Opuštění chorvatských vod

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Opuštění chorvatských vod

Příspěvekod Macek0585 » pon črc 09, 2012 8:14 am

V pondělí před týdnem jsem přijel do mariny a docela jsem koukal na novou zprávu. Dle nějakého zákona/vyhlášky musí lodě pod jinou než chorvatskou vlajkou, které jsou v Chorvatsku (a asi to platí i jinde pro tranzitní lodě) jednou za 18 měsíců "vycestovat" za hranice Chorvatska. Musel jsem na recepci podepsat papír, že beru na vědomí. Naštěstí jsem to dostal i s návodem jak se to běžně dělá,
takže do Sali na kapitanát a celnici, odhlásit loď a sebe. Pak nějakých 14 mil od Dugeho otoku za hranice chorvatských vod, tam jsem se otočil, dal si jabko a zpět do Sali, kde jsem se asi po třech hodinách zase po kolečku kapitanát - celnice přihlásil a bylo. Takže mi přibyla hromada razítek do pasu a jiných dokumentů, ale jinak procedura v pohodě.
Zjišťoval jsem jak a kdo to vlastně dodržuje a bylo mi řečeno, že do konce září z mariny takto musí vyhnat všechny lodě plující pod jinou než chorvatskou vlajkou.
Pokud se mi podaří najít ten dokument, zkusím jej tady umístit.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pon črc 09, 2012 11:43 am

Celní předpisy v Chorvatsku mohou nyní značně znepříjemnit život
Majitelé lodí se stálým kotvištěm v Chorvatsku čekají nepříjemnosti, které mohou vyústit až v zadržení
jejich lodě nebo jachty, pokud nebudou dodržovat platné chorvatské celní předpisy. Tyto předpisy
souvisejí s plánovaným vstupem Chorvatska do EU (od 1.7.2013), přičemž orgány EU již nyní po
Chorvatsku požadují jejich zavedení do praxe. V jižní Dalmácii byla již jedna loď z těchto důvodů
úředně zabavena a její majitel nemá prakticky žádnou šanci se proti tomu bránit.

Co je toho příčinou?

Chorvatský celní zákon je od nynějška shodný se zákonnou normou EU a dovoluje dočasný dovoza
používání lodí v Chorvatsku na omezenou dobu 18 měsíců. Pouze v několika málo vyjímečných
případech a sice, jestliže dotyčná marína je celním skladem typu „E“, lze tuto lhůtu prodloužit až na
24 měsíců. Pokud tedy do této doby loď oficiálně neopustí alespoň jednou chorvatské teritoriální
vody, vzniká v Chorvatsku povinnost loď proclít. Jediná cesta jak se účinně bránit je tedy ve lhůtě
stanovené zákonem alespoň jednou oficiálně Chorvatsko s lodí opustit a opět se vrátit. Přitom je
třeba dbát na pečlivé celní odbavení a všechny související dokumenty dobře uschovat.

Podle údajů Sea-Help mnoho majitelů lodí o této povinnosti vůbec neví, ačkoliv již platí delší dobu.
Na rozdíl od minulých let je však nyní tato norma přísně dodržována. Pokud tedy majitel nechá
rozhodnou lhůtu uplynout aniž by s lodí vycestoval, hrozí její zadržení bez jakéhokoliv upozornění a
to je pak ovšem velmi drahé. Zaplatit je třeba clo, pokutu a chorvatskou DPH, což jsou sumy, které
mohou snadno převýšit cenu samotné lodě. Tyto poplatky jsou totiž vztaženy k ceně lodě ke dni
vstupu do Chorvatska a není přitom bráno na zřetel, že loď mezitím značně zestárla.

Sea Help proto doporučuje jednou za 18 měsíců loď oficiálně z Chorvatska vyclít a opustit s ní
12 mílovou zónu teritoriálního moře. Pro splnění požadavků vyplývajících z celních předpisů pak
stačí rovnou při návratu opět navštívit chorvatský Port of entry a loď opět přihlásit zpět. U přepravitelných
lodí mají jejich majitelé možnost proceduru podstoupit na silničním hraničním přechodu a tuto skutečnost
si nechat chorvatskými úřady potvrdit.

