opravy příspěvků

Vše kolem webu a diskuzního fóra. Připomínky a kritika (i pochvala). Návrhy na vylepšení,struktura témat, návrhy nových apod. Případné návrhy pro komunitu jachting.info . Problémy s přihlášením a jiné potíže.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa, david, smike

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv lis 26, 2009 10:27 pm

Čárky ve větě asi není taková tragedie. Horší mě připadá, že žádný z těch systémů neupozorní na chybějící velká písmena. Bez nich vypadá
příspěvek jako z telegrafu. Soudě dle některých výrazů, ten Shift všem funguje.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv lis 26, 2009 10:29 pm

Nechci se do toho zaplétat.
Ale také už nějaký čas hledáme optimální řešení.

Dnes jsem si vzpomněl, když už někdo vzpomíná autorské právo (to sem opravdu netahejte) na článek co tu visí zde http://jachting.info/modules.php?name=N ... le&sid=273
již od Neděle, 05.08. 2007

Abych někoho neobtěžoval celým textem dovolím si část ocitovat zde:

Mazání příspěvku na žádost jeho autora

Další zajímavé právní otázky souvisí s žádostmi uživatelů (vůči provozovatelům diskusních fór) na odstranění příspěvků vložených těmito uživateli. K tomuto dochází zejména v případech, kdy se diskuse příliš vyhrotí a její obsah pak např. zasahuje do obchodních zájmů samotného přispěvatele. Na rozdíl od výše uváděných informací se tedy nejedná o problematiku odpovědnosti provozovatele vůči třetím osobám, do jejichž práv konkrétní příspěvek v diskuzi potenciálně zasahuje, nýbrž o právní vztah mezi provozovatelem diskusního fóra a jeho konkrétním uživatelem.

Předem je možné uvést, že pokud se jedná o diskusní fórum fungující na základě registrace, je vhodné tuto problematiku ze strany provozovatele výslovně upravit v registračních podmínkách. V případě, že se nejedná o fórum fungující výhradně na základě registrace nebo pokud tato problematika není ve smluvních podmínkách služby řešena, je nutné postupovat v souladu s obecně závaznými právními předpisy. V této souvislosti je pak z teoretického i praktického pohledu možné rozlišovat situace, kdy příspěvek uživatele je autorským dílem a kdy nikoliv.

V případě, že příspěvek uživatele nesplňuje zákonné předpoklady pro autorské dílo, což bude v praxi případ zřejmě většiny diskusních příspěvků (viz níže), bývá uvažováno o ochraně písemností osobní povahy ve smyslu § 12 občanského zákoníku. Nicméně ve vztahu k této otázce je vhodné vzít v úvahu, že v případě webových diskusních fór uživatel vědomě zveřejňuje své názory širšímu okruhu osob, takže již z podstaty věci se nemůže jednat o písemnosti osobní povahy (jako jsou dopisy, nezveřejněné deníkové záznamy apod.). Ochrana osobnostních práv uživatele podle občanského zákoníku by tedy neměla být právním důvodem pro odstraňování příspěvků provozovatelem. Výše uvedeným samozřejmě není dotčena možnost moderace diskusního fóra ze strany jeho provozovatele, včetně možnosti odstranění jakéhokoliv příspěvku z diskuze.

V případě, že by příspěvek uživatele splňoval zákonné podmínky pro vznik autorskoprávní ochrany dle ustanovení § 2 odst. 1 autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů), je situace odlišná. Ochrany autorským právem obecně požívají díla umělecká a díla vědecká. Pro vznik ochrany slovesného díla autorským právem je tak nezbytná určitá komplexita a úroveň takového díla. Jako vhodný příklad předmětu, který nepodléhá autorskoprávní ochraně, je možné uvést např. denní zprávu (§ 2 odst. 6 autorského zákona). Tímto samozřejmě není vyloučena ochrana denní zprávy z jiného důvodu (nekalá soutěž apod.). I z tohoto lze usuzovat, že příspěvků v rámci diskusních fór, které budou podléhat autorskoprávní ochraně, bude spíše menšina, nicméně samozřejmě budou v praxi existovat i případy opačné.

