Zdravím jachtaři,
před nedávnem jsem absolvoval úspěšně registrační kolečko u Belgického úřadu a rád vám sepíšu, jak to nyní probíhá, včetně řešení nějakých problémů.
Pokud vás odrazuje česká byrokracie a "buzerace" ze strany úředníků, stačí začít na tomto odkazu:
https://es.mobilit.fgov.be/mas/login1. V první fázi doporučuji pečlivě zvolit v jakém jazyce budete celý proces absolvovat, na výběr je Holandština a Francouzština. Já zvolil Holandštinu, protože umím dobře Německy i Anglicky a Holandština je taková směsice obou jazyků, takže se dá v určitých fázích domyslet, co po vás chtějí.
Dále na registraci nic složitého není a po úspěšné registraci, vám příjde na email potvrzení a přihlašovací údaje.
2. Po přihlášení do administrace se zdá být systém trochu nepřehledný, ale po chvilce už je to hračka. Vám stačí kliknout jen na "blanco aanvraag", Nová žádost.
Pak už se pustíte do vyplňování všeho co chtějí (Majitel, info o lodi, motor, apod.). Rozpracovanou žádost je možné uložit a kdykoliv se k ní vrátit. Nebudu vypisovat, co přesně kam psát a na co klikat, kdyby s tím měl někdo problém, jsem ochoten po telefonu poradit.
Počítejte, že požadují kupní smlouvy, ty jsem nechal přeložit v Google translatoru a dál jsem to neřešil.
Trvalo mi to asi 2 hodiny, z toho jsem 1,5 hodiny překládal na co mám klikat.
3. Po dokončení žádosti vás systém vyzve k zaplacení poplatku 145 E. Po přijetí plavby mě přes email vyzvali k doplnění dalších dokumentů:
Smlouva od závěsného motoru
CE k motoru, kus papírů mi prodal prodejce motorů za 800 KČ
Potvrzení o odhlášení v jiném státě
a fotku lodě z boku.
Loď registrovaná nikdy nebyla (dovoz Švédsko), stačilo to pouze takto přes google translator hodit do PDF + jsem přidal kupní smlouvu ze Švédska (v CZ jsem druhý majitel)
4. asi do 5 dnů jsem měl doma ve schránce doklad k lodi, problém ovšem nastal, když jsem se podíval na délku lodi. V papíru 2,5 metru, v reálu 7,7m

Takže po velmi krátkém pocitu štěstí, nastal docela velký pocit zoufalství. Furt jsem hledal, kde je chyba no a samozřejmě u mě. Blbě jsem si něco přeložil a napsal špatný údaj.
Hlavně mi bylo divný, že nechtěli zaplatit žádnou daň, kterou tu někdo zmiňoval.
5. Na nějaký jejich email jsem opět google translátorem napsal, že jsem tupec a že mám v papíru délku takovou, ale potřebuju jinou. Do 4 dní mi odpověděla nějaká úřednice, že to není problém, pošle okamžitě nový papír a ten starý mám zlikvidovat. Vzápětí přišel další email, že mám loď 7,7m a od 7,5 už se platí daň a příkaz k úhradě automaticky pošle finanční úřad poštou, po zaplacení pošle nový papír k lodi.
Skoro 3 týdny jsem furt koukal do schránky a nic. Tak jsem psal ženský zpět, jestli nedošlo k nějaké administrativní chybě, že nic nepřišlo. Druhý den jsem měl v emailu od úředníka z Finančního úřadu v PDF výměr daně (65 E), zaplatil jsem a do týdne přišel nový papír k lodi.
Sumasumárům, to trvalo asi 2 měsíce, z toho měsíc jenom díky mé chybě a opravě údajů. Dneska si myslím, že bych měl papír za 2-3 týdny doma.
Úředníci z Belgie nad míru ochotní, pro mě velký šok, potom co zažíváme neustále tady u nás. Nejvíc mě překvapilo, že úřednice z dopravního úřadu byla tak ochotná, že poslal můj email někam na Finanční úřad a ty mi poslali výměr daně i emailem.
Jestli to někdo dočetl až do konce, tak gratuluji a kdyby měl někdo nějaké dotazy nebo chtěl s něčím pomoc, tak s tím nemám problém