Odpovědnost kapitána, pojištění při charteru

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

prettorian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Odpovědnost kapitána, pojištění při charteru

Příspěvekod prettorian » stř zář 02, 2015 9:52 pm

Čím víc chartrů si najímám, tím víc zjišťuji, že jsem žil v nějakých bludech, co se týká pojistek a odpovědnosti.
Když jsem před dvěmi lety začal plachtit, někdo mi řekl, že lodě jsou v chartrovkách pojištěné, maximálně můžu přijít o kauci a tu si můžu pojistit. Tudíž i kdybych loď potopil, tak mě to nestojí víc než pár set EUR na spoluúčasti.
Teď podle posledních info, když si najímám loď od AC v Sukošanu, tak prý loď je pojištěná jen za škodu způsobenou jiným lodím (jako povinné ručení) a já skládám kauci, kterou si můžou bez problémů vzít, když něco zničím, ale to není vše. Prý člověk ručí veškerým svým současným i budoucím majetkem. Přitom lodě nejsou pojištěny havarijně. Může to řešit pojištění odpovědnosti kapitána. Například Yacht Pool to nabízí. No ale když se dívám, že pojištění kauce a odpovědnost kapítána vyjde na skoro 7000, není to žádná láce :/
Mimochodem jsem se dozvěděl, že loď, kterou jsem si vybral, nesmím používat na plavbu v noci. Čekal bych, že to aspoň někdo zmíní..

Máte k tomu někdo ucelenější výklad? Já se v tom trochu ztrácím. Děkuji.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř zář 02, 2015 11:37 pm

Je dost nebezpečné pronášet taková zásadní prohlášení na základě jakýchsi "Teď podle posledních info" nebo "tak prý loď je pojištěná jen za škodu způsobenou jiným lodím". Uvědom si že za válečného stavu se poplašná zpráva trestala zastřelením. Odkud jsi to info získal a kdo ti tuto informaci předal? Řekni jméno. Konkrétní jméno, kdo ti to řekl. Žádné "někde jsem slyšel". Příští týden odjíždím zrovna k AC Sukošan a předpokládám že pojistku nafotím a poskytnu. Nemluvě o tom, že si jsem schopný tento nesmysl s pracovníky charterovky vyjasnit.

Nedělej ze sebe hlupáka a příště až si zase půjčíš loď, prostuduj si materiály ve složce které k ní dostaneš. Mezi jiným i pojistku lodi a částka na kterou je pojištěna.
prettorian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prettorian » čtv zář 03, 2015 7:36 am

Když si človek loď půjčí a už ji přebere, těžko pak zařizuješ narychlo nějaké další připojištění. Nevím, jestli to mívají různé chartrovky různě, nebo jestli je standardem, že se lodě pojišťují i havarijně či nepojišťují. Jaké s tím máš ty zkušenosti? Jak to bývá obecně?
Mě překvapilo i to, že se s lodí nesmí plout v noci. Vím, že s některými se nesmí mimo vody státu, kde to půjčíš, ale nenapadlo mě, že zakazují i noční plavbu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 03, 2015 8:08 am

"Nejhorší smrt je z vyděšení!"

Prosím tě Prettoriane, posaď se, nic nedělej, jenom uvažuj. Pokud možno logicky.
Myslíš si že existuje člověk/organizace, která by někomu půjčila cokoliv v hodnotě desítek miliónů bez toho, aby měla zajištěnou návratnost? Jak třeba ACéčko může znát moje majetkové poměry a myslet si že v případě potopení lodě by ze mě jako nezaměstnaného bezdomovce něco dostala? Že by ty desítky miliónů jenom tak odepsali? Proboha!!!
Nesmysl!!!

Kladeš další otázky a neodpovídáš na již položené. Takto se diskuse nevede. Díval jsi se někdy do složky s dokumenty od lodě, které při check-inu přebíráš?
A ještě jednou: "Odkud jsi to info získal a kdo ti tuto informaci předal"? Řekni jméno. Konkrétní jméno, kdo ti to řekl.

Stejný nesmysl podle mě bude i tvé další vyjádření. Kdo ti zakázal plout s lodí v noci?
Veškeré vztahy se řídí smluvními podmínkami. Ukaž smlouvu kde to má nájemce zakázané. Pokud nemáš, třepeš další nesmysly.
Ústně ti může doporučit, může tě požádat, informovat. Ale nemůže zakázat. S takovými zprávami se můžeš přesunout k zoufalcům na novinky.cz. To nemá na seriózním jachtařském portále co dělat.
prettorian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prettorian » čtv zář 03, 2015 8:23 am

Jméno říkat nechci, jedná se o českou chartrovku. Na lodi jsem se do papírů díval, ale dřív jsem ty pojistné podmínky nestudoval. Teď když si ji převezmu, tak si to prostuduju, ale těžko si zařídím nějaké připojištění, když budu za pár hodin vyplouvat. Proto se snažím pátrat po tom dřív. Psal jsem i na AC. Na jejich vebu je k pojištění tohle:

The yacht is insured against third person damages and fully insured for all the damages resulting from force majeure up to the registered amount of the value of the yachts for the risks according to the insurance policy. If damage occurs during the cruise and client is not to be charged (due to normal exhaustion or in case of overdraft of the guarantee sum) he must receive permission (instruction) from the owner or base manager for an adequate repair.