V případě, že příspěvek autora lze považovat za autorské dílo, bude záležet na konkrétním způsobu technického řešení diskusního fóra, zda došlo k uzavření neformální licenční smlouvy (konkludentním způsobem) mezi provozovatelem diskusního fóra a uživatelem ohledně jeho příspěvku. Formální požadavky na uzavření licenční smlouvy byly podstatně sníženy novelou autorského zákona, když ustanovení § 46 odst. 6 autorského zákona nyní stanoví, že ""s přihlédnutím k obsahu návrhu nebo k praxi, kterou strany mezi sebou zavedly, nebo zvyklostem může osoba, které je návrh určen, vyjádřit souhlas s návrhem na uzavření smlouvy provedením určitého úkonu bez vyrozumění navrhovatele tím, že se podle ní zachová, zejména že poskytne nebo přijme plnění"". V této souvislosti je také možné zmínit, že se jedná o zveřejněné dílo (příspěvek), takže nelze aplikovat ustanovení § 54 autorského zákona umožňující autorovi odstoupení od licenční smlouvy pro změnu jeho přesvědčení. Navíc ke zveřejnění příspěvku logicky dochází na popud a se souhlasem autora (uživatele).

S ohledem na výše uvedené se tak domníváme, že z obecně závazných právních předpisů nevyplývá pro provozovatele diskusních fór povinnost odstranit příspěvek vložený uživatelem (na žádost takového uživatele). Tímto však nejsou dotčena oprávnění dalších osob, do jejichž práv by příspěvek případně zasahoval.
Josef Aujezdský

Autor je partnerem v advokátní kanceláři Mašek, Kočí, Aujezdský a spolutvůrcem systému eAdvokacie – online právní poradenství. Ve své právní praxi se zaměřuje na obchodní právo a autorské právo (zejména ve vztahu k počítačovým programům).

Zdroj: http://www.lupa.cz/clanky/odpovednost-p ... uzivatelu/
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv lis 26, 2009 10:32 pm

je, neb chybějící čárka může zcela změnit smysl

a tůdleto se ti taky hodí: http://prirucka.ujc.cas.cz/ ;)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv lis 26, 2009 10:32 pm

Ale to bych po tobě nikdy nechtěl, aby jsi plaval!!! :)
Jen ani s tím Wordem nemáš tak docela pravdu...
Obrázek

Strýčku, liška nejsem. Já jsem o interpunkci nezačal. Já jen odpovídal. No ale asi jsem se mýlil. Interpunkce bude nějaké sprosté slovo, něco jako interrupce, nebo interpunkce ... ;)
david píše:baharisi, elsi mi vokážeš vohnivou lišku co umí interpunkci, tak na Vánoce přeplavu Vltavu :crazy:

No hlavně že už jsem v obraze.
Prosím vás všichni! Ten doplněk si nikdo do Firefoxu nepřidávejte, je to na nic! Omlouvám se.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » čtv lis 26, 2009 10:37 pm

Přestože zcela chápu, že může občas docházet ke zmatkům a zkreslením, že s tím mají moderátoři starost a práci, osobně vnímám nemožnost upravit vlastní příspěvek jako velmi nešťastné omezení.

Pokud jde o spory, zda bylo něco editováno či nikoli, bylo při editacích vždy vidět kolikrát byl příspěvek editován a kdy naposled. To považuji za dostatečné.

Tato Rendova poznámka je věcná a podle mne legitimní.
Krátce řečeno, mě se to nelíbí.
teista
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv lis 26, 2009 10:50 pm

baharisi, kdes to našel? to je ve wordu? :o umělo to opravit i ten zbytek věty? můžeš dát nějakej odkaz?
já to dal do kasickýho wordu v mejlu a ten si s tím neporadil. je to tím, že v tomhle compu jsou XP s wordem 2003?? ty jsi psal o W2007

libore, snad naše cancy nebude třeba řešit právní cestou. to bych teda opravdu nechtěl. snad není nutné brát všechno vážně, dyť se tu máme bavit, s nějakým sem tam rejpnutím, aby nebylo nudno. zima, i když je zatím přívětivá, bude ještě dlouhá
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv lis 26, 2009 11:05 pm

cancy, necancy. Já jsem celkem benevoletní, ale právníka jsem si radši našel... :P
Nic se nesmí brát příliš vážně ;) , to pak končí veškerá zábava a co je pro nás jachting...... :whist:
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » pát lis 27, 2009 12:39 am

