Fínsko 2014

Seznamka pro zájemce o společnou plavbu několika lodí. Ne volná místa na lodi!

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Fínsko 2014

Příspěvekod Denis » pon zář 23, 2013 8:57 pm

Už niekolko rokov rozmýšlam ísť z loďkou na jazerá do Fínska. Myslím že čas dozrel, vela času už nozostáva :), alebo aj " Prečo nie?". Je to strašne ďaleko, tri dni šoférovania, cesta bude stáť kopec peňazí a navyše tam nič nie je, len lesy a jazerá ;) .
Cesta by sa mala uskutočniť cez prázdniny, vtedy je vo Fínskom vnútrozemí teplo a sucho, bez dažďov. Najjednoduchšie sa zdá ísť cez Polsko do Talinu, trajektom do Helsínk a odtial už k jazerám. V zhladom k dĺžke cesty by bolo ideálne ísť na tri týždne, ale dá sa to aj za dva. Dva týždne sú 16 dní a pre niekoho aj piatok k tomu. Šesť dní na cestu a desať dní plavba.
Kam vo Fínsku? Vzhladom k tomu že sme tam ešte neboli, tak je viac menej jedno kam by sme šli. Podla auto mapy som pozeral na trasu: autom z Helsínk do Lahti a odtial po jazerách do Jyvaskyla. Alebo ísť kúsok ďalej : autom z Helsínk do Lappeenranta a odtial loďou do Savonlinna a ak by sa darilo tak ďalej smerom na Kuopio. Vždy by sme sa vrátili loďou do miesta vyplávania, teda k autu s vlekom.
Kto by išiel? Ta plavba sa páči okrem mňa Finnovi, Omenovi a Ficusovi. Ak by sa zadarilo všetkým, bola by to fakt velkoplavba :D. Každý kto sa chce pridať je výtaný.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte zář 24, 2013 6:30 pm

Občas se snažím něco najít o Finsku, moc o loďkování jsem toho zatím nenašel ale dost mě děsí třeba tohle, co napsal v článku o Finsku jeden člověk:

Jako mávnutím kouzelného proutku se objevili pověstní finští komáři. Vyrojili se na nás z lesa při zdravotní zastávce, bodali a štípali! Museli být pořádně vyhladovělí. Neplatil na ně žádný náš repelent, o cigaretovém kouři nemluvě. Přestávají obtěžovat pouze za výrazně větrného počasí či při teplotách pod 7° C.
Po večeři jsem dostal nápad udělat pár snímků okolní krajiny. Byla to pošetilost, za kterou jsem měl krutě pykat. Zamířil jsem k nejbližšímu kopci. Už cestou mi bylo divné, že se všichni chodci, které jsem potkával, zuřivě oháněli: klobouky, čepicemi i ulomenými větvemi. No ovšem, komáři! Za chvíli došlo i na mě. Přidal jsem do kroku, abych jim unikl. Marně. Jak jsem stoupal do kopce a potil se, zvedala se z trávy přímo přede mnou celá mračna těch krvežíznivých bestií. Měl jsem je v uších, nose, vlasech, očích. Několik jsem jich spolknul. Bylo to k nevydržení. Dal jsem se do běhu, ale za chvíli mě dostihli. Pořídil jsem tři čtyři snímky a dal se na kvapný ústup.

Je to tady: http://www.ingema.net/in2001/clanek.php?id=53
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte zář 24, 2013 6:40 pm

Mam takovu teorii, ze uprostred vody (pokud tam neplave vetsi sajrajt) nemaji komari zadne bojove zakladny a tudiz prudi malo.

Usuzuji tak z toho, ze pri vecernich projizdkach se na nas vrhaji az tesne u brehu. Normalne by se reklo, ze jim lod proste na rece ujede, ale to v mym pripade neplati. ;-)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte zář 24, 2013 7:21 pm

Moja dcéra bola vo Fínsku asi týždne, s toho časť pobytu v lesoch a komárov bolo minimum, alebo žiadne. Je to tak asi ako u nás. Keď je teplo a prší, tak sú ich mračna, ak je teplo a neprší, tak nie sú. Červík na jazerách bol pred pár rokmi a bolo velmi teplo a pršalo im len raz. Komárov nespomínal ako nejaký problém. Rozprával o množstve hríbom, čučoriedok /borúvky/ a rybách.

