Počasí na moři

Tipy od čtenářů pro čtenáře na zajímavé knihy s lodní tématikou

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Počasí na moři

Příspěvekod Libor » sob bře 20, 2010 8:43 pm

Vidím, že k této knize http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1530
tu zatím diskuze není.

Nová informace: Kniha jde do distribuce 31.3. :)

Předmluvu ke knize napsal David Křížek, který ji také dne 18.4. ve 12:00 na výstavě Lodě na vodě pokřtí!

Ukázka:
http://files.ifp-publishing.cz/20000009 ... ow_res.pdf
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte bře 23, 2010 9:10 am

Ahoj Libore,
chci se zeptat, jakým způsobem lze uplatnit slevu pro účastníky školení v meteorologii, kterou jsi v Hodoníně prostřednictvím letáku nabízel.
Protože tam byla spousta lidí, jistě to bude zajímat i další.
Dík.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte bře 23, 2010 10:16 pm

Leták měl 2 části. Informační popis a kupón s číslem.
To číslo uvedeš do poznámky objednávky a automaticky tím získáš slevu (bude objednávka upravena na částku uvedenou na letáku).
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř bře 24, 2010 9:48 am

Takže ne do políčka pro slevový kód?
Tam formulář totiž kód nebere. :-(
Píše mi, že zadávám "Špatný slevový kód."
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř bře 24, 2010 10:00 am

Nene, jen a pouze do poznámky. ;)
To políčko je pro kupóny generované přímo shopem a to není tento případ.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 06, 2010 11:59 am

Dnes se budou vyřizovat všechny došlé objednávky v E-shopu.
Kdo hodlá ještě uplatnit slevový kupón z Hodonína, prosím, aby tak učinil co nejdříve. Děkuji.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » úte dub 06, 2010 12:11 pm

Počasí na moři mám objednáno i potvrzeno, slevový kupón z Metea vyštrachám doma a pošlu. Sakra měla být SZ, omluva za spam.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 21, 2010 12:07 am

Slavnostní křest knihy proběhl v neděli na výstavě Lodě na vodě za přítomnosti nakladatele, překladatele a Davida+, který napsal předmluvu.

Po křtu a proslovu probíhala autogramiáda.

Jak to probíhalo lze shlédnout na fotografiích, všechny jsou pak ve fotogalerii Lodě na vodě

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř dub 21, 2010 2:40 pm

Pro info - ta slečna je Sachmet - známá také zde na fóru :-) Velký dobrodruh (tedy dobrodužka) její líčení pořízení lodě a přeplavba holandsko - řecko mmj skrz kanály - doporučuju k přečtení. :) Je to tady na fóru někde.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř dub 21, 2010 4:29 pm

Počasí na moři jsem přečetl a z pohledu člověka, který jezdí na moře a prošel několika různými meteorologickými školeními, si dovolím napsat malou recenzi. Snad to přijde někomu vhod při rozhodování, zda si knihu koupit.

Jedná se o prakticky zaměřenou příručku, která čtenáře (chce se napsat uživatele :-)) nezahlcuje přílišným množstvím teorie. Naopak, kniha podá jen nejnutnější teoretický základ a pak se zabývá praxí. A to výborně.
O tlakových nížích, teplých a studených frontách atd. se lze dočíst ve spoustě knih. Ale zde autor podává přehledný výčet příznaků, projevů a důsledků, doplňuje výklad srozumitelnými obrázky a hlavně poskytuje popis vzniku a vývoje tlakové níže den po dni, vše jasně a srozumitelně.
Také výklad chování větru v blízkosti pobřeží je výborný a okamžitě použitelný. Po přečtení jsem porozumněl některým jevům, se kterými jsem se na moři poblíž pobřeží setkal.
Silnou stránkou knížky jsou také obrázky, grafy a fotografie.
Občas (málokdy) autor trochu zaškobrtne (např. ".... tlak se de facto rovná hmotnosti ..." na straně 76). Tady přijde vhod vysvětlující nebo doplňující poznámka editora či překladatelky. Tyto poznámky také příjemně korigují zaměření knížky na britské jachtaře.
Trochu méně povedená je kapitola o Coriolisově síle – pár vysvětlení jsem slyšel a byla zdařilejší.
Překlad je dobrý, jazykově příjemný. Je znát, že překladatelka ví, o čem píše. (Dvě či tři výtky uvedu níže.)
Grafická úprava (až na drobnosti – také uvedu) je velmi dobrá.
Výtky:
Vydavateli: Propagační leták uváděl knihu o stu stránek. Ty kniha opravdu obsahuje, ale na posledních deseti jsou bohužel jen reklamy. :-(
Překladatelce: Za rozkazovací způsob sloves patří 4. pád. Tedy: viz 9. kapitolu.
V obrázku 5.5 je výraz "barometr rychle roste". Je to před teplou frontou. Jednak tam klesá, za druhé v češtině by asi bylo lepší napsat stoupá.
Na mnoha místech jsou údaje o vzdálenosti přepočteny na kilometry. Asi by bylo lepší nechat je v mílích, a když už ne, mám dojem, že pro přepočet je použit koeficient 1,6, který platí pro anglickou míli ne však pro námořní. Např. na straně 63 se dočteme: "... velké víry (8 až 16 km v průměru)." Předpokládám, že v textu je asi " 5 to 10 miles in diameter." Ale jsme na moři, tedy spíše 9 až 18 km. Můžu se ale mýlit a v textu může být 4,5 až 9 mil. ???
Korektorce: I přes to, že moje babička pocházela z Moravy, myslím si, že by bylo lépe výrazy jako "Staré střed zaniká" a "pásma, které se tvoří" "přeložit" do češtiny. :-)
Také "viz 9. kapitolu".
Korektorce a sazeči: Zdá se, že se nemůžete rozhodnout, zda používat pomlčku nebo spojovník. Působí ale poněkud divně, je-li vložený výraz (nebo věta) oddělen z jedné strany spojovníkem a z druhé pomlčkou.
Sazeči
: Na straně 37 to chtělo odsadit popisky obrázků 4 a 5 tak, aby nenavazovaly bez mezery.

