Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon dub 20, 2015 9:05 pm

Něco jako, ze vyhláškou ulozena povinnost vyhledat verejne kotviste je natolik zatěžující, ze ji v praxi nelze splnit? Verim ze pro pomalu plujici plachetnice nebo hausbóty to skutecne nesplnitelny je.

Ulozeni nesplnitelny povinnosti by bylo protiustavni, ze jo?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon dub 20, 2015 9:14 pm

A co kdyz treba pripluji do mariny lodi velkou 20metru a takovy misto tam mit nebudou. Tak mi nic jineho nezbude nez kotvit volne. Nebo mi majitel zakaze aby pitbul opustil. Lod ze do mariny nesmi. I to se muze stat. A takovych veci muze nastat.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte dub 21, 2015 8:41 am

Díval jsem se do veřejně dostupné oficiální mapy na www.plavebniurad.cz, Orlík a zjistil jsem:
a) hustota na mapě vyznačených parkovacích stání je poměrně hustá od hráze (řk. 145) až po Hladnou (řk. 195),
b) teprve od řk. 195 do 210 (Hněvkovice) nejsou žádná
Takže případná (letošní, do novely :-) ) námitka nemožnosti tranzitu pro pomalé lodě by se týkala JEN úseku řk. 195 - 210.

Neumím ale posoudit, zda je to nově zakresleno. Neumím taky posoudit, zda je to osazeno v terénu.
Na Orlíku jsem nikdy nebyl.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » úte dub 21, 2015 8:51 am

Jenže na té mapě nevidíš dodatkové tabulky...
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » úte dub 21, 2015 9:08 am

MilanR píše:Jenže na té mapě nevidíš dodatkové tabulky...

No a jaká je teda Milane zhruba skutečnost?

Abych mohl argumentovat, kdyby na to přišla řeč. Požádal jsem totiž MD o radu, jak mám korektně přeplout Orlík s pomalou lodí, že vyplouvám tuto sobotu za podmínek nové vyhlášky.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte dub 21, 2015 9:11 am

Omen píše:Díval jsem se do veřejně dostupné oficiální mapy na www.plavebniurad.cz, Orlík a zjistil jsem:
a) hustota na mapě vyznačených parkovacích stání je poměrně hustá od hráze (řk. 145) až po Hladnou (řk. 195),
b) teprve od řk. 195 do 210 (Hněvkovice) nejsou žádná
Takže případná (letošní, do novely :-) ) námitka nemožnosti tranzitu pro pomalé lodě by se týkala JEN úseku řk. 195 - 210.

Neumím ale posoudit, zda je to nově zakresleno. Neumím taky posoudit, zda je to osazeno v terénu.
Na Orlíku jsem nikdy nebyl.

Ona ta mapa bohužel trošku zkresluje. Na Orlíku znám velice dobře situaci od hráze až řk 174,6.
Celou tuto trasu jsem poctivě prošel a vyznačená "P" jsou (až asi na 5 výjimek) pouze v místech, kde je teď marína, případně tam jsou bojky, nebo soukromá stání, nebo "hausbotové vesnice". Tzn. pokud budeš chtít stát tam (a bude tam vůbec volno) na to, že si budeš užívat soukromý, zapomeň.
Navíc v úseku od Žďákovského mostu řk 159,9 až k tomu řk 174,6 označují všechna "P" už výhradně stávající stání, tzn. tam není vůbec šance na to, že nebudeš stát hned vedle někoho.
Přitom tohle je ta část přehrady, kde chaty jsou u vody asi jen na dvou místech a zátočiny jsou často velice špatně dostupné z pevniny, tzn. nepotkáš tam ani rybáře, takže v pravdě ideální místo pro romantické kotvení. Ovšem tam se od teď nemůže :-(. Na tomhnle příkladu mi přijde, že je nejlépe vidět, jak je vyhláška absurdní...
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte dub 21, 2015 9:14 am

Jak píšou kluci. Až asi na pár výjimek, jež tu byly zmíněny, jsou na Orlíku všechna "P" s dodatkovou tabulkou "jen se souhlasem správce vodního toku". Takže to nejsou místa pro "ad-hoc" domluvu zaparkování přes noc (například).

