Registrace v Belgii

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: Registrace v Belgii

Příspěvekod catamaran » pon kvě 15, 2017 12:00 am

Super, blahoreji :clap:

To je na 5 let pouze?

A co potom?
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon kvě 15, 2017 8:09 am

Ono to ze utikate jinam se muze casem zmenit. Delaji harmonizaci predpisu aby to bylo v cele EU stejne. Tak na to casem dojde.
Ted jsem v radiu slysel ze nekdo navrhoval aby EU mela jednoho ministra zahranici a financi.....Tak nase deti se asi doziji ze narodni vlada bude mit pravomoci jako obecni urad....
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon kvě 15, 2017 9:46 am

Po pěti letech se průkaz za správní poplatek obnovuje.

Vše se časem mění ... a žádná říše není věčná, ani ta tisíciletá.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » čtv kvě 18, 2017 8:00 pm

Richarde, blahopřeji, tak se to podařilo.. JJR
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Příspěvekod Richard » pát kvě 19, 2017 6:36 am

Děkuji Surcoufe ... je to i díky Tobě.
vili69
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 28

Příspěvekod vili69 » pát kvě 19, 2017 7:18 pm

Ano, harmonizace predpisu, proti tomu by asi nikdo nic nenamital. Pokud bude v EU harmonizovana napr. pravidelna technicka, budiz, ikdyz to bude zrejme pakarna. Ale at je to aspon nejak celoevropsky harmonizovane. Ja bych byl taky vlastnec, treba bych i vlastenecky zaplatil nesmyslny poplatek za vlajku, ale byl jsem vyslovene donucen uprchnout z CR, zvlaste pak po dotazu na SPS (byl jsem tam menit prukaz VMP), kdy jsem se jen tak mezi reci pozeptal, jak by to bylo s technickou na lod, ktera je v NL. Odpoved byla, ze bych ji musel privezt do Prerova, ze to prece neni jednou za ctyri roky problem. Na moji namitku, ze lod ma 8 tun a je skoro 11m dlouha a jestli bych ji tedy hypoteticky musel nalozit na kamion, privezt do Prerova a pak zase zpet, tedy bratru celkem nejakych 2200km, a nebo jestli by treba stacila nejaka prohlidka v zahranici a ze bych pak donesl protokol nebo neco podobneho nasledovala odpoved, ze bych do Prerova mozna nemusel, ze by mozna stacilo doplout do Melnika. Ale ze si to mam jeste presne zjistit. Ze bych jednu sezonu ze ctyr plul na technickou? Z toho mi vyplyva, ze ani na urade, ktery tuto agendu zajistuje, nelze dostat verohodne info. Zrejme i tam plati, co clovek, to nazor. Takze pokud bude harmonizace, budou harmonizovane predpisy a budou se harmonizovane kontrolovat a dodrzovat, tak hura!
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pát kvě 19, 2017 10:29 pm

vili69 píše:Takze pokud bude harmonizace, budou harmonizovane predpisy a budou se harmonizovane kontrolovat a dodrzovat, tak hura!

To bys me jen nasral. Kdyz muzu mit do konce zivota pokoj a ty by sis pral, abych se musel otravovat s nejakou technickou? Proc? O cem ten papir je?
Svepravny clovek se snad stara sam, aby se nepotopil a nenadelal skodu. Staci, ze uz se druhy rok plati za radiolicenci. Taky harmonizace.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát kvě 19, 2017 11:10 pm

Brexitem bohužel zřejmě přicházíme o jednoho ze silných hráčů, kteří podobným "harmonizačním" snahám oponojí. Návrhy ala harmonizace se objevují už delší dobu a zatím to neprošlo. dle všeho díky Angličánum Holanďanům, Belgičanům,..,Švédům. Kdo ví co přinese budoucnost.
Není harmonizace jako harmonizace, pokud by se ČR harmonizovalo např. s Belgii, to by šlo, že?
Ale jak mě tak životní zkušenosti naučily, asi by to dopadlo spíše tak, že by se všichni harmonizovali s ČR, vznikla by spousta práce, spousta pracovních míst, to že to je vadí uživatelum, nevadí :-(
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob kvě 20, 2017 1:37 am

