Perly ministerstva dopravy :)

Odkazy na zajímavé video a filmy s jachtařskou tématikou, TV a rozhlasové pořady, apod.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Perly ministerstva dopravy :)

Příspěvekod JaOCZ » pon dub 18, 2016 12:23 pm

Přátelé,

tak jsem si nějak povzdechl nad perlami ministerstva dopravy :)

http://svobodneforum.cz/zjisteno-a-potv ... y-appleby/

H.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Re: Perly ministerstva dopravy :)

Příspěvekod Felix » pon dub 18, 2016 1:03 pm

Nevěř novinářským bludům, nevzdychej a přečti si ve vyhlášce, jak je to doopravdy.
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod marekparek » pon dub 18, 2016 1:56 pm

vládnou nám blbci a Ťok je jejich předseda. Zřejmě si na MD natahal svý kámoše, který neumí ani číst. Jenom nechápu jak takový hovado mohlo ředitelovat v tolika velkých firmách
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » pon dub 18, 2016 2:06 pm

Možná bys Felixi mohl udělat srozumitelny výtah? (Byt chapu, ze to primarne jachtare moc neboli)
Z vyhlasky totiž nejsou moudří ani jejich vymahači a vykladaci, kdy např. tvrdi ,že povinnost mít vestu na sobě vychází z "logiky věci"..... To že většina "mnamek" je podmíněna vytlakem 500kg, délkou 6m a šířkou 1,2m se hledá dost blbě, nehledě na oblíbene použití kombinace podmínek: "a", "nebo", "," které celkem nedávno posunulo povinnost průkazu VMP na splnění všech podmínek zároveň.
Osobně mne třeba dost zajímala aplikace na dračích lodích 8)
Oprava ,dračí loď má šířku 1,16 m,tak aspoň jedna podmínka vypadla...
Motor taky nemá, nicméně podmínka voru a vest trvá :oops:
Naposledy upravil(a) Crazymen dne pon dub 18, 2016 2:32 pm, celkem upraveno 2 x.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon dub 18, 2016 2:15 pm

Felix píše:Nevěř novinářským bludům, nevzdychej a přečti si ve vyhlášce, jak je to doopravdy.

Felixi, bludům nevěřím, jsem tohoto fejetonu autor :)

Je to psáno s nadsázkou a se snahou poukázat na absurdnost několika výtvorů ze strany ministerských úředníků.

Vím, že hasičák mít osmiveslice nemusí (jak si mi psal už na FB), ale jak říkám, jedná se o humor. Bohužel ve vyhlášce je mnoho absurdit, které se sice budoucím výkladem možná upřesní, ale do té doby co je psáno, to je dáno :)

O ostatních absurditách asi netřeba moc hovořit :)

H.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon dub 18, 2016 4:24 pm

JaOCZ píše:Bohužel ve vyhlášce je mnoho absurdit, které se sice budoucím výkladem možná upřesní, ale do té doby co je psáno, to je dáno

Ve vyhlášce skutečně je hromada absurdit a cca 200 jich připomínkujeme, jenže troubové, co si ji nepřečtou a posmívají se něčemu, co v ní není, prokazují snaze o nápravu medvědí službu - místo aby se MD muselo chytit za nos kvůli skutečným a poprávu kritizovaným chybám, čte si mediální svodky s poznámkami "další novinář z leknutí, který neví, o čem píše," a má pocit, že je přece všechno v pořádku.

Když už tedy "co je psáno, to je dáno," tak několik konkrétností z toho "humorného" článku:

- největší kampaň za posledních deset let, která skončila osobním (a plněným) slibem ministra, že vyhlášku změní, znamená, že "se veřejnost moc nebouřila"?

- kde je dána povinnost mít na kanoi nebo kajaku 15 metrů lana a bidlo s háčkem?

- kde je dána povinnost mít na raftu, závodní veslici, kanoi či kajaku kotvu?

- kde je dána povinnost mít na kanoi nebo kajaku fendry?