P.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte dub 21, 2015 10:26 am

Letos jsem ještě na orlíku nebyl, nevím jestli tam něco od loňska přibilo, ale loni byli mezi hrází a hradem pouze dvě místa pro delší stání a to u kempu bor - tam je P bez dodatkové tabulky a na vodě bóje - tam mám zřízenou bójku, u břehu možno stát volně. A pak cca u bukovanský zatoky je P s dodatkovou tabulkou max. 48hodin.

Všechny další místa mají dodatkovou tabulku jen se souhlasem správce toku. Kdo ví, třeba dodatkové tabulky sundají, nebo vymění za omezenou dobu.

U zámku orlík je v zátoce omezení 8-20hod

Žádného dalšího místa s P bez dodatkové tabulky si nejsem vědom až ke komořeKořensko.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » úte dub 21, 2015 10:30 am

Nevim jestli to tu uz zaznelo, ale jedine pozitivni na tomto budu vyhlasky vidim to, ze pokud bude tech mist ke kotveni dostatek na rozumnych mistech, nemuze uz zadny chatar nebo rybar prudit. Tedy misto vyhrazeno pri nas, lodickare.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte dub 21, 2015 11:01 am

Hm, a zeptám se asi blbě - jak je to s kotvením v místě označenéím "P" s dodatkovou tabulkou "jen s povolením správce toku" - to jako s plachetnicí, když tam chci na noc, tak musím zavolat na Povodí, udat říční kilometr atd., a nebo tam smí opravdu jen ten, kdo má od Povodí povolení? Pokud vím, takových cedulí někde mezi zámkem Orlík a hradem Zvíkov a zejména pak výš k Podolsku je několik.
A když jsme u toho, netušíte někdo, proč je u takových krásných skal "P" a na tabulce kotvení max. 48 hod., když to je v rovném úseku řeky a dost dobře si nedovedu představit, jak bych tam kotvil, když je to poměrně strmé a na druhou stranu tam zase není asi možnost se vyvázat bokem (mám na mysli plachetnici)?

Pavel.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » úte dub 21, 2015 11:26 am

Jak pise Charli o Boru, tak tam je letos urcite cedulka se souhlasem spravce toku. Takze mezi hrazi a Zdakovakem jsou 2 povoleny mista. Na 149,5 na zacatku zatoky Luh a pak 156,5 proti zamku Orlik. Ani jedno misto neni chranene pred vetrem a obe jsou max 48h. Znaceni vsude zari novotou, zadne stare cedule. Zitra popluju ke Zvikovu, tak to okouknu tam.
Pistolka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pistolka » úte dub 21, 2015 1:10 pm

tkruska píše:Nevim jestli to tu uz zaznelo, ale jedine pozitivni na tomto budu vyhlasky vidim to, ze pokud bude tech mist ke kotveni dostatek na rozumnych mistech, nemuze uz zadny chatar nebo rybar prudit. Tedy misto vyhrazeno pri nas, lodickare.

Konečně to někdo pochopil ... :good:
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte dub 21, 2015 2:05 pm

tkruska píše:Nevim jestli to tu uz zaznelo, ale jedine pozitivni na tomto budu vyhlasky vidim to, ze pokud bude tech mist ke kotveni dostatek na rozumnych mistech, nemuze uz zadny chatar nebo rybar prudit. Tedy misto vyhrazeno pri nas, lodickare.

no jo ale co ma delat rybař s registrovanou lodí-proste si chci zustat tam kde muže byt rybař s 4 m gumakem a 5 motorem-a taky budu! i kdybych na noc měl ošmirglovat císlo a uklidit motor dovnitř :) a pak mi muzou vsichni polibit...oznacení jako neregistrovana tam mam taky(štítek s adresou)

podle me je to pořad diskriminace
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » úte dub 21, 2015 2:20 pm

Tak za mě si myslím, že:
1) míst na stání lodí "parkovišť" nebude dostatek
2) když ano , budou na ne zrovna bezpečných místech a s těžko přístupným břehem - viz Orlík, (např. pro případné děti na palubě)
3) diskriminační to je (jak napsal Packa - rybář s registrovanou lodí nesmí chytat tam kde rybář s neregistrovanou?)
smot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod smot » úte dub 21, 2015 2:31 pm

Napsal jsem na SPS ohledně online map a hlavně dodatkových tabulek:

----
Chtěl jsem se zaptat, zda-li v online mapách http://mapy.spspraha.cz jsou vidět pod značkou pro kotvení i dodatkové tabule. Nějak je tam nevidím nebo tam nejsou?
Pokud ano, napište mi jak je zobrazím, pokud ne, tak kdy tam případně přibudou nebo jestli je to v plánu, abych mohl si plánovat plavby s ohledem na kotvení vzhledem k současným změnám v kotvení.
Děkuji za odpověd.