Technické předpisy už víceméně sjednocené jsou, pro komerční plavbu většinou na základě bilaterálních smluv, pro rekreační plavbu je EU směrnice. Za dodržování oněch technických podmínek loděmi pod tou kterou vlajkou ručí stát vlajky a asi nikdy se nebude sjednocovat metoda, jakou to stát vymáhá a kontroluje. U jednotlivých států je často viditelná nepřímá úměra mezi mírou buzerace a počtem provzovatelů plavby nejen mezi voliči, ale také mezi politiky a státními úředníky. Dodávám k tomu, že pokud je mi známo, žádný z českých ministerských úředníků z oddělení plavby nemá VMP (na námořním jsou dva kapitáni "velké" námořní plavby).
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob kvě 20, 2017 1:50 am

vili69 píše:... jestli by treba stacila nejaka prohlidka v zahranici a ze bych pak donesl protokol nebo neco podobneho ...

Obvykle je vhodnější čerpat informace z relevantních pramenů, než ze subjektivních názorů subalterních úředníků. Zákon 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, v § 10 říká:

odst. 7: Plavidlo, jehož technická způsobilost byla schválena, podléhá pravidelným technickým prohlídkám, jimiž plavební úřad ověřuje, zda plavidlo i nadále splňuje podmínky pro schválení technické způsobilosti. Žádost o provedení pravidelné technické prohlídky podává plavebnímu úřadu držitel osvědčení plavidla ve lhůtě stanovené prováděcím právním předpisem. Nepožádá-li držitel osvědčení plavidla o provedení pravidelné technické prohlídky ve lhůtě podle věty druhé, pozbývá osvědčení plavidla platnosti dnem následujícím po dni, kdy marně uplynula tato lhůta. Výsledek pravidelné technické prohlídky vyznačí plavební úřad v osvědčení plavidla. Pro pravidelné technické prohlídky plavidel se odstavec 5 použije obdobně.

odst. 5: Technická prohlídka plavidla může být zcela nebo zčásti nahrazena posudkem, vydaným klasifikační společností uznanou podle příslušného předpisu Evropské unie, pokud z tohoto posudku vyplývá, že plavidlo zcela nebo zčásti splňuje technické požadavky na bezpečnost, nebo technickou prohlídkou provedenou orgánem členského státu Evropské unie, který je příslušný vydávat osvědčení o technické způsobilosti plavidel nebo prodlužovat jeho platnost.

Abych přihřál naši polívčičku: právní informace jsou jednou ze služeb, kterou ČANY poskytuje svým členů. Členské příspěvky jsou 500,- Kč ročně, což je asi čtyřikrát méně, než advokátní sazba za jednorázovou konzultaci.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob kvě 20, 2017 4:11 am

Už to nemůžu editovat, takže zdůrazňuji:

... posudkem, vydaným klasifikační společností uznanou podle příslušného předpisu Evropské unie, pokud z tohoto posudku vyplývá, že plavidlo zcela nebo zčásti splňuje technické požadavky na bezpečnost, nebo technickou prohlídkou provedenou orgánem členského státu Evropské unie, který je příslušný vydávat osvědčení o technické způsobilosti plavidel nebo prodlužovat jeho platnost.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » pát pro 01, 2017 5:22 pm

Ahoj, nevite nekdo, kdyz si zaregistruji lod v Belgii, jestli v cene bude i zaplceno DPH?

Jedna se o 44 feet plachetnici z roku 1994 s umyslem plout v mezinarodnich vodach.

Martin
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » sob pro 02, 2017 3:27 pm

Martine, tu loď už vlastníš, nebo ji teprve budeš kupovat a kde? při registraci v Belgii se moc o kupní cenu zatím nezajímali Pokud tu loď teprve hodláš koupit, tak tam máš jasně uvedeno, zda kupní cena je včetně DPH a podle mne se u takto starých lodí, zvláště pokud to kupuješ od soukromníka - jednotlivce, už DPH neřeší. Tam se více méně předpokládá, že cena je tzv TTC - Tout Taxes Compris.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » sob pro 02, 2017 8:41 pm

Lidé, kteří kupovali lodě a řešili DPH se zatím neozývají.