Som asi dosť liberál, a preto obmedzovania nemusím. Ak mám hlasovať, som za právo editovania, aj keď si niekto urobí zo mňa zákerným editovaním dobrý deň.
Edit/needit to ale asi nie je najpodstatnejsie, ak nemozem editovat tak urcite prispejem menej - ale zase asi rozvážnejšie. Možno je to lepšie (v mojom prípade asi), možno nie (ak sa niekto na napísanie hodnotného info vykašle aby sa preklepmi nezhodil)...

Ako som už inde navrhol, nadštandardné práva, určite editovať a asi aj moderovať by mal mať každý zakladateľ vlákna. Ulahčilio by sa adminom a globálnym moderátorom ... prúd debaty by si strážil hlavne ten, kto ju ruzprúdil. B. :D

Sláva, editujem! Dovolil som si v rámci edit testu svoj preklep ktorý v nasledujúcom príspevku "korigujem" a ochotný moderátor B obetavo opravil, zase vrátiť... nech je jasné o čo šlo. :)
Naposledy upravil(a) Milos dne pát lis 27, 2009 1:05 pm, celkem upraveno 1 x.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » pát lis 27, 2009 12:42 am

... rozprúdil :shock: - mám sa :lol:, alebo :cry:?
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » pát lis 27, 2009 12:51 am

No a argument ZA EDIT najpodstatnejší: napíšem príspevok, ošetrím spell checkom, pozorne ho prekontrolujem či má hlavu a pätu, doladím riadkovanie a odstavce, ešte posledná kontrola a ideme ... odošlem. Načítam znovu diskusné vlákno, a zrazu nechápem kam som vlastne písal - medzi tým dlhým časom zabitým korektúrami, je už diskusia úplnne inde, a ja som namiesto k veci, prispel neaktuálne, akoby slepým črevom. Diskusia je spomalená a dlhšie príspevky prichádzajú po funuse ....

Dobrú noc!
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát lis 27, 2009 2:45 am

Nemožnost editace mě osobně krká nesmírně. Z principu věci i důvodů již výše uvedených. Vzhledem k několika v poslední době proběhlým přespříliš emotivním diskuzím, jsem jen nehodlal rozdmýchávat další.

Ale když už se diskutuje, pak za sebe musím konstatovat, že Alffovo odůvodnění mě tentokráte nejenže neuspokojilo, ale spíš ještě víc nadzvedlo. Je sice velmi chvályhodné, že se jako beránek hodlá obětovat pro blaho fóra, ale ono to jak vidno nefunguje...
Především ale nevidím absolutně žádný důvod, proč kvůli jednomu či několika málo zbabělcům, kteří si neumí obhájit názor či přiznat omyl a omluvit se za něj, máme "trpět" všichni! Možná by plénum zajímalo (mě tedy určitě), kolik těch hříšníků vlastně bylo a klidně bych je pro výstrahu zveřejnil!

Ale zejména bych trestal adresně. Kolektivní odpovědnost tu už jednou byla a sálo to taky za h...o. A odměňoval bych banem, patřičně okomentovaným uvedením příspěvku do původního stavu atp. Nemyslím si, že by ohleduplnost byla na místě a nevěřím, že takto jednající lidé jsou přínosem pro jakékoli fórum.

Už jsme tu hlasovali o větších ptákovinách, tak proč ne o možnosti editace a případně i způsobech trestání provinilců?

Samozřejmě, je to trocha další práce navíc pro adminy, ale předpokládám-li existenci nějakého automatického hlídacího psa, tak by to snad nebylo tak hrozné...