Ne že by se ve vyhlášce nenašly pitomosti, například rozdíl v navigačních světlech podle pravidel plavebního provozu a podle vyhlášky o technické způsobilosti malých plavidel, jenže to by novináři nesměli být lemry líné a museli by si alespoň přečíst to, z čeho dělají své "humory."
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon dub 18, 2016 5:35 pm

Crazymen píše:... Oprava ,dračí loď má šířku 1,16 m,tak aspoň jedna podmínka vypadla... Motor taky nemá, nicméně podmínka voru a vest trvá :oops:

Dračí loď navíc většinou spadá pod povinnost evidence. Vor (resp. místo pro vor, protože vor samotný povinný není) je jedna z velkých pitomostí. Vyplývá sice z EU směrnice, ale z té jen pro plavidla uváděná na trh nebo do rovozu, nebylo nutné cpát to do vyhlášky a ošetřovat pro plavidla v provozu výjimkou.

Problm s výcucem je v tom, že má-li být přesný, tak rozhodně nebude ani stručnější, ani srozumitelnější než vyhláška. Sám navíc už trpím profesionální deformací, protože jak ji znám nazpaměť, připadá mi srozumitelná :mad:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon dub 18, 2016 5:40 pm

ilivid píše:... když mám na svém gumáčku 290 cm "výtlak plavidla Dmax - celková hmotnost plavidla včetně maximální nosnosti v kg" a to mám ...

Věřím Ti, že máš, a když prozradíš co, mohu na oplátku najít, co se Tě týká :-D
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon dub 18, 2016 6:31 pm

marekparek píše:vládnou nám blbci a Ťok je jejich předseda. Zřejmě si na MD natahal svý kámoše, který neumí ani číst. Jenom nechápu jak takový hovado mohlo ředitelovat v tolika velkých firmách

Čím větší blbec, tím víc firem projde. Vždycky když zjistí, že je to blb, tak ho vyrazí. Schopnej ředitel projde jednu až dvě firmy za život. :)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon dub 18, 2016 8:44 pm

Zdenda12345 píše:....... Schopnej ředitel projde jednu až dvě firmy za život. :)

To je názor ze staré školy.

Dnes už jsou špičkoví manažeři hodně jinde. Vystřídat několik firem je dnes pozitivum. Naopak zůstat na jednom postu víc jak deset let se považuje za mínus.

Prosím, čtěte, co píší naši zástupci. Ti za nás jednají. Na ministerstvu čtou JI a jiné názorové výplody. Podle toho hodnotí jachtaře jako skupinu a formují si vztah k nám.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon dub 18, 2016 9:22 pm

jj, zažil jsem několik těch moderních manažerů. Jeden z nich mi v hlavě utkvěl nejvíc. Přišel do firmy, která jela na plný obrátky. Měla vlastní interní banku, rozjetý miliardový zakázky. Přemýšlelo se kam investovat hotovost skoro miliardu, aby to neleželo ladem. Po třech letech se schvaloval i nákup jedný propisky. Měsíc co měsíc se řešilo, kde vezmeme na výplaty. Firmu uvázal do dlouhodobých nevýhodných smluv.
Nebo jiný. Majitel do něj vkládal velké naděje. Po roce si novej investor nechal udělat hloubkovej audit. Frajer za sebou nestihl ani zavřít šuplík jak rychle vyletěl.

Naproti tomu znám jednoho, který do firmy nastoupil po vyučení. Pak si dodělal maturitu a vejšku. Současně s tim se z dělníka vypracoval na výrobního ředitele a po revoluci na majitele.
Ten neříkal kydy typu kolego obávám se, že se můžete mýlit. Prostě řekl, že jsou to sr..ačky a ať si dotyčnej vyndá hlavu z .....

Na ministerstvech jsem toho prošlapal celkem dost. Je to slušná sebranka. A to to znam ještě z doby, kdy ministerstva nebyly plný idiotů s botama od hnoje.

Tím končím s OT a omlouvám se. :oops:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon dub 18, 2016 9:42 pm

Jarda885 píše:Na ministerstvu čtou JI a jiné názorové výplody. Podle toho hodnotí jachtaře jako skupinu...

Zdenda12345 píše:Na ministerstvech jsem toho prošlapal celkem dost. Je to slušná sebranka. A to to znam ještě z doby, kdy ministerstva nebyly plný idiotů s botama od hnoje.

Alea iacta est! :lol:
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon dub 18, 2016 10:09 pm

lynx píše:
Jarda885 píše:Na ministerstvu čtou JI a jiné názorové výplody. Podle toho hodnotí jachtaře jako skupinu...