Podle mých informací:
Musíš být schopen prokázat, že někdy někdo DPH v některé zemi EU zaplatil. Buď při koupi od výrobce/prodejce z EU nebo při dovozu ze země mimo EU. EU chce DPH.
Pokud neprokážeš, musíš zaplatit DPH Ty.

Tolik obecná informace. Každý konkrétní obchod má tisíc konkrétních variant.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » sob pro 02, 2017 9:16 pm

Lod je v Recku a chystam se ji koupit, prodavajici je Sved a lod je registrovana taky ve Svedsku.

Jako nejschudnejsi pro registraci mi pripada prave Belgie.

Diky, Martin
kosak
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod kosak » pon čer 04, 2018 2:38 pm

Zdravím jachtaři,

před nedávnem jsem absolvoval úspěšně registrační kolečko u Belgického úřadu a rád vám sepíšu, jak to nyní probíhá, včetně řešení nějakých problémů.

Pokud vás odrazuje česká byrokracie a "buzerace" ze strany úředníků, stačí začít na tomto odkazu: https://es.mobilit.fgov.be/mas/login

1. V první fázi doporučuji pečlivě zvolit v jakém jazyce budete celý proces absolvovat, na výběr je Holandština a Francouzština. Já zvolil Holandštinu, protože umím dobře Německy i Anglicky a Holandština je taková směsice obou jazyků, takže se dá v určitých fázích domyslet, co po vás chtějí.
Dále na registraci nic složitého není a po úspěšné registraci, vám příjde na email potvrzení a přihlašovací údaje.

2. Po přihlášení do administrace se zdá být systém trochu nepřehledný, ale po chvilce už je to hračka. Vám stačí kliknout jen na "blanco aanvraag", Nová žádost.
Pak už se pustíte do vyplňování všeho co chtějí (Majitel, info o lodi, motor, apod.). Rozpracovanou žádost je možné uložit a kdykoliv se k ní vrátit. Nebudu vypisovat, co přesně kam psát a na co klikat, kdyby s tím měl někdo problém, jsem ochoten po telefonu poradit.
Počítejte, že požadují kupní smlouvy, ty jsem nechal přeložit v Google translatoru a dál jsem to neřešil.

Trvalo mi to asi 2 hodiny, z toho jsem 1,5 hodiny překládal na co mám klikat.

3. Po dokončení žádosti vás systém vyzve k zaplacení poplatku 145 E. Po přijetí plavby mě přes email vyzvali k doplnění dalších dokumentů:
Smlouva od závěsného motoru
CE k motoru, kus papírů mi prodal prodejce motorů za 800 KČ
Potvrzení o odhlášení v jiném státě
a fotku lodě z boku.

Loď registrovaná nikdy nebyla (dovoz Švédsko), stačilo to pouze takto přes google translator hodit do PDF + jsem přidal kupní smlouvu ze Švédska (v CZ jsem druhý majitel)

4. asi do 5 dnů jsem měl doma ve schránce doklad k lodi, problém ovšem nastal, když jsem se podíval na délku lodi. V papíru 2,5 metru, v reálu 7,7m :-) Takže po velmi krátkém pocitu štěstí, nastal docela velký pocit zoufalství. Furt jsem hledal, kde je chyba no a samozřejmě u mě. Blbě jsem si něco přeložil a napsal špatný údaj.
Hlavně mi bylo divný, že nechtěli zaplatit žádnou daň, kterou tu někdo zmiňoval.