----
Odpověď:
na mapovém portále je několik úrovní přístupu. Já bych je rozdělil do registrované a neregistrované oblasti. Vás se týká volná neregistrovaná část a tam skutečně není možnost detailního dotazu na plavební značení. S ohledem na situaci s novými právními předpisy jsme se rozhodli rozšířit funkcionalitu mapového portálu na té základní úrovni i o funkce zpřístupnění detailních informací k plavebnímu značení. Toto chceme realizovat v nejbližších dnech. Oznámení o spuštění rozšířené funkčnosti bude zobrazeno v sekci Novinky na www.lavdis.cz

------
Tak uvidíme kolik kotvišť bude bez dodatku.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » úte dub 21, 2015 2:45 pm

Už se něco hýbe ...

Dotaz na MD:
"jsem vůdce malého plavidla a v období od 25.4.2015 hodlám registrovanou lodí přeplout přehradu Orlík.
Jsem ukázněným vůdcem plavidla a chci dodržovat všechna pravidla, včetně těch, které přináší vyhláška č. 46/2015 Sb., v oblasti kotvení po západu slunce.
Vyznačená kotviště jsem do této chvíle z veřejných zdrojů nezjistil přesto, že vyhláška je již několik dnů účinná.
Tímto žádám o radu, jak naplánovat tranzit pomalé lodi skrze přehradu Orlík, 68 km dlouhou, za předpokladu, že se jedná o plachetnici, která při slabém protivětru upluje v relativně úzké plavební dráze s měnícím se směrem větru cca 5 km denně.
Hodlám vyplout v sobotu 25.4.2015 od hráze směrem proti proudu."

Dnešní odpověď:
"Místa pro dlouhodobá stání v současné době postupně vyznačuje správce vodní cesty, tj. Povodí Vltavy, s.p. , který o vyznačených místech informuje Státní plavební správu. V souvislosti s Vaším dotazem jsem dnes věc konzultoval se Státní plavební správou a byl vytvořen prozatímní seznam již vyznačených míst s tím, že tento bude postupně doplňován.

Uvedený seznam naleznete na tomto odkaze:

http://plavebniurad.cz/dozor-na-vodni-c ... dni-cesty/

S pozdravem ...."
Naposledy upravil(a) Omen dne úte dub 21, 2015 2:53 pm, celkem upraveno 1 x.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » úte dub 21, 2015 2:52 pm

Diky za ty informace. Jen to musime dotahnout do konce, aby to zustalo jen u kratkeho seznamu "Stání povoleno max. 48 hodin".
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod veselyroman » úte dub 21, 2015 2:53 pm

Omen píše:Už se něco hýbe ... to budou asi ty ledové jevy :mad:

Dotaz na MD:
"jsem vůdce malého plavidla a v období od 25.4.2015 hodlám registrovanou lodí přeplout přehradu Orlík.
Jsem ukázněným vůdcem plavidla a chci dodržovat všechna pravidla, včetně těch, které přináší vyhláška č. 46/2015 Sb., v oblasti kotvení po západu slunce.
Vyznačená kotviště jsem do této chvíle z veřejných zdrojů nezjistil přesto, že vyhláška je již několik dnů účinná.
Tímto žádám o radu, jak naplánovat tranzit pomalé lodi skrze přehradu Orlík, 68 km dlouhou, za předpokladu, že se jedná o plachetnici, která při slabém protivětru upluje v relativně úzké plavební dráze s měnícím se směrem větru cca 5 km denně.