Zdenda12345 píše:Na ministerstvech jsem toho prošlapal celkem dost. Je to slušná sebranka. A to to znam ještě z doby, kdy ministerstva nebyly plný idiotů s botama od hnoje.

Alea iacta est! :lol:

No co si tak o mě jako o jachtaři asi můžou myslet? Jachtám celkem aktivně. Nikdy jsem nikoho neohrozil, nikdy jsem neměl žádnou nehodu. Na lodi se chovám ohleduplně jak k ostatním, tak k životnímu prostředí jak jen to jde.
Naproti tomu tito ouřadové jsou reprezentováni řadou svých výplodků. V podstatě drtivá většina toho, co v poslední době k lodím vydali nemá ani hodnotu papíru na kterym je to vytištěný. Dílčí části mohou být dobré, ale jako celek je to paskvil.

Opravdu se diví, že si o nich myslim, co si o nich myslim? Ať začnou dělat solidní práci. Já si jich rád začnu vážit. Dokonce mi třeba ani nebude tolik vadit, že prožerou víc, než polovinu toho, co si vydělám.
Opravdu mám držet hubu a krok, jen abych se ouřady náhodou nedotkl? Neměl by spíš on přemýšlet jak to udělat, abych si ho za jeho práci mohl vážit?
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon dub 18, 2016 10:19 pm

Zdendo12345 - mluvíš mi z duše. Proti úřednímu šimlu je nutné se ozvat. Ať již legitimním lobbingem (jako se to povedlo klukům ohledně zákazu nočního kotvení), tak ironií (jako jsem se pokusil já shora uvedeným fejetonem).

V rámci práce (jsem advokát) se bohužel musím denně potýkat s tím, co nám zákonodárce (ten pod Hradem či ten v Bruselu) vymyslí. Bohužel je to ve většině případů paskvil nad paskvil. Úředníci na všech úrovních (snad kromě malých obcí) jsou odtržení od reálného života. Jak řešit situace klientů, když si předpisy vzájemně odporují, jsou nejasné, ustálený výklad najednou neplatí, je občas k vzteku.

Ale což, za chvíli jedu na moře a vítr to odnese :)

H.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon dub 18, 2016 10:20 pm

Zdendo, já jsem to taky nemyslel jako kritiku Tvého příspěvku. :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 19, 2016 2:06 am

ilivid píše: Gumák má nosnost 500kg a váha cca 5Okg, plus motor. Spadá to teda to té "blbé" kategorie?

Nespadá, ohledně povinné výstroje závislé na výtlaku se Tě týká článek 6.01, máš nejvýše 500 kg a uzavřený plovák, takže musíš mít jenom pádlo a vyvazovací lanko alespoň 501 cm. Jsi nepotopitelný, takže nemusíš mít vesty. Povinný je hasičák ve velikosti podle výkonu motoru a výtrhová pojistka (z té ale můžeš mít výjimku) + navigační světla - Tobě stačí jedno bílé.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 19, 2016 2:22 am

JaOCZ píše:... jsem tohoto fejetonu autor ...
... jsem advokát ...

To je skvělé. Takže k předpisům máš přístup, ve škole Tě učili rozumět jim a praxe Tě donutila občas v nich i číst. Jistě tedy dokážeš doložit svá tvrzení z onoho humorného fejetonu:
Zní celkem logicky, že loď by měla mít hasicí přístroj, kotvu, lano na vyvazování a záchrannou vestu. Jenže ten ministerský úředník jaksi zapomněl, že ne všechny lodě mají motor a s kotvou či patnáctimetrovým lanem by mohly jít ke dnu ještě dříve, než odrazí od mola. Ona se totiž ta povinnost vztahuje i na rafty, závodní veslice, kánoe či kajaky.

Nejlépe citacemi z příslušných předpisů, ale stačí odkaz na konkrétní ustanovení, já už si to dohledám.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » úte dub 19, 2016 7:18 am

Jsi nepotopitelný, takže nemusíš mít vesty....
S tou nepotopitelnosti to myslíš vážně? Řešili to vodáci a závěr je že ani široký raft dle definice není nepotopitelný (může se převrátit při zatížení jedné strany).... :?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 19, 2016 7:53 am

Crazymen píše:Jsi nepotopitelný, takže nemusíš mít vesty....
S tou nepotopitelnosti to myslíš vážně? Řešili to vodáci a závěr je že ani široký raft dle definice není nepotopitelný (může se převrátit při zatížení jedné strany).... :?