5. Na nějaký jejich email jsem opět google translátorem napsal, že jsem tupec a že mám v papíru délku takovou, ale potřebuju jinou. Do 4 dní mi odpověděla nějaká úřednice, že to není problém, pošle okamžitě nový papír a ten starý mám zlikvidovat. Vzápětí přišel další email, že mám loď 7,7m a od 7,5 už se platí daň a příkaz k úhradě automaticky pošle finanční úřad poštou, po zaplacení pošle nový papír k lodi.
Skoro 3 týdny jsem furt koukal do schránky a nic. Tak jsem psal ženský zpět, jestli nedošlo k nějaké administrativní chybě, že nic nepřišlo. Druhý den jsem měl v emailu od úředníka z Finančního úřadu v PDF výměr daně (65 E), zaplatil jsem a do týdne přišel nový papír k lodi.

Sumasumárům, to trvalo asi 2 měsíce, z toho měsíc jenom díky mé chybě a opravě údajů. Dneska si myslím, že bych měl papír za 2-3 týdny doma.

Úředníci z Belgie nad míru ochotní, pro mě velký šok, potom co zažíváme neustále tady u nás. Nejvíc mě překvapilo, že úřednice z dopravního úřadu byla tak ochotná, že poslal můj email někam na Finanční úřad a ty mi poslali výměr daně i emailem.

Jestli to někdo dočetl až do konce, tak gratuluji a kdyby měl někdo nějaké dotazy nebo chtěl s něčím pomoc, tak s tím nemám problém :-)
Miras_silic
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Miras_silic » pon čer 04, 2018 4:26 pm

já se zrovna dnes pustil do registrace lodi v Holandsku, ta Belgie vypadá také jednoduše. Každopádně díky za skvělý popis, určitě se bude hodit.
kosak
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod kosak » úte čer 05, 2018 2:53 pm

Když už jsme u toho, máte někdo informace jak je to s vlajkou?? Volal jsem na SPS Děčín, přímo maníkovi co dělá technické kontroly a ptal jsem se jestli musím mít belgickou vlajku, českou vlajku nebo oboje. Odpověděl mi, že to u nás nikdo neřeší a ať mam akorát v pořádku papíry, kdyby mě kontrolovala říční policie. Tak já nevim, ale přijde mi to divný, zatím jezdím bez vlajky.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte čer 05, 2018 4:24 pm

Majitelé lodí registrovaných v jiných zemích vyvěšují na zádi vlajku EU, případně vlajku EU, která má v rohu malou vlaječku země registrace.
Pod sálingem vlajku země majitele. A pod druhým sálingem vlajku země navštívené.
Takto je to na moři celkem běžné.
kosak
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod kosak » úte čer 05, 2018 5:55 pm

Pardon, zapomněl jsem dodat, že loď je tady v CZ. Příští rok mam max. v plánu dojet do Holandska, tam něco najezdit a po Labi zase zpět.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte čer 05, 2018 6:55 pm

RACEK píše:Majitelé lodí registrovaných v jiných zemích vyvěšují na zádi vlajku EU, případně vlajku EU, která má v rohu malou vlaječku země registrace.
Pod sálingem vlajku země majitele. A pod druhým sálingem vlajku země navštívené.
Takto je to na moři celkem běžné.

Nerekl bych ze je to bezne...spise naopak.
Ja jeste nikoho s takovou vlajkou nepotkal...

Ale to nic nemeni na tom ze takova vlajka oficialne neexistuje....nikdo ji neschvalil ani neuznal.

Na zadi jedine vlajka zeme registrace...nevim ze by se v nektere zemi EU menil predpis..rozumej namorni zakon ohledne registrace...
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Příspěvekod Richard » úte čer 05, 2018 7:09 pm

Mám registraci v Belgii - pluji tedy pod vlajkou Belgie. Pod pravým sálingem pak vlajka země v jejíž teritoriálních vodách pluji a pod levým sálingem vlajka ČR, pod ní vlajka kapitánská a je-li poblíž Libor, pak i vlajka jachting-infa :D
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte čer 05, 2018 7:58 pm

Většina lidí má loď registrovanou ve své zemi. Kromě Čechů jsou to hlavně Italové, kteří své lodě registrují jinde. Italům zavedli před pár lety "nějaký poplatek z luxusu" a ten je dohnal k přeregistrování lodí. Pod vlajkou EU jsem viděl právě Italy. Takto se plaví v Itálii, Řecku a Chorvatsku.
kosak
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod kosak » čtv črc 19, 2018 12:10 pm

Ahoj jachtaři,

tak jen pro info, volal jsem pak ještě na SPS, kde mi řekli, že bych měl mít u nás vyvěšenou vlajku domovského přístavu, tzn. Belgie, ale zároveň řekl, že tam nic dávat nemusim, že to u nás nikdo neřeší... takže jezdím po Labi i Vltavě v klidu bez vlajky, Policii jsem potkal už několikrát a kromě zdravení nic...