Omluvám se, že jsem se tak rozjel.
Jednoznačně říkám, že nedostatky, které vytýkám, jsou jen drobnými vadami na kráse jinak výborné a užitečné knížky!
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte dub 27, 2010 4:19 pm

Dodávám ještě jednu připomínku, protože se jedná o terminologickou nepřesnost, která by někoho mohla splést:
V knize se na několika místech (např. str. 32 a 36) vyskytuje pojem zvlněná tlaková níže. Byl jsem na pochybách o správnosti tohoto výrazu už v době psaní recenze, ale raději jsem výraz nejdřív konzultoval s profesionálním meteorologem.
V české meteorologické terminologii se takový výraz nevyskytuje. Předpokládám, že došlo k posunu významu.
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř dub 28, 2010 10:28 am

JardaF píše:Pro info - ta slečna je Sachmet - známá také zde na fóru :-) Velký dobrodruh (tedy dobrodužka) její líčení pořízení lodě a přeplavba holandsko - řecko mmj skrz kanály - doporučuju k přečtení. :) Je to tady na fóru někde.

Ahoj,
je to trošku off, ale nenasměřoval bys mě na ten článek? Celkem rád bych si ho přečetl.

Dík
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » stř dub 28, 2010 12:52 pm

Bydlení na lodi To konkrétní povídání o plavbě je na straně 12. Tedy jestli nám to všem zobrazuje stejný počet příspěvků na stránku.
Ještě doplňuji - je to z 5.3.2009
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř dub 28, 2010 1:28 pm

Díky moc. Jsem trdlo :)
kon-tiki
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kon-tiki » stř dub 28, 2010 3:20 pm

kniha vypadá zajímavě, na první pohled podle ukázky se dost podobá RYA Weather Handbook od Chrise Tibbse. Četl někdo ze čtenářů obě knihy? V RYA je podle mě toho přeci jen málo. Najdu v Počasí na moři něco víc? S díky
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 10, 2010 2:01 pm

lynx píše:Dodávám ještě jednu připomínku, protože se jedná o terminologickou nepřesnost, která by někoho mohla splést:
V knize se na několika místech (např. str. 32 a 36) vyskytuje pojem zvlněná tlaková níže. Byl jsem na pochybách o správnosti tohoto výrazu už v době psaní recenze, ale raději jsem výraz nejdřív konzultoval s profesionálním meteorologem.
V české meteorologické terminologii se takový výraz nevyskytuje. Předpokládám, že došlo k posunu významu.

Mám pocit, že jde o překlep a asi má jít o "zvlněná studená fronta" (nedávno to několikrát zaznělo v rádiu...)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon kvě 10, 2010 4:26 pm

lynx píše:Dodávám ještě jednu připomínku, protože se jedná o terminologickou nepřesnost, která by někoho mohla splést:

V originálu je "wave depression"
J.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon kvě 10, 2010 5:47 pm

Už jsem rozhodil sítě mezi svými známými – meteorology, abychom se dobrali správného výrazu. :-)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon čer 07, 2010 9:39 am

Tak se mi konečně podařilo uskutečnit konzultaci s jední meteorologem, který meteorologii celý život dělal a stále ji učí.
Tedy: první stádium vývoje budoucí tlakové níže na polární frontě (tak je to v knize) se jmenuje zárodečná vlna a to, co je v knize na obrázku 1, je rozvinutá vlna.
Hm, takový překladatelský oříšek. :(
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » sob říj 22, 2011 7:23 pm

Minulý týden jsem si ji v knihkupectví koupil, myslím že je to ideální knížka pro takové neznalce meteorologie jako já. Fakt velice přehledně demonstruje, jak to s počasím funguje. Doporučuju. Jenom tři stovky za docela štíhlou brožurku se mi zdá dost.... ale to nic na kvalitě knížky nemění.
sirt
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Počasí na moři

Příspěvekod sirt » čtv led 07, 2016 4:54 pm

Ahoj,
Jezdím prozatím hlavně na Jadran, kde si s počasím moc hlavu nelámu, ale přesto bych si chtěl pořídit nějakou dobrou knihu o meteorologii a studovat. Mohl by mě někdo prosím doporučit nějakou dobrou knihu?
Předem díky.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 07, 2016 5:22 pm

JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pát led 08, 2016 8:02 pm

sirt píše:Ahoj,
Jezdím prozatím hlavně na Jadran, kde si s počasím moc hlavu nelámu, ale přesto bych si chtěl pořídit nějakou dobrou knihu o meteorologii a studovat. Mohl by mě někdo prosím doporučit nějakou dobrou knihu?
Předem díky.

Vladnes-li anglicky, tak zde: http://www.setsail.com/mwh.pdf

H.
sirt
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sirt » čtv led 21, 2016 12:16 pm

Super, díky :good:
Karlos2
návštěvník fóra