Budeme sledovať počasie a ak by hrozili invázie komárov, zmeníme plán. Zavoláme na našu ambasádu vo Fínsku a oslovíme aj Fínsku ambasádu u nás, ako je to s komármi aktuálne.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte zář 24, 2013 8:43 pm

Prázdniny; 2 týdny; jedééééééééém!!!
Toho bohdá nebude, aby finský komár naše česko-slovenské posádky z Finska vyštípal :gun:
Naposledy upravil(a) Omen dne stř zář 25, 2013 7:33 am, celkem upraveno 1 x.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte zář 24, 2013 9:32 pm

Viky, předpokládám, že dosáhnu i břehu. Ale fakt vážně, před pár lety když jsme byli ve štětínským zálivu, tak tam bylo tolik komárů, že jsem byl rád, že jsme odtamtud už pryč a říkal jsem si, tohle už bych nechtěl zažít.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř zář 25, 2013 11:41 am

Je třeba hned na začátku napsat, že doprava po ose + trajekty (tam/zpět, 4 osoby + auto + vlek) bude stát cca 25000,- CZK . Ale to bude víceméně jediná velká položka. Zásoby nabalíme doma a na místě jen čerstvé pečivo apod.
2 týdny v letním Chorvatsku vyjdou stejně draho/levno :)
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » čtv zář 26, 2013 1:07 pm

S čím pojedeš Peťo?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv zář 26, 2013 2:33 pm

Teisto, s H16. A ty? :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv zář 26, 2013 6:45 pm

Dobrá správa, budem mať asi mapu Fínskych jazier do GPS.
Kto má len cestné GPS, kde námorné mapy nefachajú, tak ten si vypíše súradnice hlavných orientačných bodov z google maps. Pôjdeme síce spolu, ale ak by sa náhodou pritrfilo že sa rozdelíme, tak aby bol každý v obraze a schopný aj samostatnej plavby. Do večšiny cestných GPS sa dá zadať bod v súradniciach a GPS ak nie je cesta ukazuje aspoň smer a vzdialenosť k bodu. Dôležité sú najme body preplávcania z jazera do jazera. Cestou na Savonline je dokonca aj niekolko plavebných komôr.

Cesta by sa dala zlacniť, ak by sme súčasne zorganizovali aj padlerskú akciu na morských kajakoch. My by sme im zobrali kajaky a pádlery by išli lietadlom a za odvoz kajakov by zaplatili.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » ned zář 29, 2013 1:35 pm

Na mě je to přecejen kus cesty, ale pokud bychom se do těch končin vydali, tak na delší dobu. s LOIROU.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » ned zář 29, 2013 5:04 pm

Ahoj Denisi!

Bydlím tady s jedním Fiňákem a ptal jsem se ho kde je to pěkné.

Říkal, že je to moc pěkné v Suur Saimaa bo jak se to píše.

A taky říkal, že komáří jsou, ale jak kde, že on třeba doma neměl ani jednoho. Doslovně: NEVRRRRRRRRRRRRR

Ale že jsou místa kde jsou. Záleží prý jaký druh stromů roste v daném lese.

Kdyby jsi měl více otázek, klidně písni, se ještě poptám, ale asi né ohledně jachtingu, o tom nic neví, ale zkusím co můžu........

Cat...
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » ned zář 29, 2013 8:20 pm

Ahoj Catamaráne, vzhledem k tomu, že finština není až tak snadná, zkus ho prosím zainteresovat na nějakém přehledu ohledně charteru lodí ve Finsku.
Ať máme varianty a náměty k přemýšlení.
Dííííííky.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned zář 29, 2013 10:32 pm

Čarter som mal pozisťovaný a ceny sú ako všade inde v lete, teda vysoké. Za úvahu to ale stojí.

http://sail-in-finland.info/yacht-chart ... n-finland/

Teista, kto chce môže ísť aj na dlhšie ako 2 týždne ;)
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » pon zář 30, 2013 6:59 pm

No tak to jsem Denisi rád, že bych moh i na dýl....
Ty pojedeš tradičně se ženou? (pozdravuj prosím).
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » pon zář 30, 2013 8:01 pm

to Omen: O jachtingu nic neví. Je to postarší pán, s netem moc neumí a nemůžu po něm chtít něco, čemu nerozumí.

