Státní vlajka-Kam s ní? (Jan Neruda)

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte dub 08, 2008 12:35 am

A kam se vlastně dává "Jolly Roger"? Nebo piráti na pravidla kašlou a jedou podle svýho? Je to aktuální problém, protože část mé posádky (chlapečci 4 + 7 let) bez lebky a hnátů odmítají vyplout...
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » úte dub 08, 2008 2:23 am

to designer :

Velmi případný dotaz, jsem žádostiv odpovědi znalejších. Řeším podobný problém, protože letos plánujeme s kolegou vyvézt jeho dva potomky, které on sám pro jejich tichou a usedlou letoru zove jednoslovně Krakeni :D .
Chtěl jsem vyvěsit JR pod levý sáling, ale nevím ... Krom toho mám docela vážně obavy, jej vyvěsit kamkoli, protože ačkoli ho dlouhodobě neustále vidím v nabídkách všech možných dodavatelů lodního příslušenství, v reálu jsem se s ním nikdy nesetkal. Nejsem si tudíž zcela jist, zda je v době, kdy námořní pirátství (i když naštěstí v poněkud exotičtějších regionech) bohužel stále hrozí, vůbec etické jej vyvěšovat. Poblíž Albánských břehů bych to tedy nezkoušel docela určitě, recese nerecese.

Wlady
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte dub 08, 2008 8:09 am

Nemusíš mít Pepo obavy, že bych to nepochopil, nebo naopak, že by jsi to nepochopil ty. Všichni víme o čem je řeč.
Jsem si jen dovolil, lehce odlehčit. :D
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte dub 08, 2008 8:30 am

designer píše:A kam se vlastně dává "Jolly Roger"? Nebo piráti na pravidla kašlou a jedou podle svýho? Je to aktuální problém, protože část mé posádky (chlapečci 4 + 7 let) bez lebky a hnátů odmítají vyplout...

Tak pokud má při odpovědi na můj předchozí dotaz pravdu David a moje kniha (mě se to taky líbí víc než mít ty vlajky pod sebou), aplikoval bych na uvedený problém opět kapitolu 8 z výše jmenované knihy a podle ní by se snad "Jolly Roger" mohl prohlásit za vlajku klubovní :D
A pak bych měl citát:
Klubovní oddílová vlajka se vztyčuje na přídi plavidla nebo na vrcholu stěžně. U plachetnic, kde je na vrcholu stěžně umístěna vějička, udávající směr větru, se oddílová vlajka vytahuje na levou stranu můstku nebo na levý stěh.

Praktické potvrzení: Ve filmu Swallows and Amazons měly Nancy s Peggy na Amazonce pirátskou vlajku na vrcholu stěžně.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte dub 08, 2008 8:39 am

Davide, co se týče vlajky na motoráku, beru tě jako autoritu a určitě máš pravdu, já jen v prvé chvíli popsal možnost nouzového řešení, jež na motorových člunech vídám. Tedy, byla by vhodná osvěta do vlastních řad. :)
Napsal jsem "po vlastní ose" , stejně jako nyní v uvozovkách, což značí řekněme přenesený význam s možností nepatřičnosti.Jsem si vědom, že plachetnice pojezdovou osu nemá. ;)
Napsat, loď jede po vlastním kýlu, dokonce bez uvozovek, osobně považuji za větší hrůzu a mám z tohto "husí kůži" i když vím, že motoráři považují drhnutí kýlem a najíždění do šutrů za normální a dokonce si pro tyto, pro ně "standardní situace", opatřují na kýl lodi "chomouty" . Tolik na vysvětleni mého subjektivního písemného projevu.:mad:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte dub 08, 2008 9:43 am

Strycek_Bidlo píše:
designer píše:A kam se vlastně dává "Jolly Roger"? Nebo piráti na pravidla kašlou a jedou podle svýho? Je to aktuální problém, protože část mé posádky (chlapečci 4 + 7 let) bez lebky a hnátů odmítají vyplout...

Tak pokud má při odpovědi na můj předchozí dotaz pravdu David a moje kniha (mě se to taky líbí víc než mít ty vlajky pod sebou), aplikoval bych na uvedený problém opět kapitolu 8 z výše jmenované knihy a podle ní by se snad "Jolly Roger" mohl prohlásit za vlajku klubovní :D
A pak bych měl citát:
Klubovní oddílová vlajka se vztyčuje na přídi plavidla nebo na vrcholu stěžně. U plachetnic, kde je na vrcholu stěžně umístěna vějička, udávající směr větru, se oddílová vlajka vytahuje na levou stranu můstku nebo na levý stěh.