In case of some bigger averages, as well as of those where the other boats are involved, the charterer is obliged to report the case to the authorized harbor-master's office and record in a protocol (the course of events, estimation of a damage) for an insurance company. The charterer is also obliged to report the owner's office. If the charterer does not fulfill his obligations, he can be in full charged for the costs of damage. The damages on the sails are not covered by insurance and the charterer bears the charges for these damages. The same case is with the damages on the engine caused by the lack of oil. The charterer is obliged to check the oil in the engine every day. The personal belongings are not covered by the insurance and it is recommended to the charterer to do it himself. The crew is covered by insurance.

Z toho začátku mi vyplývá, že je to pojištěno proti škodám třetích osob a proti škodám způsobených vyšší mocí.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 03, 2015 8:45 am

Hoax :thmbdn: :x
Nemám co víc. Ale jo. Pátrej, študuj.... :mad:
prettorian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prettorian » čtv zář 03, 2015 8:54 am

Nebudu tady vyjmenovávat lidi, kteří se diskuze neúčastní. Myslím, že jsem se ptal dost jasně, zkopíroval jsem info ze stránek AC.. Ano, taky mi přijde blbost, aby se půjčovalo něco tak drahého bez řádného pojištění, na druhou stranu, nebudu spoléhat na to, že se mi něco zdá...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 03, 2015 9:49 am

Dobře Prettoriane, ještě jeden poslední, ale opravdu poslední pokus. Více se k těmto nesmyslům nemíním vyjadřovat.
S kým uzavíráš smlouvu kterou podepisuješ? Nevím od koho bereš lodě, kdo je tvůj zprostředkovatel. Pokud by jsi využíval služeb našeho generálního partnera společnost YachtNet, podepisoval by jsi smlouvy ve kterých je mimo jiné psáno.

Cituji některé pasáže:

POJIŠTĚNÍ
Loď a její vybavení jsou pojištěny proti poškození a ztrátám ve výši závislé na typu lodi.
Loď má uzavřeno povinné zákonné pojištění odpovědnosti požadované v místě pronájmu
vůči třetím osobám. Všechny poškození nebo ztráty kryté pojištěním musí být okamžitě
nahlášeny zástupci pronajímatele a sepsán protokol potvrzený příslušnou autoritou.
Posádka a osobní věci pronajímatele nejsou pojištěny. Doporučujeme uzavřít příslušné
pojištění.

ODPOVĚDNOST NÁJEMCE
Nájemce je zvláště odpovědný v případě, že loď je zabavena na základě nelegální
činnosti, nebo porušení předpisů. V tomto případě je nájemce povinen uhradit veškeré
výdaje, které pronajimateli vzniknou. V případě havárie nebo nehody je nájemce povinen
zaznamenat všechny potřebné údaje o nehodě pro pojišťovnu a zabezpečí písemné
potvrzení (Accident report) od kapitána nejbližšího přístavu nebo jiné oficiální autority
(policie, lékař, soudní znalec). Nájemce musí také okamžitě informovat pronajímatele a
jeho zástupce v místě pronájmu o takové nehodě. Pokud bude porušena toto povinnost,
nese nájemce plnou zodpovědnost a za všechny výdaje, které tím vzniknou. V případě
zmizení plavidla, nemožnosti bezpečné plavby, zabavení nebo zákazu další plavby úřady
nebo jinými osobami, je nájemce povinen okamžitě informovat pronajímatele a jeho
místního zástupce a příslušné úřady.

PORUCHY A ŠKODY
Všechny poruchy a škody bez ohledu na příčinu vzniku musí být okamžitě oznámeny
zástupci pronajímatele v místě pronájmu. Ten následně dohodne s nájemcem další
postup, nebo mu poskytne informace o opravnách, kde je možné provést nezbytné
opravy nebo koupit náhradní díly a/nebo vybavení. Neodborné opravy a výměna
náhradních dílů a vybavení půjdou na účet nájemce.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » čtv zář 03, 2015 10:40 pm

Baharis má pravdu , ale přesto jistá obezřetnost je vždy na místě . Obával bych se, že se plnění škody může zašprcnout např. :

- v případě opilého skipra
- zabavení lodi při pašování čehokoliv významného ,- drogy , běženci ...
- možná i zničení motoru pro nedostatek oleje .
prettorian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prettorian » pát zář 04, 2015 9:33 am

TRIM píše:Baharis má pravdu , ale přesto jistá obezřetnost je vždy na místě . Obával bych se, že se plnění škody může zašprcnout např. :

- v případě opilého skipra
- zabavení lodi při pašování čehokoliv významného ,- drogy , běženci ...
- možná i zničení motoru pro nedostatek oleje .

Jo tak tohle je mi jasné, myslím, že dále se to nevztahuje třeba na hrubou nedbalost, když např. člověk narazí na ostrůvek, který je v mapách dobře zančený apod.

