návrh zákona kterým se mění zákon č 61/2000sb. o nám. plavbě

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned bře 06, 2011 12:32 am

Kéž by to bylo tak jednoduché...

Pokud projde navrhovaná novela beze změn, tak bude pro plavbu s lodí do 24 metrů pod českou vlajkou existovat jediná kategorie, do které spadnou všechny účely použití:
- komerční (charter)
- nekomerční, leč nikoliv rekreační (výzkumná plavidla, vlastní doprava do míst, kam se jinak nedostaneš)
- rekreační.

Zásadní problém je v tom, že úlevy a výjimky má pouze rekreační plavba a tento statut mít nebudeš, takže, když se budeš chtít vyhnout například tomu, aby ti v cizím přístavu udělali na lodi technickou inspekci, budeš muset složitě dokazovat, že pluješ za účelem rekreace a tudíž se na tebe ustanovení o přístavní inspekci nevztahuje. Totéž budeš muset absolvovat, pokud nebudeš chtít hlásit do jednotného systému sledování plavidel každé vyplutí s uvedením cíle cesty, atd., atd. - prostě pokud budeš chtít plout jako rekreant a ne jako nákladní loď :hmm:
pavel99
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod pavel99 » ned bře 06, 2011 12:54 am

Jednoduché určitě ne, možné ale ano.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned bře 06, 2011 1:22 am

No, nebude to legrace. V mezinárodních právních předpisech se rekreačních jachting definuje dvěma způsoby, buď přes účel plavidla nebo přes účel plavby.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

návrh

Příspěvekod kanic » ned bře 06, 2011 8:34 am

Ahoj všem.

Pojďme proti tomu bojovat! Určitě se zaleknou, když se potlačuje korupce a ořezávají finance.

Nerýsuje se další petice ? V Sedlnici by ji podepsalo dost lidí.

A co oslovit svého poslance v parlamentu ? Každého zvlášť. Musí mi přinejmenším odpovědět.
A napsat Bártovi, aby zrušil svůj Námořní úřad, že potřebujeme peníze na důchody. A taky prezidentovi a ombudsmanovi, jde o pošlapávání práv jednotlivce ! k.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Re: návrh

Příspěvekod Felix » ned bře 06, 2011 9:13 am

kanic píše:A co oslovit svého poslance v parlamentu ? Každého zvlášť. Musí mi přinejmenším odpovědět.

Ano, toto je způsob, jak dosáhnout změny. Drobným problémem je otázka, jaké změny, jaký je kýžený ideální stav :-) V každém případě je užitečné upozornit poslance, že by se tímto zákonem měli zabývat podrobně, hrozí totiž jedno zcela reálné nebezpečí:

standardně procházejí zákony v Poslanecké sněmovně Parlamentu trojím čtením. V prvém se rozhoduje, zda budou zákon projednávat podrobně. Pokud ano, jde do klubů a výborů a poté do druhého čtení (připomínky z klubů a výborů) a do třetího (připomínky z pléna). Navrhovatel zákona ale podle jednacího řádu může požádat, aby Sněmovna se zákonem vyslovila souhlas již v prvním čtení. Dělává se to v případech, kdy důvodem k přijetí zákona je provedení závazků vyplývajících ze smluv, kterými je Česká republika vázána - a návrh novely je přesně tímto způsobem odůvodněn.

Poslanci by měli vědět, že "provedení závazků vyplývajících ze smluv, kterými je Česká republika vázána" není jediný důvod, proč se k nim zákon dostává, a že v něm je nastraženo kukaččí vejce. Těžko se to dozvědí jinak, než od nás, voličů, a v takovém případě jistě bude účinnější, pokud na to upozorní každý toho "svého" (dle volebního okrsku nebo politické příslušnosti), než když dostanou jedno hromadné upozornění jménem nějaké organizace. Ono totiž, pokud navrhovatel požádá o schválení zákona v prvním čtení, se podle jednacího řádu musí najít buď nejméně 50 poslanců, nebo alespoň dva poslanecké kluby, aby poslanci mohli takovou žádost odmítnout.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » ned bře 06, 2011 9:53 am

Tuhle diskusi sleduju tak trochu z povzdálí, protože tomu opravdu nerozumím. Ale mám (praktickou) otázku: Pokud by se dávala dohromady nějaká "nátlaková akce" na poslance, je mezi námi někdo (Felix?), kdo se v problematice dostatečně orientuje a je schopen připravit podklady - argumentace; odkaz na právní předpisy EU; paragrafovaný návrh úpravy, kterou požadujeme apod.? Pokud ano, mám asi možnost takového zástupce jachtařské obce zkontaktovat přímo s některým z našich poslanců...