Praktické potvrzení: Ve filmu Swallows and Amazons měly Nancy s Peggy na Amazonce pirátskou vlajku na vrcholu stěžně.

Nancy s Peggy jsou mé oblíbené postavy a Ransome bude tvořit podstatnou část lodní knihovny.Faktem je, že se mi nechce šplhat na vrchol stěžně - nevím, zda by moje žena u výtahu byla nadšená z mé 95kilové maličkosti. Zvolím tedy místo pod levým sálingem. :?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte dub 08, 2008 9:46 am

Wlady píše:to designer :

Velmi případný dotaz, jsem žádostiv odpovědi znalejších. Řeším podobný problém, protože letos plánujeme s kolegou vyvézt jeho dva potomky, které on sám pro jejich tichou a usedlou letoru zove jednoslovně Krakeni :D .
Chtěl jsem vyvěsit JR pod levý sáling, ale nevím ... Krom toho mám docela vážně obavy, jej vyvěsit kamkoli, protože ačkoli ho dlouhodobě neustále vidím v nabídkách všech možných dodavatelů lodního příslušenství, v reálu jsem se s ním nikdy nesetkal. Nejsem si tudíž zcela jist, zda je v době, kdy námořní pirátství (i když naštěstí v poněkud exotičtějších regionech) bohužel stále hrozí, vůbec etické jej vyvěšovat. Poblíž Albánských břehů bych to tedy nezkoušel docela určitě, recese nerecese.

Wlady

I u nás, když se řekne krakeni, je jasné o koho jde. V reálu jsem viděl JR vyvěšenou u české posádky u městského mola Splitu. K Albánii se nechystáme (i když by nás tam možná s JR vítali a měli za domácí). Chceme se projíždět kolem Kornat a tam to má svou setletou tradici.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ante » úte dub 08, 2008 12:43 pm

JR nahrazuje vlajku registrace lodi, pirátská loď asi není registrováná v nějaké zemi a pokud ano tak to asi nebudou dávat najevo :-)

tedy JR patří na žerď na zádi, na zadní stěh, na gafl .
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte dub 08, 2008 12:49 pm

nevím, jestli moje odhodlání vyhovět krakenům půjde tak dalekuo, že bych sundal chorvatskou vlajku a vyměnil za JR. A když, tak jedině těsně před zahákováním do té doby nic netušící kolemplující obchodní (charterové) galéry :gun: :lol: :gun:
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

pravý sáling a státní vlajka

Příspěvekod maxik » stř dub 09, 2008 1:13 am

Tak já mám ještě jinou záludnost:
Ze stožárů rozlišuju krajní a vnitřní výtah(y) na sáling.
To co jsem zatím potkal na charterovkách (kovové očko v půlce sálingu) mi příjde jako vnitřní výtah.
Takže na HR plachetnici v HR vodách dám českou vlajku na pravý sáling na vnitřnější lanko.
(i dle R.K. dobře)
Praxe je komplikovanější, občas vážu ze špiček přímo na ocelovou upínačku, nebo jsem rád aspoň za tu jednu šňůrku s vlaječkou charterovky co vede do poloviny levého sálu. (Pokud si zrovna nechci pošplhat po stěžni)
Ono mít 6 výtahů pro vlajky bezpečnosti na palubě nepřidá.
Ale jinak tam státní vlajku chci, neb se nestydím za to, co na moři vyvádím.
Maxik

A děkuji všem předchozím přispěvovatelům, tento problém si doma řeším už dost dlouho.A konečně mám jasno.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř dub 09, 2008 8:14 am

Pokud Maxikův příspěvek je závěr a vyústění té vážné části diskuse, tak nezlobte se pánové, musím se hodně držet stolu a nabádat se ke slušným výrazům, ale běžte do háje.
Běžte do háje se všemi rozbory, poučkami, předpisy i výroky slavných, neřešte to doma a podívejte se jak vlajku posádky vyvěšují evropské posádky. Bavím se o oblastech středomoří. Všechny, resp. 99,9% je mají pod levým sálingem. Mám to na fotkách, mám to ve filmech. Pokud měl někdo vlajku posádky napravo, byl to zástupce Velkého námořního národa čechů. Ale pokud si vytýčíte cíl to změnit, můžete objíždět zátoky a upozorňovat je, že to mají blbě. Zase jednou češi vymysleli svět!
No to je zase ráno. Sotva otevřu oči, už......