Musím pozjišťova tu té mé chartrovky, jaké jsou konkrétní podmínky, protože mě akorát dopletli.
prettorian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prettorian » úte zář 08, 2015 10:13 am

Tady je odpověď od firmy, co mi to pronajímá:

1. Detaily pojištění jachty, kterou jste si vybral, se nám bohužel nepodařilo zjistit, provozovatel jachty nám bohužel odmítl výši pojistky sdělit s tím, že mají hodně jachet a nemohou tyto detaily o každé sdělovat. Jak myslím víte, snažíme se nabízet a pronajímat jachty z rezervačního systému, který sleduje nejen která loď je volná a za kolik, ale i finanční stabilitu pronajímatele a dostatečnou výši pojištění. (Sleduje to právě německá pojišťovna Yacht-Pool). Bohužel ne vždy je to, myslím z pochopitelných důvodů, za nejlevnější ceny.
Samozřejmě respektujeme volbu zákazníka a tak jsme pro Vás na Vaše přání zajistitli jachtu z jiného rezervačního systému, který ovšem takové jistoty neposkytuje.
Pronajímatel nám ale na dotaz potvrdil, že jachta má "kasko" pojištění, tedy v terminologii pojištění aut to znamená "povinné ručení". Tím myslím, že není důvod k obavám o nadstandardním riziku při tomto charteru.
Standardní rizika spojená s charterem: kauce, odpovědnost a případné léčebné výlohy a pátrací akce (viz MyBoat) trvají a dá se proti nim pojistit.

2. Výše spoluúčasti je obecně dána výší kauce (viz články v MyBoat). Jen POZOR (viz MyBoat), protože kapitán obecně ručí za škody, které zaviní, neomezeně! a to svým veškerým současným i budoucím majetkem... Proto se snažíme vysvětlovat, že dává význam uzavřít dodatečná pojištění, chcete-li mít dobré zajištění proti případným rizikům.
Nevím o tom, že by pojištění kauce bylo automaticky součástí ceny pronájmu jakékoli jachty kdekoli na světě. Vždy se jedná o dodatečné pojištění, které můžete, nebo nemusíte uzavřít.
Proto pojištění kauce v ceně nemáte, ale můžete jej uzavřít online na odkazu, který Vám kolegyně Petra jistě poslala u společnosti Yacht-Pool, nebo si můžete vybrat jinou pojišťovnu, např. Allianz CZ (ale cena jednorázové pojistky odpovídá zhruba ceně ročního pojištění u Yacht-Pool.

3. Obecně při pronájm platí:
- poškození, které způsobíte na jiné jachtě, nebo vybavení přístavu apod.se hradí z "povinného ručení" jachty, tj. pojištění typu "kasko", nebo ideálně "full-kasko"
- škody, které způsobíte na vlastní jachtě se hradí z "havarijního pojištění" jachty
- žádná standardní pojistka nekryje škodu způsobenou hrubou nedbalostí (viz MyBoat)
- případné škody, které si způsobí členové posádky mezi sebou standardně nekryje žádné pojištění (stejně jako havárii aut jedné rodiny kdy jsou členové rodiny řidiči poškozených aut)
- speciální jachtařská pojištění dává význam uzavřít proto, že jsou šita na míru jachtařům a počítají se situacemi, které při charteru mohou nastat:
- pojištění kauce kryje propadnutí kauce
- pojištění odpovědnosti skippera (u Yacht-Pool kryje i "hrubou nedbalost" viz MyBoat)
- pojištění léčebných výloh (pozor na definici jachtingu, který je už u většiny pojišťoven veden jako rizikový sport)
- pojištění úrazové apod. (asi každý nějak zajištěné má...)
- pojištění záchranné operace (většina pojišťění zdraví kryje náklady na zmírnění následků úrazu atd. a nezbytné náklady na záchranu atd.). "Nezbytné" může být problémem, když se ukáže, že zdravotní stav vypadal vážně, ale přivolaný vrtulník konstatuje, že to není kritické a vyřeší uklidnění běžnými prostředky (pak to bohužel standardní pojišťovny mohou odmítnout plnit a proto existuje u Yacht-Pool pojištění úrazové,kde je i pátrací akce do 60.000 EUR (na posádku)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte zář 08, 2015 3:17 pm

prettorian píše:Tady je odpověď od firmy, co mi to pronajímá:

......
Pronajímatel nám ale na dotaz potvrdil, že jachta má "kasko" pojištění, tedy v terminologii pojištění aut to znamená "povinné ručení". Tím myslím, .......
- škody, které způsobíte na vlastní jachtě se hradí z "havarijního pojištění" jachty
........

Dotázal jsem se osobního pojišťováka na termín KASKO.
Odpověděl: kombinace povinného ručení a havarijního pojištění.
Odrážka uvedená dále v textu zprostředkovatele (myslím, že nikoliv pronajímatele) odpovídá tomuto výkladu.

Vždycky jsem si myslel, že takto jsou pojištěny všechny charterové lodě. Kauce skippera by měla odpovídat výši spoluúčasti u havarijního pojištění lodě.
Zdůvodnění píše Baharis někde nahoře.

Zpět na