EDIT- překlep
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned bře 06, 2011 10:16 am

Přehled mezinárodních smluv a unijních směrnic, které se týkají rekreačního jachtingu, vyjde v některém z následujících článků.

Argumentář (nejen) pro poslance mám rozepsaný.

Paragrafové znění záleží na tom, který poslanec se toho ujme a co bude chtít prosadit.

Důležité v tuhle chvíli je, aby poslanci, alespoň někteří, věděli, že s tímhle zákonem je něco v nepořádku a že jejich voliči ho takhle nechtějí, že se do něj zrušení rekreačních jachet dostalo až v připomínkovém řízení, že je to nějaká potřeba prodavačů lodí, nikoliv jachtařů, a že ministerstvo dopravy argumentuje nízkým zájmem o kategorii rekreačních jachet, který samo zavinilo schválnostmi ve vyhlášce. Málokterý poslanec je ochoten udělat víc, než podpořit změnu, kterou někdo navrhne - pokud ale nebude vědět, že změna je potřeba, nepodpoří ji, nebude k tomu mít důvod.
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » ned bře 06, 2011 10:38 am

ono by to mozna chtelo mit tam venku v dobe projednavani navrhu takovou tu malou skupinku lidi s tema cedulema,znate to z televize :) ... proslovu netreba, gulas a pivo by se hodilo.takhle to alespon delaji tadyˇv Londyne kdyz se jim neco nelibi.....no nic ,ja to mam 1500 km coz je trochu daleko.Ale treba bych si mohl " najmout" na dve hodky nakeho squotera co by to tam odstal za me :D ...
oslovovani poslancu,oficialni postup...tak to je u nas vcelku o nicem jak se ukazuje.zadne pripominkove komise ci co to vzniklo v CSJ minuly rok po zdejsi diskusi s tim nic nedela.Zastupci u EBA resi problemy zakladanim vlastnich soukromych skol...mam v Bruselu velmi dobreho kamarada a ten teda cumel kdyz jsme tu situaci probirali...
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » ned bře 06, 2011 10:39 am

To Felix: OK, v pondělí se pokusím získat pro tebe tel. kontakt, který bych ti předal. Abych mohl alespoň trochu argumentovat, můžeš mi poslat nejaké velmi stručné shrnutí, proč je to pro nás tak důležité? Stačí to v několika málo jednoduchých bodech.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

návrh

Příspěvekod kanic » ned bře 06, 2011 10:43 am

Zatím nejúčinnější řešení vidím takové, že by v JI byl ke stažení dopis, který bychom poslali každý za sebe svému poslanci. Pokud by jich dostal více, tím líp.

A taky petice pro Bártu, ať si uklidí vlastní chlív a Klausovi, aby věděl, jaké má námořnictvo. k.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » ned bře 06, 2011 10:58 am

Hlášky typu: mělo by se, poslali bychom atd. nikam nevedou.
Buď někdo konkrétně řekne: "Já napíšu dopis", "Já zorganizuju petici a zajistím doručení", "Já připravím podklady a pojedu je obhájit" A opravdu podnikneme alespoň nějaké kroky i s vědomím, že možná neuspějeme.
Nebo tu můžeme do nekonečna brečet, jak je připravovaný zákon špatně a co by se v něm mělo změnit a to až do chvíle kdy bude schválen. A pak můžeme plynule přejít do typického čekého: Jo, to se tenkrát mělo udělat to a to...
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned bře 06, 2011 11:23 am

dan píše:...zadne pripominkove komise ci co to vzniklo v CSJ minuly rok po zdejsi diskusi s tim nic nedela...

Trochu křivdíš. Právě proto, že připomínkové místo vzniklo, muselo se zrušení rekreačních jachet dostat do novely "zadními vrátky". Kdyby ho totiž ministerstvo navrhlo rovnou, muselo by novelu poslat "dotčené veřejnosti" k připomínkám. A že by byly. Ministerstvo tudíž novelu připravilo jen jako implementaci unijních směrnic, o zrušení rekreačních jachet ani slovo, takže jachtaři "dotčenou veřejností" nebyli.

