Něco o jachtingu

Tipy od čtenářů pro čtenáře na zajímavé knihy s lodní tématikou

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Lakomec

Něco o jachtingu

Příspěvekod Lakomec » čtv pro 31, 2015 5:32 pm

Pár lidí mi napsalo, tak plním slíbené. Udělal jsem z toho soubory PDF, například iBooks na iPadu si s tím krásně poradí. Kdyby to někomu nestačilo, může si to stáhnout jako jednotlivá JPG.
Připomínám, že je to z let 2000-2002. Byla to doba, kdy stále více našinců začalo objevovat krásy jachtingu. Jsem přesvědčený, že spoustě čtenářů i zkušených harcovníků JI se tato teorie bude hodit :?. Tak studujte :rtfm: aby bylo pak co testovat v praxi.

Jachting nejsou žádné čáry
Pravá ruka kapitána...
Ostatní
vše jako JPG
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: Něco o jachtingu

Příspěvekod Omen » čtv pro 31, 2015 5:58 pm

Sqělé Lakomče, díííky.
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » čtv pro 31, 2015 6:09 pm

Díky :-)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv pro 31, 2015 6:57 pm

Stále platí velké díky, to nehodlám zpochybnit. Ale přeci jenom musím. :oops:

Když jsem uviděl obrázek ve třetím díle, zapochyboval jsem o svých vědomostech. Zalistoval jsem ve své plachtové alma máter - Plachty od Ivara Dedekama a ujistil jsem se, že se soudruzi před léty pěkně sekli. Přední/zadní lík hlavní plachty. :o

Při té příležitosti jsem si nemohl nevšimnout, že celý seriál je vlastně okopírovaná ta "má" kniha. Jenom asi ne celá a jak to vypadá ani né správně. Seriál končí na straně 51 a kniha jich má 76. Přesto díky. :)

Obrázek
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » čtv pro 31, 2015 7:46 pm

Baharis píše:Při té příležitosti jsem si nemohl nevšimnout, že celý seriál je vlastně okopírovaná ta "má kniha.

Tak to jsem pěkné naštvaný, že to takhle zkopírovali a vůbec neuvedli zdroj. Asi to vypovídá o tom, co za lidi za těmi časopisy stojí :gun: .
Ale špatně popsané líky je to nejmenší. Jsou tam i jiné dost podstatné nepřesnosti, které asi vyplývají ze špatného překladu. Ale pořád platí: studovat a pak zkoušet na moři. To se potom i ty nepřesnosti v manuálu lehce prominou, protože až praxí se zjistí co a jak přesně funguje.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát led 01, 2016 2:38 pm

O tom už jsme tu víckrát psali, že TO :) je vlastně (skoro) TO samé s jiný názvem,
poprvé když jsme se vrátli z akce "S Lakomcem do Řecka 2008" (viz sekce Reportáže, možná tam to i je).
Mimochodem, v tom Ivarovi Dedekamovi je na straně 30 mj. pár vět o tom, že obtékání a součinnost mezi hlavní plachtou a kosatkou na zadní vítr neexistuje a u zadobočního větru je slabá (viz 1. odst. na konci).
Je to taky moje oblíbená knížka. Jednodušeji a názorněji snad už vysvětlovat nelze.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon led 04, 2016 5:13 pm

Kluci, vy mě ale pokoušíte ! Tak jsem si rozklikla tu stránku, co vložil baharis ze své bible a celá se kroutím údivem :

Je tam napsáno, cca že "přetočení hlavní plachty se upravuje pomocí otěžového jezdce hl. otěží".

Já myslela, že šibováním doprava-doleva se mění úhel náběhu větru na hlavní plachtu a nikoli twist. :whist:

A twist se týká zadního líku hlavasky....když změním úhel ráhna, např. ráhno "zvednu", tak se zadní lík zkroutí.... :whist:

Co vy na to ?
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pon led 04, 2016 5:33 pm

Myslím, že pochopení problému spočívá v tom, zda se snažím měnit vertikální nebo horizontální úhel nastavení ráhna.
Twist se týká výhradně vertikálního úhlu ráhna, který se dá korigovat jednak kikingem (ve slabším větru), jednak přesunutím otěžového vozíku. Otěžový vozík na souhlasné straně podélné osy lodi jako ráhno, nutí ráhno jít více dolů a omezuje tedy twist, otěžový vozík na opačné straně podélné osy lodě než je ráhno, dává ráhnu více volnosti směrem nahoru a zvětšuje twist.
A taky nám s twistem může pomoci trimlinka zadního stěhu.
Což?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon led 04, 2016 5:57 pm

Ano, v podstatě jak to napsal Omen.
Je tam psáno pomocí otěžového jezdce. Myšleno tak, že když s ním jedu pod ráhno, táhne otěž převážně dolů, kdy s ním jedu na vítr, táhne do boku.
Psáno: Jeho vypouštěním do strany se mění úhel, pod kterým otěže stahují ráhno do středu lodě.
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 6:14 pm