Tvé rozhodnutí vyvěšovat vlajku posádky, jako takové, samozřejmě chválím Maxíku. Není až tak běžné, důvody nevyvěšovat mají, nebo se za ně schovávají lidi různé. Ale to je každého věc. Tvé spekulace o vniřních a vnějších výtazích, pokud se sám bavíš o charteru, nějak ztrácí smysl. Ve stavu kdy je stejně pouze jeden nalevo a jeden napravo...
Tvou zmínku o "sožáru" přecházím s pousmátím a přisuzuji pozdní době kdy jsi to psal. Jistě si to opravíš. ;)

EDIT: Třeba tito Finové na Malorce. To jsou vyloženě provokatéři. Já tam nebyl, fotila to má žena, ale já bych jim dal! Jak si to mohou dovolit dát doleva, když tady se rozhodlo, že správně to je vpravo!
Obrázek
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

vlajka

Příspěvekod pecho » stř dub 09, 2008 8:32 am

Co zde napsal Baharis, plně se pod to podepisuju, ale nemá cenu to někomu vysvětlovat, je to jeho názor, tak ať si dá vlajku třeba já nevím kam, já se budu dál držet toho, čemu mě učili, tj. levý sáling. Tečka. Zdraví Pecho
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod maxik » stř dub 09, 2008 3:10 pm

nene, mám to správně. víc výtahů mám na břehu na stožáru :-)
na charteru s radostí ten jeden na levý sáling stěžně, takže mi pronajímatel vyřešil otázku.
Maxik
(a omlouvám se Baharisovi za takové probuzení)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř dub 09, 2008 3:15 pm

No to jsi mě teda opravdu dostal !!! :lool:
Teď už je hej, ale to ráno nebylo hezké.... ;)
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » stř dub 09, 2008 8:35 pm

Ahoj! Dovolte abych citoval část publikace VMP autorů kpt.Ing.M.Říha,kpt.P Kocfelda a kpt.M.Mařík,kde se na str.117 mimo jiné píše:Jachtaři a námořníci si nesmírně váží zdvořilosti a ohleduplnosti.Protože život na souši se stává stále bouřlivější,o to více se cení přátelství na moři.Protože státní vlajky jsou asi nejvýznamnější vlajky nacházející se na lodi,musí být vyvěšeny na nápadném místě.Tímto místem je proti předpokladům záďový a nikoliv příďový konec lodi.Toto umístění vlajky se odvozuje od někdejšího ovládání plachetnic ze záďové paluby.Ze zdvořilosti MUSÍ být vztyčena vlajka země,jejímiž vodami se loď plaví.Tato vlajka musí být menší než vlastní státní vlajka a vyvěšuje se na méně důležitém místě,NEJČASTĚJI na pravém stěžňovém salingu.Při prvém vplutí do cizích vod nebo při návratu do domácích vod se na levém salingu MUSÍ vyvěsit žlutá ,,Q" vlajka kterou se vyžaduje celní odbavení.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř dub 09, 2008 9:01 pm

Hezky napsané. Moz hezky. Sám bych to tak pěkně nenapsal. :)
No né, samozřejmě máš pravdu. Ale vidím že tu jsi krátce a asi jsi nebyl účasten našich nekonečných a asi nedokončených pří, kam vyvěsit vlajku národnosti posádky. To je to, oč tu běží. Ono to je složitější, protože v době vzniku předpisů tu tato potřeba nebyla.