Cat...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon zář 30, 2013 11:55 pm

Pre Teistu, ja viem, že keby si mohol, tak by si jel a keď sa nedá, tak sa nedá. Idem s manželkou, to je jasné, ale ešte nemám jasné s ktorou loďou :)
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte říj 01, 2013 11:49 am

... ještě vlastně dodám. Poplujeme s H16 bez stěžně ... motoráček. Musím dořešit dobíjení akumulátoru + 2. záložní el.motor.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte říj 01, 2013 10:47 pm

Myslíš že to s plachtami nemá význam? Omen čo ty na to? Tiež myslíš že bez sťažňa?
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř říj 02, 2013 7:06 am

Noooo ... s tím bojuju :?
Strašně rád bych si zaplachtil na finských jezerech, ALE jednak nemám mrtvého muže, jednak výstroj plachetnice má svoji váhu a můj vlek je váhově na hraně (1000kg celkových). Přece jenom je to cca 2 x 1500km lodě na vleku.
Když pojedu jen s motoráčkem, jsem o 200 kg lehčí (stěžeň, ráhno, kormidlo, plachty, balast, ...).
Ale ještě nejsem rozhodnutý, přece jenom připravit se o plachtění na rozsáhlých jezerech .....
Aby to Finsko bylo vůbec dosažitelné, bude to asi chtít kompromis.

Ficcus: Ještě k tomu záložnímu el.motoru: myslím že elmotor jako založní zdroj pohonu nic neřeší, ujedeš s tím 2 max. 4 hodiny a šmytec. Při spoluplavbě je záložním motorem motor kamaráda, kousek lana a větší pádlo jako kormidlo - máme to už nacvičeno ;)
Pokud bychom se rozhodli pro plachty, je záložním zdrojem pohonu právě motor 8)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř říj 02, 2013 7:47 am

Kdyz jede vic aut, tak se snad najde nekdo, kdo ma trochu rezervu aby to mohl vzit, ne?

OT:Vy jezdite s plachetnicema na motor bez kormidla? Neni to horsi na ovladani?
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř říj 02, 2013 8:17 am

Viky_CZ píše:... Vy jezdite s plachetnicema na motor bez kormidla? Neni to horsi na ovladani?

Bez kormidla jezdím jen když odstrojím takeláž a jedu jen jako motorák, ne jako plachetnice jedoucí na motor. Už jsem si zvykl, nemám krátké kormidlo, které bych vyměnil. Musel bych ho vyrobit :x
Denis říká, že (s motorákem) jezdím smykem :D moje loď nemá kýl, který by držel směrovou stabilitu. Kormidlo není, ploutev je zatažená.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř říj 02, 2013 7:10 pm

1. nemám mrtvého muže a na houpající se lodi si se stěžněm (a jen s mýma holkama) neporadím - předpokládám, že nějaký ten most mezi jezery bude.
2. záložní el.motor - celý den poplujeme na spalovací, ale pro malé posunutí pěkně potichu a jako ZÁLOŽNÍ pochopitelně jen v nouzi (než dopluje kamarád s 2. lodí :D )
3. spalovací dávám také na střed (bez takeláže) - mám vystouplý kýl, tak pak i drží směr.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod pivovarnik » stř říj 02, 2013 8:40 pm

Ahoj kluci! Chci se zeptat,jede někdo i s gumákem? A jaky výkon motoru je minimální. Je to plavba v kluzu nebo dovolenkove tempo?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř říj 02, 2013 8:52 pm

Jeden u nás s gumákom uvažuje že by išiel, myslím že ho navnadila možnosť rybačky. Večšina pôjde s 5 koňovým motorom a dosahujú s ním rýchlosť 10 km/hod. Ak s gumákom, tak aby išiel takouto rýchlosťou, alebo v sklze. Druhá vec, že my budeme spať v lodiach a s gumákom musíš stavať stan a všetok tábornícky vercajk večer z lode vynosiť a ráno zas nanosiť speť do člna. Samozrejme aj my s kajutovkami chceme spať pri brehu a nie v strede jazera.

Zpět na