Implementace směrnic se ale týká prodavačů lodí a s těmi ji také ministerstvo konzultovalo. No a prodavači při té příležitosti navrhli, aby se zrušila kategorie rekreačních jachet. Ministerstvo tuhle připomínku mělo odmítnout, protože se netýkala konzultované věci, jenže ono ji akceptovalo a přidalo do návrhu novely jako svůj návrh.

Tohle je ta největší sprosťárna novely: kdyby v ní zrušení rekreačních jachet bylo od začátku, muselo by ji ministerstvo konzultovat s jachtaři, resp. s jachtařskými organizacemi. Ministerští úředníci vědí, že by to neprošlo. Když ho ale přidali až jako výsledek připomínkového řízení k jiné věci, tak už žádnou povinnost projednat změnu s dotčenou veřejností nemají. Využili díru v předpisech a zrušení rekreačních jachet do novely propašovali zadními vrátky a bez povinné veřejné diskuse.

Samozřejmě, tohle jim měla hodit na hlavu legislativní rada vlády, protože z návrhu zákona o jedné věci (implementaci směrnic) udělali návrh zákona o dvou, navzájem nesouvisejících a nepodmíněných věcech. Legislativní rada si toho ovšem nevšimla a tak jde novela do parlamentu. Pokud na tohle poslance neupozorníme, tak to ministerstvu projde.

Nejsem si jistý, že jednotný dopis je to pravé. Pokud všichni poslanci dostanou totožný text, i když s jinými podpisy, většinou skončí v koši, protože takovýchto rádobyveřejných nátlakových akcí je spousta. Nejúčinnější opravdu je jednoduché vysvětlení, obsažené v podstatě v tomto textu, poslané buď písemně nebo sdělené osobně v poslanecké kanceláři v místě bydliště. Ten osobní kontakt a zájem dělá hodně. Měl by stačit třeba i mail ve smyslu "jsem jachtař, na jachting.info jsem četl článek, že MD připravilo boudu na jachtaře i na poslance, podívejte se na to".

edit: překlepy
Naposledy upravil(a) Felix dne ned bře 06, 2011 11:59 am, celkem upraveno 1 x.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » ned bře 06, 2011 11:37 am

Za sebe to shrnu:
- Problematice nerozumím - tu má, jak se zdá, zmáknutou Felix. Takže v tom nijak nepomůžu.
- Jestli tu není lepší cesta a pokud je zájem, udělám vše proto, aby Felix měl přímý kontakt na alespoň jednoho poslance a i když ten ho možná pošle za dalším a dalším, klidně s ním to kolečko absolvuju a třeba se někam dostaneme.
- Jestli někdo přijde s jiným postupem, tak pokud budu něco platný, rád přiložím ruku k dílu
Ale jestli se má něco ještě změnit, je potřeba něco dělat, ne jen brečet nad rozlitým mlékem.

Omlouvám se, pokud jsem se někoho dotknul, ale mám dnes nějakou "akční" náladu a plané stesky (takové to hospodské kafrání, kdy každý ví, jak to má být, ale nikdo pro to nic neudělá) nad špatným zákonem mě vytáčejí.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned bře 06, 2011 2:21 pm

Však ono se dělá, jenže nejde vše hodit kamkoliv na web aby si to přečetl kejaký jouda, že.
Otázkou je co bude výsledkem.
Problém českého jachtingu je, že jsme roztroušení, nikdo nechce přiložit ruku k dílu, nanejvýš napsat po netu "jak to vidím já".
V okolních zemích (většinou na západ) mají jachtařské svazy s velmi silnou členskou základnou, no a to to pak vypadá trochu jinak na všech frontách.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » ned bře 06, 2011 2:47 pm

MartinB píše:Však ono se dělá, jenže nejde vše hodit kamkoliv na web aby si to přečetl kejaký jouda, že.
Otázkou je co bude výsledkem.
Problém českého jachtingu je, že jsme roztroušení, nikdo nechce přiložit ruku k dílu, nanejvýš napsat po netu "jak to vidím já".
V okolních zemích (většinou na západ) mají jachtařské svazy s velmi silnou členskou základnou, no a to to pak vypadá trochu jinak na všech frontách.