Toto opatření je třeba chápat odděleně od ostatních celních předpisů vztahujících se na lodě a
měnících se v souvislosti se vstupem Chorvatska do EU. O nich se můžete s dostatečným
časovým předstihem dočíst také na stránkách www.sea-help.eu.
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Laguna » pon črc 09, 2012 1:54 pm

Pak bude zajímavé, jak to bude u lodí pod EU vlajkou a pod jinou než EU vlajkou. Dále bude otázka, z jaké ceny se bude vypočítávat případné DPH a jak se bude přihlížet ke stáří lodě.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pon črc 09, 2012 2:16 pm

No nepředpokládám, že u deset let staré lodi by bylo DPH z původní ceny. Bohužel podle mně dostupných zpráv ještě není jasný způsob jak se s případnou DPH vypořádat. No jsem celkem napjatý.. :(
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » úte črc 10, 2012 10:27 am

Ahoj, v naší maríně se to tak praktikuje už 3 roky, kdy manažer maríny všem připomene, že musí vyplout mimo HR. Protože mám plachetnici, tak pro mne není problém udělat si výlet na Gargano (horší je to asi u motoráků s vysokou spotřebou).

-pux
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte črc 10, 2012 1:28 pm

Vyplout mimo HR vůbec není důležité. Důležité je navštívit úředníka, zaplatit, moc to nešířit, aby se mohly dělat zátahy a vybírat peníze. Nejlépe, když se vůbec nedovíte za co a proč. By mi zajímalo, když mám porouchanej motor, jesli se mám nechat před tu carinu odtáhnout. Věřím, že další kostlivci v paragrafech a výjimky pro EU jsou tiše připraveny ve skříni. Úředník z cariny by mohl být po vstupu do EU ohrožený druh, proto bude ukazovat svoji nepostradatelnost a důležitost, aby nebyl propuštěn. Řeknete si. dám teda pozor, jdete se ještě na vše informovat na carinu v Šibeniku. Zde vám potvrdí, že je vše v pořádku, vše zaplacené a přejí příjemný pobyt. Na jaře přijedete do mariny a loď nikde!
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » úte črc 10, 2012 2:40 pm

No jednak to nic nestálo (pokud teda nepočítám čas, naftu atd. které bych stejně promr.al) a myslím si, že chorvatský celník v celním přístavu bude vždycky jako v ostatních celních přístavech - od toho to ten přístav je, že....
No a jestli máš loď s porouchaným motorem celých 18 měsíců tak na co ji vlastně máš ;) ;) ;)
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte črc 10, 2012 2:54 pm

Ahoj.Mám lod v Chorvatsku již asi 8 let.Celkem jste mě vystrašili.Co kontrolují při výjezdu z Hr.Myslím na lodi a jaké papíry je třeba mít mimo papíry od lodi.Dík za info Namor
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » úte črc 10, 2012 3:09 pm

Po mně chtěli jen doklad o zaplacení viněty, seznam lidí který je k dokladu připojený a pasy osob, které jsou aktuálně na palubě při opouštění HR vod. Při přihlašování zpátky to ten klučina na kapitanátu jenom opsal a už nic vidět nechtěl. Celník ven i zpět dal do pasů příslušné razítko a orazítkoval taky vstupní a výstupní crew list.
Pro jistotu jsem měl všechny doklady, které mám běžně na lodi a navíc jsem dostal na recepci v marině i složku celních dokumentů, kdyby ji prý chtěli vidět. Ale ani pes po ní neštěkl.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » úte črc 10, 2012 3:12 pm

Jo a ještě jsem dostal tip, abych to dělal opravdu v celním přístavu , který je co nejblíž mezinárodním vodám, protože prý v Zadaru dělali pupínky z toho důvodu, že mezi Zadarem a mezinárodními vodami jsou ještě další celní přístavy.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte črc 10, 2012 4:31 pm

Biograd už spadá pod Zadar, tam jsou nejspíš normální. V Šibeniku Vám řeknou, že po odhlášení můžete plout ve vnitřních vodách až třeba do Slovinska, tomu teda nerozumím, myslel jsem, že po odhlášení musím opustit terit. vody nejkratší cestou. Mám loď v pořádku a mimo HR, ale vemte, že se vám něco podělá a do 2 měsíců Vám to nikdo nedá dohromady, musíte do zaměstnání. Jistě můžete se každý měsíc pro jistotu odhlašovat, přihlašovat, vyvěšovat žlutý vlajky, je to běžné? Jak to bude s DPH a případnými cly po vstupu Chorvatska do EU? Slovince např. starší lodě do 33 stop nezajímají.

Zpět na