Nepotopitelný neznamená nepřevratitelný, nepotopitelné plavidlo je charakterizováno tím, že i zaplavené nebo v převrácené poloze vykazuje nějaký (tuším 20 kilo) vztlak na každou osobu povoleného obsazení - laicky řečeno, jestli se můžeš držet lodě, nepotřebuješ vesty.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » úte dub 19, 2016 8:34 am

Logické to sice je,nicméně když budu vycházet z toho, že záchranná vesta tě má nadnaset bez vlastní pomoci(100N),pak mi možnost držet se prevracene nafukovacky nesedí,zatímco u plovací pomucky(50N) kde se počítá s aktivní "samozachranou" ano.Proto si myslím že výklad nebude tak jednoznačný a úředník sáhne standardně k tvrdsimu náhledu.Viz odpověď SPS na dotaz jestli vesty v lodi a z vlastního rozhodnutí, nebo na sobě. :hmm:
http://www.raft.cz/Clanek-Vesty-na-lodich-jsou-povinne.aspx?ID_clanku=1782
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 19, 2016 8:58 am

Vyhláška 334/2015 Sb., příloha 2,

čl. 6.05.
Plavidlo je vybaveno záchrannými vestami, jejichž počet odpovídá počtu osob při maximálním obsazení plavidla. V případě plavidla provozovaného pouze pro vlastní potřebu k rekreaci a sportu postačuje počet záchranných vest podle aktuálního počtu osob na plavidle. Záchranné vesty nejsou nutné na plavidle, které je provedeno jako nepotopitelné. Záchranná vesta pro dospělou osobu má minimální vztlak 100 N. Na plavidle kategorie "D" a vodním skútru lze použít plovací pomůcku s minimálním vztlakem 50 N. Záchranná vesta je kontrolována podle pokynů výrobce. Záchranná vesta nebo plovací pomůcka je označena značkou CE shody se schváleným typem.

čl. 2.02.1.
Plavidlo je navrženo a konstruováno tak, aby nebezpečí potopení bylo sníženo na minimum a byl zabezpečen dostatečný vztlak při maximálním zatížení s ohledem na plavební zónu, pro kterou je navrženo. Plavidla s délkou L menší než 6 m, která jsou náchylná k zaplavení, jsou provedena tak, aby se při zaplavení nepotopila. Pokud je plavidlo provedeno jako nepotopitelné, má takovou zásobu plovatelnosti, aby se plavidlo zcela naplněné vodou udrželo na hladině a poskytovalo vztlak nejméně 50 N na každou osobu nejvyššího přípustného obsazení, nejméně však 200 N. Požadovaný vztlak má zatopené nepotopitelné plavidlo při zatížení libovolného místa. Vícetrupové obytné plavidlo u něhož existuje riziko převrácení, má dostatečný vztlak k setrvání na hladině v převrácené poloze.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » úte dub 19, 2016 9:07 am

Tech perel z MD neni opravdu malo... prednost na kruhaci a povinna zimni vybava, atd... http://byznys.lidovky.cz/zmatky-kolem-k ... prava_pave

Ty vyhlasky tam vznikaji opravdu prazvlastnim procesem :?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 19, 2016 9:26 am

Tak to souhlas :-)

Jenom když se podíváš na ten článek 2.02.1, tak v něm někdo sbil dohromady tři různé věci a ještě je skoro stejně pojmenoval, aby se obzvláště dobře daly dešifrovat. To je ten skutečný a nejhorší průšvih vyhlášky, mizerná srozumitelnost.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte dub 19, 2016 6:32 pm

Omlouvám se, jestli blbě chápu - podle výše uvedeného by měl zmíněný gumák o nosnosti 500 kg a vlastní váze cca 50 kg výtlak do 500 kg. Jak mám rozumět definici:

příloha 1.02.1.p)
výtlak plavidla Dmax - celková hmotnost plavidla včetně maximální nosnosti v kg

přitom článek 6.01 se odkazuje právě na parametr Dmax.

??

Zpět na