Wlady,
naopak, pojdme polemizovat. (Za hodinu ale odlitam do prace, tak nase polemika nebude moc husta.

) Je to velmi dulezity dotaz. Odpovim velice rad.
Dlouhou dobu jsem se ridil urcitymi pravidly o tom, kolik zavitu na vincne ma byt. To byla pravidla, ktera jsem se kdysi davno puvodne naucil. Nevzdy vsak vse fungovalo podle mych predstav. To bylo duvodem, proc jsem se pustil do experimentovani. Vysledkem jsou takova pravidla:
- pokud mohu dotahovat laho rucne, na nivcne ma byt dva zavity, ale ne vice a ne min (min neudrzim v necekanem tahu, vic budou vzdy preskakovat jeden pres druhy)
- pokud jsem jiz nucen pouzit kliku, pak na "kotouci" vincny ma byt minimalne tri zavity
- pocet zavitu se ridi tahem na lane tak, abych po odjisteni mohl vzdy lano drzet lehce a bez namahy, protoze pokud lano proklouzne, tak za prve zavity muzou perskocit jeden pres druhy, za druhe, ja muzu prijit o prsty
- pocet zavitu ma byt takovy, aby se to na vincnu normalne veslo, a zavity nebyly "narvane" mezi spodni a horni "limec" vincny
Kdyz to shrneme, vse se ridi tahem, tloustkou lana, materialem, ze ktereho je vyrobeno lano a vincna (ne vzdy je to optimalni kombinace a klouze to).
V konkretnim pripade naseho obratu mne to nejde nejak spocitat. Reknu to takto. Pokud kolegyne ma na vincne 4 otacky plus jedna do zaseku, tak je to fajn. Pokud ma 5 otacek plus jedna do zaseku, tak mozna to nemuselo byt. Nemyslim si vsak, ze to mohlo vest k zaseknuti lana nejakym zpusobem. Mne se to nikdy nestava pri libovolnem poctu zavitu, ale je pravda, ze cim vice zavitu, tim vice (mozna neefektivni) prace.
To je muj nazor. Pripady, kdy dochazi k zakousnuti, ted popsat nestihnu. Tak zkusim to priste.
ahoj.