A já, i když jsem přesvědčený že ta má pravda je ta jediná, já bych to ani neuzavíral. Kdysi v začátcích jsem psal, ať se díváme kolem sebe. A po sezoně si můžeme napsat, jak se národ jachtařský s tímto fenoménem vyrovnal....
Tomm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

vlajka na člunu

Příspěvekod Tomm » čtv dub 10, 2008 2:24 pm

A teď mi poraďte, kam dát vlajky na malým člunu( laminát, 3,5 metr, závěsnej motor) Chci je tam mít- tři- naši, chorvatskou( budu v Chorvatsku) a- rodinnou. A v jakým pořadí... :hmm:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv dub 10, 2008 2:56 pm

nech si je vytisknout na trička a obleč rodinu :lol:
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

vlajky na lodi

Příspěvekod pecho » čtv dub 10, 2008 3:04 pm

To Tomm:
nejvyšší prioritu (aspoň se tvrdí) má rodina, takže nejvýše, a aby bylo znát odkud je ta rodina, takže pod ni dát českou vlajku, takže rodina z Čech a dolů Chorvatskou, takže rodina z Čech v Chorvatsku, nebo že by v Chorvatsku česká rodina? CHorvatská, rodinná, česká? Anebo ještě úplně jináč? Zdraví Pecho
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv dub 10, 2008 3:47 pm

Když jsme blahé paměti v Junáku dělali totemy, četli jsme je odspodu... :D
Tomm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tomm » čtv dub 10, 2008 3:53 pm

Baharis píše:Když jsme blahé paměti v Junáku dělali totemy, četli jsme je odspodu... :D

Jejda, Tys byl taky junák? takže jsme vlastně jedna generace...
Hezkej den! Tomm

No jo. Osmašedesátník. B.
erar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod erar » čtv dub 10, 2008 4:10 pm

Baharis píše:Pokud Maxikův příspěvek je závěr a vyústění té vážné části diskuse, tak nezlobte se pánové, musím se hodně držet stolu a nabádat se ke slušným výrazům, ale běžte do háje.
Běžte do háje se všemi rozbory, poučkami, předpisy i výroky slavných, neřešte to doma a podívejte se jak vlajku posádky vyvěšují evropské posádky. Bavím se o oblastech středomoří. Všechny, resp. 99,9% je mají pod levým sálingem. Mám to na fotkách, mám to ve filmech. Pokud měl někdo vlajku posádky napravo, byl to zástupce Velkého námořního národa čechů. Ale pokud si vytýčíte cíl to změnit, můžete objíždět zátoky a upozorňovat je, že to mají blbě. Zase jednou češi vymysleli svět!
No to je zase ráno. Sotva otevřu oči, už......

Tvé rozhodnutí vyvěšovat vlajku posádky, jako takové, samozřejmě chválím Maxíku. Není až tak běžné, důvody nevyvěšovat mají, nebo se za ně schovávají lidi různé. Ale to je každého věc. Tvé spekulace o vniřních a vnějších výtazích, pokud se sám bavíš o charteru, nějak ztrácí smysl. Ve stavu kdy je stejně pouze jeden nalevo a jeden napravo...
Tvou zmínku o "sožáru" přecházím s pousmátím a přisuzuji pozdní době kdy jsi to psal. Jistě si to opravíš. ;)

EDIT: Třeba tito Finové na Malorce. To jsou vyloženě provokatéři. Já tam nebyl, fotila to má žena, ale já bych jim dal! Jak si to mohou dovolit dát doleva, když tady se rozhodlo, že správně to je vpravo!
Obrázek

Hmm, tak to je v pr.... jsem Fin :? :shock: :?
Obrázek
david
moderátor
Reputace: 225

Příspěvekod david » čtv dub 10, 2008 9:04 pm

Pepa píše:Davide,
Napsat, loď jede po vlastním kýlu, dokonce bez uvozovek, osobně považuji za větší hrůzu a mám z tohto "husí kůži" i když vím, že motoráři považují drhnutí kýlem a najíždění do šutrů za normální a dokonce si pro tyto, pro ně "standardní situace", opatřují na kýl lodi "chomouty" . Tolik na vysvětleni mého subjektivního písemného projevu.:mad:

no jasně, auta jezděj do zatáčky, lodě plují do oblouku. ještě teď se červenám.

co myslíš těmi "chomouty" ? nic mi to neříká. asi proto, že kýlem nedrhnu a do šutrů nejezdím
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv dub 10, 2008 11:25 pm

Davide, vůbec to není důležité ani podstatné, ale když tě ty "chomouty" zaujaly, tak je máš tady:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1325
Že by jsi do šutrů najížděl ty osobně, to jsem nenapsal a opravdu ani nepředpokládal. :)
Pepa
tester
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod tester » ned dub 13, 2008 6:57 pm

Zpět na