... nikdo nechce přiložit ruku k dílu, nanejvýš napsat po netu "jak to vidím já"...

Já jsem za sebe prohlásil, že ruku k dílu rád přiložím. :gun:
Protože nemám potřebné znalosti, težko budu nějakou společnou akci organizovat. I tak jsem zkusil něco konkrétního navrhnout. Takže až/pokud se nějaký "vůdce nespokojených jachtařů" najde a zjistí, že stojí o mou pomoc, může se mi směle ozvat. Klidně i přes SZ aby to neviselo jen tak na webu.

Jinak tu brečíme dobře, ale na blbým hrobě a já si jdu v rámci uchování duševního zdraví číst jiné pohádky. Třeba tu mou oblíbenou "Kráska za hubičku". :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned bře 06, 2011 3:11 pm

Za sebe říkám, že vítám jakékoliv kontakty a spolupráci ;)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned bře 06, 2011 3:14 pm

Bubo, promiň, to nebylo myšleno konkrétně na Tebe, ale všeobecně, samozřejmě.
Naposledy upravil(a) MartinB dne pon bře 07, 2011 7:37 pm, celkem upraveno 1 x.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » ned bře 06, 2011 4:40 pm

To Felix: Zkusíš mi, prosím, poslat nějaké to shrnutí, co chceme a proč je stávající podoba špatně?
Já pak zkusím zajistit ten kontakt.
capo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod capo » pon bře 07, 2011 6:12 pm

Ještě by mne zajímalo, kdo na tom má zájem. Moc nevěří, že je to pouze náhoda.

Otázkou je:
Vydělá na tom stát? Asi těžko, když do teď zaregistroval pouze 3 rekreační jachty. :roll:
APL? Tady možná nějaká motivace je. S prodejem lodi spojit registraci v zahraničí.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 08, 2011 5:04 pm

Bubo píše:To Felix: Zkusíš mi, prosím, poslat nějaké to shrnutí, co chceme a proč je stávající podoba špatně?
Já pak zkusím zajistit ten kontakt.

Asi nemohu napsat tak úplně co "chceme", protože nemluvím za nikoho jiného než sám za sebe, ale text o tom, co je v novele (podle mého názoru) špatně a co by měli poslanci změnit, právě vzniká. Předpokládám, že hotový bude v průběhu noci, ASAP zašlu.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

námořní zákon teď v dubnu ve sněmovně

Příspěvekod pecho » úte dub 26, 2011 11:01 am

Jak již bylo výše avizováno, tak první čtení námořního zákona bude ještě teď v dubnu:
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-vlad ... ni-plavbe/ Zdraví Pecho :?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv dub 28, 2011 12:04 am

Stenografický záznam z prvního čtení novely námořního zákona:

http://www.psp.cz/eknih/2010ps/stenprot ... 016029.htm
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv dub 28, 2011 8:30 am

Dobře Jiří Oliva: :)

Poslanec Jiří Oliva: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych chtěl navázat na mého předřečníka kolegu Šidla, protože ten návrh novely skutečně má zásadní dopady na rekreační jachty a nemusíme si představovat zrovna jachtu typu Toskánsko, ale jedná se skutečně o malé plachetnice pro sportovní či rodinnou rekreaci, které se díky této novele potom dostanou do svízelné situace.

Ten problém vychází z toho, že dosavadní znění zákona č. 61 jednak zná kategorii námořních plavidel, rozdělenou na dvě podkategorie, a potom rekreační jachty. Tato kategorie rekreačních jachet však v novele obsažena není a znamená to povinnost registrovat takovou loď pouze jako námořní jachtu se všemi povinnostmi vztahujícími se na komerčně užívané plavidlo. ***

A co dál? Tak to odložili? Nebo jak?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv dub 28, 2011 9:02 am

... sis dole mohl kliknout na "Další" ... a máš tam pokračování :D

sis nevšim. máš fofr. :cry: a
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » čtv dub 28, 2011 9:35 am

Koukám, že 69 je menší než 65 nebo rozhodují ti, co právě odešli na čerstvé uzené koleno a moc je to nezajímá...

Zpět na