Jachting Vášeň a profese

Tipy od čtenářů pro čtenáře na zajímavé knihy s lodní tématikou

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod berty » pát úno 15, 2008 2:22 pm

Jestli té postavě na obrázku fučí větr mezi nohama, tak té postavě chybí knoflíky nebo zapínání a také obličej. Ale, to by asi ta tlaková níže byla na druhé straně :? ;)
Jak to bude na té druhé straně od rovníku když to bude fučet mezi nohama? :? :good:
Berty
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát úno 15, 2008 7:48 pm

podle tvaru rukou a směru palců mu fučí na záda a jistě i mezi nohama, ale naopak, než se nám snažíš vsugerovat :mad: , Ty žertéři. A chybí mu leda tak vlasy, nevím proč....
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát úno 15, 2008 9:50 pm

to Vilma :
Máš recht, ta plešatost mě taky zarazila, ale rejpal jsem už dost jinde :D ....

to Nessie :
Ten obrázek to řeší celkem pěkně, ale musela by sis jej bohužel celý zapamatovat. Já, protože jsem sklerotik postrádající již sice paměť, ale zatím naštěstí nikoli logiku, jsem si to poněkud zjednodušil = Něco si pamatovat samo musíš, ale stačí málo. Já zvolil skutečnost, že tlaková níže rotuje na severní polokouli proti směru hodinových ručiček. Všechno ostatní si kdykoli odvodíš. Nejprve tedy, že výše rotuje pochopitelně opačně. V níži vzduch "chybí" a proto jej "vcucává" = levotočivý větrný vír vanoucí dovnitř (s větrem odkloněným od izobar o nějaký ten stupeň - viz naše diskuse výše) pochopitelně a logicky též směrem dovnitř. No, a ve výši je to přesně identicky, jenže všecko naopak. Vzduch "přebývá" a proto je "vypuzován" ven = pravotočivý větrný vír, s větrem maličko také odkloněným od izobar, ale tentokrát pochopitelně a pro změnu směrem ven.
Pokud si to dokážeš v duchu představit, tak ti to nahradí obrázek, který tu tak lehkovážně kritizujeme a po kratším studiu synoptické mapy si díky tomu poradíš i s ní. Fakt, že rychlost větru je tím vyšší, čím jsou izobary blíže u sebe má, když se nad tím zamyslíš, taky svoji logiku. Samo, musíš si bohužel ještě zapamatovat, co vlastně ty potvory znázorňují. :mad:
Wlady
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » ned úno 17, 2008 6:54 pm

Já si ještě pamatuji, že když vypustíš vodu ze dřezu nebo vany a jsi na severní polokouli točí se vír odtékající vody doprava. Pokud jsi na jižní tak doleva. Pokud tedy zabloudíš, stačí umýt nádobí, nebo se vykoupat ve vaně( pokud jí máš na lodi). Hned budeš vědět kde jsi ( tedy skoro).
Nessie
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Nessie » ned úno 17, 2008 10:35 pm

Baharis:
Ne nemám. Nic nevím, nic neumím, a tak se hloupě ptám :(
Wlady:
jo, tohle vím.
Tak teď přemýšlím, kde jsem přišla na tu blbost s kolmostí :x :?

bobes:
O tomhle jsem slyšela jen jako o nepotvrzené teorii (že to prý nevyjde vždycky, protože tem působí příliš mnoho neznámých). Ale ještě jsem to nezkoušela.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 18, 2009 11:42 am

martinp píše:Kde jste ji koupili ? knihkupectví nebo webshop ?

Např. tady:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1308
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon kvě 18, 2009 11:46 am

bobes píše:Já si ještě pamatuji, že když vypustíš vodu ze dřezu nebo vany a jsi na severní polokouli točí se vír odtékající vody doprava. Pokud jsi na jižní tak doleva. Pokud tedy zabloudíš, stačí umýt nádobí, nebo se vykoupat ve vaně( pokud jí máš na lodi). Hned budeš vědět kde jsi ( tedy skoro).

... a zkoušeli jste někdy vír ve vaně přetočit rukou do protisměru? Ne? A jde to vůbec?
Tak to zkuste a pak tu napiště vaše poznatky :)
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

voda vpravo vlevo

Příspěvekod pecho » pon kvě 18, 2009 1:07 pm

To teda Ficcusi, ty nás zkoušíš, mě se zdá, že ta voda v umyvadle se mi točí, jak se jí chce, někdy doleva a někdy doprava, pak ji znova napustím a rukou zakvedlám a podle toho kam, tak tam se točí, jo už asi ten magnetizmus zemskej není, co bejvával.
:mad: Zdraví Pecho
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon kvě 18, 2009 1:29 pm

Videl jsem na toto tema i zpracovany dokument, v techto pripadech nerozhoduji magneticke sily ale zalezi jak byla voda napustena. Tedy jaky smer cirkulace zadal proud vody pri napusteni, ustaleni molekul trva velmi dlouho, pokusy byly provadeny s obarvenou vodou v ruznych vzdalenostech od rovniku v obou smerech. Pokud se uzna voda za nehybnou, byl smer pricitan zpusobu otevreni, zalezelo na zpusobu otevreni vypusti, ci smeru ponoreni ruky. Ostatni vlivy nebyly brany jako zavazne, ale neslo tusim o laboratorni testy. Ahoj mara
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon kvě 18, 2009 1:40 pm

Tak mi to nedalo a googlil jsem.
Tohle říká, mimo jiné, Wikipedie:

Není pravda, že se v důsledku Coriolisova efektu voda vypouštěná z vany nebo umyvadla stáčí vždy v jednom směru na severní polokouli a v opačném směru na jižní polokouli. Ve skutečnosti je působení Coriolisovy síly o několik řádů menší než různé náhodné vlivy (například tvar nádoby, počáteční proudění vody) a jev je měřitelný pouze v laboratorních podmínkách. Pověru rozšířily i některé televizní seriály (například Akta X). Navíc se toto nesprávné tvrzení objevilo v několika vědeckých programech a publikacích. :mad:

Více zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Coriolisova_s%C3%ADla
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » pon kvě 18, 2009 2:59 pm

Tak to vidíš milý lynxi. To jsme to dopracovali. vědci šíří pověry a svatá inkvizice už nefunguje :)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon kvě 18, 2009 4:08 pm

No, já bych na vědeckost těch programů a publikací moc nesázel.
Živě se mi vybavují nesmysly, které ČT vysílala před časem o Tunguzském meteoritu. Jen se mi nevybavuje název pořadu (snad něco jako Kaleidoskop???)
Inkvizice už opravdu není co bývala, ale snahy jsou. Existuje spolek skeptiků Sisyfos, který se snaží podobné nesmysly vyvracet, ale mám dojem, že je to čím dál tím víc boj s větrnými mlýny. :(
Sorry, teď už jsem asi úplně OT. :oops:

P.S. Už jsem to našel – pořad se jmenoval Detektor.

Zpět na