fender) a záchrana až na druhý pokus. A přistání taky nic moc, jak to jen samoplavci s těma 12m lodema dělají... Tedy když fouká, za bezvětří o nic nejde. Hezký nevyhodný čerstvý vítr a 12m loď, samostatne.
Jinak ale paráda. Poryvy opadavaji, dokonce vylezlo sluníčko. Lihovaric perfektní to věc. Cockovka byla na to šup a teď už jen plzeň a sedím v kokpitu a myslím že je snad léto nebo co. Normálně 6.4 stupňů a opalovacka na sluníčku.
Jinak ale paráda. Poryvy opadavaji, dokonce vylezlo sluníčko. Lihovaric perfektní to věc. Cockovka byla na to šup a teď už jen plzeň a sedím v kokpitu a myslím že je snad léto nebo co. Normálně 6.4 stupňů a opalovacka na sluníčku.
Dnes je to jinačí. Tak jsem k tomu něco připsal do tlachárny. Vlastně to bude i v mem LD (s nějakými fakty navíc).
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=92&t=11221&p=199688#p199688
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=92&t=11221&p=199688#p199688
Jeste k tomu náklonu, nejvyšší rychlosti dosahuji ve 20 - 25 stupních. Jak jsem již přes, není to efektivní a musím neustíle kontrolovat kormidlo.
Tohle je třeba rychlost 6.2 kn, což je již na mou loď dost dobrý výkon. A jsem v náklonu kolem 20, možná lehce přes.
http://www.innc.cz/download/GOPR0479.MP4
Jen takové blbnutí.
---
Současně je možné se vrátit k horlivému tématu o velikosti (poměrech) hlavní plachty a geny při refování. Zde tedy dokládám, jak to mám vystavené a s čím se blížím k hranici teoretické maximální rychlosti lodě. Loď je přitom vyvážená (při nahrávání videa je kormidlo zcela volné), při poryvu začne loď více lehat a tím i více ostřit. Až do postavení přímo na vítr. Rozhodně neplatí minimální hlavní plachta a velká gena.
Tohle je třeba rychlost 6.2 kn, což je již na mou loď dost dobrý výkon. A jsem v náklonu kolem 20, možná lehce přes.
http://www.innc.cz/download/GOPR0479.MP4
Jen takové blbnutí.
---
Současně je možné se vrátit k horlivému tématu o velikosti (poměrech) hlavní plachty a geny při refování. Zde tedy dokládám, jak to mám vystavené a s čím se blížím k hranici teoretické maximální rychlosti lodě. Loď je přitom vyvážená (při nahrávání videa je kormidlo zcela volné), při poryvu začne loď více lehat a tím i více ostřit. Až do postavení přímo na vítr. Rozhodně neplatí minimální hlavní plachta a velká gena.
Zapomnel jsem napsat, ze je to druhy ref. Jeste mam na plachte treti, ale to je pro vitr jeste o cosi vyssi ...
... nicmene take jsem jej jiz vazal.
Takze hlavaska 2 ref, mala gena a vitr neco kolem 50 - 70 km/hod. Ruzne narazy. neprehanel bych to, rekneme 50 km/hod., mozna lehce neco navic. Obcas. (vsak jste aktualni poocasi v lokalite meli k dispozici - Windy se drzelo 68 km/h)
Tim, ze nebyly cepice se nenechte zmast, pak byly ...
A cele to flame vlakno tenkrat bylo o tehle fotce:http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=92&t=9823&hilit=pekla#p174770

Takze hlavaska 2 ref, mala gena a vitr neco kolem 50 - 70 km/hod. Ruzne narazy. neprehanel bych to, rekneme 50 km/hod., mozna lehce neco navic. Obcas. (vsak jste aktualni poocasi v lokalite meli k dispozici - Windy se drzelo 68 km/h)
Tim, ze nebyly cepice se nenechte zmast, pak byly ...

A cele to flame vlakno tenkrat bylo o tehle fotce:http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=92&t=9823&hilit=pekla#p174770
Ahojte, som tu novy (uz podla nicku)
a som rad ze som narazil na toto forum o jachtingu a skratka o vsetkom co stym suvisi
volam sa Lukas mam 29 rokov a velky sen stat sa jachtarom. skusenosti na mori,ci oceane mam len malicke,vecinou len z dovoleniek na jadrane a v karibiku a to na malich lodickach. ale je fakt ze ma more uplne ocarilo, samozrejme nemam ruzove okuliariky a viem ze more 2 sancu dava len velmi malo,skor povedane ze az nedava. takze mam pred nim obrovsky respekt
To ale nic nemeni na tom ze ma proste fascinuje
ak by tu este bola moznost sa k niekomu pripojit tak ako tu uz spominal uzivatel ERR_ tak by som neodmietol
a mam aj co to ponuknut, rozumiem motorom,elektrike,viem zvarat vsetkymi moznymi sposobmi, da sa povedat ze rozumiem od kazdeho tech. smeru nieco
sice kuchar niesom boh vie aky ale to asi vecina chlapov,ja skor do ruk vrtacku a srobovak nez jak varechu
tak keby niekto chcel,kludne mi napiste spravu
dakujem, a plavbe zdar.