To Omen, to Baharis:
Hoši, tady má vilma určitě pravdu. Twist plachty a její celkové nastavení (poloha břicha atd.) se nezmění tím, že odjedu jezdcem do závětří/návětří. Tím změním náběhový úhel větru, taky odpor plachty (při předobočních a bočních kurzech) a můžu tak korigovat náklon lodě. Ale nastavení plachty zůstává. To se mění dotahováním, resp. povolováním předního, spodního a zadního líky, pokud zacházíme hodně do podrobností tak ohybem stěžně pomocí zadního vantu.
Samozřejmě, ideální otěžový vozík by byl zakřivený, aby opisoval pohyb po kružnici, jak se pohybuje ráhno. Ale to je tak nepatrný rozdíl, při délce kolejnice cca 100-120 cm (standardní turistická BAV), že se tím ani nedá zabývat.
to vilma: palec nahoru
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 6:17 pm

Omen píše:Otěžový vozík na souhlasné straně podélné osy lodi jako ráhno, nutí ráhno jít více dolů a omezuje tedy twist, otěžový vozík na opačné straně podélné osy lodě než je ráhno, dává ráhnu více volnosti směrem nahoru a zvětšuje twist. Což?

absolutně nesouhlasím!!!!!
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon led 04, 2016 6:21 pm

Dle mého názoru se polohou otěžového vozíku twist plachty (napnutí zadního líku HP) mění. Stačí si udělat náčrtek rozložení vektorů sil při stejném vyložení ráhna (za předpokladu stejného větru) a různé poloze otěžového vozíku - svislý vektor síly (tedy ten, který napíná zadní lík) se musí nutně měnit ...

Vnímejte to jako názor, velmi často se pletu ;)
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 6:25 pm

Baharis píše:Je tam psáno pomocí otěžového jezdce. Myšleno tak, že když s ním jedu pod ráhno, táhne otěž převážně dolů, kdy s ním jedu na vítr, táhne do boku.

Otěž vedená otěžovým vozíkem táhne ráhno vždy dolů. jeho posunutím měním úhel ráhna k podélné ose lodi, tady úhel náběhu na vítr. Ale ne nastavení
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 6:40 pm

Richard píše:Dle mého názoru se polohou otěžového vozíku twist plachty (napnutí zadního líku HP) mění. Stačí si udělat náčrtek rozložení vektorů sil při stejném vyložení ráhna (za předpokladu stejného větru) a různé poloze otěžového vozíku - svislý vektor síly (tedy ten, který napíná zadní lík) se musí nutně měnit ...
Vnímejte to jako názor, velmi často se pletu ;)

Richarde, já to nevnímám jako rozdíl svislého vektoru síly, ale rozdíl délky otěže, který při poloměru otáčení cca 3 m vznikne pohybem na příčce cca 40 cm oproti tomu, kdyby to nebyla příčka ale ona kružnice s poloměrem těch cca 3 m. Zanedbatelné, myslím. Bavíme se ale o turistických jachtách.
U závodních je kolejnice delší, ale zase dál posunutá dozadu, takže větší poloměr otáčení a taky pohyb po příčce
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Příspěvekod Richard » pon led 04, 2016 6:51 pm

Nu ... měl bych se znovu citovat: stejné (konstantní) vyložení ráhna a měnící se poloha vozíku znamená různě dlouhou otěž.

Možná se bavíme každý o kapku jiné představě. Uznávám, že dráha po kruhové výseči je cosi jiného jako dráha po zhruba odpovídající tečně (zde šína otěžového vozíku).

Má poznámka byla o trimu napětí zadního líku plachty změnou polohy otěžového vozíku při současné úpravě délky otěží a neměnné poloze ráhna (myšleno jeho úhlu k ose lodi ... pro úplné upřesnění).
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon led 04, 2016 6:57 pm

Také nesouhlasím.
To co jsem napsal a co jsi citoval, za tím si stojím, jako že každé ráno vyjde slunce. Pokud podle tebe "otěž táhne ráhno vždy dolů", je zbytečné cokoliv dál vysvětlovat.
Máme asi každý jinou představu jak vypadá loď.....
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 7:06 pm

To já Ti rozumím, co myslíš. Já si ale myslím, že napětí na zadním líku je cca pořád stejné. Pokud nezměním délku přepony (vzdušná vzdálenost od uchycení hlavasky na ráhně k vrcholu stežně), tak se nezmění ani twist. Ten zůstává pořád stejný. Twist je tehdy, pokud délka zadního líku plachty je větší než ona vzdušná vzdálenost ráhno-stěžeň. A právě pohybem ráhna nahoru/dolú měním onu vzdálenost a přibližuji/oddaluji ji k délce zadního líku. Tím měním twist. Pokud jsou čísla stejná, twist je nulový.
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 7:12 pm

Baharis píše:Také nesouhlasím.
To co jsem napsal a co jsi citoval, za tím si stojím, jako že každé ráno vyjde slunce. Pokud podle tebe "otěž táhne ráhno vždy dolů", je zbytečné cokoliv dál vysvětlovat.
Máme asi každý jinou představu jak vypadá loď.....