Ještě mě naháněl nějaký kontrolór z SPS kvůli reg. číslu, kterýho si všiml na vyvázaný lodi v Píšťanech v Maríně, po telefonu jsme si vše vyříkali a minulý týden si mě odchytl v Roudnicí před komorou, za krásně situace, kdy na druhé lodi klekl motor a když jsem teda kámoše vyvazoval k sobě z boku, aby jsme propluli aspoň komorou dolu a pak vyřešili motor, ale to patří asi do jiné rubriky :-)
Nicméně chtěl vidět VMP a papír o registraci, z Holandštiny si vytáhl jen datum do kdy platí registrace, reg. číslo, popřál šťastný den a nic neřešil, ani tu vlajku :-)
tentom
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod tentom » pát črc 20, 2018 10:34 pm

kosak píše:Ahoj jachtaři,

tak jen pro info, volal jsem pak ještě na SPS, kde mi řekli, že bych měl mít u nás vyvěšenou vlajku domovského přístavu, tzn. Belgie, ale zároveň řekl, že tam nic dávat nemusim, že to u nás nikdo neřeší... takže jezdím po Labi i Vltavě v klidu bez vlajky, Policii jsem potkal už několikrát a kromě zdravení nic...

Ještě mě naháněl nějaký kontrolór z SPS kvůli reg. číslu, kterýho si všiml na vyvázaný lodi v Píšťanech v Maríně, po telefonu jsme si vše vyříkali a minulý týden si mě odchytl v Roudnicí před komorou, za krásně situace, kdy na druhé lodi klekl motor a když jsem teda kámoše vyvazoval k sobě z boku, aby jsme propluli aspoň komorou dolu a pak vyřešili motor, ale to patří asi do jiné rubriky :-)
Nicméně chtěl vidět VMP a papír o registraci, z Holandštiny si vytáhl jen datum do kdy platí registrace, reg. číslo, popřál šťastný den a nic neřešil, ani tu vlajku :-)

Informace pracovníka SPS byla v souladu s ustanovením § 16 zákona 114/1995 Sb
Povinnost nést státní vlajku České republiky
(1) Plavidla zapsaná v plavebním rejstříku, mají-li posádku a nejde-li o plovoucí zařízení, nesou při plavbě na vodní cestě státní vlajku České republiky.
(2) Plavidla nesou státní vlajku České republiky na zádi. Na místě určeném pro státní vlajku České republiky nesmí být vztyčena jiná vlajka nebo znak. Při použití jiných vlajek nesmí mít tyto vlajky větší rozměry než státní vlajka České republiky, která je s nimi současně vztyčena.

Nést státní vlajku České republiky musí tedy plavidlo zapsané v plavebním rejstříku (§ 14)! Nikoli zapsané v rejstříku malých plavidel (§15a). Povinnost nést českou vlajku na malém plavidle evidovaném a plujícím v ČR není. V případě zahraničního malého (rekreačního) plavidla to také nikdo nebude u nás řešit. Otázkou ovšem je, zda právní předpisy státu v němž je plavidlo evidováno nevyžadují povinnost nést vlajku státu v němž je plavidlo evidováno i v případě malých rekreačních plavidel. Tyto právní předpisy mohou také vyžadovat, aby rekreační plavidlo evidované v jiném státě (např. v ČR) neslo při plutí po jejich vodách vlajku státu v němž je evidováno.
Plavidlo evidované v našem rejstříku malých plavidel při plutí u nás tedy bez státní vlajky nebo dobrovolně se státní vlajkou podle § 16 odst. (2). V zahraničí podle místních pravidel.

Zpět na