Odpověď:
"Místa pro dlouhodobá stání v současné době postupně vyznačuje správce vodní cesty, tj. Povodí Vltavy, s.p. , který o vyznačených místech informuje Státní plavební správu. V souvislosti s Vaším dotazem jsem dnes věc konzultoval se Státní plavební správou a byl vytvořen prozatímní seznam již vyznačených míst s tím, že tento bude postupně doplňován.

S pozdravem

Ing. Vojtěch Dabrowski, Ministerstvo dopravy ČR "

Takže MD je opět nachytáno při lži (po kolikáté už v této kauze?). Ještě včera jeho zástupce M. Kozák argumentoval, že 24 hodinové omezení nemůže být nastaveno, protože není možné prokázat přestupek. Nová stání jsou nastavena na 48 hodin (viz. seznam míst od SPS.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod veselyroman » úte dub 21, 2015 2:58 pm

Tohle přece není v pořádku a odporuje to zdravému rozumu.
Podle jakého klíče se budou vybírat zátoky, kde se kotvit smí?
Není dražší osazovat značky pro povolení všude kde je to možné, než osazovat pouze zákazové tam, kde je to nutné? Proč se mrhá penězy za značení a časem pracovníků PVL?
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod veselyroman » úte dub 21, 2015 3:16 pm

Omen píše:Už se něco hýbe ...

Dotaz na MD:

Dnešní odpověď:

S pozdravem ...."

Ledy se skutečně nehnuly. Buď je to celé omyl, nebo si z nás dokonce někdo dělá legraci.
Díval jsem se na ta čtyři stání, která jsou zatím vymezená pro Orlík. Na tři místa z těch čtyřech bych loď na noc nezakotvil (pokud bych měl jinou možnost). Jsou přímo v řece, nejsou nijak chráněná. Přitom hned o 100 - 200 metrů dál, případně na druhém břehu jsou zátočiny, kde by kotvení bylo možné a kryté. V jedné z těch zátočin už jsem mockrát bezpečně kotvil...
Působí to na mě systémem: rychle něco udělejme, ať to vypadá, že se snažíme. Tohle není dobře odvedená práce a rozhodně to není (pro nás) blýskání na lepší časy!
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » úte dub 21, 2015 3:24 pm

To víš, úředního šimla a byrokrata jen tak neočůráš
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » úte dub 21, 2015 3:29 pm

No přeci je jasné že 24hod se kontrolovat nedá, ale 48hod ano :lol: Bože to je fakt možné jen u nás :whist:
A kdo to zná na Orlíku ví že míst je tam fakt dost.
A to nepíšu o tom že se místa také vybírají podle počasí, jelikož pokud je větrno a chcete, (nebo musíte v zájmu bezpečnosti) kotvit chráněn před povětrnostními vlivy, je na vodě úplný nesmysl kotvit někde u skal na otevřené vodě, to jen svědčí o neschopnosti a neznalosti pracovníků o tomto značení rozhodujících.
Upřímně myslím si o nich své, a oni jen teď hasí bez rozmyslu co už dávno hoří. :thmbdn:
smot
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod smot » úte dub 21, 2015 3:34 pm

Jak koukam na to, tak těch "P" je tam dostatek, ale v seznamu jich je jen pár.

Jsem pro zrušení dodatkových tabulek !
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » úte dub 21, 2015 4:01 pm

Také jsem pro zrušení tabulek... nebo bude na březích přecedulováno jako na silnicích.... :thmbdn:
Na plošném zákazu platí další omezující zákaz.... není to jak u d.b.l. :shock:
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » úte dub 21, 2015 4:39 pm

Já to tak nevidím. je to ztráta svobody a možností. Když by na mě dřív agresivně vyběhl někdo při kotvení v zátoce kde to není zakázené , byl jsem připraven to dotáhnout až na přetupkové řízení - výtržnost. (totožne s matkou které vyhodí podnapilý výtržník díte z pískoviště) Pochopitelně , že při vjezdu do zátoky jsem se snažil uklidit stranou.

Když bude dnes zátoka označená ke kotvení , zakotvíte rybářovi před prutem ? Asi ne , a když tak ne s radostí.

Takže by bylo lepší dokud to jde, nechat ať se poskládáme sami .

Já bych se s tím legislativním zmetkem moc nesbližoval.

Zpět na