Asi jo, ale i to se může stát. škoda, že už teda nevysvětlíš, kam táhne otěž umístěná dole pod ráhnem, když je zbytečné dál cokoliv vysvětlovat
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon led 04, 2016 8:05 pm

richarde a nemyslíš spíše vydutí, či vyploštění plachty?
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Příspěvekod Richard » pon led 04, 2016 8:47 pm

Marksi ... opravdu mám na mysli twist. Opravdu si myslím, že posunem vozíku při zachování stejného vyložení ráhna (to předpokládá současné upravení délky otěží) se mění pnutí zadního líku a tím současně twist. Jiná je situace, kdy např. při stoupačce se ulehčí kormidlu posunem vozíku a tím ráhna do závětří při zanechání stejné délky otěží (což je situaci o které hovoří Lakomec).
O mnou uvažované situaci se hovoří (či lépe píše) např. v knížce Roba Gibsona Trimování plachet na stránce 33 (donutili jste mne hledat, syčáci). Tam je to současně podpořeno povolením kikingu (už slyším, jak někteří jásají, že právě kiking je ten hlavní hybatel).

Nechci se účastnit dalších polemik ... své jsem řekl a nebudu pracovat na nekonečnosti tohoto vlákna ;)

Nejsem hlasatel jediné pravdy a kromě jachtingu žiji také sexem, skládání puzzle a predikací vývoje uprchlické vlny ... teď se budu věnovat právě těmto zálibám :crazy:
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pon led 04, 2016 9:12 pm

Dovolím se vložit do diskuse. Představím si ráhno na levé straně a nalevé straně je otěžový jezdec (pomineme kiking, je rozbitý :) )
Otěž je krátká a tahne kolmo dolů, jestliže otěžový jezdec dám na max. doprava tak otěž táhne hodně zešikma a dovoluje plachtě při poryvu tvistovat, protože má ráhno možnost se tahem plachty zvedat.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon led 04, 2016 9:16 pm

Aby jsi Lakomče neřekl že si tě nevážím natolik, že ti neodpovím. Odpovím. Ale připadá mě nedůstojné, vysvětlovat takové základy.... :cry:

V podstatě si myslím, že s Richardem říkáme jedno a to samé, malinko jinými slovy. Co jsem napsal:
Myšleno tak, že když s ním (vozíkem) jedu pod ráhno, táhne otěž převážně dolů, kdy s ním jedu na vítr, táhne do boku. Nechápu co na tom je k nepochopení.
Zde to je na obrázku.
Obrázek

Polopaticky:

- Takže mám lehce vyložené ráhno, otěžový vozík je přímo pod ním. Otěží táhnu ráhno dolů a tím pádem mám možnost maximálně vyšponovat zadní lík - minimalizuji tvist.

- Nebo mám ráhno vyložené úplně stejně, ale vozík přesunu do návětří. Musím samozřejmě prodloužit otěže. Ty již netáhnou ráhno přímo dolů, ale mírně zešikma a tím pádem nemám zadní lík tak vyšponovaný a dochází ke zvětšení twistu.

EDIT: Omlouvám se Jajarine. Nebylo to na tebe a už jsem oslovení opravil. Já jinak ten příspěvek odeslal bez toho abych četl tvůj. Až teď.
Naposledy upravil(a) Anonym dne pon led 04, 2016 9:37 pm, celkem upraveno 1 x.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pon led 04, 2016 9:33 pm

Baharisi, vždyť jsem to napsal to samé, ale asi je to k nepochopení.

Prosím!!! oslovujte se jmény pod fotem pak se v tom ztrácím komu odpovídáte.Díky
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pon led 04, 2016 9:40 pm

JJ, Richard hledal správně, je to na str. 33 :good: A taky na straně 31, ale tam se to hůře fotí.

DSC04369.JPG

A kterou zálibou začneš Richarde? :D
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 10:20 pm

to Baharis, Omen a ostatní: na straně 33 se to píše jasně: .....povolením otěží a kikingu......tím změníme twist. Vozík posouváme do nevětři proto, aby při stoupání proti větru bylo ráhna co nejblíž ose lodi. To tam už nepíšou, ale to jistě všichni víme. Zase mě budete obviňovat ze slovíčkaření, ale pouze pohybem oťežového vozíku po kolejnici měním jen úhel náběhu větru. Až manipulací s délkou otěží a kikingem měním twist.
To napsala Vilma a já si myslím totéž. I příručka RYA to tak popisuje.

Zpět na