PRVNÍ KURZ JACHTINGU NAŠEHO PORTÁLU

Setkání, regaty, výstavy a akce pořádané v souvislosti s jachtingem

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř říj 21, 2009 9:48 pm

Pěkné réčko! :thmbup: I Windward se nad manévrem usmívá. :D
minarikl
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minarikl » čtv říj 22, 2009 12:33 am

Obrázek
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv říj 22, 2009 12:56 am

Pořád děláš něco blbě. Já ti to pak smažu.
Na ten řádek v ImageShacku jen klikni a on se ti celý označí.
Začínat by to mělo [url=http://......... a končit ...........jpg[/IMG]http://......... a končit ...........jpg[/IMG[/url]
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » čtv říj 22, 2009 1:10 am

Baharis píše:Pěkné réčko! :thmbup: I Windward se nad manévrem usmívá. :D

No, že bych chtěl zrovna polemizovat s postupy které učí Winward, to tedy opravdu nechci, nicméně na té závětrné vinšně se mi zdá těch lanových závitů poněkud přespříliš... Mě kdysi děsili, že se to v takovém případě může "zakousnout" a pak to nejde tam ani zpátky :?

Moc rád uslyším, že se pletu a dvacet let jsem byl při manipulaci s vinšnama zbytečně opatrnej a budu to po zbytek života trošku flákat ;)

Wlady
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv říj 22, 2009 4:45 am

Wlady,

naopak, pojdme polemizovat. (Za hodinu ale odlitam do prace, tak nase polemika nebude moc husta. :-) ) Je to velmi dulezity dotaz. Odpovim velice rad. :)

Dlouhou dobu jsem se ridil urcitymi pravidly o tom, kolik zavitu na vincne ma byt. To byla pravidla, ktera jsem se kdysi davno puvodne naucil. Nevzdy vsak vse fungovalo podle mych predstav. To bylo duvodem, proc jsem se pustil do experimentovani. Vysledkem jsou takova pravidla:

- pokud mohu dotahovat laho rucne, na nivcne ma byt dva zavity, ale ne vice a ne min (min neudrzim v necekanem tahu, vic budou vzdy preskakovat jeden pres druhy)
- pokud jsem jiz nucen pouzit kliku, pak na "kotouci" vincny ma byt minimalne tri zavity
- pocet zavitu se ridi tahem na lane tak, abych po odjisteni mohl vzdy lano drzet lehce a bez namahy, protoze pokud lano proklouzne, tak za prve zavity muzou perskocit jeden pres druhy, za druhe, ja muzu prijit o prsty
- pocet zavitu ma byt takovy, aby se to na vincnu normalne veslo, a zavity nebyly "narvane" mezi spodni a horni "limec" vincny

Kdyz to shrneme, vse se ridi tahem, tloustkou lana, materialem, ze ktereho je vyrobeno lano a vincna (ne vzdy je to optimalni kombinace a klouze to).

V konkretnim pripade naseho obratu mne to nejde nejak spocitat. Reknu to takto. Pokud kolegyne ma na vincne 4 otacky plus jedna do zaseku, tak je to fajn. Pokud ma 5 otacek plus jedna do zaseku, tak mozna to nemuselo byt. Nemyslim si vsak, ze to mohlo vest k zaseknuti lana nejakym zpusobem. Mne se to nikdy nestava pri libovolnem poctu zavitu, ale je pravda, ze cim vice zavitu, tim vice (mozna neefektivni) prace.

To je muj nazor. Pripady, kdy dochazi k zakousnuti, ted popsat nestihnu. Tak zkusim to priste.

ahoj.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv říj 22, 2009 7:06 am

To co napsal Windward plně podepisuji.
Nemám sice těch tvých dvacet let Wlady, ale skáču celý rok (nadneseně) z lodě na loď a vím, v jakém "stavu" ty vinšny jsou. Respektive jejich třecí plochy, kdy i tři závity prokluzují. Tak jak bylo psáno: růčo - dva závity, klikou tři a když prokluzuje, tak i čtyři.
Zažil jsem i tebou popisované "zaseknutí" lana, ale k tomu nedojde když je správně namotané a v tahu. Většinou když v tahu není a to pak lze jednoduše shodit z druhé strany.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv říj 22, 2009 8:38 am

Netrap se s tím vkládáním (díky za snahu).
Fotky co mi došly z kurzu jsem vložil do nově udělané galerie 1. kurz JI zde modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=248

Pokud máš další, co tam nejsou, pošli mi je emailem, doplním to.

Všichni účastnici kurzu se mohou zapojit a snímky okomentovat - přidat popisek. Je to snadné jako příspěvek ve fóru, jen je třeba opsat bezp. kód (ochrana proti psamu).

Fotky sem lze jednoduše vložit uzavřením odkazu do Obrázek

Jako třeba

Obrázek
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv říj 22, 2009 9:37 am, celkem upraveno 1 x.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » čtv říj 22, 2009 9:11 am

Shlédl jsem fotky a musím říct, že to auto pod svodidly vypadá hodně... Opravdu štěstí v neštěstí, že se nikomu nic nestalo. Jen nevím, kde udělali soudruzi chybu, protože podle mě by ty svodila měly být konstruovány tak, aby se pod ně nešlo dostat.
Jinak pěkné fotky a těším se, že časem budou další :-)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv říj 22, 2009 9:24 am

Pěkné fotky. A to auto pod svodidlama - to je tedy memento pro nás pro všechny na tyhle dlouhý trasy. Fakt zázrak, že se nikomu nic nestalo.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » čtv říj 22, 2009 11:32 pm

to Baharis :

Ono to, jak už tu kdosi trefně napsal, není o letech ale o mílích. V tom se Winwardovi (a možná ani Tobě) absolutně nemůžu rovnat, takže si jakoukoli radu či zkušenost ochotně vyslechnu...

to W+B :

Pánové díky, oba jste mi potvrdili to, co mě kdysi učili, takže tedy budu pokračovat tak jak jsem zvyklý a
plánovaná flákačka nebude 8)
Mě se jen podle toho klipu zdálo, že k původním odhadem 3 závitům pro ruku, byly před klikou přidány další tři a to už mi přišlo moc ...ale prosím nerozvádějme to, nechtěl bych rozpoutat diskusi "a la kursy s D". Popravdě, já tady pár dní nebyl a ten včerejší příspěvek jsem odeslal dříve, než jsem se dostal k té výše zmíněné podivuhodné story...kdybych jí byl před tím četl, vůbec bych se ho odeslat neodvážil ...
Takže ještě jednou díky za odpověď a považujme toto téma za uzavřené.

Wlady

Zpět na