Wlady
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pát lis 27, 2009 4:26 am

david píše:já to dal do kasickýho wordu v mejlu a ten si s tím neporadil. je to tím, že v tomhle compu jsou XP s wordem 2003?? ty jsi psal o W2007

Word 2003 to skutečně neumí. Word 2007 ano. ;)
No, s tím plaváním přes Vltavu to nebude tak hrozné. Ten metřík, někde nahoře, zvládneš i pod vodou. ;) Nikde jsi nesliboval, že to budeš plavat v Praze. :mad:
alffa
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » pát lis 27, 2009 7:50 am

alffa píše:Word 2003 to skutečně neumí. Word 2007 ano. ;)

Umí to i 2003 jen se to musí doinstalovat, je ke stažení někde u malého měkkého.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pát lis 27, 2009 10:45 am

muj pohled na vec, moderator muze prispevek presunout, smazat ... ale nesmi ho editovat vic nez je oprava spatneho linku nebo nalinkovat nahled obrazku misto obrazku velkeho.

moznost upravit si svuj prispevek je dobra funkce, cloveka casto po odeslani jeste neco dalsiho napadne. a nejak sem si nevsiml toho, ze by bylo zneuzivano, ale pokud ano, tak neni problem povolit upravu sveho prispevku dokud je tento prispevek nejaktualnejsi (="po" dalsim prispevku v danem tematu nepujde ulozit uprava, uvozovky jsou schvalne, v priapde zajmu rozvedu)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát lis 27, 2009 10:53 am

Nemyslím si Simone, nebo nejsem si vědom, že by se někdy stalo, že by některý moderátor zasahoval do textu někoho druhého.

"Nějak jsem si nevšimnul, že by bylo zneužíváno" - Právě že ano. Korekce tu byla povolena. Ale jeden nepřizpůsobivý uživatel, který už není mezi námi, začal masově, nebo řekněme plošně, postupně upravovat všechny své příspěvky, tak že nedávaly smysl a vytrhávaly věci z kontextu. Jediná možnost obrany byl ten zákaz. A od té doby se vede diskuze..
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát lis 27, 2009 10:56 am

Nebyl jenom jeden. Baharis mluví o posledním největším problému tohoto typu.
Bylo jich více :x a všichni postupně odešli dobrovolně, nebo nedobrovolně.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pát lis 27, 2009 11:07 am

nekde sem videl, ze prispevek sel upravit treba jen do 5-10ti minut po prvnim odeslani
...tez to leccos resi
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » pát lis 27, 2009 11:34 am

Baharis píše:Ale jeden nepřizpůsobivý uživatel, který už není mezi námi, začal masově, nebo řekněme plošně, postupně upravovat všechny své příspěvky, tak že nedávaly smysl a vytrhávaly věci z kontextu. Jediná možnost obrany byl ten zákaz.

Já jsem také pro volný edit, i když to samozřejmě jako každé právo lze zneužít.
Konec konců, Pravidlo 13 je myslím výborné a nabízí i jiná řešení než plošný zákaz editu na principu kolektivní viny
Pravidlo 13 píše:Z pochopitelných důvodu se očekává, že nebudete dodatečně měnit svoje příspěvky způsobem, který by mohl porušit kontinuitu příslušné diskuze. (Náprava chyb, překlepů, nefunkčních odkazů je naopak žádoucí.) Uživatel porušující toto pravidlo může být z fóra vyloučen. Administrátor nebo moderátor je oprávněn uzamknout jakýkoliv příspěvek, nebo omezit funkci pro úpravu příspěvku za účelem uchování uvedené kontinuity.

Vyloučený uživatel své příspěvky už nezmění.
Na druhé straně jsem rád, že možnost editace zůstala alespoň v "Burze kontaktů pro posádky" a "Reportážích".

EDIT: To je zvláštní, i tady to jde editovat :good:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pát lis 27, 2009 12:30 pm

Vida a nebylo ani nutno cinkat klíčema. Je ovšem otázka, jak dlouho to vydrží. Bohužel dříve, nebo později zase přijde někdo OFF.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pát lis 27, 2009 12:36 pm

tataS píše:Vida a nebylo ani nutno cinkat klíčema. Je ovšem otázka, jak dlouho to vydrží. Bohužel dříve, nebo později zase přijde někdo OFF.

Nebylo. Tady to fungovalo vždycky. :roll:
alffa

Zpět na